Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Νοεμβρίου 2024, 10:51:39

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1396051 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2012, 18:31:19
Απάντηση #600
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Σύντομα τα φτηνότατα και δυνητικά πιο επικίνδυνα και αναξιόπιστα σκευάσματα θα είναι η μοναδική επιλογή για πολλούς ανθρώπους.

Και λίγα λες, διότι μάλλον θα μετατραπεί σε πολυτελής επιλογή. Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν διανοείται, καν, ν'αγοράσει έστω και μία ασπιρίνη αυξάνει με τρομερά γρήγορους ρυθμούς.

« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2012, 18:39:02 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

1 Μαρτίου 2012, 22:26:12
Απάντηση #601
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χθες 29/0212.
Ημέρα που έληγε η ασφαλιστική κάλυψη αρκετών ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Mας πρόλαβαν στη στροφή...
Παράταση της τελευταίας στιγμής.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Μαρτίου 2012, 23:50:12
Απάντηση #602
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «’Εγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 21
1. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του ν.δ. 96/1973 (Α΄172), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Οι τιµές των πρωτοτύπων φαρµακευτικών προϊόντων, µετά την πιστοποίηση µε κάθε πρόσφορο τρόπο της λήξης της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώµατος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας των αντίστοιχων προϊόντων, µειώνονται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Η τιµή του πρώτου φαρµακευτικού προϊόντος όµοιας δραστικής ουσίας και φαρµακοτεχνικής µορφής που εισέρχεται στις αγορές µε τη λήξη ισχύος της πρώτης Εθνικής ή Ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας (πατέντας) της ενεργού ουσίας, µειώνεται τουλάχιστον κατά  εξήντα τοις εκατό (60%) κάτω από τη λιανική τιµή του αντίστοιχου πρωτότυπου φαρµακευτικού προϊόντος, ακριβώς πριν τη λήξη ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώµατος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας. Η διαδικασία καθορισµού των τιµών των φαρµακευτικών προϊόντων κατά τις προηγούµενες διατάξεις εφαρµόζεται αυτεπάγγελτα από το Τµήµα Τιµών Φαρµάκων του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων. Οι Κ.Α.Κ. έχουν το δικαίωµα να ζητήσουν να δοθεί τιµή στο φαρµακευτικό προϊόν τους µικρότερη της καθοριζόµενης από τις κείµενες διατάξεις.»
2. Όταν πρόσθετα φαρµακευτικά προϊόντα ίδιας δραστικής ουσίας και φαρµακοτεχνικής µορφής εισέρχονται στην αγορά µετά από το πρώτο γενόσηµο φάρµακο οι τιµές µειώνονται κατά ένα πρόσθετο 10% για τα νέα φάρµακα που δεν προστατεύονται από Δίπλωµα Ευρεσιτεχνίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται εντός δεκαπέντε ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου καθορίζονται όλες οι λεπτοµέρειες που αφορούν σε έναν αριθµό φαρµακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία, µορφή και περιεκτικότητα, σε καθορισµό κριτηρίων για τη σειρά προτεραιότητας των αιτηµάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτοµέρεια για την εφαρµογή της παραγράφου αυτής.
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν ισχύ αγορανοµικών διατάξεων, που πρέπει να εκδοθούν εντός δεκαπέντε ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου, καθορίζονται ποσοστά κέρδους για τους εµπόρους φαρµακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης τα οποία µπορεί να είναι κλιµακωτά ή συνδυασµός κλιµακωτών ποσοστών και πάγιων ποσών. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό µικτού κέρδους από την πώληση φαρµακευτικών προϊόντων το τίµηµα των οποίων καλύπτεται εν όλω ή εν µέρει από τους Φ.Κ.Α. δεν µπορεί να υπερβαίνει το 4,9% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιµής παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρµακευτικού προϊόντος.
4. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών φαρµάκων από τα φαρµακεία προς τους ασφαλιστικούς οργανισµούς ανεξάρτητα του τρόπου συνταγογράφησης της συνταγής από τον ιατρό (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη). Για κάθε χειρόγραφη συνταγή που καταχωρείται ηλεκτρονικά από τα φαρµακεία προς τους Φ.Κ.Α., οι ιατροί που συνταγογραφούν χειρόγραφα επιβαρύνονται µε την καταβολή ποσού αποζηµίωσης προς τα φαρµακεία που καταχωρούν τις συνταγές. Χειρόγραφες συνταγές σε καµία περίπτωση δεν αποζηµιώνονται από τους Φ.Κ.Α. και τα φαρµακεία δεν µπορούν να απαιτήσουν πληρωµή για τις συνταγές αυτές. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται το ύψος του ποσού, ο τρόπος είσπραξης και κάθε άλλη λεπτοµέρεια για την εφαρµογή της παρούσας διάταξης.
5. α) Σε όλα τα νοσοκοµεία του Ε.Σ.Υ. καθιερώνεται η υποχρέωση από 1ης Απριλίου  2012 αναγραφής στη συνταγογράφηση της χηµικής ουσίας του φαρµάκου (δραστική ουσία). Τα µηχανογραφικά συστήµατα των νοσοκοµείων οφείλουν να παρέχουν τη σχετική πληροφορία στους ιατρούς.
β) Από 1ης Απριλίου 2012  όλοι οι ιατροί θα συνταγογραφούν τους ασφαλισµένους των ΦΚΑ κάνοντας αποκλειστικά χρήση της χηµικής ονοµασίας (δραστική ουσία) των φαρµάκων των δέκα (10) µεγαλυτέρων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών, για τις οποίες υπάρχουν φάρµακα µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας και γενόσηµα, εξαιρουµένων αυτών για τις χρόνιες παθήσεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται εντός 10 ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου καθορίζονται οι συγκεκριµένες δραστικές ουσίες. Από 1ης Ιουνίου 2012 η συνταγογράφηση µε βάση τη δραστική ουσία καθίσταται υποχρεωτική και καθολική.
γ) Ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων καταρτίζει κατάλογο µε τις χηµικές ονοµασίες των δραστικών ουσιών και τα αντίστοιχα εµπορικά ονόµατα όλων των φαρµάκων, τον οποίον αναρτά στην ιστοσελίδα του µέχρι 31 Μαρτίου 2012.»
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να ορίζεται µειωµένο ποσοστό συµµετοχής στην φαρµακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισµένους όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν.4025/2011 (Α΄228) όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρµακευτικό προϊόν όµοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρµακοτεχνικής µορφής µε αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό µε συναίνεση του ασφαλισµένου. Για την εφαρµογή της προηγούµενης διάταξης, παρέχεται η δυνατότητα στον φαρµακοποιό να µπορεί να χορηγεί το φθηνότερο φαρµακευτικό προϊόν όµοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρµακοτεχνικής µορφής µε αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισµένος επιθυµεί να λάβει ακριβότερο φάρµακο όµοιας δραστικής ο ΦΚΑ αποζηµιώνει την τιµή του φθηνότερου και αυτός πληρώνει τη διαφορά.
7. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει αντικαθίσταται ως εξής :
«β. Για την κατάρτιση, την αναθεώρηση και τη συµπλήρωση του καταλόγου, εφαρµόζεται σύστηµα κατάταξης φαρµακευτικών προϊόντων σύµφωνα µε το σύστηµα Ανατοµικής Θεραπευτικής Χηµικής Κατηγοριοποίησης (Anatomic Therapeutic Chemical classification - ATC) του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) και εισάγεται σύστηµα τιµών αναφοράς (Τ.Α.) ανά θεραπευτική κατηγορία φαρµακευτικών προϊόντων. Ως Τιµή Αναφοράς ορίζεται η χαµηλότερη τιµή κόστους ηµερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) µεταξύ των φαρµακευτικών προϊόντων κάθε θεραπευτικής κατηγορίας. Παράλληλα εξετάζονται η ασφάλεια, η αποτελεσµατικότητα και επιλέγονται ανά φαρµακευτικό προϊόν, οι αποζηµιούµενες από την Κοινωνική Ασφάλιση ενδείξεις, περιεκτικότητες και συσκευασίες. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ εξειδικεύονται ο τρόπος κατάρτισης των θεραπευτικών κατηγοριών και προσδιορισµού των τιµών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία και οι διαδικασίες αναθεώρησηςκαι συµπλήρωσης του καταλόγου, καθώς και οι αποζηµιούµενες ενδείξεις, περιεκτικότητες και συσκευασίες ανάφαρµακευτικό προϊόν και κάθε άλλο σχετικό θέµα. Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποζηµιώνουν τα φάρµακα που προστατεύονται από καθεστώς διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας και έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα µετά την 1.1. 2012, εφόσον αποζηµιώνονται από την Κοινωνική ασφάλιση στα 2/3 κρατών - µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τουλάχιστον σε 12 κράτη - µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των οποίων αποζηµιώνουν τα φάρµακα αυτά µετά από αξιολόγηση από έγκυρους οργανισµούς αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας, µε την προϋπόθεση πλήρους τήρησης της Κοινοτικής Οδηγίας ΕΚ 89/105-/ΕΟ Οδηγία περί διαφάνειας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης µπο-
ρούν να εξαιρούνται τα φάρµακα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για την κάλυψη κινδύνου ζωής ή τα ορφανά φάρµακα, µόνο όταν καλύπτονται από διεθνή κλινικά πρωτόκολλα. Μέχρι την κατάρτιση του Καταλόγου Συνταγογραφούµενων Φαρµάκων σύµφωνα µε τα κριτήρια της παρούσας παραγράφου, ισχύει ο θετικός κατάλογος όπως δηµοσιεύτηκε µε την Αρ. ΔΥΓ3/οικ. 104893 (Β΄ 2141 /26.9.2011) και τυχόν τροποποιηθεί από την πρώτη εφαρµογή του άρθρου 37 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228) και συµπληρωθεί από τη διαδικασία που περιγράφεται στην Αριθµ. ΔΥΓ3α/Γ.Π.95872 (Β΄ 2155).
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Μαρτίου 2012, 00:05:44
Απάντηση #603
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5.
β) Από 1ης Απριλίου 2012  όλοι οι ιατροί θα συνταγογραφούν τους ασφαλισµένους των ΦΚΑ κάνοντας αποκλειστικά χρήση της χηµικής ονοµασίας (δραστική ουσία) των φαρµάκων των δέκα (10) µεγαλυτέρων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών, για τις οποίες υπάρχουν φάρµακα µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας και γενόσηµα, ε ξ α ι ρ ο υ µ έ ν ω ν  α υ τ ώ ν  γ ι α  τ ι ς  χ ρ ό ν ι ε ς  π α θ ή σ ε ι ς.

Τη σκαπουλάρανε οι στατίνες, οι πραζόλες και η λοιπή παλιοπαρέα;

Παρ' το αυγό και κούρευ' το.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Μαρτίου 2012, 00:16:19
Απάντηση #604
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Υπάρχει μια αγορά μεγάλη, αγορά ουσιών, όπου η δαπάνη κάθε χρόνο, για μια πενταετία από το 2004 έως το 2009 ανέβαινε κατά 20% περίπου. Κάθε χρόνο!!!
Όχι δεν ήταν στα Ζωνιανά, ήταν στην Ελλάδα, στη δαπάνη του δημοσίου για φαρμακευτικές ουσίες.
Έτσι τα 2,4 δις που ξόδευε το κράτος για φάρμακα το 2004, έγιναν 5.26 δις το 2009.
Για να μην ξεχνιόμαστε, Υπουργοί Υγείας στο διάστημα αυτό χρημάτισαν οι κκ. Ν. Κακλαμάνης και Δ. Αβραμόπουλος.
Όποιος τους δει ας τους ρωτήσει, από περιέργεια, πως επέτυχαν τόσο θαυμαστά σταθερή αύξηση δαπανών για μια πενταετία.
Η τρόικα ζήτησε, λες και χρειαζόταν τρόικα να το ζητήσει, η δαπάνη να περιορισθεί στα 2.88 δις, περίπου στο 1.3% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν τρία, απλά.

