Κλασικό πέστο βασιλικού.Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 πατικωμένα φλιτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα του πέστο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για να νοστιμίσουμε, λόγου χάρη, μια σαλάτα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Αν χρησιμοποιήσουμε το πέστο σε ζυμαρικά, μπορούμε να αναμείξουμε στη δοσολογία μας περίπου 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, κοπανισμένα.
Ανακατεύουμε με τα ζεστά ζυμαρικά (περίπου 2 κουτ. σούπας για κάθε μερίδα) και σερβίρουμε, με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας, στην ποσότητα που θέλουμε. Τέλος, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα 1 κουτ. σούπας ολόκληρα κουκουνάρια.
ΠΕΣΤΟ, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα πέστο για να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε από νωρίς αρκετές γλάστρες με πλατύφυλλο βασιλικό και να συγκομίσουμε τα φύλλα τους, λίγο πριν από την άνθιση, τότε που είναι πιο μυρωδάτα. Θα φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες μόνο με το βασιλικό, το ελαιόλαδο και περίπου 1 κουτ. σούπας αλάτι για κάθε γυάλινο βάζο των 500 γρ. Το πέστο διατηρείται στο ψυγείο για όλο το χρόνο, αρκεί το ελαιόλαδο (που δρα ως συντηρητικό) να υπερκαλύπει το πέστο σε κάθε βάζο. Γι' αυτό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όταν το χρησιμοποιήσουμε.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΣΤΟ
• Σε ζυμαρικά: Ανακατεύουμε το λιγότερο 2 κουτ. σούπας πέστο σε μια δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.
• Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος