Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
12 Ιανουαρίου 2025, 17:39:01

Ψηφοφορία

Θα ενημερώνατε την επίτροπο ότι δεν επιθυμείτε υπέρβαση του 48ωρου;

Ναι, με οποιοδήποτε κόστος.
12 (52.2%)
Όχι, φοβάμαι τα αντίποινα από την κλινική/διευθυντή/διοικητή
3 (13%)
Όχι, δεν θέλω να ρισκάρω να μην πληρωθώ εφημερίες που έχω κάνει.
1 (4.3%)
Όχι, έχω έξοδα αυτή την εποχή και χρειάζομαι τις επιπλέον εφημερίες
7 (30.4%)
Όχι, γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί η κλινική/ΚΥ
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 23

Η ψηφοφορία έληξε: 30 Μαρτίου 2009, 01:32:56

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 723577 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Ιουνίου 2010, 01:00:30
Απάντηση #1290
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Σήμερα,ήμουν παρών εκ μέρους της ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοιας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.
Με την τοποθέτηση μου κατά την διαδικασία , έβαλα τους παρακάτω προβληματισμούς
-Υποδείξτε μου Κ.Υ. που μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του απογευματινού ιατρείου(ολοήμερη λειτουργία)
-Σε πόσα νοσοκομεία 2ης και 3ης ζώνης με ολιγομελή τμήματα μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο;
-Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου βάζει την ΠΦΥ στο νοσοκομείο ή κανω λάθος;
-Ο προγραμματισμός των εφημεριιών σύμφωνα με το Σ.Ν. του υπουργείου είναι ραμμένο στα μέτρα των συναδέλφων της α ζώνης(εμπνευστές του);
Θα ήθελα την άποψη σας   
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

5 Ιουνίου 2010, 01:09:23
Απάντηση #1291
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Να σας ενημερώσω ότι για τα νοσοκομεια β και γ ζώνης στις 2/6/2010 το υπουργείο έβγαλε συμπληρωματικό κονδύλι για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο.Ενημερώστε τίς υπηρεσίες του νοσοκομείου σας ,για να μήν γίνουν περικοπές.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

5 Ιουνίου 2010, 10:18:04
Απάντηση #1292
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 05:04:46 από Koterakis »

5 Ιουνίου 2010, 10:49:23
Απάντηση #1293
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα,ήμουν παρών εκ μέρους της ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοιας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.
Με την τοποθέτηση μου κατά την διαδικασία , έβαλα τους παρακάτω προβληματισμούς
-Υποδείξτε μου Κ.Υ. που μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του απογευματινού ιατρείου(ολοήμερη λειτουργία)
-Σε πόσα νοσοκομεία 2ης και 3ης ζώνης με ολιγομελή τμήματα μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο;
-Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου βάζει την ΠΦΥ στο νοσοκομείο ή κανω λάθος;
-Ο προγραμματισμός των εφημεριιών σύμφωνα με το Σ.Ν. του υπουργείου είναι ραμμένο στα μέτρα των συναδέλφων της α ζώνης(εμπνευστές του);
Θα ήθελα την άποψη σας  

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σενάριο εφημέρευσης που παρουσιάστηκε ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που μελετούσε το ΥΥΚΑ.
Όλα τα σενάρια είχαν και έχουν  σαν πυρήνα τη θέση :πώς θα γίνει και εφημεριακή κάλυψη να έχουμε και τα κονδύλια να παραμένουν παγωμένα ή και μειούμενα και προσλήψεις να μην κάνουμε.
Αυτός ήταν και είναι  ο στόχος και ο σκοπός και όχι τα κουραφέξαλα περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και περί αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας  από τους  πολίτες.
 Σαφέστατα και γνωστοί συνδικαλιστικοί κύκλοι που χρόνια τώρα βρίσκονταν στην ηγετική ομάδα της ομοσπονδίας έχουν βάλει το χέρι τους. .Εξ άλλου το ρόλο συμβούλου της υπουργού έχουν.
Το παρουσιασθέν  σενάριο προτείνει ένα τύπο επιδόματος εφημέρευσης ανά  βαθμίδα (περίπου) και ανά ζώνη με στόχο εφημεριακή κάλυψη με μειωμένα κονδύλια.
Ταυτόχρονα ανοίγει τη πόρτα για πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς ένα μέρος των αμοιβών δεδουλευμένης εργασίας των γιατρών (αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας) –υπαλλήλων του Δημοσίου- θα προέρχεται όχι από τον κρατικό  προϋπολογισμό αλλά από τα ασφαλιστικά ταμεία των μισθωτών και επαγγελματιών, από ασφαλιστικές εταιρείες  ή και απ’ ευθείας  από τους ίδιους τους ασθενείς.
Και εμπεδώνει ευρύτατα στη συνείδηση το διαχρονικό πάγωμα των μισθών.
Για σκεφτείτε το λίγο. Ένα μέρος της αμοιβής (δεδουλευμένων) παύει πλέον να έχει την εγγύηση του Δημοσίου  στο οποίο απασχολούμαστε και εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες στη ουσία της οικονομίας και της αγοράς υγείας. Η φιλοσοφία της μεταβολής αυτής είναι τεράστιας σημασίας.
Για να μην ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση για κατοχύρωση της εφημερίας ως  υπερωρίας, για 48ωρα , για 1 εφημερία τη βδομάδα, για 6ωρο πενθήμερο κλπ κλπ,… και χαλάσουμε και καρδιές.
Θα συμφωνήσω επίσης  με τον κ. Δήμου ότι το συγκεκριμένο μέτρο σε λίγα  μόνο νοσοκομεία μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί.
 Αυτό που θα συμβαίνει ή θα επιχειρηθεί να συμβεί , το μετέφερε πολύ γλαφυρά ο flone στη «ζωντανή ομιλία» : «Πού νά 'ξερα ότι θα δουλεύουνε οι καθηγητές στο Παπανικολάου... για να πληρώνομαι εφημερίες στο ΓΝ Φλώρινας!!!»
Εσείς ξέρετε πολλούς που θα δουλεύουν (ολοήμερη λειτουργία) στο κάθε «Παπανικολάου»   για να πληρωνόμαστε επιπλέον εφημερίες εμείς οι «ακαμάτηδες»   στην... κάθε «Πρέβεζα» ;
Προφανώς και θα γίνει χαμός!
Τέλος θα συμφωνήσω με αυτό που σωστά επισημαίνει και πάλι ο κ. Δήμου.
Ενώ μιλάνε για ανάπτυξη συστήματος ΠΦΥ ώστε  και τα νοσοκομεία να μπορέσουν επιτέλους  να λειτουργήσουν σαν δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης ταυτόχρονα  από την άλλη βάζουν όλη τη ΠΦΥ μέσα στα Νοσοκομεία  με την ολοήμερη λειτουργία.
Είναι σαφές και είναι γνωστοί οι λόγοι, ότι ένας μεγάλο μέρος πληθυσμού  που τώρα προσέρχεται στις δομές ΠΦΥ εκτός Νοσοκομείων , τώρα με την ολοήμερη λειτουργία, την ασφαλιστική κάλυψη ,την άμεση  και πλήρη εργαστηριακή κάλυψη, την ταυτόχρονη (πιθανά) ύπαρξη και συλλειτουργία  πολλών ειδικοτήτων  θα προστρέξει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων όπου αυτό είναι δυνατό ( λόγω απόστασης). Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν , αρκετά ΚΥ θα ατροφήσουν λειτουργικά και πιθανά μέσω και των μεταβολών που  θα επέλθουν λόγω του «Καλλικράτη» θα κλείσουν ή θα μετατραπούν  σε πολυδύναμα ή και περιφερειακά ιατρεία.
Ήδη εδώ στη περιοχή μας ετοιμάζονται και συζητούνται τέτοιες λύσεις για δυο Κέντρα Υγείας.
Τα πράγματα είναι περισσότερο άσχημα …από όσο φαίνονται!
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουνίου 2010, 10:51:02 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

5 Ιουνίου 2010, 12:37:53
Απάντηση #1294
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


05/06/2010
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Αθήνα: Την πρότασή της για νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασε στους γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί εμφανίζονται αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι με το προτεινόμενο σύστημα δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Διαφωνούν επίσης με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών.

Αναλυτικά, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε τα εξής:

1. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία)

2. Στην Γ'' ζώνη (νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές), όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Αργία) και σε 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.

3. Στην Β'' ζώνη (περιφέρεια), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες εκ των οποίων οι συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 4 ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι να λαμβάνουν 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές.

4. Στην Α'' ζώνη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 6 εφημερίες εκ των οποίων οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές, οι δε υπόλοιποι ειδικευμένοι 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 2 ετοιμότητας καθημερινές. Οι συντονιστές Διευθυντές της Α'' ζώνης να λαμβάνουν επιπλέον 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.

5. Όλοι οι αγροτικοί γιατροί σε όλες τις ζώνες να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία).

Η υπουργός ανέφερε ότι το παραπάνω σχέδιο καλύπτει το 90% των αναγκών εφημέρευσης και εάν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον προσθήκη εφημεριών αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου που θα προκύπτουν από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων -όπως την παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη.

Τι απαντούν οι γιατροί

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν τα εξής:

1. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων εξαναγκάζει τους γιατρούς να εκτελούν πέραν των εφημεριών και μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζευτούν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που πραγματοποίησαν. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και σε εξόντωση των γιατρών.

2. Το προτεινόμενο σχήμα εφημέρευσης συνιστά σαφέστατα επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των νοσοκομείων. Επί παραδείγματι, για να εφαρμοστούν όσα διαλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου, στα νοσοκομεία της Β'' ζώνης θα πρέπει κάθε Τμήμα να διαθέτει 7 γιατρούς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα Νοσοκομείο της Β'' ζώνης. Ανάλογα προβλήματα θα ανακύψουν και στις άλλες δύο ζώνες και μόνος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να προσαρμοστούν οι εφημεριακές ανάγκες στα 395 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει σταθερά τα επόμενα 3 χρόνια.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουνίου 2010, 12:51:24 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Ιουνίου 2010, 15:11:37
Απάντηση #1295
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Έχουμε σύσσωμη απάντηση θέση σε αυτό; Άκουσα ότι στο Συνέδριο υπήρξε έντονη διαμάχη ΓΓ μεταξύ δύο θέσεων που θέλουν τους ΓΓ στα νοσοκομεία (ΤΕΠ) ή απαραίτητα εκτός αυτών. Νομίζω ότι τα επίσημα όργανά μας, παρά τις κατά καιρούς έντονες κόντρες τους, τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι της Ελεγεία και Ένωσης, θέλουν αποκλειστικά εξωνοσοκομειακή δράση μας. Θα συντονιστούμε ή θα αφανιστούμε;

ΑΓΑΠΗΤΈ ΣΥΝΆΔΕΛΦΕ koterakis
Παλαιότερα,τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ όσο και η ένωση,με παρέμβασή τους,είχαν αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό ως προς τις ειδικότητες που θα επάνδρωναν τα ΤΕΠ,και είχαν πετύχει,την πρόσθεση των Γενικών Ιατρών στις άλλες ειδικότητες,που μπορούν να επανδρώσουν τα ΤΕΠ,επιχειρηματολογόντας για αυτό.
Αργότερα ,η θέση αυτή προσαρμόστηκε μάλλον,σωστά κατά την γνώμη μου,ότι οι ΓΙ έχουν θέση μόνο σε οργανωμένα θεσμοθετημένα  ΤΕΠ ,υπό τις προυποθέσεις που ορίζει η διάταξη,και μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου-που ενοείται αν πρόκειται για νέα προκύρηξη-αλλά είναι ΑΠΑΡΕΤΗΤΗ   σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουνίου 2010, 15:13:33 από Ν.ΔΗΜΟΥ »
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

5 Ιουνίου 2010, 15:39:37
Απάντηση #1296
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 05:03:50 από Koterakis »

5 Ιουνίου 2010, 16:18:05
Απάντηση #1297
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
.

Όμως όταν καταργούνται/σαμποτάρονται/απαξιώνονται/λησμονούνται/κ.ο.κ θέσεις εφημέρευσης στην περιφέρεια (Κ.Υ ή Π.Ι) με την δικαιολογία ότι "χρήματα για εκεί δεν υπάρχουν όμως μπορείτε κύριοι ΓΓ να εφημερεύετε στο νοσοκομείο αν δεν θέλετε να μένετε χωρίς εφημερίες" τότε όποιος κάτι τέτοιο το στηρίζει, είναι άδικος, και εγκληματικά άδικος αν είναι ΓΓ επισημαίνω εδώ.


Αλλο οι εφημέρευση στα ΚΥ, ΦΥΣΙΚΆ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΤΗ, άλλο ο διορισμός ΓΓ στα ΤΕΠ. Τέτοια εκβιαστικά ερωτήματα ΤΑ ΠΟΛΕΜΆΜΕ


ΓΓ στα Νοσοκομεία, ειδικά αυτή την εποχή νομίζω, περίτρανα και πιο ξεκάθαρα από ποτέ, αποδεικνύεται ένας Δούρειος Ίππος για την Γενική Ιατρική, που μας βρίσκει απροετοίμαστους, διχασμένους, ζαλισμένους.
Αλλο απροετοίμαστοι(ποιός φταίει;-γιατί δεν το συζητάμε με επιχειρήματα,φυσικά όχι του στύλ δεν είμαστε εκπαιδευμένοι,δεν ξερουμε-γιατί επιμένουμε άκαμπτα στην προάσπιση της ΠΦΥ(τι θα γίνει τώρα που βάζουν την ΠΦΥ στο νοσοκομείο)]
Διχασμενοι; ίσως έχετε δίκιο αφού κάθε διαφορετική άποψη γίνεται εχθρός της ειδικότητας και Δουρειος Ιππος
Ζαλισμένοι; Νομίζω ο πανικός δημιουργεί ζάλη,διάλογος εσωτερικός χρειάζεται ....
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

5 Ιουνίου 2010, 16:32:15
Απάντηση #1298
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 05:02:43 από Koterakis »

5 Ιουνίου 2010, 17:03:06
Απάντηση #1299
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Αν ο ΓΙ είαι ανυποψίαστος,και παει στα ΤΕΠ αν και δεν του αρέσει δεν φταίει ο κακός διοικητής ή ο ειδικός άλλης ειδικότητας.ΦΤΑΙΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Αυτός δεν κάνει ούτε για το ΚΥ, ούτε για τι Π.Ι., όχι γιατί δεν είναι καλός γιατρός αλλά δεν είναι αποφασιστικός σε αυτό που θέλει πραγματικά να κάνει...
Πολλοί ΓΙ που υποχρεώθηκαν παρά την θέλησή τους να πάνε στα ΤΕΠ  αντέδρασαν με την συμπαράσταση των συλλόγων μας με επιτυχία ...

Υ.Γ Πρέπει μάλλον να συνεχίσουμε την συζήτηση μας (I like) σε άλλο σημείο του φόρουμ,γιατί μάλλον ξεφεύγουμε από την συγκεκριμένη ενότητα
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

5 Ιουνίου 2010, 17:33:12
Απάντηση #1300
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
H συζήτηση σχετικά με τα ΤΕΠ είναι μια παλαιά κουβέντα στην οποία έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις και είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

Η δημιουργία των ΤΕΠ ως ξεχωριστά τμήματα και τι ειδικότητες πρέπει να έχουν ήταν πολύ της μόδας πριν 10 περίπου χρόνια που υπήρχε πίεση να δημιουργηθεί και σχετική ειδικότητα, η ειδικότητα της επειγοντολογίας. Τότε το ΕΚΑΒ έδινε και σχετική "υποειδικότητα" με ετήσια εκπαίδευση το γνωστό "Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρικη" ή ΕΠΙ. Τότε υπήρχαν οι πιέσεις για να καλυφτούν τα ΤΕΠ με ειδικευμένους αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους, χειρουργούς, παθολόγους και φυσικά υπήρχαν και πιέσεις να μπουν και οι γενικοί ιατροί. Η άποψη ειδικών που είχαν έρθει από ΤΕΠ του εξωτερικού (και αυτό το είχα ακούσει με τα αυτιά μου) προς απογοήτευση πολλών (και πανεπιστημιακών) ήταν πως "δεν έχει σημασία τι ειδικότητα έχουν αυτοί που θα προσληφθούν στα ΤΕΠ, αρκεί να αγαπάν αυτο που θα κάνουν και εκπαιδευτούν ειδικά για αυτό". Με άλλα λόγια ήταν σαν να έλεγαν ότι είναι ξεχωριστή ειδικότητα και πρέπει να ειδικευτείς σε αυτή. Τέτοιες απόψεις παρουσία και πολιτικών προσώπων απογοήτευσαν πολύ, καθώς δεν υπήρχε το "προζύμι" με πανεπιστημιακή έδρα για να αρχίσουν να τρέχουν τα πράγματα.....

Η κατάσταση τότε στα επείγοντα των νοσοκομείων (και έτσι συνεχίζει και σήμερα) είναι να δέχονται περιστατικά που δεν είναι επείγοντα αλλά ασθενείς που προσέρχονται είτε για τα παρακάμψουν τα ραντεβού (πχ ασφαλισμένοι του ΟΓΑ) είτε γιατί οικονομικά δεν αντέχουν να αναζητήσουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας που το ασφαλιστικό τους ταμείο δεν παρέχει (πχ ΙΚΑ) στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί εκ του εξωτερικού δεν κατανοούσαν την ανάγκη για ξεχωριστό τμήμα επειγόντων σε νοσοκομείο που δεν έχει 2-3 νευροχειρουργούς, καρδιοχειρουργούς, κλπ και φυσικά εάν έβλεπες τις διαφάνειες στις παρουσιάσεις τους καταλάβαινες ότι με καμιά 20 ΤΕΠ σε όλη την Ελλάδα είχε κλείσει το θέμα.

Φυσικά με τέτοια διγλωσσία μεταξύ ντόπιων και ξένων ειδικών, με την ανυπαρξίας οργανωμένης ΠΦΥ (και το "κίνημα" δεν ξέρει τι σημαίνει ΠΦΥ), και την διατήρησης της κατάστασης στα επείγοντα των νοσοκομείων, βγήκαν κάτι εκτρώματα για ΤΕΠ νοσοκομείων με σύνθεση ιατρών ανάλογα με τις κλίνες του νοσοκομείου. Και φυσικά, στα νοσοκομεία κάτω των 200 κλινών οι αγροτικοί και οι ειδικευόμενοι αντικαταστάθηκαν με γενικούς ιατρούς.

Ήταν μια πρόοδος οφείλω να ομολογήσω καθώς από ανειδίκευτος καλός και ο ειδικευμένος.... αλλά έλεος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ....ακατανόμαστα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Ιουνίου 2010, 17:51:47
Απάντηση #1301
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Σε ποιο ιατρείο των ΤΕΠ πάνε οι γενικοί ιατροί?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

5 Ιουνίου 2010, 23:03:38
Απάντηση #1302
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Σε αντίθεση με τους παθολόγους,χειρουργούς,ορθοπεδικούς και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να είναι σε όλα...
Να δώ ορθοπεδικό να αντιπετωπίζει πνευμονικό οίδημα,παθολόγο να ράβει μεγάλο θλαστικό,καρδιολόγο να ανατάσει εξάρθρωση  ώμου,και μετά θα σας πω γιατί τα   οργανωμένα ΤΕΠ δεν έχουν ξεχωριστά ιατρεία...
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

6 Ιουνίου 2010, 01:01:06
Απάντηση #1303
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δηλαδή τα οργανωμένα ΤΕΠ που δεν έχουν ξεχωριστά ιατρεία πρέπει να στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς που και πνευμονικό οίδημα αντιμετωπίζουν και μεγάλα θλαστικά ράβουν και ώμους ανατάσουν?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

6 Ιουνίου 2010, 07:54:51
Απάντηση #1304
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε ποιο ιατρείο των ΤΕΠ πάνε οι γενικοί ιατροί?

Τι εννοείτε "σε ποιο ιατρείο";

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ρωτάτε. Μήπως θα μπορούσατε να επαναδιατυπώσετε την ερώτηση σας;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή τα οργανωμένα ΤΕΠ που δεν έχουν ξεχωριστά ιατρεία πρέπει να στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς που και πνευμονικό οίδημα αντιμετωπίζουν και μεγάλα θλαστικά ράβουν και ώμους ανατάσουν?

Ίσως πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες διαφορετικές έννοιες:
α) Του τμήματος επειγόντων που δέχεται περιστατικά που ο ασθενής προσέρχεται άμεσα (με/χωρίς ΕΚΑΒ) για κάτι απειλητικά επείγον (πχ πνευμονικό οίδημα) ή λαμβάνουν οξέα και απειλούμενα για την ζωή περιστατικά (π.χ. ένα τροχαίο)
β) Την παραπομπή περιστατικών από εξωνοσοκομειακό ιατρό σε ενδονοσοκομειακό ιατρό σε εξειδικευμένο περιστατικό για αντιμετώπιση (πχ μια υπονατριαιμία)
γ) Την προσέλευση κόσμου στα "επείγοντα" για τακτικά περιστατικά όποιου το επιθυμεί λόγω δομικών προβλημάτων του συστήματος υγείας.

Στην περίπτωση (α) δεν υπάρχουν ιατρεία ειδικοτήτων. Υπάρχουν ιατρεία (τα γνωστά cabinets στο εξωτερικό) όπου πάει ο ασθενής και αντιμετωπίζεται από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών ακόμη κι αν το πρόβλημα του είναι αποκλειστικά πχ χειρουργικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για χρόνια περιστατικά (πονάει το πόδι μου τρεις μέρες, ή είδα φως και μπήκα) αλλά για περιστατικά που ανήκουν στην σφαίρα του κόκκινου και του πορτοκαλί στην κατηγοριοποίηση στο triage. Τέτοια ΤΕΠ αρκούν 1-2 ανά περιφέρεια και δέχονται κατά βάση διαλεγμένα περιστατικά από το ΕΚΑΒ.

Στην περίπτωση (β) δεν μιλάμε για ΤΕΠ αλλά για εξωτερικά ιατρεία υποδοχής ασθενών που παραπέμπονται από άλλους εξωνοσοκομειακούς ιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πρόβλημα τους που μπορεί να χρήζει νοσηλείας. Τέτοια ιατρεία υπάρχουν στο εξωτερικό στα νοσοκομεία και συχνά είναι και διαφορετικά (σε άλλο κτίριο, τοποθεσία) ανά τομέα παθολογικό, χειρουργικό, κλπ. Έτσι, ξεκίνησαν τα περισσότερα "ΤΕΠ" νοσοκομείων της Ελλάδας για αυτό και έχουν ιατρεία ειδικοτήτων.

Στην περίπτωση (γ) έχουμε αδυναμία πρόσβασης σε ιατρό (με κοινωνικά αποδεκτά κριτήρια*) για μη επείγοντα αλλά και μη χρόνια περιστατικά και ο ασθενής επιλέγει και έχει την δυνατότητα να προσέλθει στα "επείγοντα" του νοσοκομείου για να έχει μια εκτίμηση και ίσως και μια θεραπεία του προβλήματος του. Κάτι μελέτες που παρουσίαζαν τότε για αυτού του είδους τα "ΤΕΠ" με ιατρεία ειδικοτήτων μίλαγαν για 80% των περιστατικών με λάθος διάγνωση ή ελλειπή διάγνωση και μιλάμε εκτός από ελληνικά δεδομένα και για μελέτες του εξωτερικού. Εκεί μάλλον θες οικογενειακούς ιατρούς στο "ΤΕΠ" παρά εξειδικευμένους ιατρούς που όταν έχουν σφυρί βλέπουν όλα τα προβλήματα σαν καρφιά. Και δεν νομίζω ότι υπήρξε πολιτική πίεση να μπουν γενικοί ιατροί στα ΤΕΠ των νοσοκομείων με κάτω από 200 κλίνες, μάλλον πασιφανής αναγκαιότητα ήταν.

Με βαση την παραπάνω λογική καθορίστηκαν οι προδιαγραφές ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ χωρίζοντας τα νοσοκομεία σε 3 ομάδες ανάλογα με τις κλίνες τους:
α) νοσοκομεία με πραγματικά ΤΕΠ και στελέχωση από επειγοντολόγους (πρακτικά τα τριτοβάθμια)
β) νοσοκομεία με ιατρεία ειδικοτήτων στο "ΤΕΠ"
γ) νοσοκομεία με γενικούς ιατρούς στο "ΤΕΠ" και επικουρούμενα από ιατρούς ειδικοτήτων


*κοινωνικά αποδεκτά κριτήρια: "Θέλω καλό ιατρό τώρα, τσάμπα και σε μέρος που μπορώ να κάνω όλες τις εξετάσεις τσάμπα"
Η αλήθεια είναι ότι ο έλληνας απέκτησε δωρεάν περίθαλψη χωρίς να το καταλάβει σε μια μέρα. Αυτό το λάθος του ΑΓΠ κοστίζει σήμερα 3 τρις ευρώ και προσφέρει επίπεδο υγείας του 1 τρις ευρώ. Προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί και άλλοι προσδιοριστές της υγείας δεν παρέχονται δωρεάν: τα γυμναστήρια για άθληση με τσάμπα γυμναστή, το καθαρό πόσιμο νερό, οι συγκοινωνίες, το φαγητό κλπ
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιουνίου 2010, 08:53:19 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
48677 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
83946 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
3884 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2018, 15:31:48
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
32162 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2020, 18:57:29
από Αρχίατρος
3 Απαντήσεις
37208 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Αυγούστου 2022, 01:06:14
από Αρχίατρος