Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 06:46:27

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 631073 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Δεκεμβρίου 2010, 23:59:23
Απάντηση #105
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αυτή την επιστολή, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα εκατοντάδες φαρμακοποιούς, οι οποίοι, λόγω των περιορισμών που καθιστούν το επάγγελμα μας κλειστό, δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια επαγγελματική ταυτότητα. Γι' αυτό και ονομαζόμαστε Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο.

Αναμφίβολα, θα γνωρίζετε ήδη ότι το φαρμακευτικό επάγγελμα ανήκει στα λεγόμενα “κλειστά επαγγέλματα”. Υπόκειται δηλαδή σε μια πληθώρα περιορισμών, όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, που το καθιστούν ουσιαστικά κλειστό, παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών του χώρου να πείσουν για το αντίθετο. Οι περιορισμοί οι οποίοι αναφέρθηκαν, είναι οι παρακάτω :

Α) Πληθυσμιακοί περιορισμοί (1 φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους)
Β) Γεωγραφικοί περιορισμοί (ελάχιστη απόσταση 100-250 μ. από προϋπάρχοντα φαρμακεία, ανάλογα με τον πληθυσμό του δημοτικού διαμερίσματος)

Οι προαναφερθέντες περιορισμοί καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ίδρυση νέων φαρμακείων σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, όσο μικρή και αν είναι, όπου και αν αυτή βρίσκεται. Αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων, πτυχιούχων φαρμακοποιών, από τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Το αποτέλεσμα είναι, αρκετοί από αυτούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να υποαπασχολούνται (σε κάποιο φαρμακείο όπου αρκετοί δεν δηλώνονται καν με την ιδιότητα του πτυχιούχου φαρμακοποιού) ή να ετεροαπασχολούνται σε κάποια άλλη επαγγελματική (ξένη ως προς αυτούς) δραστηριότητα.



ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Οι εναλλακτικές λύσεις, που έχει ένας νέος φαρμακοποιός ο οποίος επιθυμεί να ιδρύσει φαρμακείο σήμερα είναι οι εξής:

Α) Να του μεταβιβάσει ένας αποχωρών συνάδελφος τη δικιά του άδεια ιδρύσεως φαρμακείου. Έχει καθιερωθεί, οι αποχωρούντες φαρμακοποιοί να μεταβιβάζουν τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων τους έναντι αδρότατου χρηματικού αντιτίμου, που κυμαίνεται μεταξύ 300.000-500.000 ευρώ. Ο παλιός φαρμακοποιός σχηματίζει Ο.Ε. με το νέο φαρμακοποιό (για μία ημέρα συνήθως) και στη συνέχεια ο παλιός φαρμακοποιός αποχωρεί (την επόμενη ημέρα).

Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων προσπαθούν να σας πείσουν ότι πουλάνε την επιχείρηση και όχι την άδεια. Σε κάθε κλειστό επάγγελμα αυτό που έχει αξία είναι η άδεια. Η άδεια είναι αυτή που εξασφαλίζει την είσοδο σε ένα προστατευμένο περιβάλλον εργασίας και όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτό. Η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου εκδίδεται από τις Νομαρχίες, αποτελεί κρατική περιουσία, είναι προσωποπαγής και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να επιστρέφει στην εκδούσα αρχή κατά τη συνταξιοδότηση. Οπότε, η κάθε αγοραπωλησία άδειας είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Επιπλέον, όσοι σήμερα συνταξιοδοτούνται την έλαβαν ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος και είναι τουλάχιστον παράλογο να προβάλουν οικονομικές αξιώσεις για την μεταβίβασή της.

Ο εξαναγκασμός ενός νέου φαρμακοποιού σε αγορά της “επιχείρησης” αποχωρούντα φαρμακοποιού προκειμένου να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εγείρει έναν οικονομικό φραγμό στην είσοδο στο επάγγελμα. Όποιος έχει 300.000 ευρώ, έχει και το “δικαίωμα” να ανοίξει φαρμακείο.


Β) Να αναζητήσει μια περιοχή όπου, βάσει των περιορισμών του νόμου, δύναται να ιδρυθεί φαρμακείο. Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα τέτοια χωριά, που αφενός δεν επαρκούν για να απορροφήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους, αφετέρου έχουν αριθμό κατοίκων που απέχει πολύ από το όριο που επαρκεί για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου, σύμφωνα με τον ΠΦΣ. Αναφερόμαστε δηλαδή για χωριά των 300 κατοίκων, τη στιγμή που ο ΠΦΣ ωρύεται για την οριακή αναλογία του ενός φαρμακείου ανά 1.000 κάτοικους, με συνέπεια, να δημιουργείται αφ’ ενός ένα μη βιώσιμο οικονομικά φαρμακείο και αφ’ ετέρου ο Φαρμακοποιός να δραστηριοποιείται σε ένα χώρο, που δεν είναι της δικής του επιλογής αλλά επιβεβλημένο από άλλους.

Δυστυχώς, από τους ως άνω περιορισμούς εξαιρούνται τα τέκνα των φαρμακοποιών, που εκμεταλλευόμενα τη δυνατότητα της ελεύθερης μεταβίβασης της άδειας, αποκτούν το πλεονέκτημα της πρόσβασης στο επάγγελμα. Τόσο της επιχείρησης (επαγγελματικός χώρος, εξοπλισμός, ράφια, φάρμακα), κάτι που είναι θεμιτό καθώς αποτελούν ιδιοκτησιακά στοιχεία του αποχωρούντα φαρμακοποιού, όσο όμως και της άδειας, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, μια και αφορά ένα ρυθμισμένο και προστατευμένο επάγγελμα και άρα θα έπρεπε να μην αποτελεί αντικείμενο ούτε αγοραπωλησίας, ούτε και ελεύθερης μεταβίβασης.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια προνομιούχα κάστα ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το επάγγελμα και τον χώρο ως προσωπικό τους φέουδο. Ο Σύλλογοι διαφημίζουν ακόμα και την μετανάστευση των παιδιών των φαρμακοποιών σε χώρες του εξωτερικού για σπουδές, προκειμένου οι “επιχειρήσεις” τους να μην αλλάξουν χέρια, όπως πολύ καθαρά φαίνεται στην διαφήμιση του Παν/μίου της Σλοβακίας, στο περιοδικό του Π.Φ.Σ. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σελ.239). Αυτό δημιουργεί μια εικόνα ενός μη ευνομούμενου κράτους πυροδοτώντας κοινωνικές αντιδράσεις. Σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στην εργασία. Μια Χώρα που κατήργησε δια δημοψηφίσματος την κληρονομική βασιλεία, για πόσο ακόμα θα ανέχεται κληρονομικά προνόμια μιας συντεχνίας;

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δηλαδή πτυχιούχοι φαρμακοποιοί χωρίς φαρμακείο, δεν εκφραζόμαστε από κανένα συνδικαλιστικό όργανο με ουσιαστικό τρόπο. Φαίνεται σε κάθε στοιχείο που παρουσιάζουν, ότι φαρμακοποιοί είναι μόνο όσοι διαθέτουν φαρμακείο και αποκρύπτουν την παρουσία εκατοντάδων άνεργων, υποαπασχολούμενων, ετεροαπασχολούμενων φαρμακοποιών, οι οποίοι για εκείνους δεν υπάρχουν και επομένως δεν αξιώνουν καμία απαίτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιμετωπιζόμαστε δε από τους ανά τη χώρα φαρμακευτικούς συλλόγους ως σφετεριστές, πράκτορες της βιομηχανίας και των αλυσίδων και εν γένει η ρίζα του κακού.





ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Εμείς, οι χιλιάδες Πτυχιούχοι Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο προτείνουμε :

α) Άρση των πληθυσμιακών περιορισμών.
β) Άρση των γεωγραφικών περιορισμών.
γ) Κατάργηση της κληρονομικότητας της άδειας.
δ) Κατάργηση της αγοραπωλησίας αδειών.
ε) Δημιουργία ενιαίου Συνδικαλιστικού φορέα, με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων φαρμακοποιών, ώστε να εκφράζονται όλες οι φωνές και κανείς να μην νιώσει στο μέλλον αποκλεισμένος συνδικαλιστικά και να μην μπορεί να αρθρώσει ανάστημα και λόγο.
στ) Δυνατότητα ίδρυσης παραφαρμακείων από αδειούχους φαρμακοποιούς στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, με δυνατότητα πώλησης ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (O.T.C), ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, και όλων των φαρμακευτικων προϊόντων που ΔΕΝ απαιτούν ιατρική συνταγή. Όπως βλέπετε, εμείς πραγματικά δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις, που θα δώσουν την δυνατότητα να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα, χωρίς να περιμένουμε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να πιέζουμε για πληρωμές την στιγμή που αυτά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.
Με βάση τα παραπάνω, η άρση των πληθυσμιακών και γεωγραφικών περιορισμών, θα μπορούσε να ωφελήσει την χώρα :

Στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από νέους Φαρμακοποιούς που θα εισάγουν καινοτόμες ιδέες στον χώρο και αναβάθμιση του επαγγέλματος

Δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας, για πτυχιούχους Φαρμακοποιούς και πτυχιούχους βοηθούς Φαρμακείων και μείωση της ανεργίας στον συγκεκριμένο αυτό χώρο

Αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας (μελέτη ΙΟΒΕ)

Αποκατάσταση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην επαγγελματική ελευθερία, με βάση το οποίο έκρινε το ΣτΕ όλους τους παραπάνω περιορισμούς ως αντισυνταγματικούς με την απόφαση 3665/2005

Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την πρόταση του Π.Φ.Σ, για (δήθεν) αγορά ποσοστού 30% των φαρμακείων τους από άνεργους αδειούχους, αφ' ενός γιατί αυτή η πρόταση αποτελεί έναν ελιγμό προκειμένου να διατηρηθούν τα συντεχνιακά τους προνόμια και αφ' ετέρου, συνεχίζει την αιμορραγία των οικογενειών μας αγοράζοντας ποσοστά, προκειμένου να αποκατασταθούμε επαγγελματικά. Συντηρείτε δηλαδή το ίδιο καθεστώς αγοραπωλησίας αδειών, ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ουσία. Σε αυτήν την πρόταση, θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους.

Αν έχετε σκοπό να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το κριτήριο εισόδου στο επάγγελμα θα παραμείνει το ίδιο και θα περιορίζεται στο βαθμό συγγένειας και στο ύψος του τραπεζικού μας λογαριασμού. Άλλωστε και τώρα ο μόνος τρόπος για να μπεις στο επάγγελμα είναι να πληρώσεις. Άρα τι αλλάζει;

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις σας, ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για το πραγματικό άνοιγμα του επαγγέλματος είναι ο φόβος αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών. Αύξηση των δαπανών επιτυγχάνεται μονάχα αν ο φαρμακοποιός ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ και καταφύγει σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Η λύση που προκρίνεται είναι η διατήρηση των αποκλεισμών λόγω αδυναμίας εντοπισμού των παρανομούντων; Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν μετατίθενται ποινικές ευθύνες, οι παρανομούντες έχουν ονοματεπώνυμο και χρέος της Πολιτείας είναι να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Ο νέος πτυχιούχος φαρμακοποιός δεν μπορεί να εμποδίζεται να εισέλθει στο επάγγελμα, πληρώνοντας τις αμαρτίες ενός ολόκληρου κλάδου, που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε, να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους του.



Ζητάμε το αυτονόητο. ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για όλους!!!

Δείτε ένα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει και αποκαλύπτει μια αλήθεια που ποτέ δεν ακούσατε από τα χείλη των συνομιλητών σας.


Είναι καιρός να αποκατασταθεί μια αδικία ετών, που το μόνο που έχει επιτύχει είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και να οδηγεί εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.






Με εκτίμηση,

Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο



29 Δεκεμβρίου 2010, 16:11:08
Απάντηση #106
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Συμφώνησαν σε άνοιγμα για νέους επαγγελματίες

 Στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις, συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι του κλάδου και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων πλέον να απομακρύνεται.

Όπως συμφωνήθηκε, οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε ήδη υπάρχον φαρμακείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Οι δύο πλευρές ωστόσο δεν «τα βρήκαν» όσον αφορά στη λειτουργεία των φαρμακείων το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί πρότειναν λειτουργία του 20%- 25% των φαρμακείων κυκλικά, από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.


Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από την πλευρά του να επιτρέπεται η λειτουργία σε όλους, να είναι δηλαδή στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου. Σε αυτό το σημείο ωστόσο οι φαρμακοποιοί παραμένουν αρνητικοί.

Το ζήτημα πάντως συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.


Ο υπουργός επανέλαβε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι το υπουργείο δεν επιθυμεί να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως, όπως είπε, το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα». «Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων», πρόσθεσε.

Ο διάλογος του υπουργείου με τους φαρμακοποιούς θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τα παραπάνω θέματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

29 Δεκεμβρίου 2010, 16:47:44
Απάντηση #107
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων», πρόσθεσε

Tα ανωτέρω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση άνοιγμα του επαγγέλματος, όπως επιτάσσουν οι Δανειστές της χώρας μας.
Μικρή (έως καθόλου) σημασία έχει για τους Δανειστές μας το τί συμφώνησε ο ελ υπουργός (Βασιλάκης) με τους ελ ιδιοκτήτες φαρμακείων. Το ζήτημα θα το ξαναβρούμε μπροστά μας, πολύ σύντομα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Δεκεμβρίου 2010, 12:48:28
Απάντηση #108
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπορεί σε πρώτη φάση, οι εμπλεκόμενες κι άμεσα ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες, να πέτυχαν μια πρώτη νίκη, όμως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τελικά θα είναι ...πύρρειος.

Κι αυτό γιατί τα... κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.
Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του πρώτου ή δεύτερου υπουργικού συμβουλίου της νέας χρονιάς. Και πάντως, πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας των ελεγκτών για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Ως γνωστόν, τον περασμένο Νοέμβριο, αναχωρώντας για τις έδρες τους ο κ.Τόμσεν και οι υπόλοιποι ελεγκτές, είχαν αφήσει στο υπουργείο Οικονομικών και μια λίστα με μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση έως την επόμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας.
Περίοπτη θέση σε αυτή καταλαμβάνει το κεφάλαιο "κλειστά επαγγέλματα", το οποίο - όπως συνάγεται από όλα τα παραπάνω - δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξει. Αλλιώς, τίθεται εν αμφιβόλλω, η 4η δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, γεγονός και προοπτική που μόνο ως εφιάλτης μπορεί να θεωρηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις τρέχουσες κι ανελαστικές υποχρεώσεις του δημοσίου. Όπερ σημαίνει ότι και αυτή η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, μέσα στο επόμενο 40ήμερο. Απλώς, δίνεται έτσι ένα περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση να συνδιαλλαγεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, για να μειώσει στο μέτρο του δυνατού τις αντιδράσεις τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Δεκεμβρίου 2010, 17:51:07
Απάντηση #109
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αποκάλυψη τώρα: Οι ελ ιδιοκτήτες φαρμακείων (μπορούν να) ψωνίζουν από τα makro, που είναι πολυκαταστήματα μόνο για εμπόρους. Άρα, σε αντίθεση με όσα λένε, αναγνωρίζουν ότι δεν είναι παρά ...έμποροι (που όποτε θέλουν το παίζουν επιστήμονες)!

Ο δε Βασιλάκης, τους "έδωσε πλάτη" επειδή γνώριζε ότι καμία ουσιαστική σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα των μεταξύ τους συνομιλιών, καθώς τελικά θα γίνει ό,τι επιτάσσουν στο Μνημόνιο 3 οι Δανειστές μας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 30 Δεκεμβρίου 2010, 22:01:42 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Δεκεμβρίου 2010, 07:08:07
Απάντηση #110
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

H Ελλάδα μπορεί να μην πέρασε από το στάδιο της φεουδαρχίας, αλλά έτυχε να έχει ΔΕΚΟ και «κλειστά επαγγέλματα», η δράση και οι πρακτικές των οποίων δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες των φεουδαρχών αρχόντων της μεσαιωνικής Ευρώπης..

Η διαχείριση όλων των αγκυλώσεων γινόταν από τους πολιτικούς, οι οποίοι, ενδιαφερόμενοι μόνο για ψήφους, επέτρεπαν στις...συντεχνίες να δρουν σε βάρος της κοινωνίας. Καλείται σήμερα η ελληνική βουλή να νομοθετήσει σε βάρος των κλειστών επαγγελμάτων, όταν το μισό προσωπικό της προέρχεται από αυτά και δίνει αναφορά στους ομοτέχνους του.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη εθνικοφροσύνη που ταλαιπωρεί και βασανίζει τη χώρα ακόμα και την ύστατη ώρα της χρεοκοπίας.

Είναι φανερό ότι οι κάθε είδους συντεχνίες, κύριοι πελάτες των δύο μεγάλων κομμάτων, θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν υπέρ των συμφερόντων τους τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Το τραγικό για μας είναι ότι έπρεπε να έλθει η τρόικα και να πιέσει ώστε να απελευθερωθούν τα επαγγέλματα αυτά, πολλά εκ των οποίων έχουν δομές αντίστοιχες με εκείνες των μεσαιωνικών συντεχνιών.

Το θέμα είναι τι θα επιλέξει να κάνει η κυβέρνηση και, βέβαια, κατά πόσο αυτές οι αλλαγές θα στηριχτούν από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα δρομολογήσουν τις αλλαγές, θα μπορέσουν εκ των υστέρων να ισχυριστούν, ότι έστω και την τελευταία στιγμή επιχείρησαν να αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας και τον ρου της ιστορίας της.

Αν δεν το κάνουν και συμπλεύσουν με τις κάθε είδους συντεχνίες, τότε να είναι σίγουρα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα ορίσει τη συγκεκριμένη υπαναχώρηση ως την τελευταία πράξη του δράματος της χρεοκοπίας, που αυτά συνέθεσαν.

Αν δεν συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που φέρουν και επιλέξουν τη γνωστή σε όλους διαχειριστική τακτική, μπορεί να διατηρήσουν προσωρινά κάποιους ψηφοφόρους, αλλά θα έχουν υπονομεύσει πλήρως το μέλλον τους.

Το παρόν ούτως ή άλλως είναι αβέβαιο για όλους. Δίκαιους και άδικους, φταίχτες και αθώους. Η χώρα δύσκολα θα σταθεί ξανά στα πόδια της, αν όλα τα βαρίδια του χτες απαιτούν ιδιαίτερη θέση στην εξέδρα των επισήμων…

Δύσκολο πολύ όλη αυτή η κακοδαιμονία να τελειώσει χωρίς κόστος, με τους υπεύθυνους να παραμένουν στις θέσεις τους. Πουθενά η Ιστορία δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια παρέκκλιση, για να θεωρούν κάποιοι ότι θα το κάνει στην Ελλάδα.

Οι μάχες οπισθοφυλακών που δίνουν οι συντεχνίες αλλά και η αντίληψη της παρέας που διακατέχει σε μεγάλο βαθμό τους κρατούντες, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

Το πάρτι έχει πραγματικά τελειώσει και η Πομπηία ζει τις τελευταίες ημέρες της. Η πολιτική καλείται να πάρει τη μεγάλη απόφαση: είτε να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, απαντώντας στις ανάγκες των πολλών είτε να ευθυγραμμιστεί με τους φωνασκούντες υπέρ των προνομίων τους.
Δ. Γ. ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Δεκεμβρίου 2010, 16:28:05
Απάντηση #111
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την αποχώρησή τους από το επάγγελμα στο 70ό έτος

Στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το άνοιγμα επαγγελμάτων, καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος αποφάσεων που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2005 μέχρι σήμερα, καθώς μέλη του συμμετέχουν και στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.



Ειδικά για τους φαρμακοποιούς, η Ολομέλεια ΣτΕ πριν από λίγους μήνες έκρινε συνταγματική την επιβολή ανώτατου ορίου ηλικίας (70ό έτος) για την αποχώρησή τους όχι μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και «για τη διευκόλυνση πρόσβασης στο επάγγελμα νέων», γεγονός που «εξυπηρετεί γενικότερο κοινωνικό συμφέρον αφού η ανεργία των νεότερων γενεών είναι από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα».

Πάλι η Ολομέλεια ΣτΕ προ 5ετίας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που έθεταν πληθυσμιακά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου, με στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των λειτουργούντων φαρμακείου, κρίνοντας ότι δεν δικαιολογείται νομοθετικός περιορισμός της οικονομικής - επαγγελματικής ελευθερίας, με μόνο στόχο να προστατευθεί το οικονομικό συμφέρον των ήδη ασκούντων ένα επάγγελμα, προς ζημία εκείνων που ενδιαφέρονται να το επιλέξουν. Ωστόσο, το ΣτΕ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για να ανεχθεί ένα νομοθετικό περιορισμό, το γεγονός ότι μπορεί πράγματι να διακινδυνεύει η βιωσιμότητα των φαρμακείων (ή άλλων επιχειρήσεων).

Αντίστοιχες επισημάνσεις έκανε πρόσφατα το ΣτΕ και για τα βυτιοφόρα, κρίνοντας αντισυνταγματικές δύο ρυθμίσεις (που περιόριζαν τις άδειες ή τις μετατροπές) επισημαίνοντας ότι η προστασία του στενού επαγγελματικού και μάλιστα οικονομικού συμφέροντος όσων ασκούν ήδη μία επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογεί περιορισμούς που συνεπάγονται αδυναμία πρόσβασης στον επιχειρηματικό αυτό κλάδο. Παράλληλα, δεν μπορεί η εξασφάλιση της μη μείωσης του κύκλου εργασιών μιας επαγγελματικής κατηγορίας (εφόσον δεν προκύπτει κίνδυνος οικονομικής της κατάρρευσης) να τίθεται υπεράνω του γενικού συμφέροντος που συνίσταται π.χ. στην εξασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας της αγοράς με καύσιμα, στη βελτίωση της τιμής πώλησης των προϊόντων κ.λπ.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

2 Ιανουαρίου 2011, 11:17:57
Απάντηση #112
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Tου Πασχου Mανδραβελη

Πριν από κάποια χρόνια μπορούσε κάποιος να αγοράσει ελαφρά αναλγητικά (Ασπιρίνη, Αλγκόν κ.ά.) ακόμη και από τα περίπτερα. Σήμερα, έπειτα από κρατικές αποφάσεις πρέπει να βρει ανοιχτό φαρμακείο, να πληρώσει 23,4% ποσοστό κέρδους στον φαρμακοποιό για να πάρει ένα κουτάκι ασπιρίνες. Αν βρει ανοιχτό φαρμακείο, διότι η κυβέρνηση (έντρομη, προφανώς, που πράττει το σωστό) διαπραγματεύεται ακόμη κι αν θα μένουν ανοιχτά τα φαρμακεία τα Σάββατα. Λάθος! Ο καθένας πρέπει να μπορεί να κλείνει το μαγαζί του, όποτε θέλει. Απλώς οι καταναλωτές θα πρέπει να εξυπηρετούνται κι από αλλού. Τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά, και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν και τμήμα φαρμακείου με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, δηλαδή να εργάζονται εντός του τμήματος, φαρμακοποιοί. Αυτό θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες νέους επιστήμονες και θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές οι οποίοι δεν θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν δεξιά κι αριστερά για να βρουν μια ασπιρίνη.

Είναι αστεία τα επιχειρήματα που φέρνουν οι πρόεδροι των συντεχνιών κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος, δήλωσε προ ημερών ότι είναι απαράδεκτη η κατάργηση της κληρονομικότητας της άδειας φαρμακείου «διότι αυτό κάνουν οι γιατροί, αυτό κάνουν οι δικηγόροι, αυτό κάνουν όλοι οι επιστήμονες. Ολοι μεταβιβάζουν τις δουλειές στους γιους και στα παιδιά τους όταν πάει καλά η δουλειά τους». Το ίδιο κάνουν και οι τσαγκάρηδες –και ουχί μόνο οι επιστήμονες– μόνο που τσαγκάρικο μπορεί να ανοίξει κάποιος παντού, δεν εμποδίζεται από το κράτος. Φαρμακείο δεν μπορεί να ανοίξει ένας νέος επιστήμονας αν δεν είναι γόνος φαρμακοποιού.

Ζούμε στη χώρα όπου σπουδάζει ένας νέος μια επιστήμη και του απαγορεύεται να ασκήσει το επάγγελμά του! Ολοι παλεύουν για επαγγελματικά δικαιώματα και κανείς για την άρση των επαγγελματικών απαγορεύσεων. Το τραγικό όμως στην περίπτωση είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως το να ασκούν το επάγγελμα που θέλουν. Ενώ δεν δίστασε να περικόψει μισθούς και συντάξεις, στα αναπτυξιακά μέτρα διστάζει. Φοβάται μια απεργία των φαρμακοποιών; Δεν είναι το υπουργείο Υγείας προετοιμασμένο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πριν από εκατό χρόνια, ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε πει: «Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα όταν χρειάζεται. Δεν μπορείς να διασχίσεις ένα χάσμα με δύο μικρά βηματάκια». Δυστυχώς, απ’ όσα διαβάζουμε, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασχίσει το χάσμα με βήμα σημειωτόν. Ετσι θα καταφέρει να βρεθεί στο κενό· δεν θα πετύχει ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές, θα πληρώνουν υπέρογκες τιμές τα ασφαλιστικά Ταμεία και, φυσικά, θα μείνουν δυσαρεστημένες και οι συντεχνίες που χαλάει η βολή τους έστω διά της συζήτησης περί ανοίγματος του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την κυβέρνηση από την ριζική απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Πρέπει να τραβήξει μπροστά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η κατάργηση των προνομίων διάφορων συντεχνιακών ομάδων είναι το τίμημα για την ανάπτυξη.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Ιανουαρίου 2011, 21:35:46
Απάντηση #113
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά με Υγεία...

Το 1ο ποστ της χρονιάς...


Τα βήματα της μεταβίβασης αδειών...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



4 Ιανουαρίου 2011, 11:58:39
Απάντηση #114
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Tου Πασχου Μανδραβελη 4 Ιαν 2011

Ωραία! Διασκεδάσαμε αφάνταστα με το πολεμικό σόου που ανέβασε αυτές τις μέρες το υπουργείο Υγείας μαζί με τους φαρμακοποιούς. Γελάσαμε με τη «μάχη» που δίνει το κράτος να μένουν κάποια φαρμακεία ανοιχτά το Σάββατο. Συγκινηθήκαμε από τη μεγαθυμία των φαρμακοποιών να επιτρέψουν τη συστέγαση νέων παιδιών, επιστημόνων που το κράτος δεν τους επιτρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων;

Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν όλες τις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων που αποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αυξάνουν τον πλούτο μιας χώρας. Ας υποθέσουμε επίσης ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ξένες επενδύσεις, διότι όπως λέει η συντεχνία των φαρμακοποιών αυτές θα γίνουν από τις καταραμένες πολυεθνικές (λες και ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να τις κάνουν οι μπακάληδες της Κένυας). Ας ξεχάσουμε επίσης ότι η υπάρχουσα κατάσταση έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φαρμακευτική δαπάνη. Ετσι κι αλλιώς, τα ταμεία πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εννέα δισ. που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για φάρμακα. Για να συντηρηθεί το υψηλότατο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών (και όσων άλλων λυμαίνονται τον χώρο) έχουμε την απλή λύση: κόβουμε τις συντάξεις.

Ας ξεχάσουμε επίσης τους χιλιάδες νέους άνεργους φαρμακοποιούς, στους οποίους το κράτος απαγορεύει να δοκιμάσουν την τύχη τους. (Σ.Σ.: είναι αστείο, αλλά ενώ κάνουμε ακριβά προγράμματα επιδοτήσεων θέσεων εργασίας, από την άλλη μεριά απαγορεύουμε διά νόμου σε διάφορες ομάδες νέων να εργασθούν. Ισως να ισχύει αυτό που κάποτε είχε πει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν: «Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται, φορολόγησέ το. Αν συνεχίζει να κινείται, ρύθμισέ το νομοθετικά. Αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το»).

Ας ξεχάσουμε λοιπόν όλα τα οικονομικά οφέλη της απελευθέρωσης. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ στην Ελλάδα η ανάπτυξη δεν ήταν προτεραιότητα. Διαρκής στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι κάποια ασαφή «κοινωνικά» κριτήρια, δηλαδή κάποια μικροσυμφέροντα κάποιων συντεχνιών. Εδώ όμως προκύπτει ένα ζήτημα αρχής: καμιά ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέτει φραγμούς στο δικαίωμα κάποιου να εργασθεί όπως αυτός θέλει.

Το Σύνταγμα είναι σαφές: «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» (άρθ. 5.1) και «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού» (άρθ. 22.1). Τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια δεν επιτρέπουν σε νέους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά που θέλουν. Με βάση αυτά τα κριτήρια, δεν υπάρχει χώρος να δραστηριοποιηθεί κάποιος, μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο μόνο οι γόνοι φαρμακοποιών ή όποιοι πληρώσουν 100-300.000 ευρώ για να αγοράσουν από ιδιώτες την κρατική άδεια (Σ.Σ.: είναι αστείο, αλλά η παλαβή Αριστερά ανησυχεί για κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, εκτός από τις κρατικές άδειες εξάσκησης επαγγέλματος).

Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε: μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί η κυβέρνηση;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Ιανουαρίου 2011, 12:44:19
Απάντηση #115
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο Βασιλάκης, με την επικίνδυνη και ανεύθυνη ενδοτικότητά του απέναντι στα κελεύσματα των Λουράντηδων, ξηλώνει το πουλόβερ της συμμόρφωσης στα μέτρα του Μνημονίου, δίνει σε όλους τους κλάδους το έναυσμα για γενικευμένη ανυπακοή και θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή της δ' δόσης, διακυβεύοντας έτσι το άμεσο μέλλον της χώρας. Αν δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αποχωρήσει χθες κιόλας. Έτσι και αλλιώς, μετά το "μάλιστα, κύριοι" στους Λουράντηδες, δεν έχει πια το ηθικό ανάστημα να προχωρήσει σε καμιά άλλη μεγάλη αλλαγή. Πώς θα πραγματοποιήσει μεγάλες τομές όπως π.χ. την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα διαγνωστικά & θεραπευτικά πρωτόκολλα και τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όταν ...δεν μπορεί να εφαρμόσει την κατάργηση της κληρονομικότητας του φαρμακείου;


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Συστάσεις του πρωθυπουργού προς υπουργούς να μην υποχωρήσουν σε συντεχνιακά αιτήματα

Σκληρή στάση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε σφόδρα ενοχλημένος με την εικόνα συμβιβασμού που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση με ορισμένες ομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενόχλησή του πηγάζει από τη συζήτηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Οπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οποιαδήποτε ένδειξη υποχώρησης σε αιτήματα που θεωρούνται συντεχνιακά κεκτημένα, όπως η κληρονομικότητα των αδειών ή το υψηλό περιθώριο κέρδους, θα προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους, που είδαν τις δικές τους αποδοχές, ακόμη και στα χαμηλότερα εισοδήματα, να μειώνονται με κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως το παραμικρό δείγμα υποχωρητικότητας και συμβιβασμού θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου μέτωπα, τα οποία πίστευαν ότι έχουν κλείσει. Ετσι, η φημολογία για «βελούδινο» άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, χωρίς μεγάλες απώλειες στα κεκτημένα, φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη των ιδιοκτητών φορτηγών, που επανεμφανίσθηκαν στο προσκήνιο, αιτούμενοι αναστολή του νόμου για την απελευθέρωση του δικού τους επαγγέλματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2011, 16:59:47 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Ιανουαρίου 2011, 14:31:03
Απάντηση #116
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε ήπιους τόνους η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ενδείξεις σύγκλισης για τις εκπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία και τη σαββατιάτικη λειτουργία

Μοναδικό «αγκάθι» στον διάλογο του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς παραμένει η χαλάρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέου φαρμακείου.

Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ανοίξει νέο φαρμακείο όπου υπάρχει πληθυσμός 1.500 κατοίκων. Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το κριτήριο σε 1.000 έως 1.300 κατοίκους.

Σε ήπιους τόνους, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εξέφρασε χθες τη διαφωνία του κλάδου με την αλλαγή. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα αυξηθούν υπερβολικά τα λειτουργούντα φαρμακεία (και η δαπάνη), τα οποία είναι ήδη πολλά.

Η συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να προχωρήσει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, εάν «ναυαγήσει» ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας. Οι διαφορές, πάντως, είναι μικρές και οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει στον διάλογο για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος.

Στην απόφαση της συνέλευσης αναφέρεται ότι πρωταρχικό σημείο της συνέχισης του διαλόγου με το υπουργείο Υγείας είναι ότι η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά το υπουργείο Υγείας και μόνο. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία είναι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι απλώς εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σύγκλιση υπάρχει στη θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης (rebate) προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ζητούν, όμως, η αναλογία της έκπτωσης των φαρμακοποιών να είναι 1 προς 3 σε σχέση με την αντίστοιχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση για την έκπτωση είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συστέγαση
Συναίνεση υπάρχει και στη διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών, με συστέγαση με τους παλαιούς. Ο φαρμακοποιοί θεωρούν ως προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, καθώς άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει διόγκωση των δαπανών από τα Ταμεία.

Για τη λειτουργία του Σαββάτου, οι φαρμακοποιοί προτείνουν να εφημερεύει το 20% έως 25% της δύναμης κάθε Συλλόγου, από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. Εκτιμάται ότι και στο θέμα αυτό έχει υπάρξει σύγκλιση με το υπουργείο Υγείας.

Η διοίκηση του ΠΦΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει υπόψη την Οδηγία 123/2006, η οποία ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες Υγείας από την «απελευθέρωση» υπηρεσιών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι ισχύει σήμερα
Οι προϋποθέσεις για νέο φαρμακείο


Με βάση τον νόμο 3457/2006, για να ιδρυθεί νέο φαρμακείο πρέπει να απέχει 250 μέτρα από άλλο που λειτουργεί ήδη. Σε κοινότητες με έως 1.500 κατοίκους προβλέπεται μόνον ένα φαρμακείο, αλλά οι περιορισμοί αμβλύνονται με το πέρασμα οκτώ χρόνων λειτουργίας. Τα φαρμακεία που λειτουργούν συνεχώς εντός των ορίων του ίδιου δήμου με τον ίδιο φαρμακοποιό και μεταφέρονται σε άλλες θέσεις πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 40 μέτρα από λειτουργούντα φαρμακεία εφόσον συμπλήρωσαν οκτώ χρόνια λειτουργίας και τουλάχιστον 20 μέτρα εφόσον συμπλήρωσαν δέκα χρόνια λειτουργίας.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Ιανουαρίου 2011, 14:43:24
Απάντηση #117
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μοναδικό «αγκάθι» στον διάλογο του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς παραμένει η χαλάρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέου φαρμακείου.
Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ανοίξει νέο φαρμακείο όπου υπάρχει πληθυσμός 1.500 κατοίκων. Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το κριτήριο σε 1.000 έως 1.300 κατοίκους.
Σε ήπιους τόνους, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εξέφρασε χθες τη διαφωνία του κλάδου με την αλλαγή. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα αυξηθούν υπερβολικά τα λειτουργούντα φαρμακεία (και η δαπάνη), τα οποία είναι ήδη πολλά.
Μία απορία που στα τόσα που έχουν γραφτεί μπορεί και να έχει απαντηθεί αλλά μάλλον μου έχει διαφύγει η απάντηση. Θέτω την ερώτηση γιατί επανειλημμένος διαβάζω για αύξηση δαπανών στην υγεία αν χαλαρώσουν τα "πληθυσμιακά κριτήρια".

Διαφορετικά επιβαρύνει οικονομικά το δημόσιο ένα νέο φαρμακείο στο Σύνταγμα με ένα νέο φαρμακείο στην Κωλοπετινίτσα; Μου διαφεύγει κάτι και δεν κατανοώ τη διαφορά;
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Ιανουαρίου 2011, 16:11:53
Απάντηση #118
Αποσυνδεδεμένος

timex


Σημασια εχει οτι οι φαρμακοποιοι τα καταφεραν...
Με τη συστεγαση νεων και παλιων φαρμακοποιων, οι παλιοι θα μπορουν να τα παιρνουν παλι απο τους νεους...

4 Ιανουαρίου 2011, 16:57:27
Απάντηση #119
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
οι φαρμακοποιοι τα καταφεραν...

@@ τα κατάφεραν. Ο Βασιλάκης, αντί να συμμορφωθεί με το Μνημόνιο, όπως είναι υποχρεωμένος, πήγε και συμμορφώθηκε ...με τους Λουράντηδες. Όμως, τί ρόλο μπορούν πια να παίξουν οι Βασιλάκηδες και οι Λουράντοι; Κανένα απολύτως.

Η απελευθέρωση θα προχωρήσει επειδή δεν γίνεται διαφορετικά.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2011, 16:59:15 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.