Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 10:26:10

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 631119 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Ιανουαρίου 2011, 19:58:37
Απάντηση #165
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Μα, φίλε @Jack, εγώ δεν ήμουν που επανέφερα στο προσκήνιο το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού με το ποστ #130 σε αυτό το θρεντ, εξοργίζοντας το γνωστό τρολ που τελευταία έχει χάσει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε ασυναρτησίες, όπως ακριβώς και  ο μονίμως εριστικός και εκνευρισμένος αρχηγός του, ο Λουράντος1;
Κατά τ' άλλα, με επηρέασαν κάποια μέλη που έκαναν λόγο για επαναλήψεις.

1 Nα διευκρινήσω ότι αναφέρομαι στα έργα και λόγια του ως προέδρου του ΦΣΑ και μόνο.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιανουαρίου 2011, 20:39:32 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Ιανουαρίου 2011, 21:19:27
Απάντηση #166
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αγαπητέ Διακομιστή,
νομίζω πως το να υποστηρίζουμε ελαφρά τη καδία τους φΧφ χωρίς να εξασφαλίσουμε πως κάποια μέρα δε θα γίνουν και οι ίδιοι φΜφ και θα υιοθετήσουν τις αυτές συμπεριφορές είναι τόσο επικίνδυνο και αφορισμός όσο και το να τσουβαλιάζουμε όλους τους νυν φΜφ και να τους τα χώνουμε γενικεύοντας.Για αυτό ρώτησα την Black Mamba ποιά η θέση της για τα ποσοστά κέρδους κάτι που κανείς δε σκέφτηκε να τη ρωτήσει μέχρι τώρα(αν κάνω λάθος ζητώ συγγνώμη!!!)
Νομίζω επίσης από τις τοποθετήσεις μου ως τώρα έχει καταστεί σαφές πως με ενοχλεί ως πολίτη και ιατρό το εξωφρενικα μεγάλο-κατα την άποψή μου-ποσοστό κέρδους αυτών.
Εκφράζω την απόλυτη συμπάθειά μου στους φΧφ που παλευουν για το ιερό δικαίωμα στην εργασια αλλά μέχρι εκεί...Αυτή τη στιγμή όμως αν διαβάσει κανείς όλα τα ποσταρίσματα δίνεται η εντύπωσηπως υπάρχει μετωπο φΜφ από τη μια εναντίον φΧφ μαζί με διακομιστή από την άλλη.Και στο λέω με κάθε καλή διάθεση και πες μου αν κάνω λάθος.
Δε σου κρύβω πως προσωπικά με ξενίζει σχεδόν κάθε ποστάρισμά σου να επιβραβεύεται με ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από την Black Mampa και τανάπαλιν.
Θυμίζει γήπεδο και "κύμμα" στην εξέδρα.Πιστεύω πως σε αυτό τον "εμφύλιο" πέρα από μια εκδήλωση συμπαράστασης στους φΧφ η υπερβολική ενασχόληση από την πλευρά μας σε "ξένο αχυρώνα" όχι μόνο δε βοηθά αλλά ενδεχομένως δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και ίσως καχυποψία.
Δικαίωμα του καθενός από εμάς να χειρίζεται θέματα και να συμμετέχει σε δημόσια διαβούλευση όπως αυτός κρίνει απλά καταθέτω με αυτό το-τελευταίο ελπίζω ποστάριαμά μου-κάποιες επιφυλάξεις μου και-ίσως όντας πιο καχύποπτος από σένα σαν προσωπικότητα-θα συμμετάσχω σθεναρά υπέρ των φΧφ όταν είμαι απόλυτα σιγουρος για τις διαθέσεις αυτών.Μέχρι τότε όμως δε δεχομαι να γίνω Δούρειος Ιππος κανενός εδώ μέσα!
+

8 Ιανουαρίου 2011, 21:38:22
Απάντηση #167
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba

@Jack

Επειδή τυγχάνει να ηγούμαι της κίνησης/οργάνωσης των ΦχΦ, κι επειδή όπως τους έχω επανειλημμένως τονίσει οτι κύριος στόχος δεν είναι μόνο η επαγγελματική αποκατάσταση μέσω της ελεύθερης επαγγελματικής επιλογής σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και της διαμόρφωσης συνείδησης διαφορετικής από αυτήν που υπάρχει στον χώρο των ΦμΦ αυτην την στιγμη. Επίσης, σκέψου οτι εμείς ΠΟΤΕ δεν προτείναμε να κλείσει και το δικό σας επάγγελμα, όπως το κάνουν αυτοί άμεσα και έμμεσα, ποτέ δεν κατηγορήσαμε τους γιατρούς για προκλητή/ προκλητική συνταγογράφηση, γιατί πολύ απλά εμείς δεν θεωρούμε ευατόν εκλεκτότερο των υπολοίπων, δεν κυριαρχούμαστε από αλαζονικές συμπεριφορές και σεβόμαστε τους διακριτούς ρόλους. Αυτό μπορείς να το αναζητήσεις σε όλα μας τα ποστ και στο μπλογκ μας. Δεν μας ενδιαφέρουν Δούρειοι Ίπποι, δεν τους έχουμε ανάγκη, εφ'όσον τελείως μόνοι και κόντρα σε όποιον μας κατηγορεί ως αχυρανθρώπους προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή μια κατάσταση που η κοινωνία αγνοούσε. Φυσικά όμως θέλουμε συμμάχους, ειδικά από τον χώρο της υγείας, καθώς άλλοι είναι αυτοί που έχουν μάθει να λειτουργούν προστατευμένοι και αυτό πασχίζουν να εφαρμοστεί παντού με το πρόσχημα της Δημόσιας Υγείας.

Απο εκε'ι και πέρα διακομιστή δεν σου ξαναλέω ευχαριστώ, γιατί καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα..

8 Ιανουαρίου 2011, 21:41:23
Απάντηση #168
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
αν ο κ. Σάββας Κυριαζής της ΠΕΦ είναι ο ίδιος με το Γενικό Διευθυντή της Norma Hellas....

Σιγά τα ωά... Εδώ επί σειρά ετών ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ήταν ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο Πρόεδρος του ΙΦΕΤ ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, και ο Διοικητής του ΙΚΑ ο ίδιος με τον Αντιπρόεδρο (και νυν πρόεδρο) του ΠΦΣ. Όμορφος κόσμος, κλειστά, συντεχνιακά πλασμένος. 

Και όμως φίλτατε, έχει σημασία. Αν πρόκειται για τον ίδιο, τότε καλά θυμάμαι το όνομά του αναμεμιγμένο σε μια τραγική ιστορία για τη χώρα μας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (δεύτερο σχόλιο)

Για να ξέρουμε κάποια πράγματα...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

8 Ιανουαρίου 2011, 22:28:41
Απάντηση #169
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον @jack που έθεσε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Ποιά είναι η θέση των ΦχΦ για τη φαρμακευτική δαπάνη;

Τόσο καιρό βλέπουμε μια λυσσαλέα επίθεση των λεγόμενων ΦχΦ (αλήθεια τι είστε, σωματείο, ένωση, σύλλογος;) στη βάση μόνο των όρων ίδρυσης του φαρμακείου. Για την ταμπακιέρα όμως (ποσοστό κέρδους φαρμακείου, φαρμακευτική δαπάνη), μουγκαφόν.

Κατά τη γνώμη μου αυτή η "μη θέση" έχει λογική: οι λεγόμενοι ΦχΦ θέλουν άμεσα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε ένα χώρο όπου διαβλέπουν κέρδη. Γι' αυτό και δεν αναφέρουν τίποτα για το καθεστώς κερδοφορίας των φαρμακείων, γιατί δεν τους συμφέρει να αλλάξει. Ίσα-ίσα ζητούν το (ιερό) δικαίωμα της ίσης ευκαιρίας και εργασίας στο υπάρχον καθεστώς "προστατευτισμού".
Αυτό όμως δε απαντά στο γενικότερο αίτημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης! Ίσα-ίσα υπονοεί την διατήρηση ή και την αύξησή της.

Το επιχείρημα "να έχω δικαίωμα να ανοίγω φαρμακείο όπου και όποτε θέλω" σημαίνει τελικά την άρση οποιονδήποτε περιορισμών στην αδειοδότηση φαρμακείων. Ακόμα και αν η πολιτεία έβαζε ένα τέλος εν μια νυκτί στο επαίσχυντο σύστημα αγοραπωλησίας αδειών με την τήρηση μιας επετηρίδας, πάλι αυτό δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί γιατί ορισμένοι ενδεχομένως να έπρεπε να περιμένουν 2-3 χρόνια μέχρι να πάρουν σειρά.
Θα σας αρκούσε ένα τέτοιο σύστημα σε συνδυασμό με την κατάργηση της κληρονομικότητας;

Και με αυτά, προχωράω στο οξύμωρο της υπόθεσης, ζητώντας την κατανόησή σας για τη μακροσκελή επιχειρηματολογία που θα αναπτύξω:

Με τις λίγες γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων που έχω, η επιχειρηματικότητα έχει νόημα όταν αποσκοπεί στο κέρδος και την επιβίωση της επιχείρησης. Η επιχειρηματικότητα διακρίνεται σε "ανάγκης" (αυξημένη στη χώρα μας, π.χ. λόγω έλλειψης εναλλακτικών οδών) είτε σε "ευκαιρίας" (δεν χρειάζεται εξήγηση).
Αν λοιπόν κάποιος βλέπει κέρδη σε ένα χώρο, θα θελήσει να μπει. Αν δεν βλέπει, δεν έχει λόγο να το κάνει παρά μόνο αν εξαναγκαστεί. Τους ιδεολογικούς λόγους τους αφήνω στην άκρη γιατί στερούνται σοβαρότητας.

Και ρωτώ ευθέως τους ΦχΦ: βλέπετε ευκαιρία ή ανάγκη;
Την ανάγκη θα την δεχόμουν αν η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση δεν συνοδευόταν από ένα υψηλότατο κεφάλαιο που απαιτείται (αρχικό και κίνησης). Θα τη δεχόμουν επίσης αν - με επίσημα στοιχεία - υπήρχαν στρατιές ανέργων φαρμακοποιών ή ετεροαπασχολούμενων.

Απομένει λοιπόν η ευκαιρία και γεννάται η εξής απορία:
Σε αυτό το περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας, με δεδομένη τη μείωση στο τζίρο των φαρμακείων επισήμως κατά 30-40% (μείωση τιμών φαρμάκων, μείωση συνταγογράφησης, επερχόμενο rebate), με δεδομένη την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις (υφιστάμενες, πόσο μάλλον νέες), με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, με δεδομένη την καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών των ταμείων, ποια ακριβώς ευκαιρία βλέπετε;

Συνεπώς 2 τινά συμβαίνουν:
Είτε υπάρχει η λεγόμενη άγνοια κινδύνου είτε ένα καλά μελετημένο σχέδιο. Την άγνοια κινδύνου την σέβομαι γιατί βγάζει μια αισιοδοξία. Και ταιριάζει γάντι σε τελειόφοιτους ή άσχετους με ένα χώρο. Όταν όμως συνδυάζεται με επιμονή από ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο (όπως λένε), τότε υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστεί βλακεία. Δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει.
Και έτσι δια της ατόπου απαγωγής, ερχόμαστε στο καλά μελετημένο σχέδιο. Ότι δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα (κεφαλαιακή πρωτίστως) να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ένα φαρμακείο σε μια αγορά φθίνουσα και υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης. Πως γίνεται αυτό; Τι ακριβώς θα προσφέρουν παραπάνω από τα υπάρχοντα φαρμακεία; Πως θα τα καταφέρουν εκεί που οι διπλανοί τους αποτυγχάνουν; "Καλύτερες Υπηρεσίες" είναι το μότο τους. Ποιες είναι αυτές ακριβώς που σήμερα στερούνται από τους πολίτες; Άγνωστο.

Έχω άδικο λοιπόν να ισχυρίζομαι ότι το "καλά μελετημένο σχέδιο" περιλαμβάνει σίγουρα οικονομική επάρκεια ή "πλάτες" για οικονομική στήριξη από τρίτους (όχι τράπεζες); Ότι περιλαμβάνει άλλο πλαίσιο λειτουργίας (π.χ. επιπλέον εκπτώσεις απευθείας από φιλικά προσκείμενες εταιρείες, σύστημα franchize για συμμετοχή σε αλυσίδα); Ότι περιλαμβάνει παροχή κινήτρων στους πελάτες (π.χ. εκπτωτική κάρτα, προσφορές/δώρα); Ότι εντάσσεται στη λογική συμμετοχής μεγάλων συμφερόντων στο Retail;
Καταλαβαίνετε που το πάω. Γιατί με την απλή λογική δεν βγαίνει η εξίσωση.

Και ρωτώ ευθέως τη @Black Mamba:
Έχεις τώρα που μιλάμε τα 100-150Κ που χρειάζονται για να στήσεις και να λειτουργήσεις ένα φαρμακείο; Μπορείς να έχεις σε συνεχή βάση 50Κ στην άκρη ως κεφάλαιο κίνησης; Αν ναι, γιατί προτίμησες να μείνεις απ' έξω τόσο καιρό αντί να ακολουθήσεις το υπάρχον σύστημα που σου δίνει τη δυνατότητα μετά από 5-6 χρόνια να μεταφέρεις το φαρμακείο σου όπου θέλεις; Η ακόμα, να αγόραζες την επιχείρηση κάποιου και να έκανες απόσβεση μετά από κάποια χρόνια; Είναι μόνο ιδεολογικοί οι λόγοι;

« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιανουαρίου 2011, 23:54:55 από tasath »

8 Ιανουαρίου 2011, 22:48:43
Απάντηση #170
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Είναι τελικά να μην ανοίξουν κάποιες συζητήσεις.Γιατί είναι πιθάρι χωρία πάτο....

