Μέχρι τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αξιοπιστία των γεννόσημων και την απώλεια του ελέγχου της χορήγησης φαρμάκων από τη μεριά των γιατρών.
Αν και το τελευταίο χωράει αρκετή συζήτηση , από τη στιγμή που και η συντάγογράφηση με βάση τη δραστική δεν αποκλείει την κατευθυμνόμενη συνταγογράφηση.
Στην πραγματικότητα ούτε η μείωση του κόστους είναι βέβαιη, από τη στιγμή που δε μπορεί να ελεγχθεί η αντικατάσταση φτηνών πρωτότυπων από ακριβότερα αντίγραφα. Χαρακτηριστική η περίπτωση κλοπιδρογέλης- ασπιρίνης, αμεα-σαρτάνης κτλ.
Για λόγους οικονομίας της συζήτησης δέχομαι ότι τα γεννόσημα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν είναι απολύτως αξιόπιστα.
Και πάλι η βίαιη και αναγκαστική στροφή, θα δημιουργήσει απίστευτες καταστάσεις. Έχει σημασία να δούμε το ζήτημα και από τη μεριά των ασθενών και ειδικά των ανθρώπων με "λειτουργικού" τύπου δυσκολίες. Φανταστείτε πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν αν κατάσταση διαμορφωθεί ως εξής :
Κάθε φορά διαφορετικό φάρμακο , σε διαφορετική συσκευασία, με διαφορετική φαρμακοτεχνική μορφή, πιθανώς συνταγογραφημένα από διαφορετικό γιατρό...
Το ζήτημα της συμμόρφωσης είναι-έτσι κι αλλιώς- κεντρικό και συχνά δυσεπίλυτο πρόβλημα, τώρα θα μετατραπεί πραγματικό γρίφο.
Δε θα ισχυριστώ ότι με πολύ επιμονή και επένδυση στην εκπαίδευση των ασθενών, το πρόβλημα αυτό είναι αδύνατο να λυθεί, αλλά σίγουρα απαιτεί χρόνο, κόπο και πάνω από όλα σταθερή, λειτουργική και μακροχρόνια σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Απαιτεί στιβαρές δομές ΠΦΥ και σίγουρα συνολική αλλαγή στην κουλτούρα χρήσης των φαρμάκων. Όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε οι θεραπευτές, αλλά και από τη μεριά της κοινωνίας.
Προσωπικά από θέση αρχής υποστηρίζω τόσο τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, όσο και τη χρήση αξιόπιστων γεννόσημων.
Ο τρόπος , όμως, με τον οποίο εισάγεται η αλλαγή, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να θεωρεί τα γεννόσημα ως ένα νέου είδους χαράτσι. Δυστυχώς και η πολιτική ηγεσία έτσι το αντιλαμβάνεται, Ως ένα ακόμα χαράτσι...
Επίσης θεωρώ ότι πρέπει ,επιτέλους, να υπάρξει μια συζήτηση για την ίδια τη δομή και εξάρτιση της ιατρικής επιστήμης, από τις εταιρίες φαρμάκου -τεχνολογίας. Να μπει ένα τέλος στις φάμπρικες των κατασκευασμένων ασθενειών και πανάκριβων "φουσκών".