1. Να ανοίξει το επάγγελμα των φαρμακοπωλών, όπου νομοθετικά δούλευαν με περιθώριο κέρδους 35% !

2. Να ελεγχθεί η ακατάσχετη συνταγογράφηση των ιατρών, που οδηγεί στο να παρέχονται στην Ελλάδα ακριβά, πρωτότυπα φάρμακα, όσα και στην Μ. Βρετανία.
Να ελεγχθεί διαμέσου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υιοθετώντας τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα από άλλες χώρες μιας και δικά μας δεν αξιωθήκαμε να φτιάξουμε.
Τι είναι αυτά; Απλά οι προδιαγραφές ανά ασθένεια με δημογραφικά χαρακτηριστικά, που λένε για παράδειγμα ότι καρκίνο του προστάτη τύπου β παθαίνει κατά μέσο όρο το 3% των ανδρών μιας ηλικίας κάθε χρόνο.
Άρα αν τα πανάκριβα φάρμακα θεραπείας του, δίνονται σε ποσοστό 8% στην Ελλάδα, θα συμπεράνουμε πως κάποιοι γιατροί ..πείσθηκαν περισσότερο από τον ιατρικό επισκέπτη.

3. Τέλος να αυξηθεί το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων στο 50%, όπως σε όλη την Ευρώπη, τα οποία γενόσημα θα πωλούνται στο 40% της αξίας του πρωτοτύπου.
Στα φάρμακα επειδή το κόστος έρευνας , παραγωγής, δοκιμής είναι τεράστιο κάθε νέο που επιτρέπεται να εισαχθεί στην αγορά (πρωτότυπο) έχει υψηλή τιμή όσο διαρκεί η άδεια ευρεσιτεχνίας, το πατέντο του.
Μετά , παράγονται εξίσου καλά φάρμακα αλλά πια όχι κατά αποκλειστικότητα. Κι επειδή και τα κόστη έρευνας έχουν αποσβεσθεί η τιμή μειώνεται στο μισό τουλάχιστον.
Αυτά τα καινούργια-όχι πρωτότυπα φάρμακα- λέγονται γενόσημα.

Ο κ. Λομβέρδος από το 2009 είχε 2 χρόνια για να συνεργασθεί με τη βιομηχανία, τους φαρμακοπώλες και τους γιατρούς ώστε να προχωρήσει τα μέτρα.
«Φαρμακο-τρίφθηκε» για δύο χρόνια με το ωράριο των φαρμακείων και μείωσε καταρχήν το ποσοστό κέρδους των.
Τίποτε άλλο.
Τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές συνιστούν, όπως είναι της μόδας να λέγεται, μνημονιακή επιταγή.
Άρα θα εφαρμοσθούν.
Δικαίως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες φωνάζουν πως στην ουσία οδηγούνται σε αφανισμό.
Γιατί σε διάστημα ενός μήνα πρέπει να προσαρμοσθούν σε μια αγορά με 50% μικρότερα έσοδα, με πλημμελείς ελέγχους των ιατρικών συνταγογραφήσεων, έκθετες στον ανταγωνισμό, που καταντά αθέμιτος, των πολυεθνικών.

Οι τελευταίες θα μπορούν να πιέζουν τόσο για θεραπείες χωρίς υποκατάσταση (πρωτότυπα φάρμακα πανάκριβα) όσο και να εισάγουν γενόσημα από χώρες παραγωγής χαμηλότερου κόστους όπως Ινδία και Κίνα που θα συνθλίψουν την εγχώρια παραγωγή.
Με το δίκιο της η ελληνική βιομηχανία ζητά δωδεκάμηνη περίοδο προσαρμογής, δεσμευόμενη στο να τηρηθούν οι στόχοι δαπάνης των 2.8 δις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.
Περίοδο όπου τα ταμεία θα ορίσουν μια τιμή αναφοράς για την κάθε δραστική ουσία.
Ζητούν όμως παράλληλα τον έλεγχο, σοβαρό, συστηματικό, μεθοδικό της συνταγογράφησης.
Ζητούν δηλαδή, γιατί αυτοί ξέρουν, κάποιος να προφυλάξει το σύστημα, από τους «θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας», τους γιατρούς.
Κανείς δεν αμφιβάλλει και όλοι μας έχουμε φίλους, εμπειρίες ή ακούσματα από εξαίρετους γιατρούς, επιστήμονες αλλά και ανθρώπους.
Επίσης όμως δεν αμφιβάλλουμε πως ο κυνισμός κυρίως, αλλά και η διαφθορά και η απληστία, φοροδιαφυγή κι εκμετάλλευση, στον δικό τους κλάδο υπερβαίνει τον ήδη επαχθή μέσο όρο των άλλων επαγγελμάτων.
Τα παραδείγματα άφθονα και η τωρινή στάση των ιατρικών συλλόγων αποκαλυπτική μιας ανατριχιαστικής Ελλάδας.
Αυτά τα 2 με 3 δις που η κακή τρόικα επιβάλλει να κόψουμε και ο Λοβέρδος νομοθετεί, λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα δημόσιας υγείας και τελικά το αποκούμπι περίθαλψης και σύνταξης των κατά τεκμήριο πιο αδύναμων Ελλήνων.
Γιατί διαμαρτύρονται λοιπόν και απεργούν και βγάζουν και διαφημιστικά μηνύματα πως η υγεία καταρρέει;
Γιατί πλέον δεν θα γράφουν το όνομα του φαρμάκου, αλλά τη δραστική θεραπευτική ουσία που πολλά διαφορετικά φάρμακα περιέχουν.
Δεν θα γράφει «amo…”, θα γράφει πενικιλίνη. Και πενικιλίνη έχουν πολλά φάρμακα. Ο φαρμακοπώλης * θα προτείνει όσα έχουν, αλλά το ασφαλιστικό ταμείο θα δικαιολογεί το φθηνότερο. Ο καταναλωτής θα αποφασίζει.
Το σύστημα υπάρχει παντού, μα παντού. Γιατί οι σύλλογοι οι ιατρικοί αντιδρούν; Γιατί απεργούν;
Γιατί ορισμένοι από αυτούς, έχουν μάθει να ..επιβραβεύονται.
Καταρχήν από τους ασθενείς, με αυτό που λέγεται φακελάκι.
Την άλλη επιβράβευση την δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Πως; Γιατί;
Μα για το όνομα του φαρμάκου. Του δικού τους, της κάθε εταιρίας.
Που ο γιατρός είχε την εξουσία, και τώρα την χάνει, να αναγράφει στη συνταγή-εντολή προς φαρμακοπώλη.
Κι έτσι στην αλυσίδα της υγείας, αυτός ο γιατρός που ο όρκος του είναι να παίρνει τον πόνο από τους ανθρώπους, μεσάζοντας και αυθέντης λειτουργός, απολαμβάνει τα δώρα της επιστήμης του.
Τι κι αν τα ταμεία χρεοκοπούν; Κι αν η χώρα παραπαίει και η υγεία καταρρέει;
Πάντα υπάρχουν άλλοι, πολιτικοί, υπουργοί, ξένοι, Γερμανοί για να φταίνε.
Οι γιατροί συμπονούν, συμπάσχουν αλλά και εισπράττουν.
«Θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας».
Όπως οι δράκοι στα παραμύθια που φυλάνε ζηλόφθονα το θησαυρό τους.
Και τα ρουθούνια τους πετάνε φλόγες**, διαστέλλονται από τον κίτρινο πυρετό.


* Α, νά το πάλι. Στο τέλος θα τον βγάλει και φαρμακοψ...

** Και ένα σχετικό ανέκδοτο (για όσους δεν το ξέρουν):
- Γιαγιά, μήπως είδες τα χάπια μου; Γράφουν LSD απ' έξω.
- Βρε ασ' τα χάπια σου κι έλα να διώξουμε τον κίτρινο δράκο από την κουζίνα...

« Τελευταία τροποποίηση: 6 Μαρτίου 2012, 12:57:00 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Μαρτίου 2012, 08:29:57
Απάντηση #605
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Συνέχεια:

Άρθρο 22
Η παράγραφος 1 του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α΄31) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1.α) Για κάθε φαρµακευτικό ιδιοσκεύασµα που συνταγογραφείται από ιατρό και το τίµηµα του οποίου καλύπτεται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), τον Ενιαίο Οργανισµό Παροχών Υγειονοµικής Περίθαλψης (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τον Οίκο Ναύτου, θεσπίζεται «τιµή κοινωνικής ασφάλισης» (εφεξής Τ.Κ.Α.) η οποία συνίσταται στην τιµή παραγωγού ή εισαγωγέα, όπως αυτή ορίζεται στην κάθε φορά ισχύουσα υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο τιµολόγησης των φαρµακευτικών ιδιοσκευασµάτων µειωµένη κατά 9%. Οι Φ.Κ.Α. καλύπτουν τη δαπάνη χορήγησης των συνταγογραφούµενων φαρµάκων µέχρι του ποσού της λιανικής τιµής µειωµένης κατά το ποσό της συµµετοχής του ασφαλισµένου και της προκύπτουσας διαφοράς µεταξύ της τιµής παραγωγού ή εισαγωγέα και της Τ.Κ.Α.. Η δαπάνη που αφορά το παρακρατούµενο 9% βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) των φαρµακευτικών ιδιοσκευασµάτων και θεωρείται «επιστροφή» (rebate) των Κ.Α.Κ. των φαρµακευτικών προϊόντων προς τους Φ.Κ.Α. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
β) Το ποσό που υποχρεούται να αποδώσει κάθε εταιρεία ή κάτοχος άδειας κυκλοφορίας φαρµακευτικών προϊόντων προκύπτει από τα στοιχεία των συνολικών πωλήσεών της ανά φαρµακευτικό ιδιοσκεύασµα, αφού αφαιρεθούν οι πωλήσεις προς τα νοσοκοµεία και οι παράλληλες εξαγωγές σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (Ε.Ο.Φ.). Για τον υπολογισµό του ποσού λαµβάνεται υπόψη η σχέση δηµόσιας προς ιδιωτική φαρµακευτική δαπάνη, ήτοι 80% - 20%.
....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Μαρτίου 2012, 09:19:38
Απάντηση #606
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε μια χώρα που βιώνει , έστω μεθοδευμένα, μια έκτακτη κατάσταση την οποία οι παγκόσμιοι οίκοι χαρακτηρίζουν επιλεκτική χρεοκοπία και οι παλιοί καθηγητές περιέγραφαν γλαφυρά ως συναινετικό χρεοστάσιο , είναι λογικό να επικρατεί οργή , σύγχυση ,ανασφάλεια και λελογισμένος φόβος .
Ευτυχώς ή δυστυχώς όλα εξελίσσονται με το ανεπίσημο ιατρικό πρωτόκολλο της ευθανασίας. Το πλαίσιο των επικαιροτήτων είναι ασφυκτικά γεμάτο από την Βουλή που μοιάζει μεθυσμένη ως τα παραδόξως υπερδανεισμένα κυβερνητικά κόμματα και τα νεόκοπα σχήματα που συνωθούνται σε μια αβέβαιη εκλογική αφετηρία χωρίς αφέτη και καψούλι στο πιστόλι .

