Έσο έτοιμος.Για το πονεμένο θέμα της ετοιμότητας έχουν ειπωθεί αρκετά στο forum και έχει εξηγηθεί το νόημα και ο πραγματικός σκοπός της. Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς.
Δεν ήθελα να ανεβάσω το πρόγραμμα του δικού μου νοσοκομείου, όχι για τίποτε άλλο, παρά για να μην παρεξηγηθώ ‘επί προσωπικού’. Δείτε το πρόγραμμα του ΓΝ Κοζάνης για το μήνα Μάρτιο 2008, που υπάρχει δημοσιευμένο στο site του Νοσοκομείου
(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος). Δείτε ότι τρεις κλινικές βασικών ειδικοτήτων λειτουργούσαν και με ετοιμότητες. Παράδειγμα είναι. Θα βρούμε κι άλλα, ίσως πολλά. Γιατί;
Διότι:
Από την πλευρά των κυβερνήσεων, τα νοσοκομεία δεν υπάρχουν για να θεραπεύουν, αλλά για να μαζεύουνε ψήφους. Και ο Μαυρογιαλούρος, αλλά πολύ περισσότερο ο Γκρούεζας. Εγώ που δεν θα πάω το παιδί μου σε παιδιατρική κλινική που λειτουργεί με δύο ειδικούς και δύο αγροτικούς είμαι αρκετά έξυπνος ώστε να τους είμαι αδιάφορος. Αν όμως βάλω μπροστά τη γιαγιά με το ‘εγκεφαλικό’ και τσεπώνω κάθε μήνα το επίδομα παραπληγίας και κυκλοφορώ με αφορολόγητο αυτοκίνητο και επιδοτούμενα καύσιμα, αν κάνω στο νοσοκομείο όλες τις εξετάσεις που ζητήσει ο ιδιώτης γιατρός που με είδε και που είναι κολλητός μέσω κόμματος με το νοσοκομείο αλλά δεν με έστειλε για νοσηλεία, μόνο για τις εξετάσεις, άμα παρκάρω τη γιαγιά Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι για να κάνω διακοπές σαν άνθρωπος, άμα παρακάμπτω ουρές, αναμονές, ραντεβού και λοιπά και λοιπά, τότε είμαι ο ιδανικός ψηφοφόρος. Που, συνήθως, δεν είμαι ασθενής. Μόνο ψηφοφόρος.
Γι’ αυτό έχουμε μπήξει στην Ελλάδα σε κάθε ρεματιά κι ένα ‘γενικό’ νοσοκομείο και σε κάθε ραχούλα κι ένα ‘κέντρο’ υγείας. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν αρχίσουν και συγχωνεύονται ‘κλινικές’ σε επίπεδο περιφέρειας, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά τι λένε τα διεθνή πρότυπα, βρε αδερφέ, αυτό που λένε θα κάνουμε…
Ποιος τα έθιξε αυτά; Ας τολμήσει!
Από τη δικιά μας πλευρά, έχουμε μάθει να ανερχόμαστε (άλλοι, να επιβιώνουμε) όχι με τις γνώσεις και τις ικανότητες και την ‘επιστημοσύνη’, όχι με τη δουλειά, αλλά με τα κόμματα και τις ‘άκρες’, με τη δουλεία. Ποιοι συνυπογράφουνε τα προγράμματα; Ο ΔΙΥ τι είναι, γιατρός ή εξωγήινος; Τα επιστημονικά τι είναι, γιατροί ή τουρίστες; Αλλά υπογράφουνε, γιατί τα ιδρύματά μας είναι χώροι άσκησης υψηλής διπλωματίας και πάρε-δώσε. Είμαι αναπληρωτής, υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή, στην κλινική μου έχουμε μείνει δύο, αφού η θέση του διευθυντή εκκρεμεί. Πόσες εφημερίες θα κάνω (ετοιμότητας φυσικά); 15. Κι άμα ο βήτα την κάνει γι’ αλλού, κάνω και 30. Γιατί οι συνυποψήφιοί μου δεν φτάνονται στα προσόντα, που ήρθανε να μου πάρουνε και τη θέση. Ή: είμαι ντουβάρι, δεν τα παίρνω τα γράμματα βρε παιδάκι μου, τώρα πώς έγινα γιατρός και μπήκα και στο ΕΣΥ, μη ρωτάς. Κανονικά έπρεπε να δουλεύω στο τηλεφωνείο. Πόσες ετοιμότητας θέλετε, για να μην κλείσει το τμήμα (το κλειστό); Πάρτε. Ή… Ή…
Ποιος τα κουβέντιασε αυτά; Μην και τολμήσει!
Ναι, θα μας βοηθήσουνε και τα ΠΔ και οι Οδηγίες και το Ελεγκτικό.
Αν όμως δεν βάλουμε ξεκάθαρους στόχους, για το τι είδους σύστημα θέλουμε και τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε εκεί, ποτέ δεν θα βγει άκρη.
Ζητήσαμε ποτέ να πάρουνε πόδι οι κομματάνθρωποι από τα νοσοκομεία, να μπορεί η ιατρική υπηρεσία να βάζει το μαχαίρι όπου θέλει, να κρινόμαστε για το πραγματικό έργο μας και να οργανωθεί το δίκτυο του συστήματος με βάση τις ανάγκες και όχι την κάλπη;
ΥΓ Ιδού και το αντι-παράδειγμα. Αφού τολμήσανε οι καρδιολόγοι να κλείσουνε την κλινική με την έγκριση της Διοίκησης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) θυμόμαστε μετά από ένα χρόνο ότι η Διοίκηση είναι ανεπαρκής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) όταν ο κόσμος βγήκε -και καλά έκανε- να φωνάξει (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος).
Να για την κλινική, μόνο να μη φωνάζουνε πριν τις εκλογές.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ε, μα δεν σας είπα κύριε υπουργέ; Είμαι του κόμματος. Από τόσο δα μικράκι στο κόμμα. Αγωνίζομαι για το κόμμα. Ιδρώνω για το κόμμα. (Γκρούεζας)