Μερικές φορές συμβαίνει να παριστάνουμε τον ιατρό και εντός ιατρείου...
Άλλες πάλι, συμβαίνει να αποποιούμαστε το ρόλο του ιατρού εντός (ή εκτός) ιατρείου. Μερικές φορές μάλιστα, τον διαχωρισμό μας από την ιδιότητα του ιατρού, τον κάνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος (ενίοτε Ασθενής) για λογαριασμό μας.
Μια τέτοια περίπτωση, μου παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά όταν κάποιος ασφαλισμένος απαντά στην συμβατική ερώτησή μου " Τί κάνετε; " με κάτι σαν τα κατωτέρω:
- Αν ήμουν καλά, δεν θα ερχόμουν εδώ.
ή
- Εσύ είσαι γιατρός, εσύ πες μου.
Το επάγγελμά μας συμβαίνει να αποτελεί κατ΄εξοχή χώρο όπου προσπαθούν να συνεννοηθούν αλλά και να συνεργαστούν άτομα με διαφορετικό ψυχολογικό μομέντουμ (άλλοι στα πάνω τους, άλλοι στα κάτω τους, άλλοι με αισιοδοξία/διάθεση για ζωή - άλλοι παραιτημένοι κ.λπ. πάντως ΟΛΟΙ διεξάγοντας κάποιας μορφή αγώνα/πάλη στη ζωή τους) και μπακγκράουντ, π.χ. οι «σπουδαγμένοι», του «Πανεπιστημίου» (εμείς) με τους «λαϊκούς» «ξωμάχους» (όλες οι λέξεις με πολλά εισαγωγικά).
Στις περιπτώσεις αυτές, αν κανείς από τους δυο δεν προσπαθήσει να κατανοήσει τις θέσεις και τα κίνητρα του άλλου, επέρχεται τέλεια ασυνεννοησία και χάος.
Πάντως, τίποτε από τα παραπάνω δεν δικαιολογεί ξεσπάσματα (εκρήξεις) οργής που παραβιάζουν το Savoir Vivre (και τις οποίες ο γράφων πλέον καταγράφει στο βιβλίο ασθενών) όπως "Δε γ..... στε όλοι ομαδικώς λέω 'γω", "Τριμπούρδελο το κάνατε το ΕΣΥ", "Τί με κοιτάς ρε, γ... τις επιστήμες και τις τρίχες σας", "Τι ΕΚΑΣ και μ.... μου ζητάς - φέρε να τη γράψω μόνος μου τη συνταγή" και, απαράλλαχτα στο τέλος, "Ένας Παπαδόπουλος σας χρειάζεται", τις οποίες σκέφτομαι να ανεβάσω ομαδοποιημένες σε πόστερ στο επόμενο συνέδριο Γ.Ι. (Ελεγεία ή Λουτράκι) (αν πάω).