Στις εφορίες ανά την χώρα εκατοντάδες χιλιάδες τρέχουν να προλάβουν διακανονισμούς που αρχικά είχαν την παρανοϊκή χρονική ρήτρα του 48ώρου. Στις δημόσιες υπηρεσίες τα χειρουργεία των καταργήσεων , εφεδρειών και απολύσεων θα συντονίζουν Γάλλοι ειδικοί της δημόσιας διοίκησης , πριν οι Γερμανοί καταφθάσουν (;) στις εφορίες . Τα φαντάσματα του 19ου αιώνα όταν οι Εσπέριοι προσπαθούσαν να οργανώσουν κράτος επιστρέφουν κατά τρόπο σουρεαλιστικό .

Στο μεταξύ οι πάλαι ποτέ αποικίες του Ινδικού που ξέφυγαν από τη βιομηχανία των μπαχαρικών και κατασκευάζουν από υπολογιστές μέχρι διαστημόπλοια πλημμυρίζουν τις αποικίες των νεόπτωχων της ευρωζώνης με τα περιβόητα πια γενόσημα φάρμακα . Τι απίθανος επικοινωνιακός νεολογισμός των ιθυνόντων για να μην τα ονομάσουν αντίγραφα , υποκατάστατα , φάρμακα φασόν ,απατεντάριστα , μαϊμούδες η όπως αλλιώς παρά με το βαρύγδουπο γενόσημα .

Ένας νεολογισμός που γύρω του έχουν ανοιχθεί χαρακώματα στα οποία μάχονται λυσσαλέα , φαρμακοποιοί , εισαγωγείς , γιατροί , καθηγητές και κάθε λογής μεταπράτες . Όπως παλιά οι φάρες ή οι οικογένειες ευγενών υπεράσπιζαν τα θαυμαστά οικόσημα τους με τους θυρεούς και τα άλλα χαρακτηριστικά μοναδικότητας έτσι και τώρα στην χειμαζόμενη χώρα ,οι φατρίες συμφερόντων συγκρούονται με φόντο την ανασφάλεια χιλιάδων ασθενών και φαρμακόπληκτων .

Σε μια επιτροπευόμενη και δέσμια οικονομία που τρώει τις σάρκες της και τους ανθρώπους της με κάθε τρόπο δεν ήταν δυνατόν να την γλυτώσουν οι άρρωστοι . Όπως φαίνεται πολλοί ασθενείς θα πληγούν , αλλά πιότερο θα πληγούν οι αλυσίδες των αισχρών κερδοσκόπων . Πάνε στο βρόντο , ταξίδια , συνέδρια , ποσοστά , θα σκονιστούμε από τις κορτιζόνες και τα πλασέμπο . Πάνε και τα λουτρά των φτωχοσυνταξιούχων που στα νεσεσέρ τους κουβαλούσαν από αντιπηκτικά αιχμής μέχρι στυτικά σκευάσματα τέταρτης γενιάς ,που υπόσχονταν συνδυαστικές θεραπείες , διαβήτη, υπέρτασης και χρόνιας αποφρακτικής. Στο σύγχρονο χρεοστάσιο θα κοστολογηθούν τα πάντα , ακόμη κι αν συμφέρει να ζουν οι άρρωστοι .
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2012, 10:57:20 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Μαρτίου 2012, 10:03:50
Απάντηση #607
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Στο μεταξύ, οι υπάρχουσες αδυναμίες του συστήματος παραμένουν...
Π.χ. είναι τόσο δύσκολο να συντονιστούν με το ποια σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά και να μην επιτρέπουν άλλα αντί άλλων...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

2 Μαρτίου 2012, 11:04:57
Απάντηση #608
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
01/03/2012

Όταν εκπρόσωποι πολιτικών και συνδικαλιστικών σχηματισμών λένε “το Κεφάλαιο πίνει  το αίμα του λαού”, “ο λαός οδηγείται στον αφανισμό”, ”καταδικάζετε τους συνταξιούχους σε θάνατο”, όλοι αντιλαμβάνονται την συγγνωστή υπερβολή του δημόσιου λόγου και κανείς δεν σπεύδει να συντάξει διαθήκη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταση των εκφράσεων φτάνει στη στρατόσφαιρα όπου οι λέξεις χάνουν την βαρύτητά τους. Τα πράγματα διαφέρουν όμως όταν πρόκειται για επιστημονικούς συλλόγους.

Επί μέρες βομβαρδιζόμαστε από πληρωμένες διαφημίσεις των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας που πραγματικά έχουν τρομάξει τον κόσμο. Όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες ότι “ η ζωή κοστολογείται  23 ευρώ”, “έχουμε ασθενείς δύο κατηγοριών”, “η Υγεία παρέχεται σε δόσεις”, “θα γεμίσουμε επικίνδυνα φάρμακα”, “η ζωή των πολιτών μπαίνει σε κίνδυνο”, εύλογο είναι να  προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία. Η πιο άμεση αντίδραση θα είναι να ωθηθούν οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν απ΄το υστέρημά τους πανάκριβα πρωτότυπα φάρμακα γιατί θα φοβούνται να πάρουν τα πολύ φτηνότερα γενόσημα που δικαιολογούν τα Ταμεία τους.

Οι επιστήμονες όμως δεν συνθηματολογούν, δεν κινδυνολογούν, δεν αοριστολογούν. Ο πρώτος ρόλος τους, κυρίως των επιστημών που σχετίζονται με την Υγεία, είναι να αποτελούν πυλώνα νηφαλιότητας και ηρεμίας της κοινωνίας και να αποφορτίζουν το κλίμα τρομοκρατίας που συχνά εμφανίζεται όταν τα θέματά τους υπάρχουν στην επικαιρότητα. Όχι να το δημιουργούν οι ίδιοι. Οι επιστήμονες  οφείλουν να μιλούν επιστημονικά και  όχι δημοσιογραφικά και πολιτικά. Να μιλούν δηλαδή με στοιχεία, στατιστικές, αριθμούς και να δίνουν υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ας πούμε:

1.Γιατί μέχρι τώρα η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων κινείτο στη χώρα μας στα επίπεδα του 18% όταν ο μέσος  όρος στην Ευρώπη είναι 50% και στις ΗΠΑ 70%; Στις χώρες αυτές οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν ή οι μέθοδοι ελέγχου των γενοσήμων  που διενεργούνται εκεί είναι ασφαλείς; Γιατί  απλώς δεν ζητούν και εδώ ανάλογης ασφάλειας ελέγχους της βιοισοδυναμίας των φαρμάκων; Ο ΕΟΦ έχει ανακοινώσει ότι το ποσοστό των ελαττωματικών αντιγράφων που έχει διαπιστώσει στην χώρα μας είναι 4%, περίπου όσο και των πρωτοτύπων. Έχουν αυτοί άλλα στοιχεία;

2.Γιατί τα ελληνικής παρασκευής γενόσημα είναι ακριβότερα από τα εισαγωγής; Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας θέσεων εργασίας στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αλλά την ίδια στιγμή δεν ζητούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής για το ελληνικό γενόσημο και τα Ταμεία ακριβότερα φάρμακα; Έχουν δεδομένα ότι οι φαρμακοβιομηχανίες τρίτων χωρών, που τελούν υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, παράγουν επισφαλή γενόσημα ή απλώς επιμένουν ελληνικά;

3.Ποιές ακριβώς είναι οι ενστάσεις τους στην αναγραφή από τους ιατρούς της δραστικής ουσίας και την επιλογή από τους φαρμακοποιούς τους φθηνότερου φαρμάκου; Πέραν της περιγραφής της μεθόδου περίπου σαν να ήταν η Πύλη της Κολάσεως, μια ψύχραιμη επιστημονική εξήγηση δεν ακούσαμε.

4.Πιστεύουν ότι μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαιναν καλά; Επιθυμούν να διατηρηθούν ως έχουν; Η δαπάνη για φάρμακο στη χώρα μας αυξήθηκε σε μιά δεκαετία 400%, φτάνοντας στα 5,2 δις ετησίως όταν στο ίδιο διάστημα ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αυξήθηκε 50%. Είναι εντάξει αυτό; Και αν όχι πιστεύουν ότι υπάρχουν μέλη τους που με πράξεις ή παραλείψεις συνέβαλαν στην παράδοξη αύξηση αυτής της δαπάνης; Αν μας πουν “πάντα υπάρχουν λίγοι επίορκοι” θα τους πούμε ότι λίγοι δεν φτάνουν για τέτοιο πάρτυ. Και τι έχουν κάνει οι ίδιοι για αυτό το φαινόμενο; Δεν είναι ανεύθυνες επιστημονικές εταιρείες αλλά επιστημονικοί σύλλογοι που χορηγούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στα μέλη τους και εγγυώνται την τήρηση της δεοντολογίας. Ο Προέδρος των Φαρμακοποιών, στο διάστημα που αναφέρω, υπήρξε για πολλά χρόνια Διοικητής του ΙΚΑ και τότε κατήγγειλε την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη. Με τη νέα του ιδιότητα έχει να καταγγείλει μόνο το Κράτος;

Αυτήν τη στιγμή ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί το μόνο αντίβαρο που θα  διαφωτίσει τον πολίτη αν οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι προς το συμφέρον του ή όχι. Κάποιες μεμονωμένες φωνές που νηφάλια εξήγησαν ορισμένους κινδύνους (π.χ. αλλεργίες στα έκδοχα, μη επαρκές δείγμα στους ελέγχους  βιοισοδυναμίας κλπ. ) οπωσδήποτε συμβάλλουν σε διεξοδικότερη επιστημονική συζήτηση και ενημέρωση. Η αμιγώς συντεχνιακή και συνδικαλιστική συμπεριφορά των επιστημονικών συλλόγων όχι.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2012, 11:07:57 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Μαρτίου 2012, 11:29:23
Απάντηση #609
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Σήμερα στο ιατρείο μου δέχτηκα ένα ερώτημα που, ομολογουμένως, με έφερε σε δύσκολη θέση. Ο ασθενής που με ρώτησε είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, όχι μορφωμένος, ηλικίας 74 ετών.

Μου είπε λοιπόν το εξής: "γιατρέ μου έχω μία απορία. Εγώ δεν έχω πτυχία και γνώσεις ούτε στα ιατρικά ούτε στα μαθηματικά. Ακούω όμως στην τηλεόραση κάθε μέρα για τα φάρμακα να τσακώνονται. Ο υπουργός λέει ότι πρέπει τα φασόν φάρμακα να ανέβουν από 18% στο 50% και παραπάνω, ίσως. Έτσι θα σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση και οι μίζες των γιατρών. Οι γιατροί λένε ότι θέλουν να γράφουν τα "γνήσια" γιατί είναι καλύτερα φάρμακα και ότι τα φασόν κυκλοφορούν επειδή δίνουν "μίζα". Ρωτάω εγώ με το φτωχό μυαλό μου. Αν τα φασόν φάρμακα δίνουν μίζα και οι γιατροί μας είναι της "αρπαχτής" τότε γιατί μέχρι τώρα τα φασόν πουλούσαν μόνο 18%; Άρα ή δεν ισχύει το 18% ή οι γιατροί μας δεν τα παίρνουν ή δίνουν "μίζες" και οι γνήσιες εταιρείες. Όμως, όλοι παραδέχονται στις συζητήσεις, ότι οι "μίζες" δίνονται συνήθως από τα φασόν. Όσο για το 18%, πες μου γιατρέ μου, πώς γίνεται οι συγγενείς και οι γνωστοί μου να παίρνουν σχεδόν όλοι φασόν φάρμακα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 70%; Οι στατιστικές του κράτους τελικά αληθεύουν ή είναι σαν αυτές του προϋπολογισμού; Εγώ πάντως το μόνο που κατάλαβα αυτές τις μέρες είναι ότι επιστήμονες έχουμε πάρα πολλούς, ανθρώπους με παιδεία, όμως, πόσους; Γιατί παιδί μου ένας επιστήμονας δεν φωνάζει ούτε λέει πράγματα χωρίς να τα σκέφτεται. Ένας επιστήμονας έχει ευθύνη και των πράξεων και των λόγων του. Εξηγήστε μας απλά τι συμβαίνει(υπουργός, γιατροί, φαρμακοποιοί) και αφήστε μας να διαλέξουμε."

Από τον παραπάνω διάλογο μου γεννήθηκαν απορίες. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με τα ερωτήματα του κυρίου θα του ήμουν ευγνώμων. Ειδικά αυτό με το 18%. Πράγματι, όλοι μας, γύρω βλέπουμε να λαμβάνονται από ασθενείς μόνο 18% γεννόσημα; Ή το "επιστημονικό" μας μάτι δεν αντιλαμβάνεται όσα βλέπει το μάτι ενός απλοϊκού ανθρώπου με μηδαμινές γνώσεις αριθμητικής;

Μπορούμε να πειραματιστούμε και μόνοι μας. Με την απλή δοκιμασία "μίας αναλογίας" να "ελέγξουμε" την ισχύ της μηδενικής υπόθεσης του Υπουργείου Υγείας(Ηο:τα γεννόσημα κατέχουν το 18% της πίτας των φαρμάκων). Σίγουρα χρειάζεται απλή τυχαία δειγματοληψία σε ολόκληρο τον πληθυσμό, για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα όμως επειδή η διαφορά με μία πρώτη ματιά είναι τεράστια μας αρκούν τα δείγματα του πληθυσμού των ιατρείων μας για να αποκτήσουμε μία πρώτη άποψη. Στη συνέχεια μπορεί να διορθωθεί και να τελειοποιηθεί. Εγώ προσωπικά θα το κάνω. Θα δω από το αρχείο μου, τι παίρνουν οι ασθενείς μου(από εμένα και από άλλους ιατρούς) και θα ελέγξω, στατιστικά, την υπόθεση. Θα σας το ανακοινώσω δημόσια το αποτέλεσμα με μορφή ποσοστού και επιπέδου σημαντικότητας. Δεν χρειάζεται η κοινοποίηση του απόλυτου αριθμού των ασθενών, οπότε μπορούμε όλοι μας, χωρίς φόβο εφορίας και γενικότερης "έκθεσης", να κάνουμε τους υπολογισμούς μας και να τους κοινοποιήσουμε στο παρόν φόρουμ, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Είμαστε πολλοί και έχουμε τη δύναμη της έρευνας, εάν συνεργαστούμε.     

Σας ευχαριστώ.

    
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2012, 12:42:36 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

2 Μαρτίου 2012, 15:26:43
Απάντηση #610
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
@medicus
Η αίσθηση των περισσοτέρων από μας είναι ότι το 18% είναι πολύ υποτιμημένο. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί και το ερώτημα: "Πόσο τοις εκατό είναι τα γενόσημα σε σύνολο ουσιών που δεν προστατεύονται από πατέντα και θεωρούνται ανατικατάστατες, είτε τυπικά, είτε πολύ περισσότερο, ουσιαστικά;".
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Μαρτίου 2012, 16:39:02
Απάντηση #611
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@medicus
Η αίσθηση των περισσοτέρων από μας είναι ότι το 18% είναι πολύ υποτιμημένο. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί και το ερώτημα: "Πόσο τοις εκατό είναι τα γενόσημα σε σύνολο ουσιών που δεν προστατεύονται από πατέντα και θεωρούνται ανατικατάστατες, είτε τυπικά, είτε πολύ περισσότερο, ουσιαστικά;".

Με την ερώτησή σου αυτή, Βασίλη, τοποθετείς τα δεδομένα του Υπουργείου στα σκουπίδια και καλά κάνεις. Πράγματι, με τη μέθοδο της "προτύπωσης" και μόνο, μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημά σου και σε μια δεκάδα, τουλάχιστον, ακόμη σημαντικών ερωτήσεων.

Δυστυχώς το Υπουργείο, οι Ιατρικοί και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για μία σοβαρή συζήτηση και επίλυση του τεράστιου προβλήματος της υπέρ και κακο-συνταγογραφίας. Βιάζονται ποιος θα προλάβει να αναλάβει νέος διαχειριστής και μεσολαβητής του οικονομικού τμήματος της Υγείας.

Οι πολλές και δυνατές φωνές των τελευταίων ημερών κρύβουν μεγάλα συμφέροντα και περιπλέκουν προβλήματα των οποίων οι λύσεις, πολλές φορές, είναι εκτός από αυτονόητες και υπεραπλουστευμένες.  
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2012, 16:47:35 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

3 Μαρτίου 2012, 11:52:13
Απάντηση #612
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Γίγαντας συνδικαλιστής φμφ ισοπεδώνει προ-εμπορικούς, μικρόνοες, υποκριτές, συμφεροντολόγους, φωνακλάδες ιατρούς:

Not a valid youtube URL
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Μαρτίου 2012, 12:03:11 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Μαρτίου 2012, 11:54:44
Απάντηση #613
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα στο ιατρείο μου δέχτηκα ένα ερώτημα που, ομολογουμένως, με έφερε σε δύσκολη θέση. Ο ασθενής που με ρώτησε είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, όχι μορφωμένος, ηλικίας 74 ετών.

Μου είπε λοιπόν το εξής: "γιατρέ μου έχω μία απορία. Εγώ δεν έχω πτυχία και γνώσεις ούτε στα ιατρικά ούτε στα μαθηματικά. Ακούω όμως στην τηλεόραση κάθε μέρα για τα φάρμακα να τσακώνονται. Ο υπουργός λέει ότι πρέπει τα φασόν φάρμακα να ανέβουν από 18% στο 50% και παραπάνω, ίσως. Έτσι θα σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση και οι μίζες των γιατρών. Οι γιατροί λένε ότι θέλουν να γράφουν τα "γνήσια" γιατί είναι καλύτερα φάρμακα και ότι τα φασόν κυκλοφορούν επειδή δίνουν "μίζα". Ρωτάω εγώ με το φτωχό μυαλό μου. Αν τα φασόν φάρμακα δίνουν μίζα και οι γιατροί μας είναι της "αρπαχτής" τότε γιατί μέχρι τώρα τα φασόν πουλούσαν μόνο 18%; Άρα ή δεν ισχύει το 18% ή οι γιατροί μας δεν τα παίρνουν ή δίνουν "μίζες" και οι γνήσιες εταιρείες. Όμως, όλοι παραδέχονται στις συζητήσεις, ότι οι "μίζες" δίνονται συνήθως από τα φασόν. Όσο για το 18%, πες μου γιατρέ μου, πώς γίνεται οι συγγενείς και οι γνωστοί μου να παίρνουν σχεδόν όλοι φασόν φάρμακα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 70%; Οι στατιστικές του κράτους τελικά αληθεύουν ή είναι σαν αυτές του προϋπολογισμού; Εγώ πάντως το μόνο που κατάλαβα αυτές τις μέρες είναι ότι επιστήμονες έχουμε πάρα πολλούς, ανθρώπους με παιδεία, όμως, πόσους; Γιατί παιδί μου ένας επιστήμονας δεν φωνάζει ούτε λέει πράγματα χωρίς να τα σκέφτεται. Ένας επιστήμονας έχει ευθύνη και των πράξεων και των λόγων του. Εξηγήστε μας απλά τι συμβαίνει(υπουργός, γιατροί, φαρμακοποιοί) και αφήστε μας να διαλέξουμε."

Από τον παραπάνω διάλογο μου γεννήθηκαν απορίες. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με τα ερωτήματα του κυρίου θα του ήμουν ευγνώμων. Ειδικά αυτό με το 18%. Πράγματι, όλοι μας, γύρω βλέπουμε να λαμβάνονται από ασθενείς μόνο 18% γεννόσημα; Ή το "επιστημονικό" μας μάτι δεν αντιλαμβάνεται όσα βλέπει το μάτι ενός απλοϊκού ανθρώπου με μηδαμινές γνώσεις αριθμητικής;

Μπορούμε να πειραματιστούμε και μόνοι μας. Με την απλή δοκιμασία "μίας αναλογίας" να "ελέγξουμε" την ισχύ της μηδενικής υπόθεσης του Υπουργείου Υγείας(Ηο:τα γεννόσημα κατέχουν το 18% της πίτας των φαρμάκων). Σίγουρα χρειάζεται απλή τυχαία δειγματοληψία σε ολόκληρο τον πληθυσμό, για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα όμως επειδή η διαφορά με μία πρώτη ματιά είναι τεράστια μας αρκούν τα δείγματα του πληθυσμού των ιατρείων μας για να αποκτήσουμε μία πρώτη άποψη. Στη συνέχεια μπορεί να διορθωθεί και να τελειοποιηθεί. Εγώ προσωπικά θα το κάνω. Θα δω από το αρχείο μου, τι παίρνουν οι ασθενείς μου(από εμένα και από άλλους ιατρούς) και θα ελέγξω, στατιστικά, την υπόθεση. Θα σας το ανακοινώσω δημόσια το αποτέλεσμα με μορφή ποσοστού και επιπέδου σημαντικότητας. Δεν χρειάζεται η κοινοποίηση του απόλυτου αριθμού των ασθενών, οπότε μπορούμε όλοι μας, χωρίς φόβο εφορίας και γενικότερης "έκθεσης", να κάνουμε τους υπολογισμούς μας και να τους κοινοποιήσουμε στο παρόν φόρουμ, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Είμαστε πολλοί και έχουμε τη δύναμη της έρευνας, εάν συνεργαστούμε.    

Σας ευχαριστώ.

Λοιπόν, από το αρχείο των ασθενών μου, παραθέτω επεξεργασμένα τα δεδομένα που αφορούν στο ποσοστό χρήσης των γεννοσήμων φαρμάκων (του συγκεκριμένου πληθυσμιακού δείγματος). Αφορά σε χρόνιες παθήσεις και για συνταγές τόσο δικές μου όσο και άλλων συναδέλφων, που παρακολουθούν παράλληλα με εμένα ασθενείς του δείγματος που σας παρουσιάζω. Μέσα σε παρένθεση το ποσοστό των γεννοσήμων και το επίπεδο σημαντικότητας.

Εισπνεόμενα για ΧΑΠ (47%, p<0.01)
Ομεπραζόλη (81%,  p<0.01)
Κλοπιδογρέλη (34%,   p<0.01)
Αλενδρονάτη (76%,  p<0.01)
Σιμβαστατίνη (93%,  p<0.01)
Ατορβαστατίνη (54%,  p<0.01)
Ω-3(78%,  p<0.01)
Αντιυπερτασικά (42%,  p<0.01)
Αντικαταθλιπτικά (69%,  p<0.01)

Πού είναι το 18%; Το p δεν είναι απλά μικρότερο του 1%, είναι "απείρως" μικρότερό του. ???

Υπάρχει, πιστεύω, γενικότερη παραπληροφόρηση(εκατέρωθεν) με το όλο θέμα και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε πανικό, διαμάχες και απρεπείς συμπεριφορές(εκατέρωθεν).

Επιμένω σε μία νηφάλια και πιο ειλικρινή συζήτηση με, πρώτον, λογικές και στοιχειοθετημένες θέσεις(εκατέρωθεν) και, δεύτερον, με πραγματική διάθεση διάσωσης τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και της προσωπικής, επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας όλων των συμβαλλόμενων φορέων και μελών.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η ουσία του θέματος είναι η υπεράσπιση της Υγείας, όχι ως θεότητα αλλά ως ευλογία του ανθρώπινου είδους. Αφορά όλους μας και για πάντα.  


 
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Μαρτίου 2012, 12:39:38 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

3 Μαρτίου 2012, 14:53:38
Απάντηση #614
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ναι στη συνέχιση της εμπορικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει υψηλός, ισχυρίζεται ο οίκος αξιολόγησης
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
69990 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7446 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
22942 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator