Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 19:35:52

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1395781 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Φεβρουαρίου 2012, 11:48:59
Απάντηση #405
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
AΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΝΟΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΦΟΥ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!!!

Διακρίνω μια έντονη εχθροπάθεια και μια διάθεση αντιπαλότητας απέναντι στους φαρμακοποιούς, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Δηλαδή στην Αγγλία που ισχύει από πάντα η δραστική, οι ιατροί δεν είναι ιατροί;  ???  Τί άλλο θ' ακούσουμε!
Ή μήπως ταυτίζουμε την ιατρική με το σπρώξιμο κυτίων φαρμάκων επί ποσοστό; Έλεος πια με την υποκρισία!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:00:58
Απάντηση #406
Αποσυνδεδεμένος

diii

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΗΘΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΝ ΕΧΩ ΘΕΜΑ. ΑΝΤΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΜΗ ..ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ? ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ? ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΟΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ  ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ? ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ? ΑΣ ΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ ΓΕΝΝΟΣΗΜΟ .ΣΤΗ ΑΓΓΛΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ.ΑΝΤΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ  ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ?ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ..ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ ? ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΧΑΣΗ..................!!!!!!!

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:02:10
Απάντηση #407
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Δεν ξέρω τι γιατρός είσαι, φίλε Διακοσμητή, αλλά στην ειδικότητα μου (Ψυχίατρος) υπάρχουν κάποια γενόσημα σκευάσματα  τα οποία αν αρχίσουν να τα πέρνουν οι ασθενείς, θα σκαρφαλώνουν στους τοίχους....
Αλλά και για απλές διαταραχές, τύπου κατάθλιψης, ορισμένα σκευάσματα παρατηρούνται να μην έχουν την ίδια δράση ή να παρουσιάζουν περισσότερες ανεπιθύμητες απότι τα πρωτότυπα ή κάποια αξιόπιστα γενόσημα...

Γιαυτό και θεωρώ πραγματικά τραγικό το να ισχύσει το νομοσχέδιο αυτό και απορώ με κάποιους (λίγους) συναδέλφους που το βλέπουν θετικά........

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:04:59
Απάντηση #408
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, έτσι δεν είναι;
Άρα η επίσημη πολιτεία τα θεωρεί ασφαλή και κατάλληλα για τις ενδείξεις που έχουν.
Είναι ώρα να ξεχωρίσει λοιπόν η φύρα από το στάχυ. Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει ας απευθυνθούν ή/και κατηγορήσουν τους παρασκευαστές ή/και εισαγωγείς ή/και αδειοδότες.
Ο ίδιος ο υπουργός δεν θριαμβολογούσε πριν λίγο καιρό για την έκπτωση 95% που πέτυχε στην προμήθεια σιπροφλοξασίνης;
Τις αντιδράσεις των ιατρών τις βλέπω με μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Καιρός να πάνε και οι φαρμακοποιοί κανένα ταξιδάκι (συνέδριο για τα μάτια του κόσμου) ή/και να έχουν άλλες παροχές.

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:34:04
Απάντηση #409
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν ξέρω τι γιατρός είσαι, φίλε Διακοσμητή, αλλά στην ειδικότητα μου (Ψυχίατρος) υπάρχουν κάποια γενόσημα σκευάσματα  τα οποία αν αρχίσουν να τα πέρνουν οι ασθενείς, θα σκαρφαλώνουν στους τοίχους....
Αλλά και για απλές διαταραχές, τύπου κατάθλιψης, ορισμένα σκευάσματα παρατηρούνται να μην έχουν την ίδια δράση ή να παρουσιάζουν περισσότερες ανεπιθύμητες απότι τα πρωτότυπα ή κάποια αξιόπιστα γενόσημα...

Γιαυτό και θεωρώ πραγματικά τραγικό το να ισχύσει το νομοσχέδιο αυτό και απορώ με κάποιους (λίγους) συναδέλφους που το βλέπουν θετικά........
To να αποδεχθούμε την ιδέα της συνταγογράφησης ουσίας προστατεύει την ιατρική θεωρητικά.
Στην πράξη, μάλλον έχετε δίκιο για ορισμένα σκευάσματα.
Για το λόγο αυτό, η ύπαρξη κάποιων δικλείδων ασφαλείας θα μπορούσαν να προστατεύσουν το γιατρό και τον ασθενή από την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Για παράδειγμα:
1) Για κάθε μία από τις συνταγογραφούμενες ουσίες (που δεν ξεπερνούν τις 100-150 κατά γιατρό) θα μπορούσε να δοθεί προτίμηση σε σκευάσματα, άσχετα αν είναι πρωτότυπα ή όχι. Αν ο φαρμακοποιός δεν είχε ή δεν ήθελε μα δώσει το προτιμώμενο από το γιατρό, θα μπορούσε απλά να αναλάβει την ευθύνη. Αν επίσης ο ασθενης ήθελε το φθηνότερο, επικροτώντας την πολιτική περικοπών, θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την ευθύνη.
2) Θα μπορούσε να δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης της συνταγής μετά από συνεννόηση γιατρού-φαρμακοποιού - αυτό θα μπορούσε να γίνεται υποχρεωτικό για κάθε αλλαγή αν θεωρούνταν προαπαιτούμενη η συναίνεση του γιατρού για την όποια αλλαγή.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:38:45
Απάντηση #410
Αποσυνδεδεμένος

