ΑντιΠολεμικό Ανακοινωθέν…
Γι’ αυτά που ετοιμάζονται
"Κατά τας πρώτας απογευματινάς ώρας της 20ής Απριλίου, οι αποσταλλέντες εκ μέρους του Γ. Τσολάκογλου τρεις "κήρυκες", επέστρεψαν μετά του Γερμανού Υποστρατήγου Ντήτριχ, Διοικητού της τεθωρακισμένης μεραρχίας των S.S. "Αδόλφος Χίτλερ".
Την 6ην μ.μ. υπεγράφη υπό του Αντιστρατήγου Γ. Τσολάκογλου και του Γερμανού Υποστρατήγου Πρωτόκολλον, δια του οποίου ωρίζετο ότι "από της 18ης ώρας παύουν αι εχθροπραξίαι μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και, μετ' ολίγας ώρας, μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, μερίμνη του Γερμανού Αρχιστρατήγου", ότι "μεταξύ των Ιταλικών και Ελληνικών στρατευμάτων θα παρεμβληθή Γερμανικός στρατός", ότι τα Ελληνικά στρατεύματα "υποχρεούνται ν' αποσυρθούν μέχρι των παλαιών Ελληνοαλβανικών συνόρων, εντός δεκαημέρου, ν' αποστρατευθούν, να παραδώσουν τον οπλισμόν των και να μεταβούν εις τας οικίας των" και ότι "οι Αξιωματικοί θα φέρουν την εξάρτυσιν και τον οπλισμόν των τιμητικώς, μη θεωρούμενοι ως αιχμάλωτοι".
Μίαν ώραν βραδύτερον, Αξιωματικός του Επιτελείου του Γ΄ Σώματος Στρατού επληροφόρη τηλεφωνικώς τον Διοικητήν του Τ.Σ.Η. Αντιστράτηγον Ι. Πιτσίκαν ότι υπεγράφη ανακωχή. Κατόπιν τούτου, ο Διοικητής του Τ.Σ.Η, εθεώρησεν εαυτόν ως στασιαστικώς ανατραπέντα και την πρωίαν της 21ης Απριλίου ανεχώρησε δι' Αθήνας, ενώ την διοίκησιν του Τ.Σ.Η. ανελάμβανεν ο Αντιστράτηγος Τσολάκογλου. Την νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου, απεστέλλετο εις Λάρισαν, όπου είχε αφιχθεί ο Διοικητής της 12ης Γερμανικής Στρατιάς Στρατάρχης Φον Λιστ, ο Διευθυντής του 3ου Γραφείου του Τ.Σ.Η., δια να παράσχη πληροφορίας περί των θέσεων των Ελληνικών στρατευμάτων, ώστε να παρεμβληθούν μεταξύ αυτών και των Ιταλών τα Γερμανικά στρατεύματα, όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλον. Εκεί όμως, αντί να του ζητηθούν αι πληροφορίαι αυταί, του υπεβλήθη προς υπογραφήν νέον Πρωτόκολλον (διάφορον του υπογραφέντος την προτεραίαν υπό του Αντιστρατήγου Τσολάκογλου), το οποίον ούτος ηρνήθη να υπογράψη, διότι ουδεμίαν τοιαύτην εξουσιοδότησιν είχε. Κατόπιν τούτου έφθασαν εις Ιωάννινα αεροπορικώς την 5ην μ.μ. της 21ης Απριλίου ο Επιτελάρχης του Στρατάρχου Φον Λιστ, Στρατηγός Γκράιφενμπεργκ μετά του Υποστρατήγου Ντήτριχ και υπεχρέωσαν τον Τσολάκογλου (ως αιχμάλωτον πολέμου και ουχί "κατά την ελευθέραν αυτού κρίσιν") να υπογράψη το νέον Πρωτόκολλον. Ως δικαιολογία τροποποιήσεως του αρχικώς υπογραφέντος Πρωτοκόλλου προεβάλλετο υπό των Γερμανών το ότι η Ελληνική Κυβέρνησις και ο Βασιλεύς εξήγγειλαν "άμυναν μέχρις εσχάτων" και το ότι παρίσταται ανάγκη συνάψεως συμφωνίας και με τους Ιταλούς.
Το υπογραφέν την 21ην Απριλίου νέον Πρωτόκολλον μετέβαλλεν επί τα χείρω τους όρους του πρώτου. Ούτω, δι' αυτού: οι Αξιωματικοί και οπλίται της "Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας" εθεωρούντο αιχμάλωτοι πολέμου, τα δε όπλα, ολόκληρον το πολεμικόν υλικόν και άπαντα τα είδη εφοδιασμού της Στρατιάς αυτής, εθεωρούντο λεία πολέμου του Γερμανικού Στρατού, της οποίας μέρος εδίδετο και εις τους Ιταλούς. Αντί της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, η οποία εις το πρώτον Πρωτόκολλον απετέλει το όριον της Ελληνικής συμπτύξεως, καθωρίζετο τώρα ότι μετά της Ανωτέρας Ιταλικής Διοικήσεως θα ωρίζετο "ζώνη διαχωρισμού, ίνα επιτευχθή ταχεία παύσις των εχθροπραξιών εφ' ολοκλήρου του μετώπου", χωρίς ν' αποσαφηνίζεται ούτε εις ποίον ύψος θα διήρχετο η ζώνη αύτη, ούτε από πότε θα κατέπαυον αι εχθροπραξίαι μετά του Ιταλικού Στρατού (αι οποίαι βάσει του πρώτου Πρωτοκόλλου επρόκειτο να παύσουν "μερίμνη του Γερμανού Αρχιστρατήγου", "ολίγας ώρας" μετά την υπογραφήν του, ήτοι μέχρι της πρωίας της 21ης Απριλίου).
Προτού συμπληρωθούν 24 ώραι από της υπογραφής του δευτέρου τούτου Πρωτοκόλλου, το οποίον υπέβαλον οι Γερμανοί παρασπονδήσαντες, εκινείτο εις Ιωάννινα (3 μ.μ. της 22ας Απριλίου), ο Γερμανός Αντιστράτηγος Μπίλερ, Διοικητής της 73ης Μεραρχίας, ο οποίος ανεκοίνωνεν εις τον Αντιστράτηγον Τσολάκογλου, ότι το Γερμανικόν Στρατηγείον εντέλλεται την αποστολήν κηρύκων και προς τους Ιταλούς, δια να καταστή δυνατή και η μετά τούτων υπογραφή της ανακωχής. Η αξίωσις αύτη απετέλει δευτέραν παρασπονδίαν των Γερμανών. Η τασσομένη προς απάντησιν προθεσμία ήτο τρίωρος, ταυτοχρόνως δε ανεκοινούτο παρά του Γερμανού Αντιστρατήγου, ότι ως γραμμή διαχωρισμού μεταξύ των Ιταλών και των Γερμανών, θα καθωρίζετο η αμαξιτή οδός Ηγουμενίτσα-Μπισδούνι-Μέτσοβον, αφήνετο δε να υπονοηθή, ότι εκ των Ελληνικών στρατευμάτων τα βορείως της ως άνω οδού, θα εθεωρούντο αιχμάλωτα των Ιταλών, τα δε νοτίως ταύτης αιχμάλωτα των Γερμανών. Ο Αντιστράτηγος Τσολάκογλου, διαμαρτυρόμενος διότι "διά δευτέραν φοράν ήλλαξαν οι αρχικοί όροι της συνθηκολογήσεως εν διαστήματι τεσσαρακονταοκταώρου, εις βάρος των στρατευμάτων και της χώρας", εδήλωσεν ότι "αναγκάζεται να υποκύψη υπό το κράτος βίας" και εν συνεννοήσει μετά των Διοικητών του Α' και του Β' Σώματος Στρατού, απέστειλε την 6.30 μ.μ. της 22ας Απριλίου κήρυκας και προς τους Ιταλούς, οι οποίοι υπέγραψαν προκαταρκτικόν Πρωτόκολλον ανακωχής, δι' ου αι εχθροπραξίαι κατέπαυον από της 11ης μ.μ. της 23ης Απριλίου 1941. Αμέσως κατόπιν ο Αντιστράτηγος Τσολάκογλου μετέβη δια Γερμανικού αεροπλάνου εις Θεσσαλονίκην, όπου υπέγραψε μετά του Στρατάρχου Γιόντλ, Επιτελάρχου της Ανωτάτης Διοικήσεως των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατηγού Φερρέρο, Ανωτάτου Διοικητού των εν Αλβανία Ιταλικών Δυνάμεων, το τρίτον και οριστικόν Πρωτόκολλσν (σύμβασιν) συνθηκολογήσεως."
Στις 30 Απριλίου του 1941, ο Τσολάκογλου διορίστηκε πρωθυπουργός από τις δυνάμεις κατοχής. Στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση συμμετείχαν οι άλλοι δύο αντιστράτηγοι της συνθηκολόγησης, Δεμέστιχας και Μπάκος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΝ είμαστε αιχμάλωτοι πολέμου
ΔΕΝ μας έχουν στήσει στη γωνιά τα SS
ΔΕΝ επίκειται ολοκαύτωμα
ΔΕΝ υπογράφουμε τρίτη συνθηκολόγηση
ΔΕΝ γινόμαστε Ιδανικοί Αυτόχειρες