Καλημμέρα,
Σας ευχαριστώ θερμά. Θα κάνω την αίτηση με την αναφορά του νόμου 2071 /1992 άρθρο 74.
Όταν με διαφωτήσατε, διάβασα τις διατάξεις του.
Όντως λέει για την εκπαιδευτική άδεια των ιατρών ότι μπορούν να την πάρουν και ότι εάν ο ιατρός πάει στο εξωτερικό θα πρέπει να έχει διπλές αποδοχές.
Εντός ημερών θα κάνω την αίτηση και θα σας ενημερώσω για την έκβαση με τη πρώτη διπλή πληρωμή.
Σας ευχαριστώ και πάλι
Καλησπέρα σας! Δεν πληρώθηκα διπλά αλλά θα πρέπει να σας ενημερώσω... Όπως υποσχέθηκα, σας ενημερώνω για τις εξελίξεις με την εκπαιδευτική μου άδεια μετά από την πιο πάνω τελευταία επικοινωνία μας εδώ.
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά όλους τους συναδέλφους που με έχουν βοηθήσει για να πάρω την εκπαιδευτική μου άδεια.
Η ιστορία μου ξεκίνησε από αυτό εδώ το μήνυμα εδώ στο forum:
"Επειδή κατά πάσα πιθανότητα στις 30/11/2016 θα λήξει αυτόματα η παράταση της επί θητείας σύμβασής μου με το νοσοκομείο (διορισμένος μετά τον Μάρτιο του 2009), ήθελα να εκμεταλλευτώ τον υπάρχοντα θεσμό και να πάρω εκπαιδευτική άδεια διάρκειας 10μηνών και να φύγω στο εξωτερικό. Δηλαδή, να λείπω στο εξωτερικό με εκπαιδευτική άδεια και με διπλές αποδοχές από τις 30/01/2015 μέχρι τις 30/11/2015.
Aυτό με έχουν συμβουλέψει από το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου μου. Συγκεκριμένα μου είπαν ότι όταν επιστρέψω στις 30/11/2015 (όταν λήξει η επί θητεία σύμβασή μου με το συγκεκριμένο νοσοκομείο) θα πρέπει να δουλέψω για όσο χρόνο έλειπα. Η περίοδος εκείνη (30/11/2015 - 30/11/2016) θα αντιστοιχεί στην παράταση της θητείας μου στο νοσοκομείο, διάρκειας ενός χρόνου και η οποία προβλέπεται από τη σχετική, πρόσφατη τροπολογία για τους ιατρούς που βρίσκονται σε 5-έτη θητεία και οι οποίοι διορίστηκαν στο ΕΣΥ μετά τον Μάρτιο του 2009"....
Από τη τελευταία μου δημοσίευση εδώ έχουν συμβεί τα εξής:
1. Έκανα την αίτηση για την εκπαιδευτική άδεια με διπλές αποδοχές με τον νόμο νόμου 2071 /1992 άρθρο 74.
2. Η άδεια μου εγκρίθηκε: «....ομόφωνα αποφασίζει... εγκρίνει τη εκπαιδευτική άδεια για (10) μήνες με διπλές αποδοχές στον ΓΡ.. Επιμελητή Α΄ , του κλάδου ιατρών ΕΣΥ επί θητεία (λήξη θητείας 30.11.2016), προκειμένου να μετεκπαιδευτεί στον τομέα ........ , στο Νοσοκομείο ..... στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Ν.3329/2005 άρθρο 7 παρ14.
3. Πριν εγκριθεί η εκπαιδευτική μου άδεια η τροπολογία που κατά κάποιο τρόπο απειλούσε τη μονιμοποίησή μου καταργήθηκε και έτσι άνοιξαν οι ορίζοντες για την μονιμοποίηση μου μετά τις 30/11/2015. Ωστόσο, αφού εγκρίθηκε η εκπαιδευτική μου άδεια δεν τη ματαίωσα.
4. Χάρηκα πολύ για αυτά τα δύο καλά νέα (την ακύρωση της τροπολογίας και την έγκριση της άδειάς μου). Ωστόσο, τρομαγμένος από τη πρόσφατη ανασφάλεια που μου προκάλεσε η εν λόγω τροπολογία, προληπτικά και ευγενικά ζήτησα από τον υπάλληλο και τη προϊσταμένη του γραφείου προσωπικού του νοσοκομείου μου να με ενημερώσουν σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που θα διέκοπτα την εκπαιδευτική μου άδεια και θα επέστρεφα από το εξωτερικό με σκοπό να είμαι στην Ελλάδα κατά τη μονιμοποίησή μου στις 30/11/2015 (για ότι χρειαστεί). Τους είπα ότι δεν έχω κανένα να τρέξει για μένα και προτιμούσα να τα κάνω όλα μόνος. Και οι δύο υπάλληλοι του γραφείου προσωπικού με καθησύχασαν με την εξής έκφραση
«Γύρνα με το καλό και το βλέπουμε τότε». Και οι δύο στεκόταν μαζί στο διάδρομο και μου απάντησαν προφορικά. Μέσα στη χαρά μου έφυγα και ............. που να ήξερα ότι αυτό το
«Γύρνα με το καλό και το βλέπουμε τότε» έπρεπε και αυτό να τους το ζητήσω γραπτώς.
5. Μπόρεσα και έφυγα τελικά στις 02/03/2015. Ανέλαβα Clinical Attachment στο Λονδίνο στις 16/03/2015, τότε μου ζήτησαν να ξεκινήσω οι Άγγλοι.
6. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας έπαιρνα τηλέφωνο στη μισθοδοσία διότι δεν έβλεπα διπλό μισθό. Έβλεπα απλά να μου βάζουν τα συνηθισμένα 800€ κάθε 15 ημέρες. Ο υπάλληλος του γραφείου προσωπικού που μου είπε το «Γύρνα με το καλό και το βλέπουμε τότε» σχεδόν με πανικό μου ανακοινώνει ότι πρέπει να στέλνω fax κάθε μήνα ότι είμαι εκεί όπου είπα ότι πήγα και ότι κάνω αυτό που είπα ότι κάνω. Παρόλο που μου φάνηκε τρελό αυτό το πράγμα, το έκανα ζαλίζοντας κάθε φορά τον supervisor μου.
7. Στα μέσα του Αυγούστου μου πρότειναν οι Άγγλοι να σταματήσω διότι ήταν υπεραρκετό αυτό που έκανα (είδα 600 ασθενείς και περί τις 400 επεμβάσεις, αρκετές από αυτές με hands on). Μου έδωσαν ένα report (to whom it might concern) που ταυτόχρονα ήταν και θερμότατη ευχαριστήρια επιστολή η οποία στις πρώτες της γραμμές (μάλλον ευτυχώς) έλεγε ότι ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ την άμισθή μου συνεργασία με το νοσοκομείο τους. Ακολούθησαν οι αριθμοί των ασθενών που είδα (βλ. πιο πάνω) και τα αντικείμενα της μετεκπαίδευσής μου.
8. Γύρισα πίσω στις 16/09/2015, κλείνοντας έτσι 6 μήνες στην Αγγλία (16/03/2015-16/09/2015). Θυμίζω εδώ ότι η άδεια εγκρίθηκε στις 13/2/2015, πέταξα στο Λονδίνο στις 02/03/2015. Όταν γύρισα στην Αθήνα και πήγα στο γραφείο προσωπικού με υποδέχτηκε ο ίδιος υπάλληλος. Μου ζήτησε να γράψω την αίτηση της διακοπής της εκπαιδευτικής μου άδειας για λόγους όποιους ήθελα εγώ. Εγώ επικαλέστηκα τους οικονομικούς και τους οικογενειακούς λόγους. Όντως δεν μπορούσα άλλο να δίνω κάθε μήνα 2000€ για μια τρύπα στο κέντρο του Λονδίνου. Επίσης τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας με έκαναν να αισθανθώ ότι πρέπει να είμαι κοντά στη πενταμελή οικογένειά μου.
9. 15 ημέρες μετά από την αίτηση της διακοπής της εκπαιδευτικής μου άδειας με καλεί στο τηλέφωνο η προϊσταμένη και ο ίδιος υπάλληλος του γραφείου προσωπικού. Όταν ήρθα τρέχοντας αυτοί οι δύο με τρόμο στα μάτια μου ανακοίνωσαν ότι χρωστάω 20.000€ στο Δημόσιο. Ότι δεν έπρεπε να γυρίσω πίσω από την Αγγλία πριν λήξουν οι δέκα μήνες που ζήτησα να είμαι εκεί. Μου έδειξαν μια
υπουργική απόφαση από τις 02/11/1994 στο 824 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος δεύτερο). Στο Αριθ. ΔΥ13α/οικ. 19161 (3), Προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στους ιατρούς ΕΣΥ, όπου λέει στη παράγραφο ι) ..... για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό η άδεια χορηγείται από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο με διπλές αποδοχές και δύο χρόνια με απλές αποδοχές. Οι ιατροί ΕΣΥ, μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια, συνολικά μέχρι τρία (3) χρόνια σε κάθε βαθμίδα. Οι ιατροί που παίρνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές και αποχωρούν προ της λήξεως της θητείας του, ή διακόπτουν την εκπαιδευτική τους άδεια, υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο διπλάσιο το σύνολο των αποδοχών που έλαβαν κατά το χρόνο της άδειας. Η είσπραξη γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων......Με τρόμο λοιπόν με ενημέρωσαν ότι επειδή μου πλήρωναν απλά (τις διπλές αποδοχές δεν τις έλαβα ποτέ) τους είπαν από το ΚΕΣΥ ότι θα κλιθώ να καταβάλλω 1650€ χ 6 χ 2= 19.800€.
Εγώ, εν τω μεταξύ, ανέλαβα κανονικά τα καθήκοντά μου και τις εφημερίες στο τμήμα μου από τις 17/09/2015. Αυτό φαίνεται στη δύναμη των εφημερευόντων.
Όλοι χωρίς εξαιρέσεις λογικοί άνθρωποι συμπεριλαμβανόμενων και της προϊσταμένης και του υπαλλήλου του γραφείου προσωπικού τρίβαν τα μάτια τους όταν είδαν και διάβασαν αυτή τη υπουργική απόφαση που ουσιαστικά εξισώνει εκείνους τους ιατρούς που αποχωρούν από τη θητεία τους διακόπτοντας την εκπαιδευτική τους άδεια με εκείνους που απλά τη διέκοψαν χωρίς να αποχωρήσουν από τη θητεία. Προκειμένου για μένα, εγώ δεν θεωρώ ότι διέκοψα κάτι, διότι οι αριθμοί και το πιστοποιητικό που μου δώσαν οι εκπαιδευτές μου λένε σαφώς ότι ήταν υπεραρκετό αυτό που είδα και έκανα στην Αγγλία και ότι ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ το Clinical Attachment.
Όσο περιμένω να συμβουλευτούν οι υπάλληλοι του γραφείου προσωπικού (που με πήραν στο λαιμό τους με το δικό τους
"Γύρνα με το καλό και το βλέπουμε τότε» και τώρα δηλώνουν ότι θα είναι στο πλευρό μου) με τον νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου μας, Θα μπορούσατε σας παρακαλώ πολύ να με συμβουλέψετε τι θα πρέπει να γίνει με όλο αυτό το παράλογο σκηνικό στο οποίο έχω παγιδευτεί?
Δεν νομίζω να χρωστώ σε κανέναν τίποτε. Και δεν μπορώ να πληρώσω 20.000€ μόνο και μόνο επειδή η υπουργική απόφαση ή ο νόμος γράφτηκαν λάθος.
Το σωστό είναι να αλλαχθεί η έκφραση στην υπουργική απόφαση και να γίνει σαφές τι ακριβώς ήθελαν να πούνε, αλλά αυτό από ότι μου είπανε είναι αδύνατον να γίνει... συνήθως.
Παρακαλώ βοηθήστε με ότι ξέρετε ή ότι νομίζετε. Δεν θέλω να βάζω περισσότερους συναισθηματισμούς εδώ μέσα αλλά είμαι στα όρια της τρέλας.