Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
1 Ιανουαρίου 2025, 19:13:30

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την Βιταμίνη D.  (Αναγνώστηκε 283125 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Δεκεμβρίου 2012, 16:37:32
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.

Το έχουν κάνει και σε εμένα και κινήθηκα ως εξής. Τους ζήτησα το αποτέλεσμα να είναι τυπωμένο σε έντυπο του μικροβιολογικού, στο οποίο στέλνουν το δείγμα προς εξέταση, και υπογεγραμμένο, φυσικά, από τον υπεύθυνο μικροβιολόγο της "Αθήνας". Τελικά, αφού "έσπασαν" το ακουστικό της τηλεφωνικής τους συσκευής και μου έριξαν και κανά δυο "ευχές", συμμορφώθηκαν. Έτσι η "Αθήνα" αποδείχτηκε φάντασμα και την εξέταση την κάνουν οι ίδιοι χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Μια δοκιμή θα σε πείσει(ή μάλλον θα ΤΟΥΣ πείσει)!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: και φαντάσου ότι εγώ δεν στέλνω παραπεμπτικό μέσω ΕΟΠΠΥ αλλά σε "ελεύθερο-λευκό" παραπεμπτικό, οπότε ο ασθενής πληρώνει 100% την εξέταση. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να ζητήσουν αρκετά περισσότερα για την συγκεκριμένη εξέταση. Αλήθεια ξέρετε πόσο κοστίζει στην περιοχή σας η μία και πόσο η άλλη εξέταση, ως λιανική τιμή;  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: κρατάω αντίγραφο όλων των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που εντέλλω. Το κάνω για να είμαι "καλυμμένος". Βέβαια δημιουργήθηκε κάποιο μικρό "προβληματάκι", διότι σε έλεγχο που μου έκανε το ΣΔΟΕ στο ηλεκτρονικό μου αρχείο πήρε με "στικάκι"(σε αρχείο excel) όλα τα δεδομένα των εργαστηριακών εξετάσεων που είχα και πήγανε στα αναφερόμενα μικροβιολογικά προς διασταύρωση στοιχείων.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Δεκεμβρίου 2012, 17:43:04 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

19 Δεκεμβρίου 2012, 15:54:57
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).

Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.

Μου προξενούν έκπληξη αυτα που αναφέρεις συνάδελφε. Προσωπικά δεν ειχα ποτέ τετοιου ειδους προβλημα, ουτε με τα μικροβιολογικα εργαστηρια της περιοχης μου (Αγιας και Λάρισας), αλλα ούτε καν με δυο εργαστηρια της Αθήνας, όπου πήγαν για μετρηση της 25-ΟΗ-βιταμινης D συγγενικά μου πρόσωπα. Κανένα δεν ζήτησε επιπλέον χρέωση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... και φαντάσου ότι εγώ δεν στέλνω παραπεμπτικό μέσω ΕΟΠΠΥ αλλά σε "ελεύθερο-λευκό" παραπεμπτικό, οπότε ο ασθενής πληρώνει 100% την εξέταση. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να ζητήσουν αρκετά περισσότερα για την συγκεκριμένη εξέταση. Αλήθεια ξέρετε πόσο κοστίζει στην περιοχή σας η μία και πόσο η άλλη εξέταση, ως λιανική τιμή;   

Ρώτησα τα δυο μικροβιολογικα εργαστηρια της Αγιάς πόσο χρεώνουν σε ανασφάλιστους ασθενεις (δηλ. εκτος ΕΟΠΥΥ) τη μετρηση της 25-ΟΗ-βιταμινης D και μου απάντησαν 15 ευρώ το ένα και 20 ευρώ το άλλο (για σύγκριση ο ΕΟΠΥΥ την κοστολογει 11,89 ευρω). Επαναλαμβανω οτι δεν παραγγέλλω την 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

20 Δεκεμβρίου 2012, 00:14:17
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Ευχαριστω για τις απαντήσεις σας. Μάλλον πρέπει να κάνω μια κουβεντούλα με τα μικροβιολογικά εδω...

20 Ιανουαρίου 2013, 22:38:10
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στο χθεσινό (19/01/2013) φύλλο της Σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter (θα έλεγα ότι αντιστοιχεί στην δική μας Καθημερινή),
έχει ένα άρθρο για τα διάφορα σκευάσματα βιταμίνης D (αναφέρεται στην μορφή D3).

Στο άρθρο αυτό τονίζεται ότι πολλά σκευάσματα περιέχουν βιταμίνη D σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο με υπερασβεστιαιμία που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων νεφρολιθίαση αλλά και να επηρεάσει τα κόκκαλα, την καρδιά, τους μαλακούς ιστούς ακόμη και τους πνεύμονες.

Γράφει επίσης ότι για την ώρα στην Σουηδία η Κρατική Αρχή Υγειινής των Τροφών ( Livsmedelsverket  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ) συστήνει για ανθρώπους από 2 ετών και άνω μια ημερήσια δόση 7,5 μg.
Μελετάται όμως η συστηνώμενη δοσολογία να αυξηθεί για ανθρώπους από 2 ετών και άνω στα 10 μg/ημέρα
και από 75 ετών και άνω στα 20 μg/ημέρα.

Για τις παραπάνω πληροφορίες το άρθρο βασίστηκε σε συνέντευξη που πήραν από την Ann Burgaz, επιστήμονα του Livsmedelsverket.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επειδή μέχρι τώρα είχα συνηθίσει να διαβάζω της ποσότητες της βιταμίνης D σε IU (International Units) και όχι σε μg,
έψαξα και βρήκα στο Wikipedia ένα άρθρο στο οποίο υπάρχει και μετατροπέας των IU (International Units) σε μg
όπου 1 µg = 40 IU

Γράφει συγκεκριμένα στην Wikipedia:

Recommended supplement limits

The U.S Institute of Medicine has established a Tolerable Upper Level of Intake (UL) to protect against vitamin D toxicity. These levels in micrograms (ug) and International Units (IU) for male and female are:
(Conversion : 1 µg = 40 IU and 0.025 µg = 1 IU.[4])

    0–6 months: 25 µg (1000 IU)
    7–12 months: 38 µg (1500 IU)
    1–3 years: 63 µg (2500 IU)
    4–8 years:75 µg (3000 IU)
    9+ years:100 µg (4000 IU)
    Pregnant and Lactating: 100 µg (4000 IU)

The recommended daily allowance is 15 µg/d (600 IU per day). Overdose has been observed at 1,925 µg/d (77,000 IU per day). Acute overdose requires between 15,000 µg/d (600,000 IU per day) and 42,000 µg/d (1,680,000 IU per day) over a period of several days to months, with a safe intake level being 250 µg/d (10,000 IU per day).[5] Foods contain low levels, and have not been known to cause overdose.
Suggested tolerable upper intake level (UL)

Based on risk assessment, a safe upper intake level of 250 µg (10,000 IU) per day in healthy adult has been suggested

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2013, 08:24:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2013, 20:08:11
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

karts


Απο οτι καταλαβα ειναι προτιμοτερη η βιταμινη D3 απο την καλσιδιολη λογω του ενδεχομενου δηλητηριασης με την αλφακαλσιδιολη?  Σχετικα με το calcioral στα συστατικα στο φυλλαδιο αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη που ως γνωστον αυξανουν τον κινδυνο για καρδιοπαθεια! Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?  Μηπως πρεπει να συγχορηγουνται με βιταμινη Κ για να αποφευγεται η εναποθεση ασβεστιου στα τοιχωματα των αγγεων? Διαβασα οτι η αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου πρεπει να ειναι 2/1 διοτι διαφορετικα ευνοειται η δημιουργια θρομβων. γνωριζει καποιος σχετικα?

1 Φεβρουαρίου 2013, 08:54:57
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

karts


Για την Ελλαδα στο γεωγραφικο πλατος που βρισκεται θα επρεπε να εκτιθομαστε στον ηλιο το μεσημερι και οχι αλλες ωρες, 10 με 15 λεπτα αρκουν διοτι διαφορετικα δεν σχηματιζεται στο δερμα επαρκη βιταμινη D? Αλλου διαβασα οτι μετα την εκθεση στον ηλιο σε ακαλυπτα μερη του σωματος δεν θα πρεπει για 2 ημερες η περιοχη που εκτιθεται στον ηλιο να ερθει σε επαφη με νερο διοτι δεν σχηματιζεται διαφορετικα απο το δερμα η βιταμινη, γνωριζει καποιος σχετικα? Υπαρχουν καθολου μελετες για τους μοναχους σχετικα με την επιπτωση σε Σ.Δ και καρκινο?

1 Φεβρουαρίου 2013, 19:13:16
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

karts


Μια μεγαλη επιδημιολογικη μελετη η NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEY διαρκεια απο το 2001 εως 2006 με δειγμα 15000 ενηλικων κατεληξε στο συμπερασμα οτι οι υψηλες δοσεις βιταμινης D προκαλουν καρδιαγγειακες φλεγμονες και οτι φυσιολογικα επιπεδα βιταμινης D συνοδευονται απο χαμηλα επιπεδα CRP, ενω επιπεδα βιταμινης D μεγαλυτερα απο τα φυσιολογικα συνοδευονται απο υψηλοτερα επιπεδα CRP.                           Αν τελικα τα πραγματα εχουν ετσι ,μηπως πρεπει να ειμεθα επιφυλακτικοι στην χορηγηση <<υψηλων>> δοσεων βιταμινης D?

1 Φεβρουαρίου 2013, 20:53:45
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

karts


Ενω υψηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με καρδιαγγειακες φλεγμονες , απο την αλλη χαμηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με αυξημενο κινδυνο για καρδιαγγειακα επεισοδια!

1 Φεβρουαρίου 2013, 23:39:49
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Το τελευταίο διάστημα-λόγω οικονομικής στενότητας προφανώς -με επισκέπτονται στο ΠΙ ασθενείς που βλέπω για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο!Το παράδοξο είνιαι λοιπόν πως έχω δει σε 3-4 από αυτούς να λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα ασβεστίου-Βιταμίνης D και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αλφακαλσοδόλης!Και μάλιστα τα λαμβάνουν καιρό και είναι συνταγογραφημένο απο ειδικούς ιατρούς.
Η συγκεκριμένη τακτική πέρα από το ότι με έχει ξενίσει μου δημιουργεί πρόβλημα συνταγογράφησης.Ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας γνώμη εάν δηλ ο άνωθεν συνδυασμός είναι δόκιμος(έστω και σε ακραιες περιπτώσεις) ή εάν απλά είναι εντελώς αδόκιμος(κάτι που προσωπικά πιστεύω).
+

2 Φεβρουαρίου 2013, 00:04:35
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απο οτι καταλαβα ειναι προτιμοτερη η βιταμινη D3 απο την καλσιδιολη λογω του ενδεχομενου δηλητηριασης με την αλφακαλσιδιολη?  .......
Ακριβως. Το σταδιο που ρυθμιζει την τελικη παραγωγη της καλσιτριολης (1,25-(ΟΗ)2-βιταμινης D) ειναι η 1α-υδροξυλιωση στο νεφρό. Οταν αυτο το σταδιο εχει παρακαμφθει (αλφακαλσιδολη), η πιθανοτητα υπερασβεστιαιμίας ειναι μεγαλύτερη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Σχετικα με το calcioral στα συστατικα στο φυλλαδιο αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη που ως γνωστον αυξανουν τον κινδυνο για καρδιοπαθεια!....
Το αν το calcioral περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη ειναι κατι που δεν το γνωριζω. Ομως, πόσο να αυξησουν επιπλέον τον κίνδυνο για καρδιοπαθεια τα (απειροελάχιστης μάλλον ποσοτητας, εαν υπαρχουν) υδρογονωμενα φυτικα λιπη σε ενα ασθενη που η διατροφη του ειναι ήδη "τίγκα" σε κορεσμενα ή trans-ακόρεστα λιπαρα οξέα;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?  Μηπως πρεπει να συγχορηγουνται με βιταμινη Κ για να αποφευγεται η εναποθεση ασβεστιου στα τοιχωματα των αγγεων? Διαβασα οτι η αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου πρεπει να ειναι 2/1 διοτι διαφορετικα ευνοειται η δημιουργια θρομβων. γνωριζει καποιος σχετικα?
Δεν χρειαζεται να διακοπτονται τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D. Η εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχωματα των αγγειων φαίνεται να εχει σχέση με τις δημιουργουμενες αιχμες υπερασβεστιαιμίας οταν η περιεκτικότητα των συμπληρωματων σε ασβέστιο ειναι μεγαλη. Υπ' αυτη την άποψη υπαρχουν ενδείξεις οτι καλό ειναι να αποφευγονται τα σκευασματα μεγαλης περιεκτικοτητας σε ασβεστιο (π.χ. Calcioral με 1000 mg ασβεστιου/δισκιο ή Megacalcium) και να αντικαθίστανται με σκευασματα μικροτερης περιεκτικοτητας (500 mg) και χορηγηση δυο φορες ημερησιως, κατα προτιμηση μετα τα γευματα, ωστε να επιβραδυνεται ακόμα περισσότερο η ταχύτητα απορρόφησης του ασβεστίου. Η βιταμινη Κ δεν εχει καμμια σχεση με την εναποθεση ασβεστιου στα αγγεια. Η δημιουργία θρόμβων εχει συσχετισθεί με την υπομαγνησιαιμία και οχι με την αναλογια ασβεστίου-μαγνησίου στην τροφή, αν και ειναι αλήθεια οτι η υπερβολικη προσληψη ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του μαγνησίου απο το γαστρεντερικό, οχι ομως μεχρι του σημειου να προκαλει υπομαγνησιαιμία.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

2 Φεβρουαρίου 2013, 00:41:09
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

karts


Αν θυμαμαι καλα στο φυλλο οδηγιων σχετικα με το CALCIORAL και το IDEOS, ενω στα εκδοχα για το CALCIORAL στα συστατικα αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη δεν εχω διαβασει να αναγραφει κατι αναλογο για το IDEOS.                   Τελευταια βλεπουν το φως της δημοσιοτητας μελετες που αναφερουν οτι ενδεχομενως η μακροχρονια ληψη σκευασματων ασβεστιου να αυξανει τον κινδυνο καρδιαγγειακων επεισοδιων!    Αλλα δεν γνωριζω ποσο αξιοπιστη μπορει να ειναι αυτη η μελετη?

2 Φεβρουαρίου 2013, 13:10:53
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το τελευταίο διάστημα-λόγω οικονομικής στενότητας προφανώς -με επισκέπτονται στο ΠΙ ασθενείς που βλέπω για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο!Το παράδοξο είνιαι λοιπόν πως έχω δει σε 3-4 από αυτούς να λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα ασβεστίου-Βιταμίνης D και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αλφακαλσοδόλης!Και μάλιστα τα λαμβάνουν καιρό και είναι συνταγογραφημένο απο ειδικούς ιατρούς.
Η συγκεκριμένη τακτική πέρα από το ότι με έχει ξενίσει μου δημιουργεί πρόβλημα συνταγογράφησης.Ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας γνώμη εάν δηλ ο άνωθεν συνδυασμός είναι δόκιμος(έστω και σε ακραιες περιπτώσεις) ή εάν απλά είναι εντελώς αδόκιμος(κάτι που προσωπικά πιστεύω).
To έχω δει ορισμένες φορές αντιγράφοντας συνταγή (καθότι είμαι στον ΕΟΠΠΥΥΥ) συναδέρφων μου και διαφώνησα (αν και  την αντέγραψα τελικά.... για την ακρίβεια ήταν FOSAVANCE+CALCIORAL D3). Δεν ξέρω καμμιά συνταγογραφική οδηγία που να το δικαιολογεί και δεν το χρησιμοποιώ ως αγωγή. Πάντως γίνεται μια πλύση εγκεφάλου απο τους ιατρικούς επισκέπτες για χορήγηση όσο το δυνατός περισσότερο βιτ D.
   Tις καλές εποχές είχαμε και συνδυασμούς καλσιτονίνης και διφοσφονικών...

2 Φεβρουαρίου 2013, 13:28:58
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Το θεμα δυστυχώς ειναι πως πρέπει πλέον να είμαστε πιο προσεκτικοί σε συνταγογράφηση γιατι ο κάθε συνάδελφος καλά κάνει -γιατον ιδιο-και γράφει ένα λευκό χαρτάκι ως συνταγη αλλά τελικά εμείς χρεωνόμαστε την αγωγή-σκευασμα και εμείς θα κληθουμε να δώσουμε εξηγήσεις.Να δειτε άλλα διλληματα που αντιμετωπίζω καθημερινά με αντιβιώσεις-nsaid με 30-60 χαπια/κουτι-φλουκοναζόλες 15αρες για κολπίτιδες που θέλουν μόνο 1-2,στατινες σε 80αρηδες κτλ...

Και δεν ειναι μόνο νομικό-ελεγκτικό το θέμα αλλά κατά πόσο ιατρικα στέκει πχ εν προκειμένω να χορηγουμε Vit D από 2 μπάντες!
+

4 Φεβρουαρίου 2013, 09:30:10
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
   Tις καλές εποχές είχαμε και συνδυασμούς καλσιτονίνης και διφοσφονικών...

Όπως και δύο στατινών ημερησίως, άλλη για το πρωί και άλλη για το βράδυ, κάτι σαν κρέμα προσώπου(νυκτός και ημέρας)...  ;)
Medicus curat,
Deus sanat

4 Φεβρουαρίου 2013, 19:46:58
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

NewGP


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?

μήπως το συμπλήρωμα ασβέστιο δεν πρέπει να χορηγείται καθόλου;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή το κάνω μ’ ένα μικρό πλοίο με λένε πειρατή. Αν το έκανα μ’ ένα ολόκληρο στόλο, θα ήμουν αυτοκράτορας. - Ιερός Αυγουστίνος

Λέξεις κλειδιά: βιταμίνη D sterogyl d3fix 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
112622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2014, 21:25:12
από anasm
5 Απαντήσεις
22861 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουλίου 2013, 16:31:46
από Δ. Κουναλάκης
11 Απαντήσεις
26217 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2014, 09:12:56
από anastaziogr
4 Απαντήσεις
20625 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2014, 17:02:49
από Xouzouris
3 Απαντήσεις
30060 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2022, 20:33:49
από Denominator