Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Νοεμβρίου 2024, 04:31:27

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1395923 φορές)

0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Φεβρουαρίου 2012, 14:55:10
Απάντηση #510
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Μακαρι να ημαστε ολοι ετσι συμπαθεστατεΒασιλη Παπαδοπουλε...επετρεψε μου ομως απο προσωπικα βιωματα να πιστευω πως δε λειτουργουμε όλοι ετσι.

Δεν ηθικολογω...ουτε το παιζω η φωνη της συνειδησης εδω μεσα.Ουτε βγαζω τον εαυτο μου από οτιδηποτε.Και λυπάμαι που ανωνυμα ακουγομαι μάλλον απόλυτος και δηθεν ηθικος γιατι ειναι ενδεχομενως χωρις κοστος για μενα.Συγνωμη από όλους τους επωνυμους για αυτο...αλλα ειμαι από καταβολης φορουμ ανωνυμος

Αλλα βρε παιδια,με ενοχλει και με παραξενευει να μιλαμε και να "προβληματιζομαστε",ανωνυμα κυριως, τοσο έντονα για κινδυνους δραστικης οταν μεχρι σημερα δεν το καναμε για πιθανους κινδυνους των φασον...Η μαλλον δε με παραξενευει,απλά με ενοχλει...
Δεν εχω να πω κατι άλλο γιατι επαναλαμβανομαι επικινδυνα.Αυτοι που καταλαβαινουν ,καταλαβαινομαστε.Αυτοι που δεν καταλαβαινουν πιστευω πως απλα κάνουν οτι δεν καταλαβαινουν.Γιατι όλοι ξερουμε γιατι μιλαμε.
Οπότε θα ειναι και η τελευταια μου καταχωρηση σε αυτο το τοπικ

Και σε απάντηση στον @FUENTES:Τα ιδια κανω και εγω με εσενα στη συνταγογραφηση.Αν μπει η δραστικη στη συναταγογραφηση που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πρεπει να ειναι τσεκαρισμενη από τον ΕΟΦ θα γραφω το ιδιο για ολους ,δικους μου και μη.Λογω τιμης,θα το κανω.Θεωρωντας πως θα ειναι καρατσεκαρισμενη.Να τσακιστει ο ΕΟΦ να το εξασφαλισει αλλιως ας πάνε σπιτια τους ή ας αντιμετωπισουν τη δικαιοσυνη!
Αν λοιπόν υποπεσει στην αντιληψη μου πως κάποια δραστικη ειναι καραμαιμου,θα το συζητησω με συναδελφους για επιβεβαιωση,θα το επισημανω αρχικα και εγγραφως στον ΕΟΦ,θα συστησω σε όλους που θα βλεπω να την αποφευγουν,θα αρνουμαι να τη συνταγογραφω και θα κανω ό,τι περναει από το χερι μου και ακομη καλυτερα με τη βοηθεια συναδελφων για να αποσυρθει(ΜΜΕ-Υπουργειο-ΕΟΦ-συνηγορο πολιτη-ΙΝΚΑ και δεν ξερω και εγω που αλλου).Αναγκαστικα πρεπει να υπάρχει φαρμακοεπαγρυπνηση,πιο επιτακτικη τωρα όπως και μεχρι σημερα οφειλει να υπαρχει για όλα τα φαρμακα9πρωτοτυπα και καραφασον)

Ελπιζω να μη θεωρουμαι υπέρμαχος του μνημονιου και του ΛΟΒΕΡ-boy με αυτα που γραφω.Στα ιδια σκ...κολυμπαμε!
+

22 Φεβρουαρίου 2012, 15:07:34
Απάντηση #511
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
για κινδυνους δραστικης οταν μεχρι σημερα δεν το καναμε για πιθανους κινδυνους των φασον.

Οι υπέρμαχοι της εμπορικής συνταγογράφησης, προσπαθούν, επειδή έτσι τους συμφέρει, να ταυτίσουν τη δραστική συνταγογράφηση με τα καραφασόν και τις μαϊμουδιές.

Είναι ένα αυθαίρετο, αβάσιμο, μπαγιάτικο, φθηνό τέχνασμα που μπορεί να έχει απήχηση μόνο σε άσχετους και αφελείς.

H συνταγογράφηση με τη δραστική, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ!

Η ποιότητα, η τιμή και το ποσοστό συμμετοχής είναι τα σημεία που θα διαμορφώσουν την αγορά υπέρ του ενός ή του άλλου σκευάσματος, αλλά και γι΄αυτό υπάρχει λύση αν υπάρχει θέληση:

Ας τσακιστούν οι επώνυμες πολυεθνικές να ρίξουν τις τιμές και να περιορίσουν λιγάκι την αισχροκέρδειά τους στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα είμαστε, με πιστοληπτική ικανότητα C. Τί νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν πια από τον ΕΟΠΥΥ και τους Έλληνες ασφαλισμένους;
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2012, 18:33:42 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Φεβρουαρίου 2012, 15:24:11
Απάντηση #512
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Οι υπέρμαχοι της εμπορικής συνταγογράφησης, προσπαθούν, επειδή έτσι τους συμφέρει, να ταυτίσουν τη δραστική συνταγογράφηση με τα καραφασόν και τις μαϊμουδιές.

Είναι ένα αυθαίρετο, αβάσιμο, μπαγιάτικο, φθηνό τέχνασμα που μπορεί να έχει απήχηση μόνο σε άσχετους και αφελείς.

Το ξαναλέω, γιατί φαίνεται πως πραγματικά είστε "άσχετος και αφελής"...

1) Υπάρχουν γενόσημα που φαίνεται να μην έχουν όμοια δράση και προφιλ παρενεργειών με τα πρωτότυπα. Αυτή είναι η εντύπωση που έχει η πλειοψηφία των ιατρων της ειδικότητας μου (Ψυχίατρική). Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τα φάρμακα άλλων ειδικοτήτων.

2) Το ποια γενόσημα είναι αξιόπιστα και ποια όχι ΔΕΝ μπορεί να το γνωρίζει ο φαρμακοποιός.

Είναι  τόσο απλό...      Τα περί τεχνασμάτων σας τα επιστρέφω...
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2012, 15:26:17 από Fuentes »

22 Φεβρουαρίου 2012, 15:45:52
Απάντηση #513
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Σ΄το ξαναλέω (για τελευταία φορά) : Γράψε δραστική ουσία, και άσε τον φαρμακοποιό να δώσει πρωτότυπο.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2012, 15:47:58 από Ο διακοσμητής »

22 Φεβρουαρίου 2012, 16:20:34
Απάντηση #514
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Και σου απαντάω και εγώ, αν ήξερα οτι ο φαρμακοποιός θα δώσει πρωτότυπο δεν θα μιλάγαμε τώρα.   
Ο φαρμακοποιός όμως θα δώσει κάτι, για το οποίο δεν γνωρίζει και δεν είναι η δουλειά του να γνωρίζει, πόσο αξιόπιστο είναι...

22 Φεβρουαρίου 2012, 17:04:59
Απάντηση #515
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Και σου απαντάω και εγώ, αν ήξερα οτι ο φαρμακοποιός θα δώσει πρωτότυπο δεν θα μιλάγαμε τώρα.   
Ο φαρμακοποιός όμως θα δώσει κάτι, για το οποίο δεν γνωρίζει και δεν είναι η δουλειά του να γνωρίζει, πόσο αξιόπιστο είναι...

Αν αυτό δεν είναι δουλειά του φαρμακοποιού (φαρμακοπωλητή αν θες) τότε ποια είναι;

Απορω ειλικρινα ποσοι απο αυτους που γραφουν ελαφρα τη καρδια επωνυμα γενοσημα τα χορηγουν εξισου ελαφρα τη καρδια  και στα παιδια τους η τους γονεις τους.
Όταν οι γονείς μας και τα παιδιά μας χρειαστεί να νοσηλευτούν, τι αγωγή θα πάρουν; Θα πάρουν τα γενόσημα που προμηθεύτηκε με διαγωνισμό το Υπουργείο. Ή μήπως θα βάλουμε βέτο και θα φέρνουμε πρωτότυπα μόνο για εκείνους; Εκεί γιατί θεωρούμε δεδομένη την αγωγή;

22 Φεβρουαρίου 2012, 17:16:03
Απάντηση #516
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Αν αυτό δεν είναι δουλειά του φαρμακοποιού (φαρμακοπωλητή αν θες) τότε ποια είναι;

Μα φυσικά του γιατρού...

22 Φεβρουαρίου 2012, 17:46:09
Απάντηση #517
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Μα φυσικά του γιατρού...

Να σου το θέσω διαφορετικά:
Μπαίνει κάποιος σε ένα φαρμακείο και λέει: "Πονάει ο λαιμός μου, έχω πυρετό και βήχω. Έχεις να μου δώσεις τίποτα καλό να μην τρέχω στο γιατρό;".
Αφήνουμε στην άκρη την απίθανη περίπτωση ο φαρμακοποιός να συστήσει επίσκεψη σε γιατρό.
Έστω λοιπόν ότι ο φαρμακοποιός έχει 4 σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας και της ίδιας τιμής.
Θα κλείσει τα μάτια και θα διαλέξει ένα;
Θα βγάλει και τα 4 στον πάγκο και θα πει: "Διάλεξε";

22 Φεβρουαρίου 2012, 17:50:12
Απάντηση #518
Αποσυνδεδεμένος

nickma

Tο e-syntagografisi μάλλον έκανε σήμερα το πρώτο βήμα για την συνταγογράφηση με δραστική ουσία, βάζοντας ένα φάρμακο σου βγάζει την δραστκή ουσία σε ένα πλαίσιο που μπορείς να το κλικάρεις και αμέσως μετά σου βγάζει όλα τα φάρμακα ξεκινώντας απο το πιο φθηνό!

22 Φεβρουαρίου 2012, 18:05:36
Απάντηση #519
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Μπαίνει κάποιος σε ένα φαρμακείο και λέει: "Πονάει ο λαιμός μου, έχω πυρετό και βήχω. Έχεις να μου δώσεις τίποτα καλό να μην τρέχω στο γιατρό;".
Αφήνουμε στην άκρη την απίθανη περίπτωση ο φαρμακοποιός να συστήσει επίσκεψη σε γιατρό.
Έστω λοιπόν ότι ο φαρμακοποιός έχει 4 σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας και της ίδιας τιμής.

Θα σου απαντήσω με ένα άλλο παράδειγμα.
Έρχεται ασθενής σε έναν ψυχίατρο, ο οποίος βγάζει διάγνωση σχιζοφρένειας και αποφασίζει να χορηγήσει Ρισπεριδόνη, διαλέγοντας είτε Risperdal (πρωτότυπο), είτε κάποιο από τα γενόσημα που εμπιστεύεται (αν εμπιστεύεται κάποιο).
Στην άλλη περίπτωση, γράφει Ρισπεριδόνη, και ο φαρμακοποιός έχει να διαλέξει ανάμεσα σε κάποιες ρισπεριδόνες την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των οποίων δεν γνωρίζει.

Μπορεί να έχει τις γνώσεις και την ικανότητα δηλαδή να χορηγησει ένα αποτελεσματικό σιρόπι για τον βήχα, αλλά σε κάτι πιο εξειδικευμένο, όπως μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση δεν έχει την κλινική εμπειρία (καμία κλινική εμπειρία μαλλον) να αποφασίσει.

22 Φεβρουαρίου 2012, 18:33:54
Απάντηση #520
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Θα σου απαντήσω με ένα άλλο παράδειγμα.
Έρχεται ασθενής σε έναν ψυχίατρο, ο οποίος βγάζει διάγνωση σχιζοφρένειας και αποφασίζει να χορηγήσει Ρισπεριδόνη, διαλέγοντας είτε Risperdal (πρωτότυπο), είτε κάποιο από τα γενόσημα που εμπιστεύεται (αν εμπιστεύεται κάποιο).
Στην άλλη περίπτωση, γράφει Ρισπεριδόνη, και ο φαρμακοποιός έχει να διαλέξει ανάμεσα σε κάποιες ρισπεριδόνες την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των οποίων δεν γνωρίζει.

Μπορεί να έχει τις γνώσεις και την ικανότητα δηλαδή να χορηγησει ένα αποτελεσματικό σιρόπι για τον βήχα, αλλά σε κάτι πιο εξειδικευμένο, όπως μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση δεν έχει την κλινική εμπειρία (καμία κλινική εμπειρία μαλλον) να αποφασίσει.

Να συμφωνήσουμε ότι θα θέλαμε το πρωτότυπο να έχει την ίδια τιμή με το αντίγραφο; (Αν θεωρήσουμε ότι έχει κάνει απόσβεση και κερδοφορία στο διάστημα της πατέντας)
Θα συμφωνήσω, εν μέρει μαζί σου, για τα εξειδικευμένα περιστατικά όμως κι εκεί οι φαρμακοποιοί έχουν εμπειρία από τις απόψεις που παίρνουν από τους πελάτες τους (ή τους οικείους των πελατών τους μιας και ανέφερες σχιζοφρένεια ως παράδειγμα) που λαμβάνουν σχετική αγωγή.
Ως επιστήμονες (και επαγγελματίες) δεν τους συμφέρει να έχουν σκάρτο "εμπόρευμα".
Μπορούν να κάνουν "έρευνα αγοράς" βρίσκοντας ποιο φθηνότερο γενόσημο είναι αξιόπιστο.

22 Φεβρουαρίου 2012, 18:54:59
Απάντηση #521
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Μέγα λάθος: ο φαρμακοποιός είναι καταλληλότερος από οποιονδήποτε για τον απλούστατο λόγο ότι τα φάρμακα στις φαρμακοβιομηχανίες παρασκευάζονται από φαρμακοποιούς.  ::)
Και η εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο για τους φαρμακοποιούς (τουλάχιστον στα Ελληνικά) είναι μία και ενιαία, προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς για την παρασκευή φαρμάκων, άσχετα αν κατόπιν της αποφοιτήσεως ασχοληθεί κάποιος με την εργαστηριακή/βιομηχανική ή με την εμπορική (φμφ) φαρμακευτική.

Πέρα από όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στους φαρμακοποιούς και θα σπεύσουν να τους ενημερώσουν για τα προϊόντα τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ενημέρωναν ως τώρα τους ιατρούς. Και ο φμφ είναι γνώστης καλύτερα από τον καθένα της αξιοπιστίας του brandname που φέρει η κάθε φαρμακοβιομηχανία και συνακόλουθα της ποιότητας των σκευασμάτων που αυτή παράγει και υπογράφει.

Υπενθυμίζω και πάλι ότι η απόπειρα μετατροπής/υποβάθμισης του ερωτήματος "δραστική vs εμπορική συνταγογράφηση" σε "πρωτότυπο vs γενόσημο", υποθάλπεται από υστερόβουλους προ-εμπορικούς και σκοπό έχει να συσκοτίσει/παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Η οποία όμως πλέον γνωρίζει καλά τις άνομες υπόγειες συναλλαγές προ-εμπορικών ιατρών με φαρμακοβιομηχανίες, σε βάρος των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων (νυν ΕΟΠΥΥ).

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2012, 18:57:10 από Ο διακοσμητής »

22 Φεβρουαρίου 2012, 19:39:21
Απάντηση #522
Αποσυνδεδεμένος

medicus

...ο φαρμακοποιός είναι καταλληλότερος από οποιονδήποτε για τον απλούστατο λόγο ότι τα φάρμακα στις φαρμακοβιομηχανίες παρασκευάζονται από φαρμακοποιούς.
...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σχετικά με το επίπεδο γνώσης, του φαρμακοποιού, της χημείας και δράσης του φαρμάκου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον βοηθό φαρμακοποιού. Ή μήπως δεν εκτελεί συνταγές ο πτυχιούχος βοηθός φαρμακείου; Και δεν αναφέρομαι στη μάνα, αδελφή, αρραβωνιαστικιά του φαρμακοποιού αλλά στον πτυχιούχο βοηθό. Επαρκούν οι γνώσεις του και είναι ισάξιες με εκείνες του φαρμακοποιού;

Σε αυτό το σημείο, αν μου επιτρέπεις, έχω μία μεγάλη ένσταση. Είμαι 100% της άποψης να παταχθεί η υπερσυνταγογράφηση αλλά και η κακοσυνταγογράφηση. Πιστεύω ότι μέσω ηλεκτρονικού ελέγχου και δημιουργίας αυτόνομης, ανανεώσιμης  και ελεγχόμενης, συγχρόνως, λίστας(με δραστική ουσία) ο ασφαλιστικός φορέας μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα υπέρ/κακό-συνταγογράφησης εν ριπή οφθαλμού.

Γιατί ν'ανοίξουμε όμως νέες κερκόπορτες; Ποιο το όφελος και ο σκοπός;

Medicus curat,
Deus sanat

22 Φεβρουαρίου 2012, 22:32:46
Απάντηση #523
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ο βήχας μπορεί να σκοτώνει ορισμένες φορές, ξέρετε.
Ειδικά αν κάποιος δεν απευθυνθεί εκεί που πρέπει.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

23 Φεβρουαρίου 2012, 10:03:52
Απάντηση #524
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Υπενθυμίζω και πάλι ότι η απόπειρα μετατροπής/υποβάθμισης του ερωτήματος "δραστική vs εμπορική συνταγογράφηση" σε "πρωτότυπο vs γενόσημο", υποθάλπεται από υστερόβουλους προ-εμπορικούς και σκοπό έχει να συσκοτίσει/παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Η οποία όμως πλέον γνωρίζει καλά τις άνομες υπόγειες συναλλαγές προ-εμπορικών ιατρών με φαρμακοβιομηχανίες, σε βάρος των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων (νυν ΕΟΠΥΥ).

Σε αυτό συμφωνούμε. Όμως ειλικρινά κάνετε λάθος αν συνεχίζετε να πιστεύετε πως όλα τα γεννόσημα είναι όμοιας αποτελεσματικότητας και ίδιου προφίλ ασφάλειας, με τα πρωτότυπα.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
69987 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7446 Εμφανίσεις