Αν και το θέμα αρχίζει να κουράζει, εν τούτοις, το συγκεκριμένο άρθρο που παραθέτεις λέει και κάτι παραπάνω.
Αν είναι να κάνουμε clipping κατά πως βολεύει, να το ξέρουμε. Συνεχίζω λοιπόν από εκεί που το άφησες:
Ανάλογη ήταν η αντίδραση της «ΑΒ Βασιλόπουλος», πηγές της οποίας χαρακτήρισαν την απόφαση βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επισήμαναν,
ωστόσο, πως η μείωση των τιμών θα έρθει μέσα από τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και όχι σε συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο,
κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή της εταιρείας στον τρόπο που επιχειρείται η μείωση των τιμών. «Δεν συζητάμε με κανένα υπουργείο συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των τιμών, καθώς αυτές σε μία ελεύθερη οικονομία καθορίζονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
(Ο νοώ νοείτο σημειώνω εγώ)
Και πιο κάτω:
Χθες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πέρασε στην αντεπίθεση δημοσιοποιώντας στοιχεία που δείχνουν πως τo
περιθώριο κέρδους είναι μικρό και κυμαίνεται από 0.88 ευρώ έως 3.18 ευρώ.Το σύνολο της σχετικής αρθρογραφίας για το εν λόγω θέμα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚαι για να μιλάμε με στοιχεία:
Παρά την απελευθέρωση πάντως, που έχει στόχο να επιφέρει μείωση των τιμών λιανικής πώλησης,
το βρεφικό γάλα θα συνεχίσει να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν σε διπλάσια τιμή από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι παρεμβάσεις του υπουργείου περιορίζονται μόνο σε ένα μικρό κρίκο της αλυσίδας διαμόρφωσης της τιμής (φαρμακεία) και δεν «χτυπούν» τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τις πολυεθνικές που θα συνεχίσουν να πωλούν στις ίδιες υπερβολικές χονδρικές τιμές τα προϊόντα τους. Την απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Υγείας Ανδρέας Δοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ και τις προμηθεύτριες εταιρείες ώστε η λιανική τιμή στα ράφια να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 20-23 ευρώ που αγοράζει κανείς σήμερα το γάλα στα φαρμακεία, η τιμή του στα σουπερμάρκετ θα πέσει αναλογικά στα 16-19 ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά πάντως το εισαγόμενο γάλα θα συνεχίσει να διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Ενδεικτικά, παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας σε συσκευασία 900 γρ. πωλείται στα φαρμακεία πάνω από 25 ευρώ, όταν στην Ισπανία πωλείται προς 16,95 ευρώ. Γάλα άλλης μάρκας σε συσκευασία 800 γραμμαρίων πωλείται προς 19,2 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο προϊόν στην Αγγλία πωλείται στα 11 ευρώ και στην Ισπανία 12,5 ευρώ. Από τιμοκαταλόγους προκύπτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και από τις τιμές λιανικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.