Καλή η πλάκα γύρω από το φαιδρό του πράγματος, αλλά μήπως παρουσιαστεί καμιά εμπλοκή στην εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δις προς τη χώρα μας;
Απο τη σημερινή "Καθημερινή" Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΜε στάση πληρωμών προειδοποιεί η τρόικα
Η 5η δόση του Μνημονίου Ι θα δοθεί μόνον εάν μετατραπεί σε η 1η δόση του Μνημονίου ΙΙΤου Βασιλη Ζηρα
«Πρέπει να ξεπεράσετε τις κόκκινες γραμμές, γιατί αλλιώς κινδυνεύετε με στάση πληρωμών». Αυτό είναι επί της ουσίας το τελεσίγραφο που επέδωσαν τα στελέχη της τρόικας στην κυβέρνηση και της έδωσαν προθεσμία έως το βράδυ της Κυριακής για να άρει τα «δεν» που έθετε έως σήμερα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση στο άμεσο πρόβλημα της καταβολής της πέμπτης δόσης και στο μεσοπρόθεσμο πρόβλημα, που είναι η χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας.
Η πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να καταβληθεί τον Ιούνιο, όπως και οι επόμενες, είναι στον «αέρα» γιατί, ως έχουν σήμερα τα πράγματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να την καταβάλει, όση καλή διάθεση κι αν έχει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εγκρίνει την καταβολή δόσης ενός δανείου που βαίνει προς τη λήξη του, εάν εντός των επομένων 12 μηνών από την εκταμίευσή της, η χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της και από τις αγορές. Είναι, πλέον, σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως χώρα υπό πτώχευση, πρωτίστως εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης και, δευτερευόντως, όπως είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της συμφωνίας Γερμανίας - Γαλλίας στην Ντοβίλ για συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος διάσωσης ενός κράτους.
Κατά συνέπεια, το πρώτο Μνημόνιο de facto έχει τελειώσει και η χώρα εξαρτάται πλέον από το εάν και πότε θα συμφωνηθεί ένα δεύτερο Μνημόνιο. Συνοψίζοντας, όπως έλεγε στην «Κ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η 5η δόση του Μνημονίου Ι θα καταβληθεί μόνον εάν καταστεί η 1η δόση του Μνημονίου ΙΙ.
Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπει ότι το Μνημόνιο ΙΙ θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εναπομείναντα 50 από τα 110 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου, και να συμπληρωθεί με νέα διμερή δάνεια, ύψους 50 - 60 δισ. ευρώ. Ετσι, μπορούν να καλυφθούν και οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τα έτη 2012 - 2013.
Επίσης, επιδιώκεται να ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου για τις δόσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.
Το Μνημόνιο ΙΙ θα περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, τα στελέχη της τρόικας έθεσαν ευθέως θέμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με κατάργηση δημόσιων φορέων. Ζήτησαν επίσης πιο τολμηρές αποκρατικοποιήσεις και ταχείες αποκρατικοποιήσεις, με τη ΔΕΠΑ, τον ΟΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντός του έτους. «Χρειάζεται ένα πρόγραμμα με στιβαρά μέτρα και εντυπωσιακές πολιτικές, για να στείλει και μήνυμα στις αγορές», λέει αρμόδιος κοινοτικός παράγων. Το συνολικό πακέτο μέτρων για την περίοδο 2011 - 2015 παραμένει στα 26 δισ. ευρώ. Ωστόσο η τρόικα ζητεί να υπάρξει μεταφορά μέτρων από τα επόμενα έτη στο 2011, ώστε να καλυφθεί η απόκλιση των 6,5 - 7 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν πρωτογενή πλεονάσματα.
Eπίσης, ζητούν υποθήκες, που θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο με τις αποκρατικοποιήσεις (η νομική μορφή αναζητείται). Τέλος, ζητούν συναίνεση, τύπου Πορτογαλίας, από τα δύο κόμματα εξουσίας. Και όλα αυτά πρέπει να συνομολογηθούν και να «τρέξουν» εντός του Ιουνίου, ώστε να μην ενσκήψει ταμειακό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι δεδομένο, ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τους όρους. Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη ως προς το εάν πρέπει να δοθεί νέο πακέτο, ενώ η Γερμανία δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη την ιδέα της επιμήκυνσης.
Ετσι, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται με εκδόσεις εντόκων να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν καθυστερήσεις. Τον Ιούνιο το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, γιατί δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων. Από τον Ιούλιο και μετά, ωστόσο, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο. Το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί επίσης στο Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του γενικού διευθυντή Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυβέρνηση και τρόικα απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία.