Χαίρομαι που ανοίγει η συζήτηση.
Μεγαλόσχημοι αλλά και πιο low-profile φμφ που σκέπτονται με το νωτιαίο μυελό (που, ως γνωστό βρίσκεται πιο κοντά στην τσέπη σε σχέση με τον εγκέφαλο) αντιτίθενται ακόμη στη δραστική με επιχειρήματα που έχω αναφέρει σε προηγούμενο ποστ μου,
Γιατί οι Έλληνες φμφ είναι αντίθετοι ή τουλάχιστον αδιάφοροι στο θέμα της καθιέρωσης της δραστικής ουσίας;
1. Πού ν' ασχολούμαι τώρα με δραστικές, πιο εύκολο μου είναι να δίνω έτοιμα κουτιά με τ' όνομά τους
2. Για να μη μπλέξω σε ανταγωνισμό με τα άλλα φαρμακεία για το ποιός φέρνει τα καλύτερα σκευάσματα
3. Για να μπορώ να απουσιάζω όσο θέλω από το φαρμακείο μου αφήνοντας πίσω μόνο τη βοηθό μου να εκτελεί εύκολα
4. Γιατί αν σταματήσει το δούναι και λαβείν μεταξύ ιατρών-φαρμακευτικών εταιρειών, ο ιατρός δεν θα έχει λόγο να "παραφουσκώνει" τις συνταγές του, κι έτσι θα μειωθεί το κέρδος μου, που -σημειωτέον- προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του κόστους της αγωγής.
5. Τί είναι η δραστική ουσία; Εγώ σπούδασα τουρίστας και το φαρμακείο το κληρονόμησα έτοιμο.
κυρίως δε αυτό που φοβούνται είναι η μείωση του τζίρου τους αφού ο ιατρός δεν θα έχει "επικίνητρο" να παράγει πληθωρικές συνταγές.
Μόνο που τώρα ο τζίρος τους έγινε ...εοπυύσιος, τουτέστιν τοξικός και οι λιγότερο αργόστροφοι έχουν στραφεί πλέον υπέρ της δραστικής.
Έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί η δραστική βέβαια, πρόκειται για μία ακόμη στρέβλωση a la greca.
Πιο συγκεκριμένα, εάν η εμπορική συσκευασία που γράφει ο ιατρός έχει τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς, ο φμφ
θα έχει δικαίωμα υποκατάστασης* με ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (της αρεσκείας του) στην τιμή αναφοράς. Δηλαδή, π.χ., αν γράψω "Zinadol", o φμφ θα μπορεί να το υποκαθιστά με μία άλλη κεφουροξίμη αξετίλ της αρεσκείας του στην τιμή αναφοράς.
Αν όμως το φάρμακο που γράφει εμπορικά ο ιατρός βρίσκεται στην τιμή αναφοράς, ο φμφ
δεν μπορεί να το υποκαταστήσει και πρέπει να το βρει και να το φέρει! Γι΄αυτό είπαμε ότι θα γεμίσουν τα ράφια τους με εκατοντάδες φασόν (ή καραφασόν) και ότι το πολύτιμο/δυσεύρετο πια κεφάλαιο κίνησης τους θα συνεχίσει να δεσμεύεται/διασπαθίζεται με βάση τις εκάστοτε προτιμήσεις του ιατρού.
*
διόρθωση: Στην παρούσα φάση ο φμφ δεν θα έχει ακόμη το διακαίωμα υποκατάστασης, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα το αποκτήσει.