Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Οκτωβρίου 2024, 23:28:22

Αποστολέας Θέμα: Η μαφία των φαρμακοβιομηχανιών  (Αναγνώστηκε 10741 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Οκτωβρίου 2009, 22:25:21
Αναγνώστηκε 10741 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Του IGNACIO RAMONET

Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν μιλήσει για το θέμα. Η κοινή γνώμη δεν έχει λάβει καμία προειδοποίηση. Εντούτοις, τα ανησυχητικά συμπεράσματα της «Τελικής Εκθεσης»(1), που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Ιουλίου για τα πλήγματα που δέχτηκαν οι αρχές του ανταγωνισμού στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών, αξίζουν να γίνουν γνωστά στους πολίτες και να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό.


Τι λέει η έκθεση; Σε γενικές γραμμές υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σωστά στον τομέα της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων και ότι οι μεγάλοι διεθνείς φαρμακευτικοί όμιλοι καταφεύγουν σε κάθε είδους τερτίπια για να εμποδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άφιξη στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων πολύ πιο αποτελεσματικών από τα διαθέσιμα και κυρίως για να υποβαθμίσουν τα κατά πολύ φθηνότερα όμοια φάρμακα που δεν φέρουν συγκεκριμένη μάρκα.

Αποτέλεσμα, η καθυστέρηση του καταναλωτή στην απόκτηση πρόσβασης στα μη επώνυμα φάρμακα μεταφράζεται σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης εις βάρος των κρατών (και επομένως και εις βάρος των φορολογουμένων).

Τα μη επώνυμα φάρμακα είναι ταυτόσημα, σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδράσεις τους, τη δοσολογία τους, τη μορφή τους, την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους, με τα πρωτότυπα φάρμακα που παρασκευάζονται κατ' αποκλειστικότητα από τα μεγάλα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών. Η περίοδος της αποκλειστικότητας, που ξεκινά από τη στιγμή που το προϊόν τίθεται προς πώληση, υπολογίζεται στα δέκα χρόνια, αλλά η προστασία του δικαιώματος εκμετάλλευσης της πρωτότυπης μοριακής δομής διαρκεί δύο δεκαετίες. Από εκείνη τη στιγμή, άλλοι παρασκευαστές (συχνά χώρες του Νότου όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κούβα, η Αργεντινή και η Μαλαισία) έχουν το δικαίωμα να παράγουν αντίγραφα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι κατά περίπου 40% μειωμένη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η πλειονότητα των κυβερνήσεων συνιστούν τη χρήση αντίγραφων φαρμάκων, επειδή, χάρη στο χαμηλό τους κόστος, ευνοούν την ίση πρόσβαση στην υγειονομική μέριμνα των πληθυσμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντιμετωπίσιμες ασθένειες(2).

Στόχος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών είναι η καθυστέρηση, με κάθε δυνατό μέσο, της ημερομηνίας παραγραφής του δικαιώματος εκμετάλλευσης του φαρμάκου. Γι' αυτό πολλαπλασιάζουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης άχρηστων ουσιών που προστίθενται στην πρωτότυπη μοριακή δομή (ένα πολύμορφο, μια κρυσταλλική δομή κ.λπ.), που οδηγούν τεχνητά στην επέκταση του ελέγχου τους στο φάρμακο και απαγορεύουν την άφιξη αντίγραφων φαρμάκων στην αγορά.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων αντιπροσωπεύει περίπου 700 δισ. ευρώ(3). Μια ντουζίνα γιγαντιαίων ομίλων, εκ των οποίων οι επτά βασικοί που αποκαλούνται «Big Pharma» -οι Bayer, GlaxoSmith-Kline (GSK), Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis- ελέγχουν το ήμισυ της αγοράς. Τα κέρδη τους είναι ανώτερα από εκείνα που πραγματοποιούν οι ισχυρές φίρμες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Κάθε ευρώ που επενδύεται στην παρασκευή ενός φαρμάκου μάρκας αποφέρει στα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών περίπου 1.000 ευρώ...(4). Και τρεις από αυτούς τους ομίλους -GSK, Novartis, Sanofi- ετοιμάζονται να κερδίσουν επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών χάρη στις μαζικές πωλήσεις του εμβολίου ενάντια στον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.

Ο τεράστιος όγκος του διαθέσιμου ρευστού προσδίδει στις «Big Pharma» κολοσσιαία οικονομική δύναμη πυρός. Μια δύναμη που χρησιμοποιούν κυρίως για να καταστρέψουν, μέσω πολυδάπανων επαναλαμβανόμενων μηνύσεων, τους ταπεινούς παρασκευαστές αντίγραφων φαρμάκων. Επιπλέον, τα αμέτρητα λόμπι που χρηματοδοτούν αυτοί οι κολοσσοί πολιορκούν σε μόνιμη βάση το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (ΟΕΒ) που εδρεύει στο Μόναχο, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκδοση των αδειών για την είσοδο στην αγορά των αντίγραφων φαρμάκων. Οργανώνουν επίσης εκστρατείες διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ασθενείς.

Το αποτέλεσμα των ποταπών τους χειρισμών, σύμφωνα με την πρόσφατη Εκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιμένουν δίχως λόγο, κατά μέσον όρο, επτά μήνες για να έχουν πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μια δαπάνη γύρω στα τρία δισ. ευρώ που βάρυνε τους ασθενείς και σε αύξηση περίπου 20% στους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας.

Ομως, η επίθεση των φαρμακοβιομηχανιών δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Βρίσκονται αναμεμειγμένες και στο πραξικόπημα που έγινε στις 28 Ιουνίου εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην Ονδούρα, μια χώρα η οποία εισάγει όλα τα φάρμακά της από τις «Big Pharma». Ο πρόεδρος που ανατράπηκε διαπραγματευόταν -μετά την είσοδο της Ονδούρας, τον Αύγουστο του 2008, στους κόλπους της ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής)- μια εμπορική συμφωνία με την Αβάνα για την εισαγωγή αντίγραφων κουβανέζικων φαρμάκων, μειώνοντας, έτσι, τα λειτουργικά έξοδα των κρατικών νοσοκομείων της Ονδούρας. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, οι πρόεδροι της ALBA είχαν δεσμευθεί να «αναθεωρήσουν το δόγμα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δηλαδή το απαραβίαστο των ευρεσιτεχνιών στον τομέα των φαρμάκων.

Τα δύο αυτά σχέδια, που απειλούσαν άμεσα τα συμφέροντά τους, οδήγησαν τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να στηρίξουν χωρίς κανένα δισταγμό την πραξικοπηματική κίνηση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Σελάγια(5).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχειρεί να αναμορφώσει το σύστημα υγείας, που αφήνει περί τα 47 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους, αντιμετωπίζει κι αυτός την μήνιν των φαρμακοβιομηχανιών.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ποσά που διακυβεύονται είναι πέρα από κάθε λογική (οι δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ήτοι περίπου 190 δισ. ευρώ...) και παραμένουν υπό τον έλεγχο ενός ισχυρού λόμπι ιδιωτικών συμφερόντων που συγκεντρώνει, εκτός από τις «Big Pharma», τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και όλο τον τεράστιο τομέα των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Κανείς από αυτούς δεν δέχεται να χάσει τα μυθικά του προνόμια. Γι' αυτό, με την υποστήριξη των πλέον συντηρητικών ΜΜΕ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το συγκεκριμένο λόμπι δαπανά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες παραπληροφόρησης και δυσφήμισης με σκοπό να ανατρέψουν την απαραίτητη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Είναι μια μάχη κεφαλαιώδους σημασίας. Και θα είχε δραματικές συνέπειες αν την κέρδιζαν οι μαφίες των φαρμακοβιομηχανιών. Διότι, θα υπερδιπλασίαζαν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, στην εξάπλωση των αντίγραφων φαρμάκων και να καταστρέψουν την ελπίδα να εδραιωθούν συστήματα υγείας λιγότερο δαπανηρά και περισσότερο αλληλέγγυα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Ιανουαρίου 2012, 12:14:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Τις νέες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι περιμένουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πριν προβούν σε αλλαγές σχεδίων.

