Από τον
"Ημιόροφο" του indy.gr:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος
Το ρεπό μετά εφημερία δεν το διαπραγματευόμαστεΤα τελευταία 2 χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας, με κέντρο τους τα νοσοκομεία όλης της χώρας, γύρω από τα ζητήματα του χρόνου εργασίας, των προσλήψεων, των μισθολογικών αυξήσεων του νοσοκομειακού ιατρικού προσωπικού και της πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Αβραμόπουλος μας υπενθύμισε για άλλη μια φορά, πως η υπογραφή του αξίζει όσο και η πολιτική αξιοπιστία οποιουδήποτε πολιτικού (δηλαδή δεν αξίζει τίποτα), πήρε πίσω ουσιαστικά την υπογραφή που είχε βάλει στην κλαδική σύμβαση πριν από τα Χριστούγεννα, καταθέτοντας τροποποιημένη την συμφωνημένη με τη διαπραγματευτική ομάδα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. σύμβαση, σαν νομοσχέδιο για ψήφιση στη βουλή. Οι τροποποιήσεις φυσικά προς το χειρότερο: δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη μη υπέρβαση του ορίου 2 και 4 εφημεριών ανά μήνα (για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα), οι προβλεπόμενες 4.000προσλήψεις μειώνονται στο μισό, και οι αυξήσεις στους μισθούς επίσης πετσοκόβονται.
Την ίδια ώρα που ο υπουργός προσπαθεί να κάνει παζάρια και τροποποιήσεις πάνω στα ήδη συμφωνημένα, μέσα στα νοσοκομεία οι πιέσεις προς τους γιατρούς όσον αφορά το χρόνο εργασίας εντείνονται. Γιατροί που κάνουν χρήση του νομικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους για ρεπό μετά την εφημερία [το άρθρο 7 του Π.Δ. 88/99 προβλέπει μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα και μετά 16ωρη συνεχή ανάπαυση] βρίσκουν απέναντι τους την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς των διοικητών τους. Ήδη συνάδελφος μας από το Κ.Υ. Διαβατών, που υπάγεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, κλήθηκε σε απολογία επειδή εφάρμοσε το δικαίωμα υποχρεωτικής ανάπαυσης (ρεπό), όπως κάνουν και άλλοι γιατροί, μετά από εφημερία και ο διοικητής τον «έβγαλε» αδικαιολογήτως απόντα. Η τρομοκρατία όμως δε θα περάσει έτσι!
Κάποιοι είχαν συνηθίσει να βουλώνουν τις τρύπες του Ε.Σ.Υ. και τις ελλείψεις σε προσωπικό, απ’ τη μια περιορίζοντας την πρόσβαση (μειωμένες δαπάνες για την υγεία, αύξηση ελάχιστων ενσήμων του ΙΚΑ, αποκλεισμός των ανασφάλιστων) κι από την άλλη στηριζόμενοι στην υπερεργασία των εργαζόμενων. Ατέλειωτες ώρες συνεχόμενης εργασίας, άυπνοι και εξαντλημένοι εργαζόμενοι και έκθεση των ασθενών σε κινδύνους. Ταυτόχρονα και με τον εκβιασμό και τη στοχοποίηση όσων διεκδικούν και απαιτούν να παίρνουν το ρεπό ή όσων κινητοποιούνται με άλλους τρόπους, στρατολογείται και το γνωστό δίλημμα του ανεπαρκούς μισθολογίου: «ή δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις ή αρκείσαι στα ψίχουλα που παίρνεις» αλλά και το ψευτο-ηθικό δίλημμα : «εάν δεν υπάρχει υπερεργασία, πως θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;» αγνοώντας φυσικά πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον ένας/ μια γιατρός να προσφέρει υπηρεσίες σε έναν ασθενή όταν δουλεύει κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Οι κινητοποιήσεις όμως στον ιατρικό κλάδο, όπως και η επιμονή κάποιων συναδέλφων να μην υποχωρούν από το δικαίωμα τους για ρεπό μετά από εφημερία, έδειξαν πως οι τρύπες δε γίνεται να συνεχίσουν να καλύπτονται στις πλάτες των εργαζομένων και των ασθενών. Τα προγράμματα που έχουν κατατεθεί από διοικητές και δίνουν εντολή σε γιατρούς να εφημερεύσουν, υπερβαίνοντας τις 2 και 4 εφημερίες το μήνα, είναι ουσιαστικά εντολές για παράνομη πράξη και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. Οι τρύπες δε γίνεται να καλυφθούν αν δε γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία. Η φούσκα έσκασε!
Η τρομοκρατία των διοικητών
και των εγκάθετων υπαλλήλων του υπουργείου δε θα περάσει!
Να τελειώνουμε επιτέλους με την υπερεργασία και τα εξαντλητικά ωράρια!
Εργαζόμενοι/ -ες στη βιομηχανία της υγείας
ΥΓ.Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων η δίωξη ανεκλήθη.