ΟΣΟ και να τους εχεις εξηγησει την πιθανοτητα θρομβοεμβολικου συμβαματος και ενω πειθονται στην αρχη στην πορεια χαλαρωνουν και αμελουν τον ελεγχο.Ο ασθενης με κολπικη μαρμαρυγη νιωθει υγιης μεχρι να παθει το εγκεφαλικο.Δεν ποναει,δεν επηρρεαζονται οι καθημερινες δραστηριοτητες του και συχνα δηλωνει "υγιης".
Είναι παρα πολύ σημαντικό να εξηγήσεις στο ασθενή με κολπική μαρμαρυγή ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!Σημαίνει ότι εκεί που είναι μια χαρά,σηκώνεται το πρωί και πηγαίνει στην τουαλέτα για την ανάγκη του,ετοιμάζει το καφέ του η πάει στο καφενείο να μιλήσει με τους συγχωριανούς του...εκεί που επικοινωνεί με την γυναίκα του και τα παιδιά του,χαίρεται τα εγγόνια του...κάνει δουλειές στον κήπο και γενικά απολαμβάνει μια ποιότητα ζωής ...ΞΑΦΝΙΚΑ «ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ»....καθηλώνεται για πάντα σε ένα κρεβάτι...συχνά με αδυναμία στοιχειώδους επικοινωνίας με τους ανθρώπους του...δεν μπορει όχι στην αυλή να πάει αλλα ούτε να αυτοσυντηρηθεί πολλές φορές...χάνει την επαφή με τον κόσμο,γίνεται ανήμπορος και βάρος για τους άλλους.Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι «ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ» απο τον αιφνίδιο θάνατο...γιατί είναι θάνατος αργός ,συχνά βασανιστικός και στερεί συχνά κάθε ποιότητα ζωής.
Να είσαι ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ.Γιατί δραματικές μπορεί να είναι οι συνέπεις ενός εγκεφαλικού.Το SINTROM ή το ακριβό PRADAXA ,δεν του το δίνεις για «πλάκα».Δεν είναι το επιπλέον αντιυπερτασικό για την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης του.
Δεν είναι το αντιδιαβητικό για την ικανοποιητικότερη ρύθμιση του σακχάρου του.Δέν είναι καν ο PPi για προστασία απο γαστρορραγία ...είναι το ΦΑΡΜΑΚΟ «ΖΩΗΣ Η΄ΘΑΝΑΤΟΥ»! ΑΥΤΟ είναι που πρεπει να καταλάβει ο ασθενής!
Αλλά και στην εποχη του pradaxa πολυ δυσκολα θα άλλαζα το sintrom ασθενη που δε συμορφωνεται σε pradaxa χωρις εξεταση απο καρδιολογο και υπερηχο για αποκλεισμο βαλβιδικης αιτιολογιας AF
Σε παλαιότερο post είχα εκτεταμένα αναφερθεί για το τί ακριβώς εννοείται όταν αναφερόμαστε σε «Κολπική μαρμαρυγή μη βαλβιδικής αιτιολογίας».Στην πράξη σημαίνει
κολπική μαρμαρυγή σε ασθενή με προσθετικές βαλβίδεςΔηλ με άλλα λόγια η Dabigatran ή τα άλλα νεώτερα αντιπηκτικά (Rivaroxaban-XARELTO,Apixaban-ELIQUIS) δέν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιπηκτική προστασία σε ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες.
Το ότι μιά ανεπάρκεια μιτροειδούς π.χ μετά απο έμφραγμα και δυσκινησία του μιτροειδικού δακτυλίου οδηγεί προοδευτικά σε διάταση του αριστερού κόλπου και κολπική μαρμαρυγή δεν σημαίνει ότι αντενδείνκυται
η χρήση των νεώτερων αντιπηκτικών.Παράλογο θα ήταν, δεδομένου ότι «βαλβιδικής αιτιολογίας» είται άμεσα είτε έμμεσα είναι πρακτικά ΟΛΕΣ οι κολπικές μαρμαρυγές.
Και εδω θελω τη γνωμη σας και ειδικα του καρδιολογου!Σκετη ασπιρινη ή συνδυασμο ασπιρινη και κλοπιδογρελη?
Και ομιλω για ασθενη με CHADS2 SCORE ή ακομη καλυτερα με CHA2DS2-VASc SCORE ΑΝΩ ΤΩΝ 2, λεω δηλ σε ασθενη που σιγουρα πρεπει να παρει κουμαρινικο και δεν το κανει και στον οποιο δεν μπορω -θελω χωρις καρδιολογο να βαλω pradaxa και πρεπει να δωσω κατι άλλο,τι μπορω να του δωσω για να ειμαι οσο πιο κοντα μπορω στο αποτελεσμα του κουμαρινικου?
Πολύ καλά κάνεις και αναφέρεσαι στο πιό σύγχρονο και αρχικά «ευρωπαικής έμπνευσης» CHA2DS-VASC Score ,που πλέον χρησιμοποιέιται απ' όλους.
Θυμίζω:
C-Congestive Heart Failure= Καρδιακή Ανεπάρκεια -Βαθμός 1,
H-Hypertension=Υπέρταση -Βαθμός 1,
Α-Age =Ηλικία >74-Βαθμοί 2,
D-Diabetes=Διαβήτης-Βαθμός 1
S-Stroke=Προηγούμενο ΑΕΕ,ΠΙΕ ή συστηματική εμβολή-Βαθμοί 2,
V-Vascular=Αγγειακή Νόσο δηλ.Στεφανιαία νόσος ή/και περιφερική αγγειακή νόσο)-Βαθμός 1,
,Α-Age =Ηλικία ξανά..65-74 Βαθμός 1
και τέλος
S-Sex=Φύλο: Γυναίκα -Βαθμός 1.
ΣΚΟΡ 0 =Καμία αγωγή
ΣΚΟΡ 1= Ασπιρίνη ή Αντιπηκτικό
ΣΚΟΡ 2 και πάνω ,αντιπηκτική αγωγή.
Τα αντιαιμοπεταλιακά ΔΕΝ έχουν ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ( με την στενή έννοια του όρου ) δράση.Η δράση τους περιορίζεται στην
αναστολή προσκόλλησης των αιμοπεταλίων κατα την αρχική φάση σχηματισμού του ερυθρού θρόμβου.
Με αυτήν την ένοια η προσθήκη ενός ακόμα αντιαιμοπεταλιακού δεν αυξάνει την αντιπηκτική δράση παρά μόνο την αντιαιμοπεταλιακή.
Ο συνδυασμός ASA+Κλοπιδογρέλη αυξάνει την πιθανότητα για αιμορραγικά συμβάματα χωρίς να αυξάνει την προστασία απο το εγκεφαλικό στην κολπική μαρμαρυγή.
Jack,έχεις όχι μόνο το δικαίωμα να συνταγογραφήσεις νεώτερο αντιπηκτικό σε ασθενή με κολπική μαρμαρυγή αλλά και την υποχρέωση,ειδικά δε όταν καρδιολόγος δεν είναι διαθέσιμος.
Ο Xouzouris έχει δίκιο για την ΗΜΜΒ ώς «ισοδύναμο» αντιπηκτικό.Η χρήση τους όμως συνήθως έιναι χρονικά περιορισμένη π.χ περιεγχειριτικά για λόγους πρακτικούς.