Τι άλλο θα κάνει ο Λοβέρδος με τα φάρμακα; Θα μειώσει κι άλλο τις τιμές; Θα αυξήσει τελικά τα φθηνά αντίγραφα στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ;
 
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που φαίνεται ότι απασχολούν το τελευταίο διάστημα τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δε φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες από την οικονομική κρίση.
 
Άλλωστε πολλές από αυτές αναμένουν να εισπράξουν ακόμη χρήματα που τους οφείλονται από νοσοκομεία ώστε να γνωρίζουν πως θα κινηθούν μελλοντικά.
 
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κλάδος τους τελευταίους μήνες προχωρά σε μαζικές απολύσεις ώστε να διασώσει τα κέρδη του. Γεγονός βέβαια που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.
 

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που σκέφτονται να αντικαταστήσουν κάποια προϊόντα τους η τιμή των οποίων μειώθηκε με τα πρόσφατα δελτία τιμών, με στόχο να «πλασάρουν» παρόμοια στην αγορά τα οποία όμως θα είναι πολύ ακριβότερα.
 

Πάντως ο υπουργός Υγείας λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αυξήσει κατακόρυφα τα αντίγραφα- γενόσημα φάρμακα στα νοσοκομεία προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος του είναι όπως αναφέρει σε συνεργάτες του τα γενόσημα να αγγίξουν κάποια στιγμή το 50%.
 
Φθηνότερα φάρμακα όμως αναμένεται να αγοράσει και ο νέος φορέας παροχών υγείας ο ΕΟΠΥΥ καθώς αναμένεται να προχωρήσει είτε σε διαγωνισμούς είτε σε διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίσει μείωση τιμών ακόμη και 40%.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιανουαρίου 2012, 12:22:11 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Ιανουαρίου 2012, 16:29:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Μουγκαφόν οι εταιρείες για τη Δραστική;
Δεν υποτίθεται ότι είναι ένα σαφέστατο μέτρο υπέρ της μείωσης της φαρμ. δαπάνης; Η ήδη "καθάρισαν" με αυτό;

Επίσης, τα υπερκέρδη τόσων ετών μεταφράζονται ...σε μαζικές απολύσεις; Είναι γνωστό ότι οι πολυεθνικές έτσι λειτουργούν, οι ελληνικές δεν θα παίξουν άμυνα;
Και βέβαια, όλα αυτά τα στελέχη με τα ακριβά κουστούμια, κινητά και αυτοκίνητα, μόνο "φαρμακάδες" ήταν;
Δεν πρέπει ο Λοβ να βάλει επιτέλους μπροστά το όραμα μιας εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που κοιτάει στα ίσα τους ξένους σε επίπεδο έρευνας, παραγωγής γενόσημων, καινοτομίας και κάλυψης των εθνικών αναγκών; Πρέπει να έρθουν οι ...Ισραηλίτες με το ζόρι;

Μουγκαφόν οι εταιρείες για τις πιστώσεις;
Τόσα χρόνια όλα καλά και τώρα να στριμώξουν τις αποθήκες και τα φαρμακεία, βάζοντας από τη μια πλαφόν στις ποσότητες που δίνουν, ώστε να απαιτούν εξόφληση αυθημερόν για τις επιπλέον ποσότητες;

Μουγκαφόν οι εταιρείες για τις επιταγές;
Που αναγκάζονται τα φαρμακεία να καταθέτουν 1 μήνα πριν την εξόφληση επιταγές στις αποθήκες ώστε να "πειστούν" οι εταιρείες ότι είναι εγγυημένες οι παραγγελίες; Τελευταία άκουσα ότι υπέκυψε μέχρι και ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην τακτική αυτή...


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

13 Φεβρουαρίου 2012, 09:35:21
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Η Μνημονιακή Αυτοκρατορία συνθλίβει με ακαριαίο χτύπημα τις φαρμακευτικές εταιρείες, τιμωρώντας τες για την απληστία τους   Μόνο χάος

Στο PSI για «κούρεμα» και τα ομόλογα που δόθηκαν για φάρμακα! (iatropedia)

Αναταραχή στην αγορά φαρμάκου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει αιφνιδίως στο κούρεμα, τα ομόλογα που είχαν δοθεί στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή οφειλών από τα νοσοκομεία.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ενημερώθηκαν τυχαία για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ κάποιες άλλες δεν το έμαθαν ποτέ.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα δόθηκαν στις φαρμακοβιομηχανίες για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων ετών και ήταν ήδη μειωμένα κατά περίπου 30%, αν υπολογίσει κανείς και τις εκπτώσεις αλλά και την καθυστέρηση ετών.

Ένα νέο κούρεμα κατά 50% θα σημαίνει ουσιαστικά πως οι εταιρείες θα εισπράξουν ελάχιστα από τα προϊόντα που είχαν διαθέσει στα νοσοκομεία.

Η πρωτοβουλία Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κλάδου και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις με επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Οι οφειλές αυτές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προέρχονταν από φάρμακα που είχαν διαθέσει στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν πληρωθεί.
Ακολούθησε ρύθμιση χρεών και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα για μετρητά δόθηκαν ομόλογα. Ομόλογα όμως τα οποία αν εισπράττονταν άμεσα από τις εταιρείες, θα ήταν ούτως ή άλλως «κουρεμένα» κατά 30%.

Η κίνηση της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κάποιες- κυρίως ξένες- εταιρείες να τηρήσουν άλλη στάση από δω και πέρα, δίνοντας φάρμακα μόνο με μετρητά. Κάτι που ήδη πράττουν ορισμένες, δημιουργώντας προβλήματα στην άμεση παράδοση απαραίτητων σκευασμάτων στα νοσοκομεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Φεβρουαρίου 2012, 09:56:21 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Ιουλίου 2012, 13:40:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ethnos.gr

Το πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 3 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, προκειμένου να θέσει τέλος στη δίωξή από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.
Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους»», ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο», δήλωσε ο Τζέιμς Κόουλ, υφυπουργός Δικαιοσύνης.

«Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Η απάτη αφορά το Paxil, το οποίο η GlaxoSmithKline προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες, το αντιδιαβητικό Avandia το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν «για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις», εξήγησε η Κάρμεν Ορτίς, εισαγγελέας της Μασαχουσέτης.

Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους «με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες», σύμφωνα με την εισαγγελέα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Μαΐου 2014, 13:01:39
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (τώρα πόσα θα πάρουν απο τις   ....3 δεν ξέρω)
    Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, την Pfizer, τη Roche και τη Novartis, απαιτούν ως αποζημίωση οι αρχές της Ιταλίας, καθώς τις κατηγορούν ότι εναρμόνιζαν τις τιμές των προϊόντων τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους από τις πωλήσεις φαρμάκων.
   Τον Φεβρουάριο οι ιταλικές αντιμονοπωλιακές αρχές επέβαλαν στη Roche και στη Novartis πρόστιμα ύψους 90 εκατ. ευρώ διότι αποθάρρυναν τους γιατρούς από το να συνταγογραφούν ένα πιο φθηνό σκεύασμα για οφθαλμικές παθήσεις, το Avastin, κι αντ' αυτού πρότειναν ένα πολύ πιο ακριβό σκεύασμα, το Lucentis.
    Αργά χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ζήτησε από τις δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον 1,2 δισεκ. ευρώ αποζημίωση στο εθνικό σύστημα υγείας για τα πρόσθετα κόστη με τα οποία επιβαρύνθηκε την περίοδο από το 2012 ως το 2014 λόγω της χειραγώγησης της αγοράς και της παραβίασης του ανταγωνισμού.
    «Η Novartis απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί πρακτικών που αντιτίθενται στις αρχές του ανταγωνισμού», ανέφερε η θυγατρική της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία έχει έδρα την Ελβετία. Η διοίκησή της ξεκαθάρισε ότι έχει εφεσιβάλει την απόφαση αυτή και αναμένει να υπάρξει μια έκβαση «πριν από τα τέλη της χρονιάς».
    Ακόμη, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία κατήγγειλε το γεγονός πως τα ποσά που ζητεί να καταβάλει ως πρόστιμα το υπουργείο δεν έχουν «καμιά σχέση με την πραγματικότητα» και τόνισε πως για το Lucentis το ιταλικό εθνικό σύστημα υγείας κατέβαλε 38,6 εκατ. ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα κόστος ύψους 540 ευρώ ολόκληρο το έτος.
    Από την Pfizer ζητήθηκε να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ για παραβίαση του ανταγωνισμού σε μια άλλη υπόθεση, η οποία χρονολογείται από το 2012.
    Την εποχή εκείνη η εταιρεία κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας πως εμπόδιζε την πώληση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων στο σκεύασμά της για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, του Xalatan, και της επιβλήθηκε πρόστιμο 10,6 εκατ. ευρώ. Την απόφαση αυτή επικύρωσε εφετείο τον Φεβρουάριο.