Καταρχήν νιώθω την ανάγκη να δηλώσω δημόσια πως διαφοροποιούμαι τελείως από την τελευταία τοποθέτηση του tasath για τον οποίον -ωωωω,τι ειρωνία-έγινα αυτό που απευχόμουν:Δούρειος Ιππος.Με όλο το σεβασμό συμπαθέτατε tasath μέχρι την λέξη μουγκαφον (έντονα σημασμενη) στην προηγούμενη καταχώρησή σου καλά τα ειπες.Από κει και κάτω όμως τα περι μελητεμένου σχεδιου κτλ με συγχωρείς αλλά κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.Είναι δικαίωμα το καθενός να παλέψει για τα καλύτερο με οποιοδήποτε ρίσκο-κόστος.Και ας φάει τα μούτρα του.Ποιοί είματσ εμείς που θα κρίνουμε τα όνειρα και τα ρίσκα των άλλων?Ελεος!!!Μη βλέπουμε παντού δαιμονες.Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη.Οι φΧφ δίνουν ένα αγώνα που με ξενίζει γιατί δεν γνωρίζω όλες τις παραμέτρους του και η ένστασή μου ήταν μήπως κάποια στιγμή γίνουν και οι ίδιοι όμοιοι με αυτο που τώρα πολεμούν.Λένε πως το χρήμα είναι σα το αλμυρό νερό:όσο πιο πολύ πίνεισ τόσο πιο πολύ διψάς.Για αυτό προέτρεψα τον Διακομιστή να κρατάει μικρό καλάθι....Αλλά εσύ βρε tasath to πήγες απίστευτα μακριά!
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιανουαρίου 2011, 00:08:30 από jack »
+

8 Ιανουαρίου 2011, 22:58:05
Απάντηση #171
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba

@tasath

1ον)Εγω και ο διακομιστης "γνωριστηκαμε" στο τσατ του ΦΣΚ και εύχομαι στο μέλλον να τον γνωρίσω από κοντά.

2ον) Οπως και να με χαρακτηρισετε, εμενα και την ομαδα των 604 ατομων, απαξιώ να απαντησω σε εσας για την αναγκη που εχουμε ολοι εμεις να δουλεψουμε... Μπορω οποιαδηποτε στιγμη να στειλω σε οποιον θελει το πτυχιο μου (Ελληνικο Πανεπιστημιο), την αδεια ασκησεως μου, το βιογραφικο μου και την απολυση μου. Απο εκει και περα, εγω και λογω προυπηρεσιας και λογω ηλικιας θα μπορουσα να ειμαι 1η στην λιστα της οποιας επετηριδας... (Ειμαι 35 ετων)... Αρα αν κοιτουσα την παρτη μου, πιθανα και μονο για να επελθει η ισορροπια θα ηθελα να υπαρχει επετηριδα!! Επισης επειδη πιθανα να ειμαι η μονη που εχω 10ρια στην ασκηση επαγγελματος να επιθυμουσα να ανταγωνιστω για την αδεια ιδρυσης οποιονδηποτε κληρονομο ακομα και με εξετασεις ξανα και ξανα.

Δεν το δεχομαι ομως, γιατι οταν συζητουσαμε αυτο το ζητημα, υπηρξαν συναδελφοι μου ΦχΦ, που μου ειπαν ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 3-4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ και γι'αυτο δεχτηκα να μην επιμεινουμε στην επετηριδα...
Αν ομως αυριο ο Λοβερδος αποφασισει να σταματησει αυτην την σαπιλα με τα κληρονομακια εμεις κι εγω προσωπικα θα ειμαι πρωτη που θα τον χειροκροτησω... Δυστυχως ομως η συντεχνια απειλει... και γι'αυτο θα σας εξυπηρετησει και αυτος ο Υπουργος..

Παρακαλω λοιπον κ. ΤασΑθ να μην μου ξανα απευθυνετε τον λογο οσον αφορα την ομαδα μου και μην διανοηθειτε να ξαναμιλησετε ετσι για τα παιδια που εινα ιαριστουχοι και αγωνιστες γιατι μα το Θεω θα μιλησω οπως δεν μου επιτρεπει η καλη μου ανατροφη... κυριε!!!

8 Ιανουαρίου 2011, 23:54:11
Απάντηση #172
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Είναι τελικά να μην ανοίξουν κάποιες συζητήσεις.Γιατί είναι πιθάρι χωρία πάτο....

Αλλά εσύ βρε tasath to πήγες απίστευτα μακριά!!

Όντως, ενδεχομένως να το πήγα μακρυά. Κοντός ψαλμός αλληλούια...

« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιανουαρίου 2011, 01:46:55 από tasath »

9 Ιανουαρίου 2011, 00:27:43
Απάντηση #173
Αποσυνδεδεμένος

tasath

@tasath

1ον)Εγω και ο διακομιστης "γνωριστηκαμε" στο τσατ του ΦΣΚ και εύχομαι στο μέλλον να τον γνωρίσω από κοντά.

2ον) Οπως και να με χαρακτηρισετε, εμενα και την ομαδα των 604 ατομων, απαξιώ να απαντησω σε εσας για την αναγκη που εχουμε ολοι εμεις να δουλεψουμε... Μπορω οποιαδηποτε στιγμη να στειλω σε οποιον θελει το πτυχιο μου (Ελληνικο Πανεπιστημιο), την αδεια ασκησεως μου, το βιογραφικο μου και την απολυση μου. Απο εκει και περα, εγω και λογω προυπηρεσιας και λογω ηλικιας θα μπορουσα να ειμαι 1η στην λιστα της οποιας επετηριδας... (Ειμαι 35 ετων)... Αρα αν κοιτουσα την παρτη μου, πιθανα και μονο για να επελθει η ισορροπια θα ηθελα να υπαρχει επετηριδα!! Επισης επειδη πιθανα να ειμαι η μονη που εχω 10ρια στην ασκηση επαγγελματος να επιθυμουσα να ανταγωνιστω για την αδεια ιδρυσης οποιονδηποτε κληρονομο ακομα και με εξετασεις ξανα και ξανα.

Δεν το δεχομαι ομως, γιατι οταν συζητουσαμε αυτο το ζητημα, υπηρξαν συναδελφοι μου ΦχΦ, που μου ειπαν ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 3-4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ και γι'αυτο δεχτηκα να μην επιμεινουμε στην επετηριδα...
Αν ομως αυριο ο Λοβερδος αποφασισει να σταματησει αυτην την σαπιλα με τα κληρονομακια εμεις κι εγω προσωπικα θα ειμαι πρωτη που θα τον χειροκροτησω... Δυστυχως ομως η συντεχνια απειλει... και γι'αυτο θα σας εξυπηρετησει και αυτος ο Υπουργος..

Παρακαλω λοιπον κ. ΤασΑθ να μην μου ξανα απευθυνετε τον λογο οσον αφορα την ομαδα μου και μην διανοηθειτε να ξαναμιλησετε ετσι για τα παιδια που εινα ιαριστουχοι και αγωνιστες γιατι μα το Θεω θα μιλησω οπως δεν μου επιτρεπει η καλη μου ανατροφη... κυριε!!!

Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, καταρχήν δεν είχα σκοπό να προσβάλω ούτε εσάς προσωπικά ούτε τους λοιπούς ΦχΦ και ζητώ συγνώμη αν τα γραφόμενά μου παρερμηνεύτηκαν. Την τελευταία φράση του προηγούμενου post μου την ανακαλώ/διαγράφω προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων.

Κατά δεύτερον, δεν αμφισβητώ τις ικανότητές σας ή τις γνώσεις σας, ούτε την προϋπηρεσία σας στο χώρο, αλλά ούτε προφανώς την ανάγκη/δικαίωμα να εργαστείτε. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες, καλοί ή κακοί, αυτοί είναι.
Συνεχίζοντας την ερώτηση του @jack (Που δεν τον θεωρώ επ' ουδενί δούρειο ίππο), αναρρωτιέμαι κι εγώ γιατί υπάρχει από πλευράς σας μια μονόπλευρη θεώρηση του θέματος το στιγμή που το μείζον υποτίθεται ότι είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Σε αυτό το ερώτημα βάσισα τις σκέψεις μου, οι οποίες, σημειωτέον, είναι καθαρά προσωπικές και δεν σχετίζονται με συνδικαλιστικούς ή συντεχνιακούς φορείς.

Εξακολουθώ να ρωτάω ποια είναι η θέση σας για την κερδοφορία του φαρμακείου, για το επερχόμενο rebate, για την μελλοντική κατ' αποκοπή αμοιβή ανά συνταγή, κλπ. Και πως θα λειτουργήσετε σε αυτό το περιβάλλον ή σε περιβάλλον άρσης περιορισμών (ή προστασίας).

Εξακολουθώ να θεωρώ ότι το πρόβλημά σας (το κυριότερο αίτημά σας) μπορεί να επιλυθεί μέσα σε 1 μέρα με την κατάργηση της κληρονομικότητας, την επιστροφή των αδειών των συνταξιούχων φαρμακοποιών στις Περιφέρειες και την τήρηση μιας αδιάβλητης επετηρίδας. Θα γινόταν αυτόματα διακοπή της αγοραπωλησίας και μέσα σε 2 χρόνια θα γινόταν μια υγιής ανακύκλωση του υπάρχοντος πληθυσμού των φαρμακοποιών (βάσει λόγου συνταξιούχων - νέων).

Εξακολουθώ να βρίσκω αβάσιμη την πλήρη κατάργηση των περιορισμών που υφίστανται (γεωπληθυσμιακών και αριθμού αδειών) γιατί το φαρμακείο - από τη φύση του προϊόντος που εμπορεύεται - δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού.
Αν θέλετε συνεχίζουμε αυτό ειδικά το σημείο σε άλλο post.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε κι εμένα με τη σειρά μου να σταθώ στο ύφος ορισμένων posts σας που, είτε με κάποιες φράσεις-λέξεις είτε με συγκεκριμένη ερμηνεία, δημιουργούν μια "ατμόσφαιρα" εναντίον χιλιάδων συναδέλφων σας ΦμΦ που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις θέσεις των Βαγιωνολουράντηδων. Οι άνθρωποι αυτοί εισπράτουν καθημερινά πλέον την κριτική και αρνητική ενέργεια του κόσμου και εσείς με τον τρόπο σας μερικές φορές συμβάλετε σε αυτό. Επειδή όμως ο τροχός γυρίζει, αύριο θα είστε στη θέση τους.

9 Ιανουαρίου 2011, 11:11:55
Απάντηση #174
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Kαλημέρα σε όλους και όποιος βρίσκει κουραστικό αυτό το θρεντ, ας εντρυφήσει στο "5amp.Νοοτροπ σε 250ml Dextrose 5%, σαν "πρωτοβάθμια" αντιμετώπιση Εγκεφαλικού??"

Ο λυσσαλέος πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ιδιοκτήτες φαρμακείων στους άνεργους συναδέλφους τους, αναδεικνύει το απάνθρωπο πρόσωπο της πιο μαύρης και αντιδραστικής συντεχνίας που υπάρχει στην Ελλάδα: του ΠΦΣ, με "μπροστάρη" τον ΦΣΑ.

Αν το επάγγελμα είναι ανοιχτό, όπως τους αρέσει να βαυκαλίζονται, τότε για ποιό λόγο αντιδρούν με λύσσα στην απελευθέρωσή του;

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων με πρώτο και καλύτερο το φαρμακείο, είναι καίριας σημασίας για όλη την Ελληνική κοινωνία: Ο Βασιλάκης ο Καϊλας το είπε ξεκάθαρα: "Αν δεν προχωρήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, θα παρθούν νέα σκληρά μέτρα εναντίον των συνήθων στόχων, δλδ των μισθωτών και των συνταξιούχων." Οι οποίοι θα κληθούν έτσι για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους το σταθερό-εγγυημένο, πλουσιοπάροχο εισόδημα του φαρμακοποιού, πέρα από το χαράτσι 35% που έτσι και αλλιώς του πληρώνουν ως μεικτό κέρδος στην τιμή του φαρμάκου. Νομίζεις, φίλε @jack ότι έχουμε τα περιθώρια να κωφεύουμε;

Οι Βαγιωνοαμπατζολουράντοι διαχειρίστηκαν επί δεκαετίες την αγορά του φαρμάκου στην πολύπαθη Ελλάδα με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη να τους εμπιστευόμαστε;

Θα ανεχόμαστε για πολύ ακόμη την απληστία του παππού ή της γιαγιάς φαρμακοποιού που στην δύση του βίου τους αξιώνουν να παντελονιάζουν 200-700 kilo προκειμένου να μεταβιβάσουν το μονοπωλιακό φαρμακείο ενός χωριού ή μιας γειτονιάς σε έναν νέο συνάδελφό τους; Τη στιγμή μάλιστα που έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει απομυζώντας επί 10ετίες ολόκληρες τους ασφαλισμένους και τα Ασφαλιστικά ταμεία, με όρους που το Σωματείο τους επέβαλλε σε ένα φαύλο, διεφθαρμένο και ψοφοδεές κράτος, το οποίο όμως έχει πια παταγωδώς καταρρεύσει; Όμως, όχι, αυτοί δεν χαμπαριάζουν: "Αποθανέτωσαν οι ψυχές μας μετά των ομοφύλων" είναι το δόγμα τους και με παιδαριώδη εμμονή γατζώνονται από τα προνόμιά τους ως το τέλος, ώσπου να χαθούν όλα σε αυτή τη χώρα της συμφοράς όπου κακή τη τύχη εγκλωβιστήκαμε, θυμίζοντας μια μάνα που χρησιμοποιεί το μωρό της ως αερόσακκο.

Είναι οι ίδιοι που εξέθρεψαν τα πηγάδια του Λαυρίου, τη φύλαξη του κουπονιού για ξέπλυμα και δίδαξαν για δεκαετίες ολόκληρες την αυτοφαρμακία στους ασφαλισμένους. Είναι οι ίδιοι που μας κάνουν παρατήρηση με περισσό θράσος και υπεροψία αν αργήσουμε να φτάσουμε ένα πρωί με χιονιά σε ένα απομακρυσμένο, ορεινό χωριό: -Μα, Καπετάν-Μλκ1, εγώ δεν οδηγώ Grand Cherokee όπως εσύ.

Ο Δ/τής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος παρά τις εξαγγελίες του συνεχίζει, δυστυχώς, την ίδια αυτοκαταστροφική τακτική της διατήρησης των ετεροβαρών συμβάσεων του Ιδρύματος με όλα τα φαρμακεία, με λεόντεια ποσοστά κέρδους προς αυτά για την προμήθεια φαρμάκων προς το Ίδρυμα. Θα του προτείναμε να συνάπτει συμβάσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά κέρδους για τον φαρμακοποιό, σε ένα περιβάλλον βεβαίως ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος, απαλλαγμένο από τους κάθε είδους προστατευτισμούς, που έπρεπε από καιρό να είχαμε κατακτήσει.

1 Δόκιμος όρος, υπάρχει σε διήγημα του Ιω. Κονδυλάκη

« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιανουαρίου 2011, 12:53:52 από Ο διακομιστής »

9 Ιανουαρίου 2011, 12:04:42
Απάντηση #175
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
@Διακομιστή,ακόμη και στην τελευταία σου καταχώρηση απευθύνεσαι στο συναίσθημα και γενικότητες και δεν βλέπω ουσιαστικά επιχειρήματα...Η κουβέντα δε γίνεται μεταξύ μας για τα φαρμακεία γενικά αλλά για τη στάση που κρατας απέναντι στους φΧφ.Σε όλα τα άλλα συμφωνούμε και μην κουράζουμε αναμασώντας τα ίδια.Θέλω να μιλήσουμε για τους φΧφ που ένθερμα στηρίζεις.Μπορούμε να το κάνουμε αυτο?Γιατί εδώ είναι η μόνη διαφοροποιίση μας

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα της Black Mamba οι εντοπισμένοι φΧφ αριθμούν 604 άτομα.Και εγω σου λέω Διακομιστή είναι και άλλοι 1000 αδήλωτοι.Το θέμα μας είναι αν θα ανοίξουν και άλλα 1000-1500 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα θα εξασφαλίσουμε φθηνό φάρμακο?Και ίσως το άνοιγμα άλλων 1000 φαρμακείων να ρίξει τις τιμές αλλά είναι σιγουρο αυτό?Είδες να πέφτει η τιμή της βενζίνης με νέα βενζινάδικα που ξεφυτρώνουν καθημερινά?Η δική μου ένσταση είναι πως δεν άκουσα κανένα φΧφ να κόπτεται για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων και μέχρι τότε κρατώ μικρό καλάθι.Εσύ βάζεις το χέρι σου στη φωτιά πως όταν πάρουν τις άδειες θα αναμορφωθεί ο χωρος?Πως θα ξεκινήσει μια νέα εποχή,μια νέα αντίληψη?Πως θα μειωθεί η τιμή του αγαθού?Αλήθεια,από που αντλείς τόση σιγουριά?Μπορείς να μου πεις και είμαι μαζί σου....

Να στηρίξουμε τους φΧφ σαν διεκδικητές εργασίας αλλά να μην τα ισοπεδώνουμε όλα και γίνομαστε υπέρμαχοί τους.Αυτό είναι το φάουλ κατά την άποψή μου και λυπάμαι αν δε το καταλαβαίνεις.Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που αν τη ξεπεράσουμε παραξηγούμαστε όσο αγνά και να είναι τα κίνητρά μας.

Και να σου πως και κάτι άλλο?Όταν εγώ και εσυ ξεκινούμε κάθε πρωι και γράφουμε 100χμ γιατί δεν βρήκαμε δουλειά δίπλα από την πόρτα μας πως μπορώ να είμαι χαλαρός απέναντι σε άτομα που διεκδικούν εργασία με τους όρους που αυτοί θέλουν?Ξέρεις σε πόσα χωριά αναγκάζονται να γράφουν χιλιόμερα κάθε μέρα οι κάτοικοι για να βρούνε φαρμακείο?Μη τα θέλουμε όλα δικά μας.Και φαρμακείο και μέσα στην πόλη και..και...και...

Και εγώ ήθελα να δουλέψω στην πόλη μου αλλά με έχει ρημάξει το καθημερινό πήγαινε-έλα και οι βενζίνες.Έχω αδικο σε αυτο?Και μη μου πεις πως το ήξερα όταν δήλωνα ειδικότητα γιατι θα σου απαντήσω πως και οι φαρμακοποιοι το ξέραν όταν μπαίναν στη σχολή.

Για μένα το ζητούμενο είναι το φθηνό φάρμακο.

Δε με νοιάζει πως.

Ας βγει το επίσημο κράτος και ας πει πως άλλα 1000 φαρμακεία-άδειες θα ρίξουν την τιμή.Θα είμαι μαζί τους.

Ας βγούνε από την άλλη και ας πούνε να ανοίξουν φαρμακεία σε σούπερ και θα πέσει η τιμή.Πάλι μαζί τους θα είμαι.Το ρωτάς τον βενζινοπώλη που προσπαθει να επιβιώσει αν είναι υπέρ των βενζινάδικων στα σούπερ?Προσωπικά βάζω βενζίνη σε σούπερ,είναι φθηνη και συμφερει.

Αλήθεια ποια η θέση των φΧφ να δουλέψουν σε σουπερμαρκετ ως φαρμακοποιοι-επστημονες με ένα σοβαρό μισθο?Θα τους ενδιέφερε?Αφού είναι υπέρ της απόλυτης απελευθέρωσης δε θα ήταν μια καλή πρόταση?Ή τους νοιάζει μόνο το δικό τους φαρμακείο?

Γιατί από την πλευρά τους ακούω μόνο μια και μοναδική πρόταση και όχι εναλλακτικές...Αλλά ξέρεις,είναι χοντρη η κονόμα στο μαγαζάκι.

Και αλήθεια,με αυτά που λέει ο Tasath  περί κεφαλαίου και δανειοδότησης,αν ξεφύγουμε από τα  υπερβολικά του οργανωμένου σχεδίου,δεν έχει καθολου άδικο.
+

9 Ιανουαρίου 2011, 16:22:28
Απάντηση #176
Αποσυνδεδεμένος

timex

Προσωπικα θα ηθελα να υπαρχουν φαρμακεια σε μεγαλα σουπερ μαρκετ,τα οποια θα λειτουργουν με την αδεια ενος φαρμακοποιου για καθε καταστημα.Σε καθε μαρινοπουλο πχ ,ενα φαρμακειο.Ετσι και οι φΧφ θα ειχαν δουλεια και οι πελατες θα μπορουσαν να αγοραζουν τα φαρμακα τους οτι ωρα θελουν χωρις να κανουν χιλιομετρα ψαχνοντας ποιο φαρμακειο εφημερευει!

9 Ιανουαρίου 2011, 17:57:38
Απάντηση #177
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Σωστοί ο @jack και ο @timex.

Παραμένει το ερώτημα προς τους ΦχΦ: πως η δική τους αποκατάσταση θα επηρεάσει τις τιμές των φαρμάκων και εν γένει τη φαρμακευτική δαπάνη;
Διότι έχω την αίσθηση ότι δεν ζητούν απελευθέρωση των φαρμακείων σε όλη της την έκταση, αλλά μόνο στο θέμα ίδρυσης. Το υπόλοιπο "σύστημα" μπορεί να παραμείνει ως έχει. Σε αυτό δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους φαρμακοποιούς.

Εγώ δηλαδή ως πολίτης ακούω το αίτημα ως εξής:
"Θέλουμε να ανοίξουμε άμεσα και οπουδήποτε 600+ νέα φαρμακεία και εκατοντάδες άλλα κάθε χρόνο από τελειοφοίτους-φαρμακοποιούς.
Δεν δεχόμαστε κανένα περιορισμό. Δεν φτάνουν τα 12.000 φαρμακεία που ήδη υπάρχουν (αμφισβητούμε εξάλλου αυτό τον αριθμό), δεν πειράζει που έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία στην Ευρώπη ανά 100.000 κατοίκους. Θέλουμε κι εμείς να εργαστούμε σε αυτό το χώρο ως ιδιοκτήτες."

Σεβαστό αίτημα στο ζήτημα της πρόσβασης στην εργασία, αλλά σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον κρίσης, πως συνεπάγεται μείωση φαρμακευτικής δαπάνης; Γιατί να μην τηρούνται κάποιοι όροι;
Και πως τέλος πάντων θα τα καταφέρουν;
Έχω άδικο να υποθέσω ότι - για λόγους επιβίωσης και μόνο - θα δούμε πάλι τις γνωστές πρακτικές που όλοι κατηγορούμε σήμερα;

Και κάτι για τις τιμές:

Μείωση τιμών των φαρμάκων δεν θα δούμε, όσο αυτά υπόκεινται σε κρατική διατίμηση, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή τους.
Οκ, τη λιανική ετοιμάζονται να τη "σπάσουν" εν μέρει με το επερχόμενο rebate (ως έκπτωση των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία
και όχι απευθείας προς τους πολίτες), μειώνοντας ταυτόχρονα και το κέρδος του φαρμακοποιού. Υποτίθεται ότι κάτι ανάλογο ισχύει και
για τη χονδρική μέσω αντίστοιχου rebate των εταιρειών (ασχέτως αν εκατομύρια δεν έχουν εισπραχθεί από το 2006 μέχρι σήμερα).

Λέτε ότι δεν σας αρέσει το παρόν ποσοστό κέρδους. Ωραία, ας προτείνει κάποιος ένα άλλο το οποίο να είναι "λογικό" αλλά συνάμα
βιώσιμο
για τα φαρμακεία.
Δεν μπορείς π.χ. να ζητάς 10% μικτό κέρδος γιατί τότε λες ότι δεν θέλεις να υπάρχουν φαρμακεία. Και τα φαρμακεία θα επιδιώξουν
να χρεώνουν επισήμως άλλες υπηρεσίες (π.χ. μέτρηση πίεσης, ενέσεις, υπερωριακή αμοιβή στις εφημερίες), ή τη θέση τους θα κληθούν να
καλύψουν άλλα συμφέροντα. Αυτά όμως δεν μπορεί να είναι ιδιώτες γιατί δεν θα έχουν τη δυνατότητα. Αυτά έλεγα στο post μου.

Σε περίπτωση δε που η διατίμηση καταργηθεί, δεν βλέπετε ότι θα επικρατήσει ο γνωστός νόμος της αγοράς (ή ζούγκλας), που ειδικά στη
χώρα μας δείτε που μας έχει φτάσει (ακρίβεια, καρτέλ, εναρμόνιση τιμών) σε είδη πρώτης ανάγκης; Αλλά και σε χώρες
 "απελευθερωμένες" όπως η Αμερική, γιατί νομίζετε ότι το Maalox (65 tab) κοστίζει $12 (Duane Reade Νεα Υόρκη)  τη στιγμή που εδώ κοστίζει περίπου 4€ (50 tab); Και πρόσεξτε ότι αναφέρομαι σε ΜