Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Σεπτεμβρίου 2024, 23:28:10

Αποστολέας Θέμα: Κινήσεις απελπισίας για τα κενά στο ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 5546 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Ιουλίου 2024, 15:42:35
Αναγνώστηκε 5546 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10.07.2024.  Καθημερινή
Πένυ Μπουλούτζα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουλίου 2024, 19:11:45
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετικό σχόλιο του Γενικού Ιατρού, Δημήτρη Κουναλάκη σε Ιατρική Ομάδα του facebook στις 10/07/2024 Το δημοσιεύω μετά από άδειά του:

Το έχουμε πει πολλές φορές χωρίς φυσικά να υιοθετείται από τους φορείς που συμβουλεύουν το υπουργείο υγείας, ούτε και από το υπουργό υγείας. Έχουν μεταφερθεί πολλάκις και στους συμβούλους του.
Όταν βλέπεις μια ιατρική ειδικότητα να μην επιλέγεται από νέους ιατρούς και να μην πλησιάζει κανένας στο ΕΣΥ, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

α) Οι συνθήκες εργασίας είναι σημαντικά χειρότερες από ότι μπορεί να αποδεχθεί ένας επιστήμονας που σπούδασε το ελάχιστο 12 χρόνια για να φτάσει να πληρεί τις προϋποθέσεις πρόσληψης για αυτή τη θέση. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα όριο στο πόσο βάναυσα μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας παθολόγος στο ΕΣΥ. Δύσκολα περιστατικά πολλαπλών οργάνων που δεν θέλει καμία ειδικότητα, επείγοντα χωρίς σταματημό, μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων, διπλάσιο χρόνο πραγματικής εργασίας από τον μέγιστο επιτρεπόμενο την εβδομάδα μόνιμα (χωρίς να θεωρείται συνταξιμος).

β) Η συνολική αμοιβή για την εργασία που τελικά θα φτάσει στην τσέπη του είναι σημαντικά μικρότερη από το έργο και τις δεξιότητες που απαιτούνται. Η αμοιβή αυτή δεν είναι απαραίτητο να είναι ο μισθός ή να προέρχεται από το ΕΣΥ. Η συνολική αμοιβή μπορεί να περιλαμβάνει "έσοδα" σε χρήμα ή σε είδος από συνταγογράφηση ή χρήση ακριβών φαρμάκων ή αναλώσιμων (πχ ενέσιμες αγωγές, υλικά επεμβάσεων, κλπ). Επίσης, υπάρχουν τα απογευματινά ιατρεία, τα φακελάκια, τα ιατρεία στη ζούλα στον ιδιωτικό τομέα. Τίποτα από αυτά δεν έχει ένας παθολόγος.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες ιατρικές ειδικότητες που είναι ριγμένες, και αν δεν μπορούν να "περιορίσουν" την κούραση και το έργο που κάνουν, δεν μένει παρά να αποφύγουν το ΕΣΥ με κάθε τρόπο.

Το βλέπεις να συμβαίνει στους παθολόγους και ταυτόχρονα βλέπεις τον αριθμό τους να μειώνεται. Μην το ζορίζεις περισσότερο. Σε μια κομμουνιστική χώρα θα σε έπαιρνε να το δοκιμάσεις προσωρινά. Αλλά σε μια χώρα που θα σου φύγουν όλοι στο εξωτερικό καλύτερα να μην εκθέσεις την κυβέρνηση σου. Γιατί αυτή θα την πληρώσει άσχημα, υπέρμετρα και ίσως και άδικα.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Ιουλίου 2024, 21:31:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουλίου 2024, 20:32:05
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Mavrogialouros

Ιατροί
Σφοδρή επίθεση κατά Γεωργιάδη από τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας – «Ποιους απειλείτε;»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

11 Ιουλίου 2024, 23:27:40
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Report. 11.07.2024

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουλίου 2024, 09:55:33
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Statinoula


Ελληνική Δημοκρατία!

O εκβιασμός πέρασε.

Αυτά να τα θυμόμαστε όταν με μοχλό πίεσης την απαγόρευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα μας υποχρεώσουν να γίνουμε οι γραμματείς του συστήματος με την ευθύνη τήρησης/επικαιροποίησης του πολυσέλιδου ιατρικού φακέλλου σε βάρος της ευρυθμίας/απόδοσης της επιχείρησής μας.
Επίσης τώρα που θα τους ανοίξει ή όρεξη, γιατί να μην υποχρεώσουν τους ιδιώτες γενικούς να πραγματοποιούν εφημερίες στα ΤΕΠ/τμήματα διαλογής, ή ακόμα και εσωτερικές σε διάφορες κλινικές των διαλυμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ; 

Η μόνη οδός είναι η ομαδική (ΕΞΩΣΥΛΛΟΓΙΚΗ) προσφυγή στην δικαιοσύνη. Και δεν εννοώ την εγχώρια, αλλά την ευρωπαϊκή.


12 Ιουλίου 2024, 11:34:59
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Bagus


O ανθρωπος εχει μπει στη θεση αυτη για να ξαναδιαλυσει για 2η φορα την υγεια.

Αν θελουν,μπορουν να παρουν τον Θεμιστοκλεους βεβαιως βεβαιως να παει να κανει εφημεριες και τον Αδωνι να συνταγογραφει με 0% καμια κηραλοιφη.


Οι ιατρικοι συλλογοι θα αντιδρασουν σε αυτο το θεατρο του παραλογου που διαδραματίζεται ? ?


13 Ιουλίου 2024, 06:05:26
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ποιοι ακριβώς περιμένετε να μας σώσουν? Ο πρώην περιφερειάρχης ή ο αποτυχών υποψήφιος ευρωβουλευτής ?
Ποια προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα βοηθήσει?
Τα τελευταία έχουν ήδη εκδώσει αποφάσεις για το ανώτατο όριο ωρών εργασίας και απλά η κυβέρνηση αρνείται να τις εφαρμόσει στο ΕΣΥ, παρατείνοντας μονομερώς την «εξαίρεση» της εφαρμογής της απόφασης.
Η απορρύθμιση του συστήματος υγείας που ανέλαβε να προωθήσει ο πωλητής νανογιλέκων ολοκληρώθηκε.
Οι του ΕΣΥ καταθέτουν σωρηδόν αιτήσεις για εργασία στον ιδ. τομέα για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα, οι ιδιώτες που δεν επιθυμούν να εργασθούν στο ΕΣΥ θα εξαναγκασθούν να βάλουν πλάτη και μαντέψτε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο ?
Σωστά οι υπήκοοι αυτής της χώρας (πολίτες δεν είμαστε), που ήδη πληρώνουν την υψηλότερη ιδιωτική συμμετοχή στις συνολικές δαπάνες υγείας.
Μήπως η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις τελευταίες? Αυξάνοντας την συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις για να μειωθούν τα clawback & rebate, νομοθετώντας τα απογευματινά χειρουργεία την ώρα που καθυστερούν τα πρωινά, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.
Η εξήγηση όλων των παραπάνω ειναι σαφής.
Ολα ειναι θέμα πολιτικής. Δεν θελουμε να δώσουμε περισσότερους πόρους στην υγεία και διατυμπανίζουμε ταυτόχρονα ότι «ενισχύουμε» το ΕΣΥ.
Οι καθημερινοί χρήστες του τελευταίου ειναι μάρτυρες της σταδιακής κατάρρευσης, χωρίς όμως να διαμαρτύρονται.
Σκεφθείτε το εξής απλό : κάνετε διακοπές σε νησί την Κυκλάδων και σας συμβαίνει κάτι σοβαρό, πχ στεφ. επεισοδιο ή κάταγμα. Τι αντιμετώπιση και απο ποιον πιστεύετε ότι θα έχετε, πριν μεταφερθείτε στην Αθήνα?
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιουλίου 2024, 06:07:14 από GirousisN »

14 Ιουλίου 2024, 11:29:36
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Πρίν λίγο τελείωσε η διαδικτυακή συνάντηση των ιδιωτών ιατρών. Ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες.Για αλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των γενικών ιατρών απουσίαζαν....!Μπράβο τους...

14 Ιουλίου 2024, 14:29:39
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Mavrogialouros

Ιατροί

16 Ιουλίου 2024, 16:21:09
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/07/2024
Δελτίο Τύπου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

 Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο χώρος της υγείας έχει ζήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς τα τελευταία 14 χρόνια και ο ιατρικός κόσμος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα: απολύσεις από το πρώην ΙΚΑ, μισθολογικές περικοπές στο ΕΣΥ, απαράδεκτους καταλογισμούς clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, διακοπή συμβάσεων οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, επιστρατεύσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, εκβιασμούς, απειλές κλπ.

Με ευθύνη της πολιτείας, 20.000 ιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, γιατί επέλεξαν την εργασιακή αξιοπρέπεια, την επιστημονική θέση και το σεβασμό στο λειτούργημα τους που επιδεικνύεται σε άλλες χώρες.

Κ. Υπουργέ, οι εφημερίες των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων αποτελούν θεμελιώδη λειτουργία, και απαιτούν συγκροτημένη ΟΜΑΔΑ με νέους ιατρούς ειδικευόμενους, έμπειρους επιμελητές και Διευθυντή. Ο τελευταίος έχει την ευθύνη της συγκρότησης της ομάδας, του ορισμού της εσωτερικής λειτουργίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος, της πρωινής αναφοράς, του επισκεπτηρίου με βασικές αρχές: 1. το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, 2. την καταγραφή της πορείας του ασθενούς και 3. τη συνέχεια της φροντίδας.  Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ'ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την καθολική αποτυχία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου και των ασθενών της κοινότητας με σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων πρέπει να στηρίζεται στη δημιουργία ιατρικών ομάδων με σοβαρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου      Οικονόμου Δημήτριος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Ιουλίου 2024, 13:21:00
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/07/2024
Δελτίο Τύπου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

 Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο χώρος της υγείας έχει ζήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς τα τελευταία 14 χρόνια και ο ιατρικός κόσμος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα: απολύσεις από το πρώην ΙΚΑ, μισθολογικές περικοπές στο ΕΣΥ, απαράδεκτους καταλογισμούς clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, διακοπή συμβάσεων οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, επιστρατεύσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, εκβιασμούς, απειλές κλπ.

Με ευθύνη της πολιτείας, 20.000 ιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, γιατί επέλεξαν την εργασιακή αξιοπρέπεια, την επιστημονική θέση και το σεβασμό στο λειτούργημα τους που επιδεικνύεται σε άλλες χώρες.

Κ. Υπουργέ, οι εφημερίες των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων αποτελούν θεμελιώδη λειτουργία, και απαιτούν συγκροτημένη ΟΜΑΔΑ με νέους ιατρούς ειδικευόμενους, έμπειρους επιμελητές και Διευθυντή. Ο τελευταίος έχει την ευθύνη της συγκρότησης της ομάδας, του ορισμού της εσωτερικής λειτουργίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος, της πρωινής αναφοράς, του επισκεπτηρίου με βασικές αρχές: 1. το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, 2. την καταγραφή της πορείας του ασθενούς και 3. τη συνέχεια της φροντίδας.  Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ'ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την καθολική αποτυχία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου και των ασθενών της κοινότητας με σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων πρέπει να στηρίζεται στη δημιουργία ιατρικών ομάδων με σοβαρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου      Οικονόμου Δημήτριος
Μ'αυτές τις ανακοινώσεις δεν καταλαβαίνω ποτέ γιατί μας αρέσει να λέμε αοριστίες και να αποφεύγουμε τα πραγματικά θέματα. Το πρόβλημα του ιδιώτη ιατρού είναι αν υπάρχει "ενιαίο πλαίσιο" ή "συνέχεια της φροντίδας"; Το πρόβλημά του είναι ότι "τρέχει" για το μεροκάματο (ή για το εξοχικό του) και δεν θέλει να αναστατώσει την επαγγελματική του λειτουργία για να σώζει αυτά που δεν σώζονται (το ΕΣΥ). Το πρόβλημά του είναι ότι θα πάει εκεί με αμοιβή από 5-7 ευρώ μεικτά και θα πρέπει να τα σκάσει και σε μια εταιρεία για να κόψει τιμολόγιο προς κρατικό φορέα, άρα θα πάει να κάνει εφημερία με αμοιβή μια τυρόπιτα. Πέρα από το καταναγκαστικό του πράγματος, που είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτο και πέρα από όλες τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ένας λιγότερο εξοικειωμένος συνάδελφος σε ένα ΤΕΠ και πέρα από τη νοοτροπία των "δημόσιων" που θα τον βλέπουν σαν το μίασμα και το παιδί για όλες τις δουλειές... Και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πάντα πρέπει κάποιος να βάζει πλάτη. Ας βάλει πλάτη όλη η κοινωνία. Αντί να κάνουν πχ οι γιατροί 2 εφημερίες το μήνα, ας δώσει ο κάθε πολίτης 2 ημέρες το μήνα από τη δική του δουλειά ώστε να εξασφαλιστούν τα χρήματα για να έχουν όλοι αυτοί γιατρό...

22 Ιουλίου 2024, 21:56:13
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22-07-2024 ΕΘΝΟΣ
Δήμητρα Ευθυμιάδου



Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες.

Με διάταξη του κ.Γεωργιάδη η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα δεχθούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στις άγονες περιοχές.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση του υπουργού υγείας προβλέπει ότι οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θα δεχθούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας θα χάνουν την σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα μένουν και εκτός και από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση των απειλών του Άδωνι Γεωργιάδη τις οποίες είχε εξακόντιση εδώ και αρκετές ημέρες στην προσπάθειά του να βρει ιδιώτες γιατρούς να καλύψει τα κενά στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ.

Η ρύθμιση προβλέπει:

«Άρθρο 56 Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία


1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων. 3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.».

4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Η έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ

Πάντως η κυβέρνηση εδώ και καιρό αναζητά γιατρούς για να καλύψει τις θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας ειδικά στις άγονες περιοχές, τονίζοντας ότι οι θέσεις παρότι προκηρύσσονται δεν καλύπτονται από το υγειονομικό προσωπικό αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου από την άλλη σημειώνουν ότι οι θέσεις δεν είναι ελκυστικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών. Προς το Σεπτέμβριο πάντως ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να δώσει οικονομικά κινητά στους γιατρούς για να καλύψουν τα κενά, κάτι βέβαια που θα είναι μάλλον δώρον άδωρον αφού θα έχει περάσει ήδη η καλοκαιρινή περίοδος.


Σε ό,τι αφορά στην έκκληση που έχει κάνει στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα στους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία κάνοντας έστω δύο εφημερίες το μήνα αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 12 ιδιώτες γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα.

Γι’ αυτό και με τη διάταξη αυτή που προωθεί στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να υποχρεώσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να εργαστεί στο δημόσιο σύστημα όπου καταγράφονται τεράστια κενά. Ιατρικοί σύλλογοι πάντως σε όλη την Ελλάδα ζητούν άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τον ιατρικό κόσμο ώστε να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουλίου 2024, 22:14:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουλίου 2024, 10:12:28
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
22-07-2024 ΕΘΝΟΣ
Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες.

Με διάταξη του κ.Γεωργιάδη η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα δεχθούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στις άγονες περιοχές.

1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα υγείας γίνονται πλέον όλο και πιο δυσδιάκριτα.
Είναι σαφής επιδίωξη της κυβέρνησης το παραπάνω, ώστε αποτελεσματικά και χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους θιγόμενους, να μετακυλίσει το κόστος υγείας που δεν θέλει να αναλάβει η ίδια, στον κοσμάκη.
Εξαθλιώνω πρώτα τα νοσοκομεία, με τις παραιτήσεις να πέφτουν βροχή, με μισθούς εξαθλίωσης ,με ωράρια εργασίας ρωμαϊκής γαλέρας και εξαναγκάζω και ιδιώτες πλέον να εργάζονται σ’ αυτές τις συνθήκες , για να διατηρήσουν τη δουλειά τους (συνταγογραφηση) για την οποία έκαναν πάνω από 10 χρόνια σπουδές ο καθένας τους.
Φαντάζομαι ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με τα παρακάτω, αλλά προσωπικά ΔΕΝ βλέπω κάποιο άλλο τροπο αντίδρασης.
Μόνοι μας θα πρέπει και συνολικά να διακόψουμε τη συνταγογραφηση, την έκδοση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, τις αναρρωτικές άδειες, τα πιστοποιητικά υγείας για κάθε λόγο.
Ειναι γνωστό ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία δεν κλείνουν, το επείγον περιστατικό είναι επείγον και η υγεία του κάθε πολίτη δεν θα κινδυνέψει για κανένα λόγο.
Αν σταματήσουμε να είμαστε δεδομένοι και διασπασμένοι, ίσως κάτι πετύχουμε στο μέλλον.
Αλλοιώς στο ορατό μέλλον, οι ιδιώτες παθολόγοι και άλλες ειδικότητες θα εφημερεύουν στο ΕΣΥ και οι του ΕΣΥ, θα τρέχουν τα απογεύματα σε καμία κλινική ή ιατρείο να συμπληρώσουν το εισόδημα τους……

23 Ιουλίου 2024, 19:25:28
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

billymos


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
22-07-2024 ΕΘΝΟΣ
Δήμητρα Ευθυμιάδου



Ιατρικοί σύλλογοι πάντως σε όλη την Ελλάδα ζητούν άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τον ιατρικό κόσμο ώστε να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Καλά, μην πιέζονται τόσο πολύ οι ΙΣ, θα κουραστούν....

24 Ιουλίου 2024, 09:22:32
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που τους επικαλούμαστε πάντα, απ'ό,τι θυμάμαι ήταν αντίθετοι στο θεσμό του προσωπικού ιατρού με την μορφή που συστάθηκε..Είμαι πρόθυμος λοιπόν για οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης και να στηρίξω όπως χρειαστεί, αφού πρώτα διακόψουν οι προσωπικοί ιατροί . Τα λέγαμε , τα ξέραμε, τώρα που τους αφορά να  κάνουν αυτοί την πρώτη κίνηση. Απλά και καθαρά.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
6486 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Αυγούστου 2011, 16:25:14
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
11 Απαντήσεις
7477 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2011, 11:11:02
από γιαννης παιδιατρος