Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Ιανουαρίου 2025, 19:14:56

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1433309 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Νοεμβρίου 2012, 22:23:41
Απάντηση #1110
Αποσυνδεδεμένος

patsatzisaristeidis


Έκτακτο: Η εγκύκλιος με τη δραστική ουσία και τα παράθυρα της.

Σας ενημερώνω για την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά την συνταγογράφηση και που θα τον υπογράψει, ποιός άλλος, ο κος Σαλμάς. Τα ... συμφέροντα και πάλι στο προσκήνιο! Κατα τα άλλα εφαρμόζονται μέτρα για την περιστολή της συνταγογράφησης. Προφανώς μόνο εις βάρος των Φαρμακοποιών! Ετοιμαστείτε να γεμίσετε γενόσημα για να ανταποκριθείτε στις επιλογές των εταιριών των ιατρών!!! Ετοιμαστείτε επίσης και για άλλα μέτρα που έρχονται αφού η συνταγογράφηση θα εξακολουθήσει στους ίδιους ρυθμούς!
Προσέξτε την αθλιότητα με τις εξαιρέσεις στα άρθρα 4, 5 και 6. Τι μένει για συνταγογράφηση με δραστική ουσία; Μας δουλεύουν σίγουρα ... Και όχι μόνο εμάς!!! Σας παραθέτω συνοπτικά το σχέδιο της εγκυκλίου ....
Στο άρθρο 1 αναφέρεται η υποχρέωση των ιατρών να ... «συνταγογραφούν ΚΑΘΟΛΙΚΑ με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας» .
Στο άρθρο 2 αναφέρεται η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό και η υποχρέωσή του να ενημερώνει τον πελάτη-ασφαλισμένο για το φθηνότερο διαθέσημο φάρμακο στην Ελληνική αγορά καθώς και για την διαφορά που θα πληρώσει αν προτιμήσει κάποιο άλλο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, με άλλο φάρμακο διαφορετικής δραστικής ουσίας.
Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων φαρμάκων ή ασθενειών! Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας καθώς και την ορθή διαχείριση των ασθενών. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.
Στο άρθρο 4 αρχίζουν οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται μεταξύ άλλων ... ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδιασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα ... «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λ.π. Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα ( χημιοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το ασθμα και τα χρονια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στο άρθρο 5 συνεχίζονται οι εξαιρέσεις!!! Εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών! Επίσης οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι!!! Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η πρωτοτυπία της «πρώτης φοράς». Η πρώτη δηλ. συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με την δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην συνέχεια αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς! Δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση !!!! ( Ερώτηση: Ποιός θα ελέγχει την πρώτη φορά και τι θα γίνει σε περίπτωση έλλειψης ;;; Θα υπάρχει φωτοτυπία της πρώτης συνταγής; Και αν κάποια στιγμή γίνει απορρύθμιση; Φτού και απ’ την αρχή;)
Στο άρθρο 6 αποκαλύπτεται η υποκρισία και η αλαζωνία των συνταξάντων το προς υπογραφή κείμενο: Ο ιατρός δύναται να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, εκτός των αναφερομένων εξαιρέσεων, κατ΄εξαίρεση πάλι .... μόνο το 15% από ότι έμεινε για συνταγογράφηση με δραστική ουσία! Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα επαγρυπνά και όταν ξεπεραστούν τα επίπεδα του 15% θα τον ενημερώνει και θα ... επιβάλει τις ανάλογες ... κυρώσεις!
Το έχω ξαναπεί. Το ισχυρότερο λόμπυ στην Βουλή αλλά και έξω από αυτήν καλά κρατεί. Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία θα συνεχιστεί γιατί έτσι βολεύονται τα συνφέροντα! Ετσι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πέσει πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών και το ποσοστό κέρδος θα τεθεί πάλι σε ... συζήτηση!! Αναφέρομαι προφανώς στο γεγονός ότι αν πάρουμε την περίφημη δόση των 44 εκ.. το τίμημά της δόσης αυτής θα είναι πολύ βαρύ , αφού όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αποφύγουμε την εποπτεία αλλά κυρίως τις «αυτόματες διορθώσεις», δηλαδή τα νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι!
Αν χάσουμε την επιστημονική μας οντότητα , χάνουμε την ύπαρξή μας , την αξιοπρέπειά μας , το φαρμακείο μας. Απλός διαχειριστής συνταγών μπορεί να γίνει ο καθένας . Επιστήμονας φαρμακοποιός ΟΧΙ!!!

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

18 Νοεμβρίου 2012, 22:55:22
Απάντηση #1111
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@parpar, όπως είπε και ο διακομιστής, η συναλλαγή μεταξύ φαρμακευτικής και γιατρού, δύναται να προκαλέσει υπερσυνταγογράφηση δηλαδή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πέραν των όποιων φορολογικών αδικημάτων που τη συνοδεύουν (sic).
Αντίθετα, η εμπορική πιστωτική πολιτική μεταξύ εταιρείας και φαρμακοποιού που θα επιλέξει το γενόσημό της α) δεν περιλαμβάνει την έννοια της "μίζας" αλλά η όποια έκπτωση ή διευκόλυνση πληρωμής γίνεται διαφανώς και με το νόμο και β) δεν μπορεί να προκαλέσει υπερσυνταγογράφηση αφού δεν επηρεάζει τη ζήτηση.

Η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας πράγματι μειώνει την υπερσυνταγογράφηση, αλλά προϋποθέτει ότι ασκεί σκληρό έλεγχο στα πρωτότυπα για τα οποία δεν υπάρχει γενόσημο. Στην Ελλάδα την παρούσα χρονική στιγμή, η συνταγογράφηση της δραστικής θα οδηγήσει τους γιατρούς να στραφούν σε φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα με κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό ταμείο. Υπάρχει πρόβλεψη για αυτό; Και ποια είναι αυτή τη χρονική στιγμή;

Ένα ακόμη αίτιο της υπερσυνταγογράφησης ή καλύτερα προκλητής συνταγογράφησης είναι η χορήγηση φαρμάκων από το φαρμακοποιό χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή. Και δεν μιλάω για τα ΜΗΣΥΦΑ. Αυτά τα φάρμακα που δόθηκαν από το φαρμακοποιό (πχ αντιβιοτικά) δεν θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα σε συνταγή ταμείου και θα πληρωθούν από το ταμείο. Αυτό πως αντιμετωπίζεται;

Ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι φαρμακοποιοί αγοράζουν από αποθήκες ή συνεταιρισμούς. Εάν αποφασίσει αύριο η Χ αποθήκη/συνεταιρισμός να μην φέρνει το φτηνότερο γενόσημο για μια δραστική ουσία, πως μπορεί να το μάθει και να προστατευτεί ο ασθενής-πελάτης; Ποια η επιλογή του; Να διανύσει χιλιόμετρα μέχρι να βρει τον Αι Βασίλη φαρμακοποιό; Και θα μου πεις γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί ο φαρμακοποιός πληρώνεται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου και έτσι έχει κίνητρο να δώσει το ακριβότερο. Κάλλιστα θα μπορούσε η κάθε αποθήκη/συνεταιρισμός να επιβάλλει σκληρή πίεση για την εξαφάνιση γενόσημων με πολύ χαμηλή τιμή, απλά δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι σε έλλειψη. Πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό; Ορίζοντας το κέρδος του φαρμακοποιού με ποσοστό όχι επι της τιμής πώλησης του φαρμάκου αλλά επι της τιμής αναφοράς. Μόνο έτσι, ο φαρμακοποιός δεν θα έχει κίνητρο να προωθήσει το ακριβότερο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

18 Νοεμβρίου 2012, 23:12:12
Απάντηση #1112
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υ.Γ. @διακομιστής, είμαι νοσοκομειακός φαρμακοποιός και σχεδόν κλινικός φαρμακοποιός :)
("σχεδόν" γιατί προς το παρόν έχω μόνο ένα post graduate certificate in clinical pharmacy -στην Αγγλία αρκεί για τον τίτλο, εδώ όχι ;). Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι θα έχω το Diploma και, αν υπάρχουν και του χρόνου λεφτά για δίδακτρα, θα την παλέψω για το MSc).


Καλοσωρίζουμε τον πολυδιαβασμένο (από άλλα σάιτ) και πάντα έγκριτο Νοσοκομειακό φαρμακοποιό στο φόρουμ, και ευχόμαστε να μείνει κοντά μας καθώς η συνεισφορά του στα θέματα που μας απασχολούν, με τις τοποθετήσεις του από τη δική του οπτική γωνία αλλά και η σαφήνεια και το ήθος με τα οποία τις εκθέτει, είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Νοεμβρίου 2012, 23:37:14 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Νοεμβρίου 2012, 23:35:38
Απάντηση #1113
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πρόεδρος και Ταμίας του ΦΣΑ κρατούν ακόμη ψηλά το λάβαρο της δραστικής: Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη!

ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Επειδή διαβάζω και ακούω απίστευτα σχόλια και τοποθετήσεις σχετικά με την συνταγογράφηση με δραστική ουσία, και κυρίως γύρω από τις εξαιρέσεις που υφίστανται στην προς υπογραφή εγκύκλιο του κου. Σαλμά, πρέπει να καταθέσω καλόπιστα κάποιες πρόχειρες σκέψεις και περιμένω τις ανάλογες απαντήσεις:

·         Όταν οι ιατροί συνταγογραφούν ελέγχουν το γονιδιακό προφίλ του ασφαλισμένου; Γιατί ειναι γνωστό ότι η γονιδιακή κληρονομιά του κάθε ατόμου επηρεάζει την απόκριση του στα φάρμακα και στην εξατομικευμένη ιατρική τα φάρμακα είναι φτιαγμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το γονιδιακό προφίλ του κάθε ατόμου. Το περιβάλλον, η διατροφή, η ηλικία, ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την ασφάλεια των φαρμακευτικών ουσιών. Ποιος ιατρός ή ποια βοηθός-γραμματέας ιατρού που συνταγογραφούν λαμβάνουν όλα τα ανωτέρω υπόψην τους;


·         Ποιος ιατρός μπορεί να ελέγξει την βιοϊσοδυναμία ή βιοδιαθεσιμότητα ενός γενοσήμου; Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις μελέτες που βρίσκονται κλειδωμένες σε συρτάρι του ΕΟΦ, πράγμα αδύνατον. Αυτό γίνεται μόνο στις ΗΠΑ στις οποίες το Orange Book του FDA είναι ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους τους λειτουργούς υγείας.


·          Ποιος ιατρός όταν συνταγογραφεί γενόσημο φάρμακο λαμβάνει υπ’ όψην του εκτός της δραστικής ουσίας τα ... έκδοχα; Ποιος ιατρός γνωρίζει τι είναι έκδοχα και ποια είναι αυτά; Ποιος γνωρίζει ότι η δραστική ουσία είναι υπεύθυνη για το φαρμακευτικό αποτέλεσμα, ενώ τα φαρμακοτεχνικά χαρακτηριστικά (κατασκευή δισκίων, χρόνος αποσάθρωσης κ.λ.π.) για την βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου;


·         Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται οι ιατροί ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν ποιό είναι το «καλό» γενόσημο, όταν γνωρίζουν επίσης ότι κυκλοφορούν χιλιάδες γενόσημα και ο μόνος λόγος που υπάρχουν είναι επειδή συνταγογραφούνται, από ιατρούς φυσικά; Εαν ίσχυε αυτός ο ισχυρισμός τότε θα υπήρχαν ... και κακοί ιατροί που συνταγογραφούν κακά φάρμακα που ... κακώς πήραν έγκριση από τον ΕΟΦ!!!

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. Απλά ο τρόπος αυτός της συνταγογράφησης μειώνει για ευνοήτους λόγους τον αριθμό των συνταγών. Αυτό κατ’ επέκταση μειώνει  και τον τζίρο των φαρμακείων, αλλά προσωπικά το προτιμώ από το να θεωρούν τον φαρμακοποιό πάντα υπεύθυνο για την μη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, να υφίσταται ένα σωρό άδικα μέτρα (μην ξεχνάτε το ποσοστό κέρδους) και κάποιοι να συνεχίζουν στον ... κόσμο τους!

Οσον αφορά τα περί ΤΕVA , MYLAN, κ.λ.π. όλα τα σενάρια περί εφόδου στην χώρα μας αν η συνταγογράφηση γίνεται με δραστική ουσία, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον λάθος.

Γιατί δεν μπορεί η TEVA π.χ. να φέρει μία ομεπραζόζη με δύο (2) ευρώ, να την ονομάσει ΤEVAPROL και να συνταγογραφείται ΜΟΝΟ αυτή και δυο τρείς άλλες με το εμπορικό της όνομα; Ποιος θα την εμποδίσει αφού δεν θα μπορεί να την αλλάξει ο φαρμακοποιός και να δώσει άλλη; Μήπως σήμερα η TEVA δεν έχει μπει για τα καλά στα νοσοκομεία;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η συνταγογράφηση δεν επηρεάζει ούτε τον έλεγχο ούτε την τιμολόγηση ενός φαρμάκου. Τόσο ο έλεγχος όσο και η τιμολόγηση γίνονται πριν αρχίσει να συνταγογραφείται ένα φάρμακο οπότε είναι λάθος να φοβούνται κάποιοι ότι αν συνταγογραφείται η δραστική ουσία τότε δήθεν θα «γεμίσουμε φθηνά και επικίνδυνα γενόσημα». Είναι τεχνικά αδύνατον κάτι τέτοιο να το προκαλέσει ο τρόπος που συνταγογραφούνται τα φάρμακα.

Επίσης, όπως και να γίνεται η συνταγογράφηση, από τη στιγμή που το φάρμακο είναι η δραστική του ουσία, πάντα ο γιατρός θα επιλέγει το φάρμακο του ασθενή και όχι ο φαρμακοποιός. Και αυτό θα γίνεται είτε συνταγογραφείται η δραστική ουσία είτε η εμπορική ονομασία της εταιρείας που προτιμάει ο γιατρός. Μόνο που με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας προστατεύεται και απεξαρτάται ο γιατρός από τη χειραγωγό πίεση των εταιρειών που δεν τους ενδιαφέρει η ορθή ιατρική αλλά η αύξηση των κερδών τους μέσω της αύξησης των πωλήσεών τους. Και έτσι ΚΑΙ η δαπάνη εξορθολογίζεται ΚΑΙ ο γιατρός λειτουργεί πιο αφοσιωμένος και απερίσπαστος στην αποστολή του.

Τέλος ας μην ξεχνάνε κάποιοι ότι γενικά αναποτελεσματικό φάρμακο δεν υπάρχει. Υπάρχει αναποτελεσματική θεραπεία για συγκεκριμένο άτομο, η οποία για κάποιο άλλο μπορεί να είναι αποτελεσματικότατη. Όσο για το φάρμακο, αυτό αποτελεί το αντικείμενο της επιστήμης μας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.Το γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα .

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ - Ι.ΔΑΓΡΕΣ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2012, 00:55:42
Απάντηση #1114
Αποσυνδεδεμένος

parpar


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


@parpar, όπως είπε και ο διακομιστής, η συναλλαγή μεταξύ φαρμακευτικής και γιατρού, δύναται να προκαλέσει υπερσυνταγογράφηση δηλαδή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πέραν των όποιων φορολογικών αδικημάτων που τη συνοδεύουν (sic).
Αντίθετα, η εμπορική πιστωτική πολιτική μεταξύ εταιρείας και φαρμακοποιού που θα επιλέξει το γενόσημό της α) δεν περιλαμβάνει την έννοια της "μίζας" αλλά η όποια έκπτωση ή διευκόλυνση πληρωμής γίνεται διαφανώς και με το νόμο και β) δεν μπορεί να προκαλέσει υπερσυνταγογράφηση αφού δεν επηρεάζει τη ζήτηση.




Συμφωνω με ολα αυτα αλλα δεν αναφερομαι σε νομιμες διαδικασιες διακινησης φαρμακων αλλα σε συναλλαγες μαυρου χρηματος με εταιριες οι οποιες θα δινουν π.χ. για ενα σκευασμα ταδε δραστικης , 3 ευρω το κουτακι μαυρα στο φαρμακοποιο... πχ αν εχει λιανικη 12ευρω τα 3 απο το κερδος πανε μαυρα στο φαρμακειο μεσω της εταιριας. Με επακολουθα την ζητηση της υπερσυνταγογραφησης απο φαρμακεια σε συνεργασια με γιατρους ....
Επισης οι υπερσυνταγογραφοι ιατροι θα στραφουν σε ακριβα πρωτοτυπα.

Το θεμα ειναι να σταματησει το μαυρο χρημα και οχι να διακινηθει με διαφορετικα χερια....


19 Νοεμβρίου 2012, 01:22:43
Απάντηση #1115
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

19 Νοεμβρίου 2012, 09:39:57
Απάντηση #1116
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έφτασε και το ΦΕΚ....

Xμ, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα απ'ό,τι τα παρουσίασε χθες ο κυρ-Κώστας.
Κατ΄αρχή, δεν εμποδίζει όσους το θέλουμε να συνταγογραφούμε με τη δραστική - η ακριβής διατύπωση είναι σε όλες τις περιπτώσεις "η εμπορική ονομασία δύναται να χρησιμοποιείται..."
Επίσης, όλες οι περιπτώσεις εξαιρέσεων εμπίπτουν μέσα στο 15% και θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

Πάντως η e-καφετιέρα δεν έχει ενημερωθεί ακόμη.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2012, 10:09:09
Απάντηση #1117
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Τι πάει να πει τούτο:
Ο ΕΟΠΠΥ θα αναπτύξει μηχανισμούς προειδοποίησης για τον κάθε ιατρό όταν τα επίπεδα συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία φτάνουν κοντά
στο στόχο και θα εισάγει μηχανισμούς αυτόματης απαγόρευσης των εξαιρέσεων όταν ο ιατρός φτάσει τον στόχο και θα επιβάλει κυρώσεις όπως ανα−
στολή δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αδικαιολόγητων υπερβάσεων.
Στόχος=επιβαλλόμενο/επιτρεπόμενο όριο. Ο όρος ''στόχος'' είναι πιθανότατα δανεισμένος από τις Φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλλον μπερδεύτηκαν.
Υπάρχει και το μολυβάκι.

19 Νοεμβρίου 2012, 10:58:10
Απάντηση #1118
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Εν ολίγοις αγαπητέ διακομιστα, αυτο που μας λενε ειναι: "διαλέξτε ποιο 15% των ασθενών σας θα αποτελέσει τον εκλεκτό λαό του Ισραήλ που θα λαμβάνει την αγωγή του ως είχε και ποιο το πληβειο 85% που θα είναι έρμαιο σε μήνα με το μήνα αλλαγή της αγωγής του ανάλογα με τις ορέξεις ή τις εμπορικές συμφωνίες του κάθε φμφ".

Κι εμείς ως γιατροί πρέπει όχι μόνο να δεχτούμε τον reference ορισμό της διάκρισης (discrimination) αλλα, ως μικροί θεοί, να τον εφαρμόσουμε κιόλας.

Οπως είχα ξαναπεί αλλού, προσωπικά το παιχνιδάκι δεν θα το παίξω. Πρωτότυπα και αναντικαταστατα λοιπόν οπου διαπιστωθουν αυθαιρεσίες σαν αυτές που περιγραφω και οποίος αντέξει.

19 Νοεμβρίου 2012, 11:06:20
Απάντηση #1119
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πρωτότυπα

Και η Ελ φαρμακοβιομηχανία;
Θα σας κυνηγάει ο κ. Χαρδαβέλας από το blog του  :D
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2012, 11:06:28
Απάντηση #1120
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ακριβότερου φαρμάκου απο το φθηνότερο γενόσημο (είτε πρωτότυπου, είτε ακριβότερου γενόσημου) με πληρωμή της διαφοράς τιμής απο τον ασθενή,δεν αλλάζει ουσιαστικά κατι στη συνταγογράφηση, διοτι μπορεί μεν ο ιατρός να ειναι υποχρεωμένος να γράψει στη συνταγή π.χ. ατορβαστατίνη αντί για Lipitor , αλλά ο ασθενής πάει στο φαρμακείο και επιλεγει να παρει Lipitor με πληρωμή της διαφοράς απο τη τσέπη του, κατι το οποίο γινέται και τώρα με την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας απο το γιατρό. ::)
Αυτό που με προβληματίζει είναι η συνταγογράφηση combo σκευασμάτων (π.χ. σταθεροί συνδυασμοί LABA/ICS, συνδυασμοί μετφορμίνης+αναστολέα DPP4 κλπ.) στο κατα πόσο θα ειναι διαθέσιμη ή/και εύχρηστη αυτή η επιλογή ???
Όλα αυτά βέβαια εώς ότου αναβάθμιστεί η εφαρμόγη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διότι τώρα είναι ακόμη αδύνατη η επιλογή δραστικής απο το γιατρό ;D

19 Νοεμβρίου 2012, 11:16:59
Απάντηση #1121
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ακριβότερου φαρμάκου απο το φθηνότερο γενόσημο (είτε πρωτότυπου, είτε ακριβότερου γενόσημου) με πληρωμή της διαφοράς τιμής απο τον ασθενή,δεν αλλάζει ουσιαστικά κατι στη συνταγογράφηση, διοτι μπορεί μεν ο ιατρός να ειναι υποχρεωμένος να γράψει στη συνταγή π.χ. ατορβαστατίνη αντί για Lipitor , αλλά ο ασθενής πάει στο φαρμακείο και επιλεγει να παρει Lipitor με πληρωμή της διαφοράς απο τη τσέπη του, κατι το οποίο γινέται και τώρα με την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας απο το γιατρό. ::)
Αυτό που με προβληματίζει είναι η συνταγογράφηση combo σκευασμάτων (π.χ. σταθεροί συνδυασμοί LABA/ICS, συνδυασμοί μετφορμίνης+αναστολέα DPP4 κλπ.) στο κατα πόσο θα ειναι διαθέσιμη ή/και εύχρηστη αυτή η επιλογή ???
Όλα αυτά βέβαια εώς ότου αναβάθμιστεί η εφαρμόγη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διότι τώρα είναι ακόμη αδύνατη η επιλογή δραστικής απο το γιατρό ;D

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3057
18 Νοεμβρίου 2012
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 46453
Αριθμ. ΕΜΠ4 (6)
Μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της περίπτωσης 11 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α΄/2012).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98).
3. To Π.Δ. 86/2012 (ΦΕΚ 141/Α΄/21.06.2012) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
4. Την υπ’ αριθμ. Υ47/3−07−12 απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 2105/Β΄/12) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά» όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΔΥ1α/οικ. 78084/25−07−12 (ΦΕΚ 2339/Β΄/2012) απόφαση.
5. Την υπ’ αριθμ. ΔΥΓ(3)α/οικ.ΓΥ/149 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 545/Β΄/1.03.2012).
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκύπτει δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4052/2012 και του ν. 4093/2012 γίνεται υποχρεωτικό για τους ιατρούς να συνταγογραφούν καθολικά με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας (International Nonproprietary Name − INN). Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν το κατάλληλο φάρμακο συμμορφούμενοι με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΕΟΦ και με βάση τα χαρακτηριστικά, τις ενδείξεις και την αντιστοίχηση της εκάστοτε δραστικής ουσίας κατά θεραπευτική επιλογή.
2. Κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών που αναγράφουν μόνο την δραστική ουσία, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά φάρμακο της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας υποχρεούται να πληρώσει, πλέον της συμμετοχής του (εφόσον υφίσταται) και την διαφορά από την ασφαλιστική τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας που ανήκει το φάρμακο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί με φάρμακο άλλης δραστικής ουσίας, φαρμακοτεχνικής μορφής, δοσολογίας ή περιεκτικότητας. Η υποκατάσταση γίνεται μόνο από πτυχιούχο φαρμακοποιό.
3. Η υποχρέωση της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και τα φάρμακα που εντάσσονται στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εξαιρούνται από την υποχρέωση της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία μόνον πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών. Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά διεθνή δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας και την ορθή διαχείριση των ασθενών και εξειδικεύονται στις παραγράφους 4 και 5 της παρούσας απόφασης. Στις περιπτώσεις αυτές δύναται η συνταγογράφηση να γίνεται και με την εμπορική ονομασία και επιπρόσθετα να απαγορεύεται με εντολή του ιατρού η υποκατάσταση ή αλλαγή του φαρμάκου. Τα φάρμακα αποζημιώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
4. Η εμπορική ονομασία παράλληλα με την δραστική ουσία δύναται να αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, που χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα παράγωγα αίματος, τις ινσουλίνες, τα εμβόλια, τα βιοτεχνολογικά και τα συνδυασμένα προϊόντα, για τα οποία η υποκατάσταση και η ανταλλαγή δεν είναι ουσιαστικά εφικτή και επιστημονικά ορθή. Επιπλέον από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία δύναται να εξαιρούνται φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους (narrow therapeutic range) όπως για παράδειγμα τα παρακάτω: acenocumarol, carbamazepinε, cyclosporine, digoxin, methyldigoxin, phenytoin, tacrolimus, thephylline, warfarin, levothyroxine, ethosuximide, levothyroxine, procainamide, flecainide, lithium, phenytoin, sirolimus, theophyllines. Επίσης φάρμακα τα οποία απαιτούν ιατρική επίβλεψη ή ειδικά μέτρα προστασίας ή ειδική μεθοδολογία κατά την χορήγηση τους ή φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά και παράγωγα) όπως τα cabergoline, vigabatrin, stertindole, isotrtinoin, acitretin, acetohydroxan, thalidomide, clozapine, pergolide. Ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που επίσης δύναται να εξαιρούνται αφορούν τα φάρμακα για την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα, και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Τέλος δύναται να εξαιρούνται φάρμακα των οποίων η χορήγηση γίνεται με συσκευές που απαιτούν εκπαίδευση των ασθενών. Ο πλήρης κατάλογος με τις ακριβείς ονομασίες, φαρμακοτεχνικές μορφές και περιεκτικότητες των ανωτέρω φαρμάκων αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ. Ο ιατρός πρέπει να υποβάλει αιτιολογία για κάθε απόκλιση από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία.
5. H εμπορική ονομασία παράλληλα με την δραστική δύναται να αναφέρεται στις περιπτώσεις ασθενών  που πάσχουν από χρόνιες νόσους (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις) και οι οποίοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι. Η πρώτη συνταγή νέων ασθενών με χρόνια νόσο καθώς και η πρώτη συνταγή σε ενδεχόμενες αλλαγές θεραπείας γίνεται πάντα με αναφορά στην δραστική ουσία.
6. Οι αποκλίσεις, από όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την δραστική και τις εξαιρέσεις των άνω παραγράφων 4 και 5, δεν δύναται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στην διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, όλες οι εξαιρέσεις στις παραγράφους 4 και 5 θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως, επαρκώς και γραπτώς από τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
7. Στις περιπτώσεις στις οποίες αναγράφεται η εμπορική ονομασία η ηλεκτρονική συνταγή θα πρέπει να αναγράφει την διαφορά τιμής από το φθηνότερο φάρμακο όμοιας δραστικής ουσίας.
8. Το σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ προσαρμόζεται εντός 15 ημερών από την έκδοση της παρούσας, ώστε οι τιμές των φαρμάκων και οι συμμετοχές των ασθενών να είναι ορατές στον ιατρό και τον ασθενή κατά την συνταγογράφηση και να είναι εφικτή η εφαρμογή των άνω διατάξεων και ο έλεγχος της συνταγογράφησης του κάθε ιατρού. Ο ΕΟΠΠΥ θα αναπτύξει μηχανισμούς προειδοποίησης για τον κάθε ιατρό όταν τα επίπεδα συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία φτάνουν κοντά στο στόχο και θα εισάγει μηχανισμούς αυτόματης απαγόρευσης των εξαιρέσεων όταν ο ιατρός φτάσει τον στόχο και θα επιβάλει κυρώσεις όπως αναστολή δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αδικαιολόγητων υπερβάσεων.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2012
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

Διόρθωση εμφάνισης υπ. απόφασης
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Νοεμβρίου 2012, 09:39:24 από Δ. Κουναλάκης »

19 Νοεμβρίου 2012, 11:20:40
Απάντηση #1122
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θεωρώ μεγάλο βήμα προόδου και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος Νόμος 3057/18-11-2012 επιτρέπει την υποκατάσταση φαρμάκων της ίδιας δραστικής ουσίας από "πτυχιούχο φαρμακοποιό" (σελ. 9/12), παρ.2 τελευταία πρόταση.

Δηλαδή αν ο ιατρός γράψει ομεπραζολέξ omega και ο φμφ δεν την έχει στο ράφι του, είτε επειδή του τελείωσε είτε επειδή δεν γουστάρει να δεσμεύει κεφάλαιο κινήσεως για να την φέρνει, θα μπορεί (ο φμφ) να δώσει όποια ομεπραζόλη έχει εκείνος διαθέσιμη. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφεται επιτέλους η αθέμιτη "δυνατότητα" του επίορκου ιατρού να φουσκώνει τις πωλήσεις συγκεκριμένων σκευασμάτων.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2012, 12:44:58 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2012, 11:27:24
Απάντηση #1123
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ακριβότερου φαρμάκου απο το φθηνότερο γενόσημο (είτε πρωτότυπου, είτε ακριβότερου γενόσημου) με πληρωμή της διαφοράς τιμής απο τον ασθενή,δεν αλλάζει ουσιαστικά κατι στη συνταγογράφηση, διοτι μπορεί μεν ο ιατρός να ειναι υποχρεωμένος να γράψει στη συνταγή π.χ. ατορβαστατίνη αντί για Lipitor , αλλά ο ασθενής πάει στο φαρμακείο και επιλεγει να παρει Lipitor με πληρωμή της διαφοράς απο τη τσέπη του, κατι το οποίο γινέται και τώρα με την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας απο το γιατρό. ::)

Μα δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, δηλαδή ουσιαστικά να ...αποκλειστεί δια Νόμου το Lipitor ή το όποιο Lipitor.

Από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του για τα γούστα του και δεν επιβαρύνει τον πλησίον του (ως φορολογούμενο), ας πάρει ό,τι πιο ακριβό μπορεί και θέλει.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2012, 13:27:54 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2012, 12:38:35
Απάντηση #1124
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5. ...
Η πρώτη συνταγή νέων ασθενών με
χρόνια νόσο καθώς και η πρώτη συνταγή σε ενδεχό−
μενες αλλαγές θεραπείας γίνεται πάντα με αναφορά
στην δραστική ουσία.


 :o :o ==> :-* :-*
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2012, 13:05:29 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71891 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7645 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9536 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
23335 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator