Δουλεύοντας το ΑΡΙ αυτές τις μέρες, βλέπω ότι έχει πρόβλεψη και για συνταγές με 100% συμμετοχή του ασθενή.....
Λέτε να είναι τα γνωστά μας ΜΗΣΥΦΑ; Αν ο ασφαλισμένος έχει 100% συμμετοχή, τότε γιατί να πάει να βρει γιατρό να του γράψει συνταγή;
Ίσως εννοεί να καταργηθούν οι συνταγές σε απλό χαρτί. Ο γιατρός να υποχρεούται να συνταγογραφήσει οποιοδήποτε φάρμακο στον ασθενή (άσχετα να έχει ασφάλιση ή όχι) μέσω ΑΜΚΑ και συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το γιατρό να γράφει σε απλό χαρτί. Το "block" πρέπει να μπει στο φαρμακείο όπου για να δώσει φάρμακο με κουπόνι (ακόμη και ΜΥΣΥΦΑ) θα πρέπει να χρεωθεί σε ηλεκτρονική συνταγή ακόμη και με συμμετοχή 100%.
Κοίτα προχορήγηση γίνεται και τώρα και ουδείς ενδιαφέρεται. Βιβλία κουπονιών υπάρχουν ήδη. Δεν είναι καλύτερο αυτά να είναι ηλεκτρονικά ώστε να μην αλλάζουν χέρια;
Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από εμάς τους γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής παίρνει από την χρόνια αγωγή του κάποιο φάρμακο που του λήφθηκε και μπορεί να πάει σε 2-3 ημέρες να το γράψει. Δεν το θεωρώ κακό αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις που σου στέλνει με ένα φαξ το αποτέλεσμα μιας καλλιέργειας και βλέπεις ότι θέλει αλλαγή αντιβίωσης. Δεν θα ήθελες να το ξεκινήσει ακόμη και με ένα τηλεφώνημα; Εγώ σήμερα, γράφω την συνταγή και τους λέω τον κωδικό της συνταγής, αλλά οι περισσότεροι γιατροί δεν το κάνουν αυτό.
Σκέψου και το ανάποδο: Τολμάς να γράψεις ένα φάρμακο που πήρε ο ασθενής (πχ ένα xozal) και δεν φαίνεται στην προχορήγηση; Ξέρεις εάν έχει ήδη δηλωθεί σε άλλο ασθενή;
Δουλεύοντας το ΑΡΙ αυτές τις μέρες, βλέπω ότι έχει πρόβλεψη και για συνταγές με 100% συμμετοχή του ασθενή.....
Σίγουρα έχει αρκετά καλά σημεία.
Σχετικά με το παράδειγμα του Xozal. Εγώ γράφω συνταγή με xozal (συγκεκριμένα δραστική ουσία) χωρίς να γράφω αριθμό κουπονιού.
Αν ο φαρμακοποιός κολλήσει πάνω στη συνταγή κουπόνι που είναι χρεωμένο σε άλλο ΑΜΚΑ, το πρόβλημα δεν θα είναι δικό μου!Ξέρω αρκετούς που σε ώρα ανάγκης απευθύνονται σε "άγνωστα" σ' αυτούς φαρμακεία (διημερεύοντα, διανυκτερεύοντα) οπότε πληρώνουν εξ' ολοκλήρου τα φάρμακα και μετά τα γράφουν, πηγαίνουν στο φαρμακείο που είναι (καλοί) πελάτες κι ο (καλός) φαρμακοποιός τους επιστρέφει το 75%*. Αν όμως δεν φαίνεται στο σύστημα το xozal εγώ πώς θα ξέρω αν το έχει χρεωθεί άλλος ή αν το πλήρωσε ολόκληρο ο ασθενής που μου ζητάει να του το γράψω; Και πάλι όμως το πρόβλημα του κουπονιού δεν θα είναι δικό μου αφού γράφω δραστική ουσία γενικότερα, όχι συγκεκριμένο κουπόνι.
*Δεν έχω καταλάβει πώς δικαιολογούν λογιστικά το 25% το οποίο φαίνεται ότι πρέπει να έχουν εισπράξει και να έχουν δώσει απόδειξη.