medicus

Συνεχίζω να έχω την ίδια, με παλαιότερα, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Medicus curat,
Deus sanat

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:42:50
Απάντηση #411
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

στην ειδικότητα μου (Ψυχίατρος) υπάρχουν κάποια γενόσημα σκευάσματα τα οποία αν αρχίσουν να τα πέρνουν οι ασθενείς, θα σκαρφαλώνουν στους τοίχους....

Μήπως θα μπορούσατε να μας κάνετε μια μεγάλη χάρη και να μας πείτε ποιά (κατά τη γνώμη σας) είναι αυτά τα επικίνδυνα φάρμακα;

Τα έχετε αναφέρει στον ΕΟΦ;  ???

Υ.Γ. (προς τους διαχειριστές): Πώς αφαιρείται ένα "Συμφωνώ" που τέθηκε από παραδρομή;

15 Φεβρουαρίου 2012, 12:57:16
Απάντηση #412
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Φυσικά και όχι, αφού πρόκειται για προσωπική μου άποψη (όπως και πολλών συναδέλφων), για την οποία δεν έχω κάποια απόδειξη.

Στην ειδικότητα σας θεωρείτε όλα τα γενόσημα απολύτως ίδια με το πρωτότυπο?????????????????????

PS. Φίλε Medicus, με εκφράζει απόλυτα το άρθρο σου. Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο τα λες...

15 Φεβρουαρίου 2012, 14:36:27
Απάντηση #413
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

για την οποία δεν έχω κάποια απόδειξη.

Και περιμένετε να μας πείσετε ότι "κάποια" φάρμακα είναι επικίνδυνα, χωρίς αποδείξεις;

Τουλάχιστον στον ΕΟΦ υποστήριξατε την άποψή σας; Συμπληρώσατε ποτέ κίτρινη κάρτα για τα συγκεκριμένα φάρμακα;

Και μη νομίζετε ότι συμφέρει τον φαρμακοποιό να φέρει μάπα εμπόρευμα στο μαγαζί του: Πρώτος αυτός θα προσπαθήσει να επιλέξει το καλύτερο, και αν θέλετε, είναι και ο καταλληλότερος γι΄αυτή τη δουλειά!

Αλλά να αντιστέκεστε στην εφαρμογή της δραστικής με τρομοκρατικά ψευδο-επιχειρήματα τύπου "λάσπη-στον-ανεμιστήρα" για "κάποια" φάρμακα (που τα ξέρετε μόνο εσείς) και είναι "επικίνδυνα" ...έλεος! Τέρμα τα δίφραγκα και οι τσάμπα μάγκες: Κατονομάστε τα ανοιχτά (στον ΕΟΦ) για να αποδειχτεί το σωστό ή το αστήριχτο των καταγγελιών σας. Αλλιώς μη τα χρησιμοποιείτε σαν επιχείρημα εναντίον της δραστικής.

Στο κάτω-κάτω, αν θέλει ο θεράπων ιατρός, μπορεί να συμβουλεύει τον ασφαλισμένο να παίρνει τηλέφωνο από τον πάγκο του φαρμακείου πάλι τον ιατρό και να τον ρωτάει αν εγκρίνει τα σκευάσματα που χορηγεί ο φαρμακοποιός βάση της ιατρικής συνταγής.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2012, 14:47:01 από Ο διακοσμητής »

15 Φεβρουαρίου 2012, 15:03:58
Απάντηση #414
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Στο κάτω-κάτω, αν θέλει ο θεράπων ιατρός, μπορεί να συμβουλεύει τον ασφαλισμένο να παίρνει τηλέφωνο από τον πάγκο του φαρμακείου πάλι τον ιατρό και να τον ρωτάει αν εγκρίνει τα σκευάσματα που χορηγεί ο φαρμακοποιός βάση της ιατρικής συνταγής.

Ή, αν θέλετε, θα μπορεί ο ιατρός να υποδεικνύει* στον ασφαλισμένο και το φαρμακείο/αλυσίδα φαρμακείων εμπιστοσύνης, για να γίνεται η εκτέλεση.
(*Χρειάζεται βέβαια μια μικρή τροποποίηση στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας).

15 Φεβρουαρίου 2012, 15:35:32
Απάντηση #415
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Δεν προσπαθώ να σας "πείσω" για τίποτα αγαπητέ......     Ο κάθε ιατρός μπορεί να κρίνει από μόνος του αν έχουν βάση ή όχι αυτά που λέω.

Η φράση σας   "ο φαρμακοποιός είναι ο καταλληλότερος για να επιλέγει το καλύτερο φάρμακο"  άλλωστε, τα λέει όλα...     ::)

15 Φεβρουαρίου 2012, 16:20:52
Απάντηση #416
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Μόνο η δραστική ουσία ;;; ΟΧΙΙΙΙΙΙ !!
ΤΩΡΑ ;;;
Τώρα που ως νέος ιατρός έχω δρομολογήσει τα μηνιαία μου «δώρα» απο την SPECOFAI,PHARMATRIFT,ARCHIDOMED και GAMATOS
ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ ΤΩΡΑ ;; ΠΩΣ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ;;;Τί δηλαδή ,να περιμένω να ζήσω απο το φραγκοδίφραγκα του ΕΟΠΥΥ ;;;
Εγώ όταν αποφάσισα να ιδιωτεύσω είχα μεγάλα επιστημονικά όνειρα.¨Εβλεπα ταξίδια για συνέδρια στο Malibu και την Χαβάι.
Μόλις χτές αγόρασα καινούργια ιστιοσανίδα πανάκριβη εισαγωγής απο USA για Windsurfing.

Αν περάσει το νομοσχέδιο για την δραστική ευχομαι όλοι οι ασθενείς να καταλήξουν στη εντατική με αλλεργικό shock
απο τα κολοέκδοχα και να να σύρονται οι φαρμακοποιοί στα ποινικά δικαστήρια....
Οχι θα τα οικονομάνε τα σκουλίκια οι φαρμακοποιοί ππου δεν κανουν τίποτε άλλο απο το να ξερογλύφουνε την
κατουρημένη ( με ουρολοίμωξη υπο Norocin ) ποδιά τοθ Λοβέρδου!~..
Ρε.Διακομιστή .Έλα παράτα τα και σύ να πάμε να ανοίξουμε κανα Φαρμακείο.Τι της θές της ιατρικές τώρα.Εκεί θα ναι τα λεφτά !

;D ;D ;D ;D
 Πλάκα κάνω ρεεε.

Θα σας πώ την θέση μου άλλη φορά !
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

15 Φεβρουαρίου 2012, 16:27:29
Απάντηση #417
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Καμιά θεραπευτική οδηγία δεν αναφέρεται σε εμπορικό σκεύασμα αλλά δραστική ουσία.
Ο γιατρός συστήνει την δραστική ουσία που κρίνει ότι θα θεραπεύσει τον ασθενή.
Ο γιατρός δεν υποχρεούται να εξασφαλίσει στον ασθενή την δραστική ουσία.
Το κράτος μέσα από τους μηχανισμούς του (στους οποίους κυρίαρχη θέση παίζουν και οι φαρμακοποιοί χωρίς να είναι κρατικοί λειτουργοί) οφείλει να προμηθεύσει τον ασθενή με δραστικές δραστικές φαρμακευτικές ουσίες. (δεν είναι λάθος η επανάληψη δραστικές δραστικές).
Δεν πιστεύω ότι ο φαρμακοποιός θα θέλει να δώσει "σκάρτο πράμα" στους πελάτες τους αφού τώρα εκείνος θα αποφασίζει ποιο σκεύασμα θα δώσει και δεν θα μπορούν να αποδοθούν κατηγορίες/ευθύνες του τύπου " Ο γιατρός σου έγραψε αυτή τη μαιμού;..." Ίσως μάλιστα τώρα να αντιστραφούν οι χαρακτηρισμοί..........
Ευκαιρία λοιπόν να έχουν στοκ συγκεκριμένης αξιόπιστης φθηνής εταιρίας και δεν θα έχουν και τον "βραχνά" να έχουν 10 σκευάσματα ανά δραστική ουσία ώστε να ικανοποιούν τις "προτιμήσεις" κάθε γιατρού της περιοχής τους.
Αν δεν έχουν αξιόπιστη φθηνή εταιρία η αγορά είναι αδυσώπητη και δεν θα αργήσει να "μαρκάρει" και να τιμωρήσει όσους προτιμήσουν την πιο "συμφέρουσα" λύση.

Πολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ως επιχείρημα: "Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι το τάδε σκεύασμα είναι καλό."
Πως αποκτήθηκε αυτή η εμπειρία;
Δίνοντας μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα; Αν ναι, τότε δεν έχουν εμπειρία από άλλο σκεύασμα που μπορεί να είναι εξίσου καλό και φθηνότερο.
Δίνοντας και γενόσημα από τα οποία δεν έμειναν ευχαριστημένοι; Τότε ας μας πουν με ποια κριτήρια επέλεξαν έναν ασθενή ώστε να "δοκιμάσουν" ένα γενόσημο. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γενόσημο μεταξύ πλήθους άλλων;
Ή μήπως να χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα το "Έχω ακούσει από άλλους ότι πήραν αυτό το γενόσημο και δεν τους έκανε τίποτα " ;

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2012, 16:39:01 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

15 Φεβρουαρίου 2012, 16:33:21
Απάντηση #418
Αποσυνδεδεμένος

medicus

...
Και περιμένετε να μας πείσετε ότι "κάποια" φάρμακα είναι επικίνδυνα, χωρίς αποδείξεις;
Τουλάχιστον στον ΕΟΦ υποστήριξατε την άποψή σας; Συμπληρώσατε ποτέ κίτρινη κάρτα για τα συγκεκριμένα φάρμακα;
...

Το γεγονός ότι τα ΟΜΟΙΑ φάρμακα του ΕΟΦ δεν είναι επικίνδυνα συμφωνώ. Δεν συμφωνώ όμως ότι η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΟΜΟΙΩΝ είναι ίδια.

Το ότι δε με σκοτώνει ένα φάρμακο δεν σημαίνει ότι με κάνει και το ίδιο καλά με ένα άλλο. Υπάρχει ένα εύρος σχετικά με την αποδοχή της αποτελεσματικότητας και της γενικότερης δράσης ενός φαρμάκου. Τότε δεν θα υπήρχε διαφορά. Όλοι μας οι ιατροί έχουμε πτυχίο-πιστοποίηση, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είμαστε όλοι εξίσου αποτελεσματικοί.

Άρα ο ΕΟΦ και οι "κίτρινες κάρτες" δεν ταιριάζουν στη συζήτηση.

Ευχαριστώ.
Medicus curat,
Deus sanat

15 Φεβρουαρίου 2012, 17:07:15
Απάντηση #419
Αποσυνδεδεμένος

medicus

...
Πολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ως επιχείρημα: "Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι το τάδε σκεύασμα είναι καλό."
...

Ο ιατρός μπορεί να κάνει χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, που κυκλοφορεί νόμιμα. Δεν πρέπει να σχολιάζει κανένα εμπορικό σκεύασμα. Από την πρακτική του εμπειρία, όμως, δικαιούται να έχει επιλέξει κάποιο φάρμακο(ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ) ανάμεσα από τα όμοια.

Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει γίνει βάσει κάποιων κριτηρίων, τα οποία κριτήρια δεν επηρεάζουν την ΕΓΚΡΙΣΗ του σκευάσματος από τον ΕΟΦ. Πολλές φορές ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση της συσκευασίας, ίσως, λειτουργεί και ως συνεργικός παράγοντας στη θεραπευτική. Άλλο κριτήριο μπορεί να είναι η τιμή ή η υποκειμενική εντύπωση που έχει αποκτήσει ο ασθενής ή ο ιατρός ο ίδιος σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Και λέω της υποκειμενικής εντύπωσης, διότι δεν υφίσταται θέμα αποτελεσματικότητας ή μη για να χρειάζεται στατιστική απόδειξη. 

Ειδάλλως ας φτιάξει μία λίστα ο ΕΟΠΥΥ με ένα ή όσα θέλει "όμοια" της αντίστοιχης δραστικής ουσίας και να λυθεί το θέμα.

Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει η ελεύθερη επιλογή του ιατρού να συνταγογραφεί ένα φάρμακο είτε ως εμπορική ονομασία είτε ως δραστική ουσία. Όπως υπάρχει και η ελευθερία της μεθόδου(νόμιμης και τεκμηριωμένης πάντα) που εξετάζω. Όπως υπάρχει και η ελευθερία του εσωτερικού σχεδιασμού του ιατρείου μου, βάσει των απόψεών μου για καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση των ασθενών. Όπως, όπως... και πολλά άλλα "όπως".

Είμαι ιατρός και ασκώ την Ιατρική Τέχνη, ελεύθερα κινούμενος, μέσα σε κεκτημένα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και ψυχολογικά πλαίσια. Δεν είμαι franchise company.

Medicus curat,
Deus sanat

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
69975 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης