Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 21:34:30

Αποστολέας Θέμα: Συνταγές (μαγειρικής)  (Αναγνώστηκε 317608 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Δεκεμβρίου 2013, 13:01:13
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
με υδαρές υλικό της επιθυμίας μας.
Έχεις να μας προτείνεις κάτι;
Αν και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη μαγειρική, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να αντικαταστήσει ένα περίπου ωμό κρόκο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Δεκεμβρίου 2013, 13:12:22
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou


[logged]το φαγητό [ όπως  και η εξομείωση της διαδικασίας αναπαραγωγής με σκοπό την τέρψη και όχι την διαιώνιση ] συνεπάγεται φαντασία.[/logged] Θα μπορούσε να είναι μαρέγκα με μπαχάρι της επιθυμίας μας. Θα μπορούσε να είναι κάποιος πουρές με χρώμα μαγειρικής. Προσωπικά είμαι φίλος του πολτού μανιταριού με ζωμό από πέτσα πουλερικών. Για παχύρρευστη γέμιση ενδεχομένως να απαιτηθεί κτηνιατρική βελόνη
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

24 Δεκεμβρίου 2013, 14:15:53
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Μνήσθητι μου Κύριε, να το κουβεντιάσουμε.

6 Απριλίου 2014, 15:09:21
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
  Aυτή  την εποχή, Μαρταπρίλη δηλαδή, τα ψάρια είναι αυγωμένα. Πέρα από την οικολογική διάσταση του θέματος μια πανάρχαια μέθοδος συντήρησης των αυγών των
ψαριών για να καταναλωθούν αργότερα είναι αυτή της πάστωσης, της συντήρησης δηλαδή σε αλάτι. Το αυγοτάραχο, πανάκριβη λιχουδιά στην αγορά τροφίμων, μετά
από αυτή τη διαδικασία πασπαλίζεται πάνω από οποιαδήποτε θαλασσινή μακαρονάδα, καταναλώνεται σε λεπτές φέτες πάνω σε ταρτάκια κ.λ.π.
  Προυπόθεση, αν το ψάρι ψαρεύτηκε με ψαροτούφεκο, να έχει χτυπηθεί στο σβέρκο-κεφάλι. Στη ψαραγορά πάντα αυτή την εποχή μπορείτε να διακρίνετε αν ο κέφαλος
είναι αυγωμένος από τη τεράστια κοιλιά του και εαν τον κρατήσετε κάθετα ο όγκος των των κύστεων κυλάει προς τα κατω με αποτέλεσμα το ψάρι να φουσκώνει προς τον
ομφαλό. Για να αφαιρέσετε τα αυγά από τη κοιλιά του ψαριού αυτούσια στη κύστη τους χρειάζεται προσοχή και το ψάρι να ανοιχτεί από τη κοιλιά κάτω από τα βράγχια προς
την έδρα. Τα αυγά πλένονται από το αίμα, στεγνώνονται καλά, και τα συντηρούμε σε αλάτι ψιλό χαμηλά στο ψυγείο. Συνηθίζω το πρώτο στρώμα που έρχεται σε επαφή
με τις κύστεις να χρησιμοποιώ θαλασσινό αλάτι. Στο τέλος της επεξεργασίας περίπου μια βδομάδα, εξαρτάται από το μέγεθος, το αλάτι πρέπει να έχει πετρώσει και εαν
ενδιάμεσα το σκεύος συντήρησης έχει υγρασία, το αλάτι πρέπει να αλλαχθεί. Μπορείτε να πειραματισθείτε με αυγά και άλλων ψαριών όπως και με το γάλα των αρσενικών
αλλά κυρίως κατάλληλα ψάρια είναι κέφαλος ή τόνος.
  Eνα καλό video που περιγράφει τέλεια, αν και στα Ιταλικά, την όλη διαδικασία βρίσκεται εδώ:
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Απριλίου 2014, 16:04:42 από Πατρωνάκης Μάνος »

1 Ιανουαρίου 2015, 20:11:46
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου οινογνώστη, όμως τυχαίνει καμιά φορά να πιεί κανείς κάποιο κρασί και να του κάνει εντύπωση.
Ένα τέτοιο ήταν για μένα ο ροζέ ημίξηρος οίνος " σκέρτσο " από την Ανδριανή Δράμας της Οινογένεσις Α.Ε. Γλυκίζει κάπως και αφήνει μετά μια ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Ιανουαρίου 2016, 00:02:27
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συστατικά

Για τη ζύμη

240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
240 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. ελαιόλαδο
65 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μήλο
240 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

8-10 μέτρια μήλα κομμένα σε κυβάκια
2 κ.σ στέβια (υπολογίσουμε για 1/2 φλ. ζάχαρη τη σωστή δοσολογία)
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει μία εύπλαστη μαλακή ζύμη.  Ίσως χρειαστεί επιπρόσθετο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του κάδου.
 
Έπειτα αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την κόβουμε στη μέση.

Τυλίγουμε το μισό κομμάτι ζύμης σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε 1 ώρα στην κατάψυξη. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα 26 εκ. και τοποθετούμε την άλλη μισή ζύμη στη βάση της φόρμας και την απλώνουμε με τα χέρια μας για να δημιουργήσουμε τοιχώματα στη τάρτα.

Βάζουμε τα υλικά της γέμισης (κομμένα μήλα, υποκατάστατο ζάχαρης και κανέλα) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στη φόρμα.

Όταν είναι και η υπόλοιπη ζύμη έτοιμη την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και την πασπαλίζουμε από πάνω μέχρι να καλυφθεί η γέμιση.

Ψήνουμε τη μηλόπιτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντί για στέβια, μπορούμε να βάλουμε μία με δύο κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη για να μη μαυρίσουν τα μήλα.  Επίσης στη ζύμη χρειάζεται λιγάκι αλεύρι παραπάνω. Αν νομίζετε ότι θα είναι έντονη η μυρωδιά από το ελαιόλαδο στη ζύμη μπορείτε να βάλετε τη μισή ποσότητα καλαμποκέλαιο ή να προσθέσετε λίγη βανίλια.  Καλή επιτυχία...
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιανουαρίου 2016, 09:28:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουνίου 2016, 10:40:46
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τι χρειαζόμαστε:

•   15 κεράσια
•   2 ροδάκινα
•   4 βανίλιες (φρούτο)
•   1 σφηνάκι γλυκό σαμιώτικο κρασί
•   ζάχαρη κατά βούληση

Εκτέλεση:

1.   Πλέουμε καλά τα φρούτα.
2.   Κόβουμε το κάθε κερασάκι στα δύο και πετάμε τα κουκούτσια.
3.   Κόβουμε τα ροδάκινα σε κυβάκια.
4.   Κόβουμε στα 4 τις βανίλιες.
5.   Τοποθετούμε όλα τα φρούτα σε μεγάλο μπωλ και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη, προσθέτοντας το κρασί.
6.   Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα να βγάλουν τα ζουμάκια τους και να δέσουν οι γεύσεις.
7.   Σερβίρουμε σε μπωλάκια είτε σκέτη τη φρουτοσαλάτα μας είτε συνοδεία γιαουρτιού/σαντιγύ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Ιουλίου 2016, 18:40:08
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουλίου 2016, 00:01:29
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:27:27
Απάντηση #54
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Μαρτίου 2017, 22:14:09
Απάντηση #55
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Οκτωβρίου 2017, 20:49:45
Απάντηση #56
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Ένας από τους πιο παλιούς τρόπους διατήρησης τροφών είναι η αποξήρανση.

Ας μη ξεχνάμε πως στα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχαν οι πολυτέλειες του σήμερα και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν διάφορους τρόπους για να συντηρήσουν τις τροφές τους για μεγαλύτερο διάστημα.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, οι άνθρωποι έπαψαν να χρησιμοποιούν όλες εκείνες τις τεχνικές και άρχισαν να ξεχνιούνται.

Τα αποξηραμένα μήλα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως τροφή ή ως διακόσμηση σε διάφορες χειμωνιάτικες και χριστουγεννιάτικες συνθέσεις. Αν τα τοποθετήσετε σε κάποιο βάζο μπορούν να διατηρηθούν για πέντε με έξι μήνες.



Υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι για να ξεράνεται μήλα
ο ένας είναι να τα κρεμάσετε από ένα σκοινί και να τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους
ο δεύτερος είναι να τα βάλετε απλωμένα σε λαδόκολλα μέσα στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες.

Προσωπικά επειδή χρησιμοποιώ σόμπα ακόμα για θέρμανση, προτιμώ τον πρώτο μια και μπορώ να κρεμάσω το σκοινί με τα μήλα πάνω από τη σόμπα για να έχω γρηγορότερα αποτελέσματα.

Το αν θα ξεφλουδίσετε τα μήλα ή όχι είναι δικό σας θέμα. Αυτή τη φορά προτίμησα να ξεφλουδίσω τα μήλα μου. Στη συνέχεια κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες (αφαιρείτε το κεντρικό τμήμα με τους σπόρους και το κοτσάνι φυσικά) και τα βάζετε σε μια λεκανίτσα που έχετε νερό με στημένο λεμόνι. (π.χ. για 30 λεπτά ) Το λεμόνι τα βοηθά να μη μαυρίσουν πολύ, οπότε καλό είναι να μη παρακάμψετε αυτό το στάδιο.

Απο εκεί και πέρα συνεχίζετε ανάλογα με τον τρόπο που έχετε επιλέξει. Αν είναι ο πρώτος, περνάτε τις ροδέλες των μήλων σε ένα βαμβακερό σκοινί και τα κρεμάτε από κάπου μέχρι να στεγνώσουν. ( π.χ. 5 ημέρες ) Αν είναι ο δεύτερος τα απλώνετε στη λαδόκολλα και τα βάζετε στο φούρνο χωρίς να ξεχνάτε να τα γυρίζετε ανα διαστήματα για να στεγνώσουν και από τις δυο πλευρές.

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν ειδικά μηχανήματα για να αποξηραίνεις φρούτα, αλλά εδώ δεν έχω βρει κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2017, 20:54:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2018, 23:39:52
Απάντηση #57
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Ιουλίου 2018, 22:48:19
Απάντηση #58
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Dr Fedon Lindberg.
( Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Δεκεμβρίου 2018, 23:36:02
Απάντηση #59
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τόσο απλό, και όμως ΤΟΣΟΟ νόστιμο!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
19015 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
15087 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2023, 02:57:36
από Argirios Argiriou