Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Ιανουαρίου 2025, 16:43:26

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1435308 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Οκτωβρίου 2013, 13:44:56
Απάντηση #1860
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Τι έπαθε το σύστημα και δε μπορούμε να γράψουμε εμβόλια;
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μόνο για εμβόλια γενικά κι όχι μόνο γρίπης. Prevenar, D.T.V. έβγαλε το ίδιο.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2013, 13:47:04 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Οκτωβρίου 2013, 13:48:24
Απάντηση #1861
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι έπαθε το σύστημα και δε μπορούμε να γράψουμε εμβόλια;
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μόνο για εμβόλια γενικά κι όχι μόνο γρίπης. Prevenar, D.T.V. έβγαλε το ίδιο.
Κολλάει στις ενδείξεις (κάτω από το ποσοστό συμμετοχής).
Προφανώς είναι "under construction" στο συγκεκριμένο σημείο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Οκτωβρίου 2013, 14:12:41
Απάντηση #1862
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Εξήγησε ποια είναι η προσωπική του γνώμη, μίλησε για την... «περίεργη» σχέση γιατρών-εταιρειών στην οποία οφείλεται - εν μέρει - και η τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009, τόνισε τι ισχύει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, ενώ στο τέλος φρόντισε να μας προϊδέασει για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση των γενοσήμων.

Διαβάστε και δείτε παρακάτω τι ακριβώς είπε ο κύριος υπουργός πριν λίγες μέρες στην διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του διορισμού του νέου προέδρου του ΕΟΦ, κ. Δημήτριου Λιντζέρη:

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από εποχής Λοβέρδου υπάρχει ο σχετικός νόμος για υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο κι εγώ έχω την ένστασή μου ως προς το εξής: Εγώ είμαι υπέρ - και αυτό έχω προτείνει και στην τρόικα - του συστήματος που έχει η Ολλανδία που λέγεται προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή που σημαίνει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αλλά μπορεί σε κάποιο πεδίο της συνταγής να υποδείξει ποιο κατά τη γνώμη του είναι το ενδεδειγμένο σκεύασμα.

Αυτή η πρόταση - που έχει τεθεί προς την τρόικα - για αλλαγή του νόμου ως προς το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει γίνει δεκτή ακόμα από την τρόικα. Και δεν έχει γίνει δεκτή, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η δυσπιστία, διότι η πλευρά της τρόικας θεωρεί ότι για πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την τρομερή σπατάλη ευθύνονταν και οι γιατροί - εγώ δε λέω μόνο αυτοί.

Να είμαστε όλοι μεταξύ μας ειλικρινείς και δίκαιοι. Όταν η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είχε φτάσει 5,6 δις και τώρα είναι 2,3 δις, κάποιοι γιατροί γράφαν αυτά τα επιπλέον 3 δις. για να εκτελούνται οι συνταγές. Και αυτοί οι γιατροί προφανώς δε το κάναν για την ψυχή της μάνας τους. Άρα κάποιου είδους σύνδεση είχαν με αυτούς που πούλαγαν τα φάρμακα. Και το λέω για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι. Γιατί αν δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη λύση στη χώρα δε θα βρούμε.

Επειδή υπάρχει λοιπόν αυτό το κακό προηγούμενο στη χώρα και αυτό το εξαιρετικά αμαρτωλό παρελθόν υπάρχει και πολύ μεγάλη δυσπιστία. Πάρα ταύτα, προσωπικά δέχομαι την βάση του επιχειρήματος ότι πρέπει να σεβαστούμε τον κυρίαρχο ρόλο που πρέπει να έχει ο γιατρός στη θεραπευτική αγωγή αν και πρέπει να σας πω ότι πια στην Ευρώπη ακόμα και στην Ολλανδία που επιτρέπεται, πολύ σπάνια γιατρός γράφει brand name. Προσέξτε, δεν απαγορεύεται, αλλά σχεδόν κανένας πια δε γράφει.

Στα ξένα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές οι γιατροί εκπαιδεύονται από το πρώτο έτος πώς θα συνταγογραφούν μόνο με δραστική ουσία. Στη Μεγάλη Βρετανία περίπου θεωρείται δευτεροκλασάτος ο γιατρός που επιμένει να γράφει brand name. Τον κοιτάνε οι συνάδελφοί του περίεργα. Άρα θεραπευτικά γίνεται και με τη δραστική ουσία.

Η ειλημμένη απόφαση της κυβερνήσεως είναι να θεσπίσει υποχρεωτική συνταγογράφηση με 60% δραστική ουσία που έχει γενόσημα φάρμακα, σε μηνιαία βάση. Γιατροί που δε θα μπορούν να επιτυγχάνουν το στόχο θα φεύγουν από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης θα προβούμε σε μεγάλη μείωση της τιμής των γενοσήμων ακόοοοοομη να το κάνει;  :o :o :o :o έτσι ώστε και να εξοικονομήσουμε πόρους για το σύστημα και να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες μας να επιλέξουν το γενόσημο φάρμακο.

Κλείνοντας να πω ότι υπάρχει εθνική φαρμακοβιομηχανία και δεν εννοώ μόνο την κρατική. Στην Ελλάδα, έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κάνουν και σπουδαίες εξαγωγές και φέρνουν και πολλούς φόρους στο ελληνικό κράτος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Οκτωβρίου 2013, 14:21:25
Απάντηση #1863
Αποσυνδεδεμένος

jordi

Ειδικα το αντιγριπικο εμβολιο ειναι φθηνο!Πειτε στους ηλικωμενους να πανε να το αγορασουν.Δεν θα σπασουν τα νευρα μας επειδη μπλοκαρει συνεχεια το συστημα!!!Εξαλλου,γιατροι ειμαστε,οχι κομπιουτεραδες.ΗΜΑΡΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ??? ???

16 Οκτωβρίου 2013, 16:39:30
Απάντηση #1864
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

6 ευρώ δεν θα το έλεγα φθηνό! Άσε που αν το γράψουν θα το πάρουν χωρίς συμμετοχή.
Εδώ έρχονται και γράφουν salospir και Τ4 για να πληρώσουν συμμετοχή!

16 Οκτωβρίου 2013, 19:31:05
Απάντηση #1865
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Παρατηρήσατε ότι τα αντιγριπικά vaxigrip, influvac, fluarix έχουν ελαφρά διαφορετική τιμή, παρόλα αυτά αποζημιώνονται όλα πλήρως χωρίς να υπάρχει ασφαλιστική τιμή;

Επίσης θυμίζω ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ και του υπουργού μας (και του ΠΦΣ φυσικά) στα βιβλιάρια σημειώνουμε (χειρόγραφα πάντα ε; ) :

Για αντιγριπικό:
A/CALIFORNIA/7/2009 (H1N1)PDM09-DERIVED STRAIN USED
NYMC X-179A,A/VICTORIA/361/2011 (H3N2)-DERIVED STRAIN USED IVR-
165,B/WISCONSIN/1/2010 LIKE STRAIN USED NYMC BX-39 DERIVED FROM
B/HUBEI-WUJIAGANG/158/2009

Για αντιπνευμονιοκοκκικό:
PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE
1,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE 3,PNEUMOCOCCAL
POLYSACCHARIDE SEROTYPE 4,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE
SEROTYPE 5,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE
6B,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE 7F,PNEUMOCOCCAL
POLYSACCHARIDE SEROTYPE 9V,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE
SEROTYPE 14,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE
18C,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE 19A,PNEUMOCOCCAL
POLYSACCHARIDE SEROTYPE 19F,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE
SEROTYPE 23F,PNEUMOCOCCAL POLYSACCHARIDE SEROTYPE
6A,ALUMINIUM PHOSPHATE

Μη δω κανένα να σημειώνει εμπορικές ονομασίες, κατευθείαν εισαγγελέα! Δευτεροκλασάτοι* παλιογιατροί, που τα κάνετε πλακάκια με τις πολυεθνικές και δεν ξέρετε να γράψετε ένα φάρμακο με τη δραστική του!
* Απάντηση #1862 παραπάνω στο ίδιο θέμα
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2013, 19:38:46 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Οκτωβρίου 2013, 19:38:19
Απάντηση #1866
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Επίσης θυμίζω ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ και του υπουργού μας (και του ΠΦΣ φυσικά) στα βιβλιάρια σημειώνουμε (χειρόγραφα πάντα ε; ) :

Για αντιγριπικό:

6A,ALUMINIUM PHOSPHATE

Μη δω κανένα να σημειώνει εμπορικές ονομασίες, κατευθείαν εισαγγελέα! Δευτεροκλασάτοι* παλιογιατροί, που τα κάνετε πλακάκια με τις πολυεθνικές και δεν ξέρετε να γράψετε ένα φάρμακο με τη δραστική του!
* Απάντηση #1862 παραπάνω στο ίδιο θέμα
Πάντως εγώ γράφω στο βιβλιάριο "αντιγριππικό εμβόλιο" και "13-δύναμο ή 23-δύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο". Δεν αρκεί;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2013, 19:45:16 από Denominator »

16 Οκτωβρίου 2013, 19:49:33
Απάντηση #1867
Αποσυνδεδεμένος

Αναγνώστου Ι.

Για αντιγριπικό:

6A,ALUMINIUM PHOSPHATE

Μη δω κανένα να σημειώνει εμπορικές ονομασίες, κατευθείαν εισαγγελέα! Παλιογιατροί, που τα κάνετε πλακάκια με τις πολυεθνικές!
Πάντως εγώ γράφω στο βιβλιάριο "αντιγριππικό εμβόλιο" και "13-δύναμο ή 23-δύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο". Δεν αρκεί;

Μια από τα ίδια κι εγώ.Το ίδιο βέβαια εφαρμόζω και στις επαναλαμβανόμενες χρόνιες αγωγές-όμοια δραστική ουσία-δραστική δεν θέλουν?δραστική τους γράφω.Άρα κι εγώ είμαι παλιογιατρός ? :P ::)

16 Οκτωβρίου 2013, 19:56:37
Απάντηση #1868
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

[...]

Η ειλημμένη απόφαση της κυβερνήσεως είναι να θεσπίσει υποχρεωτική συνταγογράφηση με 60% δραστική ουσία που έχει γενόσημα φάρμακα, σε μηνιαία βάση. Γιατροί που δε θα μπορούν να επιτυγχάνουν το στόχο θα φεύγουν από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Το να πας από το 18% στο 60% στα γενόσημα με το που θα εμφανιστεί ένα ΦΕΚ, σημαίνει ένα υγειονομικό αρμαγεδδώνα, αφού θα πρέπει το 40-50% των χρόνιων αγωγών να αναθεωρηθούν. Αυτό σημαίνει (αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει τη δουλειά του σωστά) μηνιαία συνταγή, στενή παρακολούθηση και εντατικός αυτοέλεγχος και επιπρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις.
Βέβαια όλα αυτά με τις απαραίτητες διεκρινίσεις: "Το υπουργείο με αναγκάζει να σου γράψω κάτι διαφορετικό, διότι αλλιώς δε θα μπορώ να σου γράψω τίποτε την άλλη φορά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα, αλλά και για οποιονδήποτε γιατρό. Θα προσπαθήσω να λάβω όλα μου τα μέτρα ώστε να μη συμβεί κανένα παρατράγουδο, αλλά πάντα όταν αλλάζουμε φάρμακα πρέπει, για ένα τουλάχιστο διάστημα, να είμαστε σε επαφή".
Κάποιοι μπορεί να το μεταφράσουν διαφορετικά, ότι δηλαδή ο γιατρός εκμαιεύει επιπλέον αμοιβή ή κρατάει "τα καλά" για τους φίλους. Και εκεί, άντε να τον πείσεις...

Καλοί οι πειθαναγκασμοί, αλλά αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Αλλιώς... η αποτυχία θα γυρίσει μπούμεραγκ, ακόμη και αν η ιδέα είναι σωστή.

16 Οκτωβρίου 2013, 20:16:56
Απάντηση #1869
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

60% του όγκου; της δαπάνης;
Πάντως αν αναφέρεται σε δραστική που έχει γενόσημο (με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν οι "φωτογραφικές" συνταγογραφήσεις από το σύστημα π.χ. όταν γράφω σιμβαστατίνη 20 mg 3 κουτιά των 10 δισκίων ανά κουτί, να μη μου χρεώνει το zocor αλλά τη σιμβαστατίνη) πιστεύω ότι σε πολλές ειδικότητες είναι εφικτό το 60% (και βάλε) ασχέτως τι θα παίρνουν στο τέλος οι ασθενείς.
Κάποιες ειδικότητες (νευρολογία, ψυχιατρική, ογκολογία, αιματολογία) θα έχουν πρόβλημα. Προβλέπω στο τέλος κάθε μήνα ασθενείς να ψάχνουν γιατρούς που έχουν "περιθώριο" στα ποσοστά τους για να γράψουν πρωτότυπα ή μοναδικά φάρμακα!
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2013, 20:31:30 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

17 Οκτωβρίου 2013, 10:37:08
Απάντηση #1870
Αποσυνδεδεμένος

jordi

Συναδελφε αδαμαντιε,εν μερει εχεις δικιο.Ερχονται οι παπουδες και οι γιαγιαδες για να γραψουν το salospir η το t4,εχοντας και αλλα φαρμακα!Ποτε δεν ηρθε στο ιατρειο μου,σε εμενα προσωπικα, καποιος ασθενης,περιμενοντας στην ουρα για ενα salospir......!

17 Οκτωβρίου 2013, 11:25:39
Απάντηση #1871
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Συναδελφε αδαμαντιε,εν μερει εχεις δικιο.Ερχονται οι παπουδες και οι γιαγιαδες για να γραψουν το salospir η το t4,εχοντας και αλλα φαρμακα!Ποτε δεν ηρθε στο ιατρειο μου,σε εμενα προσωπικα, καποιος ασθενης,περιμενοντας στην ουρα για ενα salospir......!
Salospir σκέτο όχι και σε μένα, Τ4 ναι.

18 Οκτωβρίου 2013, 20:08:22
Απάντηση #1872
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur

Αν και μη ειδικος εσπασα ρεκορ, καποιος περιμενε ενα 3ωρο για να γραψει μονο ενα κουτι primperan ΑΞΙΑΣ 0,95!!!

18 Οκτωβρίου 2013, 20:50:59
Απάντηση #1873
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener

Αν και μη ειδικος εσπασα ρεκορ, καποιος περιμενε ενα 3ωρο για να γραψει μονο ενα κουτι primperan ΑΞΙΑΣ 0,95!!!
Δηλαδή ξέπλυνες Primperan που του δώσε φμφ και όχι εσυ;Παράνομος φμφ-Παράνομος ασθενής-Παρανομος(;)γιατρός;

19 Οκτωβρίου 2013, 11:46:26
Απάντηση #1874
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur

Ξεπλυμα δεν κανω και εχω γινει ηδη δυσαρεστος σε πολλους..που με εμφατικοτητα μου λενε: μα εγω το πληρωσα τωρα!!!
Καλυτερα να μην κρινουμε οταν δεν ξερουμε.Επισης εγω απλα το ανεφερα ως γεγονος. Τωρα πως φθανουν πολλοι σε Π.Ι. ή σε Κ.Υ. για συνταγογραφηση, ας αναζητηθουν τα αιτια σε συναδελφους που γραφουν σωρηδον χειρογραφες συνταγες (με δικαιολογιες που ολοι γνωριζετε).

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11502 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71975 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7654 Εμφανίσεις