Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Ιανουαρίου 2025, 00:56:06

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1433984 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Νοεμβρίου 2012, 23:23:08
Απάντηση #1275
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Τι συνέπειες είχε ο φαρμακοϋπάλληλος που ανέφερες για την χορήγηση φαρμάκου που οδήγησε σε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση; Καμία
Τι συνέπειες είχε ο φαρμακοϋπάλληλος που ανέφερες για την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή; Καμία
Ας μην το ψάχνουμε λοιπόν.
Όπως αναφέρθηκε κι αλλού, είναι καιρός να εφαρμοστεί η φαρμακευτική νομοθεσία.
Σχετικά με τις κινολόνες, θυμάστε τι είχε γίνει παλαιότερα που διακαιολογούνταν χωρίς αντιβιόγραμμα σε περιπτώσεις κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας; Τι επιδημία τέτοιας ωτίτιδας είχε προκύψει; Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε τα στατιστικά εκείνης της εποχής.
Πράγματι σε περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε καλλιέργειες θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει μια "ελαστικότητα" στη χρήση τους.
Σχετικά με τη δραστική. Έτσι κι εφαρμοζόταν από σήμερα η συνταγογράφηση δραστικής χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του εμπορικού σκευάσματος ως πρότυπου δραστικής θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι! Ή θα έκλαιγαν μανούλες. (Διαλέξτε έκφραση)

26 Νοεμβρίου 2012, 23:24:41
Απάντηση #1276
Αποσυνδεδεμένος

anasm

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνάδελφοι, προς τι όλος αυτός ο αλληλοσπαραγμός; Κάποιες παρατηρήσεις.

3) τώρα με την αναγραφή της δραστικής ουσίας έχουμε να δούμε πολλά ωραία. Αμφιβάλλω πόσοι φαρμακοποιοί θυμόυνται ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί σε ποιο φάρμακο.

3.Πραγματικα θα δουμε πολλα ωραια αλλα προσωπικα εχω χορτασει και με ωραια οσο οι γιατροι γραφαμε κατευθυνομενα εμπορικες.
Αληθεια-για να ρωτησω σχετικα-πόσοι γιατροι άραγε θυμουνται δραστικες?

Να πώ τη "χαζομάρα" μου...?  ???

Ίσως, θεωρητικά, το μόνο εύκολο, περνάνε την "τάδε" Δραστική στο online Σύστημά τους,
και τους βγάζει την αντίστοιχη Εμπορική Ονομασία, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα έχει τη χαμηλότερη τιμή...?

27 Νοεμβρίου 2012, 00:52:16
Απάντηση #1277
Αποσυνδεδεμένος

timex

Μίλησα χθες με τη διευθυντρια του ΚΥ που εκανα το 10μηνο. Ειναι η μοναδικη ειδικευμενη ιατρος στο ΚΥ(υπαρχει ακομη μια η οποια ειναι σε αδεια μητροτητας) και καλυπτει μια περιοχη 12000 κατοικων. Κατα συνεπεια συνταγογραφει παρα πολυ! Μου ειπε λοιπον, οτι την πηραν τηλεφωνο απο τον ΕΟΠΠΥ της περιοχης της και της ειπαν οτι οι περισσοτερες συνταγες εχουν γνωματευση δικη της και να προσεχει...
Επισης της ειπαν πως ως γενικως γιατρος, δεν εχει δικαωμα να γραφει ουρολογικο φαρμακο, παραδειγμα για ΚΥΠ, χωρις να γραφει γνωματευση ιατρου ουρολογου. Ξέρετε αν ισχυει κάτι τέτοιο;

27 Νοεμβρίου 2012, 01:02:38
Απάντηση #1278
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
1) οι γιατροί δικαιούνται από το νόμο να δίνουν φάρμακα, οι φαρμακοποιοί (κι ακόμα περισσότερο οι υπάλληλοι των φαρμακείων), οχι.
2) αντιβιόγραμμα εκεί που βρίσκομαι είναι κομματάκι δύσκολο να έχω. Οι κινολόνες είναι μέσα στα φάρμακα πρώτης γραμμής για προστατίτιδα.
3) πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τους φαρμακοποιούς οι οποίοι εν τέλει σκέφτονται έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα αποκλειστικά σαν έμποροι ενώ εμείς κάνουμε που και που και τους γιατρούς

Συναδελφε ειλικρινα δε θελω να συνεχισω αυτη την "αντιπαραθεση".Σεβαστο περι κινολονων αν εισαι οντως σε περιοχη με δυσκολια καλυψης μικροβιολογικου εργαστηριου.Ενδεχομενως σε αναλογες συνθηκες  και εγω να λειτουργουσα ετσι αν και γενικα η φιλοσοφια-ψυχαναγκασμος μου ειναι να μην "καιω" ευκολα αυτα τα φαρμακα.Σε προστατιτιδα πχ προσωπικα ζητω αν ειναι δυνατο απο τον ασθενη περα απο γενικη/καλλιεργεια και ουρολογικο ελεγχο.

Σε ο,τι αφορα τα υπόλοιπα:Το ξαναγραψα και πριν.Δεν αυτο-οριστηκα υπερασπιστης των φαρμακοποιων.Απλα πριν αλεκτωρ λαλησει νομιζω βιαζομαστε να βγαλουμε συμπερασματα υιοθετωντας το χειροτερο σεναριο τοσο για τους φαρμακοποιους οσο και για τη δραστικη.Θα μου πεις πως οταν θες ειρηνη προετοιμασου για πόλεμο και θα το κατανοησω σε αυτη βαση αλλα επετρεψε μου και εσυ να ακολουθω μια άλλη φιλοσοφια-προσεγγιση ειδικα οταν δεν ειμαι και πολυ υπερηφανος μεχρι σημερα για τα του κλαδου μας.

Τελικα ολα ειναι θεμα οπτικης και εμπειριων.Ειλικρινα σταματω εδω οχι απαξιωτικα αλλα επειδη εγιναν σαφεις οι θεσεις μας θα ειναι κουραστικο να επαναλαμβανομαστε.Καλο βραδυ!
+

27 Νοεμβρίου 2012, 10:55:55
Απάντηση #1279
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Στις περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικά έντυπα (κινολόνες, κόκκινη γραμμή κλπ) γράφετε στο έντυπο δραστική;

27 Νοεμβρίου 2012, 11:02:59
Απάντηση #1280
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Διαμαντή, ένας φίλος φμφ μου είπε πως κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο, το σύστημα ανγνωρίζει και εκτελεί μόνο το σκεύασμα που χρησιμοποίησε ο ιατρός κατά τη σύνταξη της συνταγής (και προσπαθώ να διασταυρώσω αυτή την πληροφορία).
Αν συμβαίνει αυτό, μιλούμε για μια κοροϊδία: Η μόνη (ανούσια) αλλαγή σε σχέση με πριν είναι ότι πλέον δεν τυπώνεται στη συνταγή το εμπορικό όνομα.

Και γιατί να μην ξανακοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους (και τον εαυτό μας); Τη δόση την πήραμε και κάποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες του φαρμάκου δεν θέλουν να χαλάσει η σούπα τους.

Bonus ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ:
    Ημερομηνία δημοσίευσης :  26/11/2012

26/11/2012

Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

δραστική ουσία τελικό
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Νοεμβρίου 2012, 11:07:42 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Νοεμβρίου 2012, 11:05:01
Απάντηση #1281
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

μη λετε ψευδη στον κοσμο εμφανιζεται μονο η δραστικη

27 Νοεμβρίου 2012, 11:13:17
Απάντηση #1282
Αποσυνδεδεμένος

nickma

Εμφανίζεται μόνο η δραστική στην συνταγή αλλά μαζί με την δραστική υπάρχει και το barcode του εμπορικού φαρμάκου που επιλέγεις!

27 Νοεμβρίου 2012, 11:29:16
Απάντηση #1283
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius

Έτσι είναι, όταν ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή, του βγάζει ως μοναδική επιλογή το εμπορικό σκεύασμα που επέλεξε ο γιατρός κατά την καταχώρηση της ηλεκτρονικής συνταγής.
Μάλλον γίνεται επειδή είναι πιλοτική η εφαρμογή και θα ξεκλειδώσει (πιθανώς) την 1/12.
Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

27 Νοεμβρίου 2012, 11:32:37
Απάντηση #1284
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Παράθεση
Διαμαντή, ένας φίλος φμφ μου είπε πως κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο, το σύστημα ανγνωρίζει και εκτελεί μόνο το σκεύασμα που χρησιμοποίησε ο ιατρός κατά τη σύνταξη της συνταγής
Λόγω της απεργίας και της αναστολής πίστωσης είναι δύσκολο να έχουμε πληροφορίες από το πώς λειτουργεί το σύστημα στο φαρμακείο.
Εγώ αναρωτήθηκα παραπάνω αν σε έντυπο κόκκινης γραμμής γράφετε/αι π.χ. tb Tavor 1 ή tb Lorazepam 1 ή σε "κινολονόχαρτο" tb Ciproxin ή tb Ciprofloxacin;

Προσθήκη: Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία του Diamantius. Επομένως ακόμη γράφουμε εμπορική με "μανδύα" δραστικής. Όποιος γράφει με εμπορική, στην παρούσα φάση, ανεβάζει τα ποσοστά του χωρίς λόγο.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Νοεμβρίου 2012, 11:44:06 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

27 Νοεμβρίου 2012, 11:58:17
Απάντηση #1285
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

μη λετε ψευδη στον κοσμο εμφανιζεται μονο η δραστικη

Δεν είναι ψεύδη: Εκτυπώνεται στο χαρτί μόνο η δραστική, αλλά ο φμφ κατά την εκτέλεση δεσμεύεται από το barcode.

Αν έχω ενημερωθεί σωστά (που νομίζω ότι έχω) ισχύουν στην περίπτωση π.χ. της ατορβαστατίνης τα παρακάτω:

α. αν ο ιατρός χρησιμοποιήσει στην σύνταξη της συνταγής Lipitor, ο φμφ μπορεί να δώσει μόνο Lipitor
β.αν ο ιατρός ..................................................... Aτορβαγκάου, ο φμφ μπορεί να δώσει είτε Ατορβαγκάου είτε Lipitor (ως πρωτότυπο) και τίποτε άλλο.

Παρακαλώ για την επιβεβαίωση ή τη διάψευση των ανωτέρω.
Αν ισχύουν αυτά, τότε πρακτικά δεν υπάρχει ακόμη δικαίωμα υποκατάστασης, το οποίο ας ελπίσουμε να ξεκλειδωθεί (όπως είπε ο @ Diamantius) στις 1/12. Πάντως τώρα που εξασφαλίσαμε τη δόση, το κόβω και αυτό λίγο χλωμό...

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Νοεμβρίου 2012, 11:59:55 από Ο διακομιστής »

27 Νοεμβρίου 2012, 12:26:57
Απάντηση #1286
Αποσυνδεδεμένος

nickma

εγώ προσπάθησα να συνταγογραφήσω με εμπορική ονομασία φάρμακα όπως είναι το lipitor και το σύστημα δεν το άφηνε, δοκίμασα φάρμακα που δεν έχουν αντίγραφα όπως είναι το crestor, το ίδιο, προσπάθησα να αιτιολογίσω την επιλογή μου αλλά δεν καταφερα τίποτα!
ξέρει κανείς το λόγο; υποτίθεται οτι μπορούμε να συνταγογραφούμε και με εμπορική ονομασία αρκει να τηρούμε το 15% σωστά ή κάνω λάθος;

27 Νοεμβρίου 2012, 12:45:03
Απάντηση #1287
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
β) Όσοι φαρμακαποιοί χρησιμοποιούν λογισμικό με το ΑΡΙ, ξέρουν πολύ καλά τι σκεύασμα γράφτηκε γιατί τους επιστρέφεται το barcode του σκευάσματος που επέλεξε ο γιατρός και όχι ο κωδικός της ουσίας. Συγκεκαλυμμένα, η αναγραφή σκευάσματος συνεχίζεται. Απλά έχει πλέον ο φαρμακοποιός το δικαίωμα να αλλάζει σκευάσματα με άλλα της ίδιας δραστικής.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Νοεμβρίου 2012, 13:12:13
Απάντηση #1288
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Τελικά έχει καταλάβει κανείς τί από τα δυο ισχύει;  ???

Απλά έχει πλέον ο φαρμακοποιός το δικαίωμα να αλλάζει σκευάσματα με άλλα της ίδιας δραστικής.

ο φμφ κατά την εκτέλεση δεσμεύεται από το barcode.

27 Νοεμβρίου 2012, 15:46:01
Απάντηση #1289
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
ισχυει αυτο που λεει ο κυρ. Κουναλακης.φαινεται η επιλογη μας (ειναι και πιο γρηγορη η εκτελεση της συνταγης τοτε) αλλα μπορει να αλλαξει το σκευασμα.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11491 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71915 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7647 Εμφανίσεις