Mario Salmache: "Στέλνω στη φυλακή όσους κλέβουν τον ΕΟΠΥΥ"Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος (06/10/12)
ΚΟΛΠΑ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Δηλητηριώδεις «συνταγές» στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ
Της Ελένης Πετροπούλου
Ασθενείς-φαντάσματα, πειραγμένες συνταγές αλλά και συνταγογράφηση του ίδιου φαρμάκου «δια πάσαν νόσον» και ασθενή, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση συμβεβλημένου ορθοπεδικού ιατρού στη Γλυφάδα, ο οποίος συνταγογραφούσε σε ανύπαρκτους ασθενείς ή σε πραγματικούς, με «μαϊμού» όμως ασθένειες! Σε άλλη περίπτωση, χειρουργός στη Θεσσαλονίκη είχε... εμμονή σε συγκεκριμένο φάρμακο: το 99% των συνταγών του ήταν αποκλειστικά για το ίδιο σκεύασμα. Αλλά και ουρολόγος στο Κορωπί, διευθυντής μονάδας του ΕΟΠΥΥ για παραβάσεις ιατρών, «διέγραφε» τις απάτες των συναδέλφων του. Τα στοιχεία από τους ελέγχους (είναι σε εξέλιξη), τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ», είναι αποκαλυπτικά για την «άρρωστη» κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου και καταδεικνύουν ότι το «πάρτι» συνεχίζεται.
«Τα αστεία τελείωσαν» δηλώνει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ενώ ήδη έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» σε 28 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ή ιατροί του ΕΟΠΥΥ). Ο κ. Σαλμάς προαναγγέλλει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Κάνει λόγο δε για
εξοντωτικές ποινές που θα προβλέπουν ακόμη και φυλάκιση των παραβατών. «Όσοι κλέβουν το σύστημα, γιατροί ή φαρμακοποιοί, θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Άμεσο και πλήρη έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητεί η Β. Ανεμοδουρά
Και φαρμακοποιοί Αποκαλύπτει μάλιστα ότι εκτός από τους γιατρούς ελέγχονται και φαρμακοποιοί, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για φαρμακεία στον Πειραιά ότι έχουν αναγραφεί ηλεκτρονικά συνταγές, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ ιατρού και ασθενούς χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν! Ήδη στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται 150 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι ουρολόγοι, ορθοπεδικοί και ρευματολόγοι είναι οι πιο... επιρρεπείς στην παρανομία ειδικότητες, καθώς μονοπωλούν τη σχετική λίστα του υπουργείου Υγείας.
Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούν στην αναντιστοιχία φαρμάκων - διάγνωσης. Όπως εξηγεί ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), εντοπίστηκαν συνταγές ορθοπεδικών στην Ξάνθη, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στη Γλυφάδα και ρευματολόγου στον Βόλο, στις οποίες τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί δεν αφορούσαν ούτε ορθοπεδικά ούτε ρευματολογικά περιστατικά, αντίστοιχα.
Συχνές παραβάσεις
«Μη αναγραφή λοιπών παθήσεων», «έλλειψη διαγνώσεων» είναι επίσης από τις πιο συχνές παραβάσεις των ιατρών, οι οποίοι αποφεύγοντας να δηλώνουν από τι πάσχει ο ασθενής, συνταγογραφούν αυθαίρετα. «Δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση του φαρμάκου με την πάθηση, επιτρέποντας στον γιατρό να γράψει όποιο φάρμακο θέλει», διευκρίνισε ο κ. Σφυρόερας.
Μια άλλη κατηγορία παραβάσεων που εντοπίστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι τα «φάρμακα εκτός ειδικότητας». Έτσι εντοπίστηκαν γιατροί που συνταγογραφούσαν φάρμακα που δεν δικαιολογούνται από την ειδικότητά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σφυρόερα, έγινε έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στην περιοχή ευθύνης των συγκεκριμένων γιατρών δεν υπήρχαν γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, γεγονός που θα δικαιολογούσε τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ειδικότητας. «Υπήρχαν όμως γιατροί ειδικότητας» αναφέρει προσθέτοντας ότι στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση.
Στον Βόλο, ένας ρευματολόγος παρέκαμψε τους νόμους, δίνοντας συνταγές με φάρμακα που χορηγούνται κατ΄ εξαίρεση σε συγκεκριμένες παθήσεις, π.χ. βιάγκρα που δεν αποζημιώνεται γενικά αλλά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις. Ο ίδιος γιατρός δεν περιορίστηκε στη συνταγογράφηση σκευασμάτων που εξαιρούνται από τη λίστα, αλλά επεκτάθηκε σε φάρμακα με υψηλότερη συμμετοχή των ασφαλισμένων την οποία όμως «μηδένιζε». «Για 13 ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή καρκίνος, προβλέπεται μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων», τονίζει ο κ. Σφυρόερας σημειώνοντας ότι ο εν λόγω γιατρός συνταγογραφούσε τα φάρμακα σε όλους τους ασθενείς με μηδενική συμμετοχή. Υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα συγκεκριμένων σκευασμάτων εντόπισε η ΗΔΙΚΑ σε ουρολόγους, στην Καλλιθέα, την Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκίδα, τη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της χώρας με τους γιατρούς να συνταγογραφούν εκατοντάδες συνταγές των ίδιων φαρμάκων και σε μεγάλες ποσότητες (για παράδειγμα 4 κουτιά βιάγκρα).
Ολοι είχαν «πνευμονία με επιπλοκές»
Στην «τσιμπίδα» του υπουργείου Υγείας έχουν πιαστεί και ιδιωτικές κλινικές οι οποίες εμφανίζουν εισαγωγές των ίδιων ασθενών 5-6 φορές τον μήνα, ενώ σε μια συγκεκριμένη περιοχή (είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος) όλοι οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν με «πνευμονία με επιπλοκές», διάγνωση που αποζημιώνεται υψηλότερα από τον ΕΟΠΥΥ (ακριβό Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο).
Εξι μέτρα-ασπίδα από την Β. Ανεμοδουρά
Άμεση και πιστή εφαρμογή της αρχής «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή»Παρέμβαση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Β. Ανεμοδουρά, για το θέμα, η οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, στοχοποιώντας ως μόνους υπεύθυνους τους ιατρούς, εμείς οφείλουμε να πούμε την αλήθεια και να υποδείξουμε για άλλη μία φορά τη λήψη μέτρων από την πολιτεία. Κατ΄ αρχήν καταγγέλλουμε οποιονδήποτε ιατρό συνταγογραφεί άσκοπα κατά παράβαση της Ιατρικής Νομοθεσίας και Δεοντολογίας. Ζητάμε όμως από την πολιτεία:
Να μας γνωρίσει τα στοιχεία του καθενός εξ αυτών, για να προβούμε στα αντίστοιχα πειθαρχικά μέτρα και όχι να στοχοποιείται συλλήβδην όλη η ιατρική κοινότητα.
Άμεση και πιστή εφαρμογή «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή» εκτός των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα).
Γραμμικός Κώδικας (bar code) σε όλα τα φάρμακα (κουτιά) και όχι κουπόνια, τα οποία αποκολλούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουμε -ίσως- παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και ανεύρεση κουπονιών σε διάφορους χώρους!
Ποσόστωση του κέρδους του φαρμακοποιού, ανάλογα με την αξία του φαρμάκου (ακριβά φάρμακα-μικρό ποσοστό, φθηνά φάρμακα-μεγαλύτερο).
Άμεσο και πλήρη έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Διασφάλιση της μη παραχώρησης προς τρίτους απόρρητων δεδομένων τόσο των ασθενών όσο και του έργου του ιατρού, διότι παρατηρείται (παρ΄ όλη την εφαρμογή της) αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να αναγραφεί το ίδιο φάρμακο στον ίδιο ασθενή από διαφορετικούς ιατρούς της ίδιας ειδικότητας, ακόμα και την ίδια ημέρα, αλλά και τις επόμενες!
Τον Ιούλιο εδόθη εντολή εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών χειρόγραφα. Αυτό είχε κόστος στη φαρμακευτική δαπάνη; Μας καταγγέλθηκε ότι υπήρξε αλλοίωση συνταγών (προστέθηκαν φάρμακα σε συνταγές) του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ στην περιοχή αρμοδιότητάς μας».