Τελικά ας υποθέσουμε ότι το ΙΚΑ λέει ότι θέλει ή δεν ξέρει τι λέει, στο ΕΣΥ υπάρχουν συνταγογράφοι Ιατροί κατά τη γνώμη σας, ή ο όρος είναι προσβλητικός για ένα Ιατρό;
Η δική μου γνώμη είναι σύμφωνη με το δεύτερο. Ότι δεν μπορεί να νοηθεί συνταγογράφος Ιατρός, ούτε Ιατρός που δεν συνταγογραφεί. Το ΠΔ 64/2000 κατά τη γνώμη μου ήταν σωστή απόφαση, απλώς αποδείχτηκε ότι οι Ιατροί δεν το εφάρμοσαν όπως έπρεπε, είτε γιατί δεν ήθελαν είτε γιατί δεν μπορούσαν. Έτσι τώρα από ελεγκτές του δημοσίου χρήματος και υγείας καταντούν ελεγχόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων.
Βάση του παραπάνω ΠΔ έμμεσα ως συνταγογράφοι ιατροί ορίζονται οι ιατροί που εκτελούν υπηρεσία υπαίθρου και οι ανειδίκευτοι ιατροί. Αυτοί αναγράφουν πάνω στη συνταγή και ποιανού ιατρού την συνταγή επαναλαμβάνουν ή αντιγράφουν.
Ο όρος δεν είναι υποτιμητικός κατά την γνώμη μου. Για τους μη έχοντες ειδικότητα είναι μια προστασία καθώς τα φάρμακα έχουν και παρενέργειες και ένας ιατρός χωρίς επαρκή γνώση και εμπειρία που δεν έχει κάνει ακόμη ειδικότητα δεν νιώθει ασφαλής να τα συνταγογραφεί με δική του ευθύνη.
Όμως και τίποτα στην φιλοσοφία δεν είναι τόσο απόλυτο έτσι:
α) Ένας ιδιώτης ιατρός με ειδικότητα, δεν θα αρνηθεί εύκολα την συνταγογραφία καθώς είναι τμήμα του εισοδήματος του.
β) Γενικοί ιατροί & παθολόγοι που πήραν ειδικότητα με ερωτήσεις της μορφής "Από που πήρε το όνομα της η ανεμοβλογιά" και συνέχισαν την παράδοση του συνδριαζόμενου αντι-διαβαστικού χόμπυ, σαφώς και θα φτάσουν μέχρι το σημείο να γράφουν συνταγές που πάνω τους γράφει "Συνταγή Ιωάννου Γιαταούρα, Ουρολόγου επιμ Γ ΕΣΥ" κι ας μην ξέρουν τι είναι το φάρμακο που δίνουν.
γ) Κάποιες φορές με μια αγωγή που έχει λογική και που συμφωνείς, σε ένα ίδρυμα που δεν επιτρέπει επαναλαμβανόμενες συνταγές, είναι σαδιστικό να στέλνεις τον ασθενή σε 7 ιατρούς, επειδή κάποιοι στο ίδρυμα, έπρεπε να είχαν μπει σε άλλο ίδρυμα.