16 Οκτωβρίου 2015, 22:41:40
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση του πολυνομοσχεδίου που- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και που, όπως λένε φορείς της αγοράς, θα σημάνει το τέλος της εγχώριας παραγωγής.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων που δεν προστατεύονται από πατέντα. Παρά το γεγονός πως την πενταετία 2010 – 2015 οι τιμές των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων μειώθηκαν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, ο πήχης τίθεται ακόμη πιο χαμηλά. Όπως προβλέπεται, οι τιμές των φαρμάκων, με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα σκευάσματα, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας τους (off patent) μειώνονται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση προστασίας των δεδομένων (on patent), είτε εναλλακτικά στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή.
Όσον αφορά στα γενόσημα, η μείωση φθάνει το 32,5% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, χωρίς να υπάρχει προστασία για τα φθηνά φάρμακα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που όμως από το 2009 έχει πέσει πολύ κάτω από το μισό, φθάνοντας φέτος τα 2 δισ. ευρώ.

Σε έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής πριν δύο ημέρες ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Βιανέξ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, τόνισε πως η κύρωση του νομοσχεδίου και οι μεταβολές στον τρόπο τιμολόγησης των σκευασμάτων θα οδηγήσουν στην υποκατάσταση των φθηνών σκευασμάτων που παράγονται στη χώρα με ακριβότερα εισαγόμενα, ενώ άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις και για τους 11 χιλ. εργαζομένους που απασχολεί σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Όπως επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της Υγείας στο ελληνικό φάρμακο προστίθενται 3,42 ευρώ στο ΑΕΠ στον Dominique Wilkins, ένας συντελεστής ο οποίος είναι πιο υψηλός και από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό.

Όπως εξηγούν οι βιομήχανοι, το φάρμακο μπορεί να παράγει εξοικονομήσεις, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν στον εξορθολογισμό της χρήσης των φαρμάκων και στον έλεγχο της συνταγογράφησης και της διακίνησης, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος εν μέσω κρίσης διατήρησε θέσεις εργασίας, ανέπτυξε εξαγωγική δραστηριότητα, διεξήγαγε σημαντική έρευνα και ενίσχυσε την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η τοποθέτηση του κ. Γιαννακόπουλου για συμφέροντα που ενισχύουν την παραγωγή φαρμάκων από ισραηλινές εταιρείες προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας του Ισραήλ που σε ανακοίνωσή της τόνισε πως "οι δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, που απέδωσαν τα μέτρα για τα φάρμακα σε "Παγκόσμια Ισραηλινή ή Εβραϊκή ΣυνωμοσίαAντισημιτικό παραλήρημα detected, με τον ισχυρισμό ότι "Ισραηλινοί ωφελούνται” απ’ αυτά μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν ως καθαρές ανοησίες και τίποτε περισσότερο. Θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο εάν η συνεχής προσπάθεια κριτικής και δυσφήμισης μετατρεπόταν σε μια εποικοδομητική επαφή με παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινές, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη επιτυχημένου ελληνικού φαρμακευτικού τομέα”.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Οκτωβρίου 2015, 09:44:34 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: