Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 17:14:41

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1434911 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Ιουνίου 2013, 23:38:19
Απάντηση #1665
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Από 26/6 κάθε βιβλιάριο ασθενούς στο οποίο θα υπάρχει υπογραφή μου θα φέρει κωδικούς ICD-10 και, φυσικά, δραστικές - μόνο. Σας το προτείνω - σκεφτείτε το.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Ιουνίου 2013, 00:26:39
Απάντηση #1666
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με το νέο σύστημα μήπως έφτασε η ώρα να είμαστε ακόμη πιο φειδωλοί στις κλοπιδογρέλες και στις πραζόλες ?

Πώς δηλαδή; Εγώ έχω βγάλει το χωριό μου ότι έχει κατά 57% ΓΟΠ και αυτό επειδή το ακρωνύμιο έχει μόνο 3 γράμματα και γράφεται εύκολα. Λέτε να μου πουν "Τα διεθνή στατιστικά δείχνουν τη ΓΟΠ στο 7%, πώς δικαιολογείς την απόκλισή σου;"
Αλλά ξέχασα: Τώρα κατεβάζουν τους διακόπτες χωρίς να σου αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα ν΄απολογηθείς.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Ιουνίου 2013, 07:34:59
Απάντηση #1667
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Πώς δηλαδή; Εγώ έχω βγάλει το χωριό μου ότι έχει κατά 57% ΓΟΠ και αυτό επειδή το ακρωνύμιο έχει μόνο 3 γράμματα και γράφεται εύκολα. Λέτε να μου πουν "Τα διεθνή στατιστικά δείχνουν τη ΓΟΠ στο 7%, πώς δικαιολογείς την απόκλισή σου;"
Αλλά ξέχασα: Τώρα κατεβάζουν τους διακόπτες χωρίς να σου αναγνωρίζουν καν το δικαίωμα ν΄απολογηθείς.

κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα την πρόταση
Έχω ήδη αρχίσει και ζητάω γραπτώς στα βιβλιάρια των ασθενών να γνωματευτεί η αναγκαιότητα συνέχισης της αγωγής με κλοπιδογρέλη από τους καρδιολόγους και τους νευρολόγους που την έχουν ξεκινήσει. Αυτό αφορά ασθενείς που είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν ένδειξη και οι ασθενείς μου λένε ότι δεν αλλάζουν το φάρμακο γιατί τους το έδωσε ο καθηγητής...
Πάντως δεν θεωρώ τυχαίο ότι οι περισσότεροι που παίρνουν κλοπιδογρέλη εκτός ενδείξεων την λαμβάνουν σε μορφή γενοσήμου ...

Ιδιαίτερα κάτι αδιάγνωστες ζαλάδες απο νευρολόγους...

22 Ιουνίου 2013, 09:51:11
Απάντηση #1668
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί

Πώς δηλαδή; Εγώ έχω βγάλει το χωριό μου ότι έχει κατά 57% ΓΟΠ

Πανω -κατω κ εγω εκει "παιζω" Διακομιστη...χρηζει επιδημιολογικης μελετης αυτη η επίπτωση στον ελλαδικο χωρο...αλλα μετα το θεμα με τους γαστρεντερολογους-πραζολες και την επισημη θεση των Ελληνων Γαστρεντερολογων,σου μιλαω ειλικρινα,δε μου καιγεται καρφι κ μη σου πω εχω βαλει κ εγω εκτοτε καμποσες πραζολες ως γαστροπροστασια...να βρω ΕΓΩ το μπελα μου?Ή αλλιως,γυρω μου γινεται ΠΑΡΤΥ κ δη με σφραγιδα,εγω θα κυνηγαω ως ρομαντικος Δον-κιχωτης ανεμομυλους?Πραζολες με το φτυαρι στο λαο να ειναι ευτυχισμενοι και εις υγειαν των αχυρανθρωπων πολιτικων μας!

Πάντως δεν θεωρώ τυχαίο ότι οι περισσότεροι που παίρνουν κλοπιδογρέλη εκτός ενδείξεων την λαμβάνουν σε μορφή γενοσήμου ...
Ιδιαίτερα κάτι αδιάγνωστες ζαλάδες απο νευρολόγους...

Αλλη απιστευτα ΠΟΝΕΜΕΝΗ ιστορια...αν το επιστημονικο ερωτημα ειναι ΓΙΑΤΙ,το ρητορικο ερωτημα της τουριστο-ιατρικης ειναι "ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ?"

+

22 Ιουνίου 2013, 10:02:09
Απάντηση #1669
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Από 26/6 κάθε βιβλιάριο ασθενούς στο οποίο θα υπάρχει υπογραφή μου θα φέρει κωδικούς ICD-10 και, φυσικά, δραστικές - μόνο. Σας το προτείνω - σκεφτείτε το.

Κ εγω σκοπευω να αναγραφω τους κωδικους ICD-10 ωστε μεσα σε ενα τριμηνο περιπου να εχουν χαρτογραφησθει ΟΛΟΙ οι ασθενεις αναφορας μου κ με την απλη αναφορα στο βιβλιαριο υγειας τους θα διευκολυνεται νομιζω αρκετα η δουλεια μου σε χρονια περιστατικα.Ξερω μεχρι να γινει αυτο θα υπαρξει καποιο ζορι αλλα ειναι μια καλη τακτικη.

Επειδη παντως μεχρι σημερα δεν ειχα ασχοληθει καθολου με το ICD το σκαλιζα χθες απο περιεργεια και διαπιστωσα διαγνωσεις του τυπου "λοιμωξη αναπνευστικου μη προσδιορισμενη","υπερταση μη προσδιορισμενη","ανοια μη προσδιορισμενη" (ή εν τελει καπως ετσι,με αυτη τη φιλοσοφια του μη προσδιορισμενου επακριβως)
Και σκεφτομαι:προκειμενου να τρελαθω αναζητωντας ψυχαναγκαστικα διαγνωσεις και χανονοντας εργατοωρες και σπαζοντας τα νευρα μου ,πολυ ομορφα και ωραια θα δωσω ως διαγνωση ΟΛΑ ΤΑ ΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ανα νοσο και αν μου γινει συσταση-επισημανση θα ζητησω σε ΟΛΟΥΣ τους ασθενεις χαρτι ειδικου καθοτι εγω ουτε την καρδιακη ανεπαρκεια,ουτε την ανοια,ουτε τη λοιμωξη μπορω να προσδιορισω επακριβως με το μεσα που διαθετω στο περιφερειακι μου ιατρειο.Δε νομιζω ομως να νοιαστει κανεις,ουτε καν εγω και συμπεραινουμε πως τελικα ολη η ιστορια με το ICD τουλαχιστον για την ΠΦΥ,οπως την ασκουμε στη ΕΛΛΑΔΑ γινεται για στατιστικους λογους καθαρα και οχι για επιστημονικους
+

22 Ιουνίου 2013, 11:06:04
Απάντηση #1670
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Από το εθνικό συνταγολόγιο (του 2007; ) στο site του ΕΟΦ
2.9.6 ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ (Clopidogrel)
Ενδείξεις: Πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε α) έμφραγμα μυοκαρδίου από λίγες ημέρες μέχρι <35 ημέρες, ισχαιμικό επεισόδιο από 7 ημέρες μέχρι <6 μήνες, εγκατεστημένη περιφερική αρτηριοπάθεια, β) σε συνδυασμό με ακετυλοσαλικυλικό οξύ σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST (ασταθής στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς έπαρμα Q) ή σε έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST.
Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η χορήγησή της τις πρώτες λίγες ημέρες μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και 7 ημέρες μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Να μη χορηγείται σε ασταθή στηθάγχη, εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, σε αγγειοπλαστική,   ??? σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο αιμορραγίας (χειρουργική επέμβαση, τραυματισμός, κλπ.). Να διακόπτεται 7 ημέρες πριν από χειρουργική επέμβαση εάν δεν είναι επιθυμητή η αντιαιμοπεταλιακή δράση. Σε νεφρική και μέτρια ηπατική ανεπάρκεια και κύηση (έλλειψη επαρκούς εμπειρίας).

Για πείτε καμιά διάγνωση σύμφωνα με το ICD-10 που μπορεί να δοθεί; Που είναι η εγκατεστημένη περιφερική αρτηριοπάθεια στο ICD-10; (Το καλύτερο "παραθυράκι" που βλέπω σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΟΦ!)

22 Ιουνίου 2013, 11:44:04
Απάντηση #1671
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πιστεύω ότι αργά η γρήγορα, τη λύση θα τη δώσουν οι ιατρικοί επισκέπτες: Θα μας ενημερώσουν δηλαδή εκείνοι για τους κωδικούς με τους οποίους μπορούν να συνταγογραφούνται ( ή αν προτιμάτε "πλασάρονται" ) τα διάφορα σκευάσματα.

22 Ιουνίου 2013, 11:44:39
Απάντηση #1672
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Για πείτε καμιά διάγνωση σύμφωνα με το ICD-10 που μπορεί να δοθεί; Που είναι η εγκατεστημένη περιφερική αρτηριοπάθεια στο ICD-10; (Το καλύτερο "παραθυράκι" που βλέπω σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΟΦ!)

I73.9   Περιφερική αγγειοπάθεια, μη καθορισμένη   Διαλείπουσα χωλότητα
                                                                         Σπασμός αρτηρίας

22 Ιουνίου 2013, 11:46:32
Απάντηση #1673
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Το ζήτημα όμως είναι να ψάχνουμε παραθυράκια?

22 Ιουνίου 2013, 11:49:22
Απάντηση #1674
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πάντως, εμένα με αρέσουν κάτι τέτοιες "έξοδοι κινδύνου".

Καμιά ιδέα για να πλασάρουμε αντιισταμινικά μετά από νυγμό υμενοπτέρου;  ;D

22 Ιουνίου 2013, 15:28:56
Απάντηση #1675
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Συμφωνώ με την άποψή σου και μέσα σ' αυτά θα μπουν και οι ίλιγγοι και οι άνοιες και ότι άλλο παίρνει Plavix.
Όμως αν γράψω Plavix σε αγγειοπλαστική είμαι εντός ενδείξεων σύμφωνα με τον ΕΟΦ; Να το βάλω λοιπόν ως περιφερική αρτηριοπάθεια Ι73.9 να είμαι "καλυμμένος";

22 Ιουνίου 2013, 16:13:23
Απάντηση #1676
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Συμφωνώ με την άποψή σου και μέσα σ' αυτά θα μπουν και οι ίλιγγοι και οι άνοιες και ότι άλλο παίρνει Plavix.
Όμως αν γράψω Plavix σε αγγειοπλαστική είμαι εντός ενδείξεων σύμφωνα με τον ΕΟΦ; Να το βάλω λοιπόν ως περιφερική αρτηριοπάθεια Ι73.9 να είμαι "καλυμμένος";

Φυσικά και δεν διαφωνούμε . Εξ αρχής μίλησα για τις εξόφθαλμα εκτος ενδείξεων περιπτώσεις. Αλλά και στις εντός ενδείξεων συχνα ξεχνιούνται οι κλοπιδογρέρλες δια βίου.
Ανάλογη συζήτηση εχει γίνει παλιοτερα στο forum

22 Ιουνίου 2013, 18:47:17
Απάντηση #1677
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Η διάγνωση : I73.9   Περιφερική αγγειοπάθεια, μη καθορισμένη   Διαλείπουσα χωλότητα
                                                                         Σπασμός αρτηρίας
αναφέρεται σε μη αθηρωματική-αρτηριοσκληρυντική  περιφερική αγγειακή νόσο για αυτό περιγράφει
και τον σπασμό αρτηρίας -αγγειοσυσπαστική δηλ αγγειακή νόσο που την διαφοροποιεί σαφώς απο την
«καθορισμένη» αθηροθρομβωτική αγγειοπάθεια.
Συνεπώς η κλοπιδογρέλη δεν έχει καμιά δουλειά εδώ.
Οι ενδείξεις της κλοπιδογρέλης είναι ευρέως γνωστές.Ακόμα και για την χρήση της σε σχέση με πρασουγρέλη/τικαγρελόρη
στο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο - μετά απο πρωτογενή αγγειοπλαστική υπάρχουν up to date
οδηγίες.Τί κουφά είναι αυτά που λέτε για χρήση της σε  ίλιγγο -άνοιες ;;
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2013, 18:49:25 από Zachariadis »
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

22 Ιουνίου 2013, 18:48:29
Απάντηση #1678
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πειραιάς, 21-6-2013
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο ευτελισμός της άσκησης της Ιατρικής και της αξιοπρέπειας του Ιατρού συνεχίζεται!«Κατά ριπάς» εκδίδονται τα Δελτία Τύπου του ΕΟΠΥΥ για υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, γνωστή και ως ICD-10.
Ερωτούμε τον ΕΟΠΥΥ και τους υπεύθυνους της Πολιτικής Ηγεσίας, σε τί αποσκοπεί η μη αναγραφή της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, προκειμένου να του γράψει ο ιατρός τη φαρμακευτική αγωγή και θα πρέπει ή να ανατρέξει σε 464 σελίδες ή να έχει έναν δεύτερο ηλεκτρονικό υπολογιστή μόνιμα σε πρόγραμμα αναζήτησης κωδικών ICD-10, προκειμένου να συνεχίσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ;

Στα 10΄ λεπτά που είναι ο χρόνος για την εξέταση κάθε ασθενή, γιατί να χάνεται άσκοπα κι άλλος εις βάρος του ασθενή ;

Μήπως αυτό αποσκοπεί στο να πληρώνει ακόμη περισσότερα φάρμακα ο ασθενής από την τσέπη του, διότι η επιβράδυνση αυτή εκεί θα καταλήξει ;

Από όλους τους συντάκτες των αποφάσεων της εφαρμογής αυτού του μέτρου, έχει γράψει κανείς συνταγή δι΄ αυτού του τρόπου, ώστε να γνωρίζει τους απαιτούμενους χρόνους ;

Κε Υπουργέ Υγείας, Κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ,

Ζητάμε την άμεση αναστολή εφαρμογής της συνταγογράφησης με το σύστημα ICD-10. Αν θέλετε να το εφαρμόσετε, δημιουργείστε πρώτα την κατάλληλη υποδομή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε όταν ένας ιατρός αναγράφει τη διάγνωση της νόσου να «βγαίνει» αυτόματα και ο κωδικός της. Πχ. αν γράφει ο ιατρός Κακοήθες Νεόπλασμα να «βγαίνει» ο κωδικός C97, αν είναι in situ >>>D00-D09, αν είναι Γαστρικό Έλκος >>> Κ25 κλπ. (επισυνάπτουμε πίνακες για να κατανοήσετε έστω και την τελευταία στιγμή το μέγεθος της ταλαιπωρίας).

Όλα τα παραπάνω γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν θα μειώσουν το κόστος της φαρμα-κευτικής δαπάνης. Το κόστος αυτό οφείλονταν στη διαχείριση των κουπονιών, στις παράλληλες εξαγωγές, στην πλαστογράφηση των κουπονιών, στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και στην αναγραφή τους εκ των υστέρων κλπ., για τα οποία έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις μας και τα έχουμε καταγγείλλει.

Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του Ιατρικού Κόσμου και η απαξίωση της παρεχόμενης περίθαλψης. Η εφαρμογή της ICD-10 δεν θα προσφέρει τίποτε άλλο παρά έναν ακόμα βρόγχο-ταλαιπωρία-χάσιμο χρόνου εξέτασης για τον ασθενή.

Η πρότασή μας είναι αυτή που διατυπώνουμε ανωτέρω.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ   ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

ICD-10 ΔΕΙΓΜΑ.pdf
ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΟΠΥΥ

22 Ιουνίου 2013, 18:53:50
Απάντηση #1679
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
... Αν θέλετε να το εφαρμόσετε, δημιουργείστε πρώτα την κατάλληλη υποδομή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε όταν ένας ιατρός αναγράφει τη διάγνωση της νόσου να «βγαίνει» αυτόματα και ο κωδικός της. Πχ. αν γράφει ο ιατρός Κακοήθες Νεόπλασμα να «βγαίνει» ο κωδικός C97, αν είναι in situ >>>D00-D09, αν είναι Γαστρικό Έλκος >>> Κ25 κλπ....
Μα, έτσι δε γίνεται; Η εφαρμογή δεν προϋποθέτει να γνωρίζει κανείς τους κωδικούς.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7651 Εμφανίσεις