Υποθέτω όλοι μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχουμε "πειραματιστεί" με κάποια φάρμακα.
Δίνοντας διαφορετικό σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας σε διαφορετικούς ασθενείς ή δίνοντας μια νέα δραστική ουσία που κυκλοφορεί πρώτη φορά σε ασθενείς.
Ακόμη και η χορήγηση μια γνωστής δραστικής ουσίας σε ασθενή που τη λαμβάνει για πρώτη φορά αποτελεί ένα είδος "πειραματισμού" έως "ρίσκου".
Αφού αποδεχόμαστε λοιπόν τον δικό μας "πειραματισμό" (άλλωστε μέσω αυτού αποκτάται μεγάλο μέρος της προσωπικής εμπειρίας) γιατί να μην αποδεχτούμε την γενίκευση του "πειραματισμού" που επιχειρεί να εφαρμόσει το κράτος μέσω της ρύθμισης με την δραστική ουσία, απαλλαγμένοι μάλιστα από το "άγχος" της επιλογής σκευάσματος με όποιο κίνδυνο ενέχουν πιθανές αστοχίες ή παρενέργειές του;
Γιατί τώρα δεν θα φταίει "το φάρμακο που μου έδωσε ο γιατρός" αλλά "το φάρμακο που μου έδωσε/επέλεξε ο φαρμακοποιός"!
Εδώ,
όπως το θέτεις, θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σου.
Ο ασφαλιστικός φορέας, όπως και να ονομάζεται, έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο και, όπως το αναλύεις, καλά κάνει. Γι'αυτό, εξάλλου, και δεν μπορεί να επεκταθεί η "δραστική ουσία" στην "ελεύθερη" συνταγή(λέγοντας "ελεύθερη" εννοώ την αποδεσμευμένη από ασφαλιστικό φορέα).
Απλώς πρότεινα κάτι ακόμη πιο οικονομικό για τον ασφαλιστικό φορέα. Να φτιάξει τη δική του λίστα την οποία θα απαρτίζουν σκευάσματα κατόπιν διαγωνισμού(εξάμηνου, ετήσιου ή όπως αλλιώς θέλουν).
Έτσι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας πονηρών συντεχνιών(ιατροί-φαρμακοποιοί), ούτε "γκρίζας" διαφήμισης ή και δυσφήμισης. Με αυτόν τον τρόπο,
σύμφωνα πάντα με το δεδομένο ότι ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ, ο ιατρός απαλλάσσεται από ανούσια συνταγογράφηση και χάσιμο χρόνου, ο φαρμακοποιός δεν πνίγεται σε επιζήμιες πολλαπλές επιλογές φαρμάκων, το κράτος κερδίζει από την έκπτωση που προκύπτει από το διαγωνισμό και οι ασθενείς αισθάνονται ισότιμοι μιας και θα λαμβάνουν τα ίδια σκευάσματα.
Θέλουν όμως κάτι τέτοιο; Και για να μην ξεχνιόμαστε,
είναι ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΙΣΑ;
Προσωπική μου άποψη είναι
ΟΧΙ.
Για να το επαναλάβω χιλιοστή φορά
ΑΝΙΣΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, για να θεωρηθούν ακατάλληλα.
ΑΝΙΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Το δηλώνουν από μόνες τους οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.