Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 23:55:40

Αποστολέας Θέμα: Συνταγές (μαγειρικής)  (Αναγνώστηκε 317620 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Μαρτίου 2010, 14:34:04
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Και ψάρι να μη βγεί, ποτέ δε ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ο βυθός.
 Τα κυδώνια -έτσι τα λέμε εμείς στη Κρήτη- σχετικά πια δυσεύρετα, μεταφέρονται στο σπίτι μέσα σε θαλασσινό νερό. Αφήστε τα σε μια λεκάνη
με λίγο τρεχούμενο νερό της βρύσης για μια δυο ώρες. Ετσι αποβάλουν την άμμο που τυχόν εμπεριέχουν.
 Για το μεγείρεμα ξέρετε. Τσιγάρισμα κρεμμύδι, σκορδόφυλο εποχής, τσίλι, ολόκληρα μέσα, μέτρια φωτιά ν' ανοίξουν, σβήσιμο με κρασί, ντομάτα.
 Limguini al dente, ζαφράν, μαιντανός.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2012, 06:04:04 από Πατρωνάκης Μάνος »

22 Ιουνίου 2010, 00:15:42
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Τα βασικά υλικά της αχινο-spaghettata είναι για μισό κιλό μακαρόνια μια τσάντα περίπου του supermarket αχινοί. Αυγά έχουν μόνο
όσοι δείτε να έχουν κολλημένα πάνω τους φύκια μύδια ή πετρούλες. Διαλέξτε τους μεγαλούτσικους και ειδικά αυτούς που είναι βυσινί
ή μωβ χρώμα. Για το άνοιγμα που γίνεται κατά προτίμηση στη θάλασσα, ανοίξτε τους από τη πλευρά που είναι το στόμα τους. Τα
αυγά τους είναι κολλημένα στη ράχη. Διατηρήστε τα αυγά μέσα σε θαλασσινό νερό σε ένα μπολάκι. Δυό σκελίδες σκόρδο, μαιντανός
πολύ ψιλοκομένος, και αν αρέσει το τσίλι.
 Εκτέλεση απλούστατη, ρόδισμα στο σκόρδο, τσίλι, μαιντανός στο τελείωμα. Τα αυγά προστίθενται στο τελος, ωμά.
 Αφροδισιακή.

14 Δεκεμβρίου 2011, 21:11:10
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κολοκυθόσουπα βελουτέ.

Περιγραφή
 
Μια γευστική συνταγή με γλυκιά κολοκύθα του Jamie Oliver!! Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!!
 
Τι χρειαζόμαστε:
 
1 κιλό γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
 1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κυβάκια
 1 καρότο (μεγάλο) κομμένο σε κυβάκια
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
 6 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
 Αποξηραμένο τσίλι (σε νιφάδες)
 Αλάτι, πιπέρι
 Ελαιόλαδο


Μαγείρεμα:
 
1.Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της.
2.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ίσα ίσα για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να πάρουν βαθύ πράσινο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα τοποθετούμε σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας γιατί θα τα χρειαστούμε να τα διακοσμήσουμε πάνω από την σούπα μας.
 3.Στο ίδιο λάδι (που είναι πλέον αρωματισμένο από το φασκόμηλο) θα ρίξουμε το κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, σκόρδο, δεντρολίβανο, τσίλι, αλάτι, πιπέρι και θα τα αφήσουμε να σωταριστούν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν.
 4.Έπειτα θα ρίξω την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών και θα βράσουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
 5.Όταν θα καταλάβουμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά τότε η σούπα μας είναι έτοιμη να την αλέσουμε μέσα στην κατσαρόλα με μπλέντερ χειρός ή θα την αλέσουμε σε μίξερ. Αφού την αλέσουμε δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί λίγο ακόμα αλατοπίπερο και είναι έτοιμη να την σερβίρουμε!
 

Λίγα μυστικά ακόμα
 

Αντί για ζωμό λαχανικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας. Επίσης αντί για φρέσκο δεντρολίβανο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό. Προσοχή στο πιπέρι σας! Εγώ χρησιμοποίησα μόνο το τσίλι και δεν έριξα περισσότερο πιπέρι στην σούπα.Η νοστιμιά αυτής της σούπας οφείλεται πολύ στο άρωμα του φασκόμηλου και θα σας πρότεινα να μην το παραλείψετε! Μπορείτε να την σερβίρετε με κρουτόν ή με ψωμάκι φρυγανισμένο που θα έχετε τρίψει τυρί παρμεζάνα επάνω του! Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο 'Jamie at home' του Jamie Oliver.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2011, 21:15:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Δεκεμβρίου 2011, 08:40:03
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φάβα.
Η φάβα είναι πολύ νόστιμη. Έχει την υφή της κρέμας και σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.

Τι χρειαζόμαστε:
•   500 γρ. φάβα
•   λάδι
•   αλάτι
•   2 κρεμμύδια ολόκληρα

Για το γαρνίρισμα:
•   λάδι
•   λεμόνι
•   κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
•   κάπαρη (προαιρετικά)

Πως το κάνουμε:

1.   Ξεπλένουμε τη φάβα 2-3 φορές. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει  και φουσκώνει πολύ και είναι επικίνδυνο να μας κάνει την κουζίνα χάλια.
2.   Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
3.   Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
4.   Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρεμμύδια).
5.   Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
 
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.

Ταιριάζει πολύ ωραία και με φετούλα
Παραλλαγή για slow cooker: Αφού την πλύνουμε, την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να την ξαφρίσουμε. Βάζουμε διπλή ποσότητα νερού απ' ό,τι φάβα (πχ εγώ έβαλα 1 βάζο φάβα και το γέμισα μετά 2 φορές με νερό). Μετά την βάζουμε στο slow cooker με το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατάκι (και το νερό φυσικά) και την αφήνουμε να βράσει για 6 ώρες στο χαμηλό. Δε χρειάζεται ανακάτεμα και βγαίνει κατευθείαν λιωμένη σε μορφή αλοιφής. Μόνο που το κρεμμύδι, παρότι μαλακώνει δεν λιώνει αν το βάλετε ολόκληρο. Το ίδιο και τα καρότα, αν αποφασίσετε να βάλετε και καροτάκια.
Μπορεί και να μη χρειάζεται το ξάφρισμα, δεν το ρίσκαρα όταν το δοκίμασα. Αν το δοκιμάσετε πείτε μου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Δεκεμβρίου 2011, 08:46:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Δεκεμβρίου 2011, 21:22:10
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

¼ του κιλού αποξηραμένα δαμάσκηνα
¼ του κιλού αποξηραμένα σύκα
¼ του κιλού αποξηραμένα βερίκοκα
¼ του κιλού σταφίδα

1  πακετάκι σκόνη βανίλιας
Κανέλα

Αδειάζουμε τα παραπάνω σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο μόνο νερό (περίπου τον μισό όγκο νερού σε σχέση με τον συνολικό όγκο των παραπάνω αποξηραμένων φρούτων. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας. Προσθέτουμε ένα πακετάκι σκόνη βανίλιας. Σβήνουμε την φωτιά μόλις μαλακώσουν τα φρούτα (το νερό το έχουν ήδη απορροφήσει). Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Για πιο δροσερή γεύση μπορεί κανείς να συνδυάσει λίγο από αυτή την κομπόστα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Μαρτίου 2015, 00:12:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Δεκεμβρίου 2011, 09:03:41
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα χωρίς καθόλου πρόσθετη ζάχαρη.

¼ του κιλού αποξηραμένα δαμάσκηνα
¼ του κιλού αποξηραμένα σύκα
¼ του κιλού αποξηραμένα βερίκοκα
¼ του κιλού σταφίδα

1  πακετάκι σκόνη βανίλιας
Κανέλα

Αδειάζουμε τα παραπάνω σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο μόνο νερό (περίπου τον μισό όγκο νερού σε σχέση με τον συνολικό όγκο των παραπάνω αποξηραμένων φρούτων. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας. Προσθέτουμε ένα πακετάκι σκόνη βανίλιας. Σβήνουμε την φωτιά μόλις μαλακώσουν τα φρούτα (το νερό το έχουν ήδη απορροφήσει). Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Φαίνεται πολύ καλό ...θα το δοκιμάσω! Τhanks, Αργύρη!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Ιανουαρίου 2012, 13:53:28
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Λαχανόρυζο με κιμά.

Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο και γρήγορο φαγητό, που το είδατε πρώτη φορά στην τηλεόραση από την κα. Μπαρμπαρίγου και από τα λεγομενα σας φαίνεται μπήκε στο εβδομαδιαίο σας μενού.

Τι χρειαζόμαστε:
 
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (περασμένο μία φορά από τη μηχανή του κιμά)
1 μέτριο λάχανο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
1 κολοκύθι τριμμένο
4-5 κλωνάρια σελέρι (ή ένα ματσάκι μαιντανό)
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι γλασσέ (Εγώ προτιμώ να βάζω πλιγούρι αντί για ρύζι. Το πλιγούρι είναι πιο υγιεινό γιατί έχει σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ρύζι αλλά είναι και πιο νόστιμο)
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Πως το κάνουμε:
 
1.Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
2.Σοτάρουμε καλά τον κιμά για να ροδίσει.
3.Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
4.Αφήνουμε να σοταριστούν για 2 με 3 λεπτά και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.
5.Αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά.
6.Έν τω μεταξύ έχουμε κόψει το λάχανο σε χοντρά κομμάτια.
7.Το ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό για 5-6 λεπτά και το στραγγίζουμε.
8.Αφού βράσει ο κιμάς, τότε προσθέτουμε το λάχανο, τα καρότα, και τα κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη καθώς και το σέλερι κομμένο σε φετούλες.
9.Αλατίζουμε το φαγητό και το τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
10.Προσθέτουμε το ρύζι και το σιγοβράζουμε το λαχανόρυζο για 10 λεπτά ακόμα.
11.Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο και τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά.
12.Ανακατεύουμε το λαχανόρυζο και αφού καταλαγιάσει ο βρασμός το σερβίρουμε αχνιστό.


Λίγα μυστικά ακόμα
 
Ταιριάζει τέλεια με στραγγιστό γιαούρτι και κάποιο φρέσκο τυρί όπως ξινομυζήθρα, ανθόγαλα ή κατίκι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Ιανουαρίου 2012, 23:32:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Ιανουαρίου 2012, 22:12:05
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κλασικό πέστο βασιλικού.

Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 πατικωμένα φλιτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα του πέστο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για να νοστιμίσουμε, λόγου χάρη, μια σαλάτα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Αν χρησιμοποιήσουμε το πέστο σε ζυμαρικά, μπορούμε να αναμείξουμε στη δοσολογία μας περίπου 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, κοπανισμένα.

Ανακατεύουμε με τα ζεστά ζυμαρικά (περίπου 2 κουτ. σούπας για κάθε μερίδα) και σερβίρουμε, με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας, στην ποσότητα που θέλουμε. Τέλος, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα 1 κουτ. σούπας ολόκληρα κουκουνάρια.

ΠΕΣΤΟ, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα πέστο για να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε από νωρίς αρκετές γλάστρες με πλατύφυλλο βασιλικό και να συγκομίσουμε τα φύλλα τους, λίγο πριν από την άνθιση, τότε που είναι πιο μυρωδάτα. Θα φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες μόνο με το βασιλικό, το ελαιόλαδο και περίπου 1 κουτ. σούπας αλάτι για κάθε γυάλινο βάζο των 500 γρ. Το πέστο διατηρείται στο ψυγείο για όλο το χρόνο, αρκεί το ελαιόλαδο (που δρα ως συντηρητικό) να υπερκαλύπει το πέστο σε κάθε βάζο. Γι' αυτό συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά όταν το χρησιμοποιήσουμε.

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΣΤΟ

•   Σε ζυμαρικά: Ανακατεύουμε το λιγότερο 2 κουτ. σούπας πέστο σε μια δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.

•   Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.

•   Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Ιανουαρίου 2012, 17:35:46
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το -χειμερινό- υποβρύχιο κυνήγι. Με τέτοια πρώτη ύλη η οποιαδήποτε συνταγή ...γράφει.

21 Ιανουαρίου 2012, 17:49:45
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Καλή όρεξη...
Τί είναι αυτό επί του βοτσάλου, πάνω από την πιατέλα;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Ιανουαρίου 2012, 18:36:09
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Κάτι επί το... ανθυγειινότερον!  :laugh:

Πράσα με λουκάνικα Σουφλίου (πέταλα)

Υλικά:
- 2 λουκάνικα Σουφλίου ή τύπου Σουφλίου (πέταλα)
- 1 κιλό ψιλά πράσα
- περίπου 3/4 της κουτάλας ελαιόλαδο (120-140 γραμμάρια)
- ένα κουταλάκι ντομάτα σάλτσα (κονσέρβα)
- μισό κουταλάκι αλάτι
- γλυκό κόκκινο πιπέρι (πάπρικα)
- 1 ή 2 δαφνόφυλλα
- χυμό από μισό λεμόνι
- μισό κρασοπότηρο κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα γυρίζουμε στο ελαιόλαδο μέσα σε χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ταυτόχρονα ζεματούμε (αφήνουμε σε βραστό νερό) για 2-3 λεπτά τα λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια για να αποβάλλουν το λίπος και τα προσθέτουμε στα πράσα. Προσθέτουμε τη σάλτσα και ένα ποτήρι νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου 20-25 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε την πάπρικα και τα δαφνόφυλλα και αφού βεβαιωθούμε ότι τα πράσα έβρασαν καλά σβήνουμε με το λεμόνι και το κρασί.

Καλή όρεξη...  
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

21 Ιανουαρίου 2012, 21:04:05
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 
Παράθεση
Τί είναι αυτό επί του βοτσάλου, πάνω από την πιατέλα;
...πεταλίδα ψώφια, και ξυλαράκι θαλάσσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2012, 21:05:54 από Πατρωνάκης Μάνος »

28 Ιανουαρίου 2012, 23:09:37
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Χοιρινό με πράσα

χοιρινό κρέας (1/2 κιλό)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 κιλό πράσα


Σοτάρω το κρέας ελαφρώς στην κατσαρόλα, σε λίγο λάδι. Προσθέτω ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και συνεχίζω να τα σοτάρω όλα μαζί. Τέλος σβήνω με 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και κατά διαστήματα λίγο νερό (αν το μαγειρεύω σε χύτρα, το κλείνω και δεν το ξανανοίγω για μισή ώρα, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω νερό).
Το αφήνω περίπου μισή ωρίτσα (σε χύτρα) να μαλακώσει το κρέας. Αν χρησιμοποιώ κατσαρόλα, χρειάζεται έως και μια ώρα, ανακατεύοντας τακτικά και προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Πλένω και κόβω τα πράσα όσο μικρά τα θέλω και τα ρίχνω μέσα όταν έχει ήδη μαλακώσει το κρέας. Ανακατεύω ώσπου να μαραθούν. Αδειάζω το φαγητό σε ένα ταψί ή σε γάστρα (αυτό είναι το μυστικό της νοστιμιάς του, γιατί γίνεται ακόμη πιό υπέροχο, επειδή ξεροψήνεται από πάνω ενώ από μέσα κρατάει τα ζουμιά του). Ρίχνω απο πάνω λίγο λάδι, πιπέρι, αν θέλω προεραιτικά προσθέτω ακόμη μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί, και το βάζω στο φούρνο για 3/4 με 1 ώρα στους 180C
Σερβίρεται ζεστό. Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.

(Για πιο υγιεινό, προτιμώ να χρησιμοποιώ μοσχαρίσιο κρέας αντί χοιρινού. Παραλείπω επίσης την τελική φάση στον φούρνο, ενώ αντίθετα προσθέτω λίγο πριν το σερβίρισμα και λίγο χυμό λεμονιού που ρίχνει τον γλυκαιμικό δείκτη. Γίνεται και με την δική μου εκδοχή, πολύ νόστιμο).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιανουαρίου 2012, 07:40:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Φεβρουαρίου 2012, 23:39:45
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φακοπλίγουρο.

Ένα γευστικό, χορταστικό και θρεπτικό γεύμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τι χρειαζόμαστε:

250 γραμμάρια φακές.
Μία κούπα (περίπου 200 ml) πλιγούρι.
Μία ντομάτα.
Νερό.
2 κουταλιές λάδι.
Αλάτι.
Πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Σωτάρουμε ένα κρεμμύδι στο λάδι.

Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το πλιγούρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με το πλιγούρι. Μόλις κοντεύει να απορροφηθεί το νερό, προσθέτουμε τις φακές, μία ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε και αυτά, και είναι έτοιμο.


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Φεβρουαρίου 2012, 18:46:18
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αρακάς Λαδερός.

Ένα από τα νοστιμότερα ελληνικά φαγητά!

Τι χρειαζόμαστε:

    1 πακέτο αρακάς κατεψυγμένος
    2-3 πατάτες χοντροκομμένες
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1-2 καρότα σε ροδέλες
    1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1 κουτί τοματάκια περασμένα από το blender ή 2 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ
    αλάτι
    πιπέρι
    νεράκι


Εκτέλεση:

    Σε κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει και σωτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα κι ύστερα τον αρακά
    Ανακατεύετε καλά
    Προσθέστε τις πατάτες, τον άνηθο, την τομάτα
    Καρυκεύετε, ανακατεύετε και προσθέτετε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το φαγητό
    Σιγοβράζετε στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει ή ασφαλίζετε το φαγητό στη χύτρα
    Μόλις γίνει αφήστε το να "πιει" τα υγρά του λίγο, αν χρειαστεί


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19015 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
15091 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2023, 02:57:36
από Argirios Argiriou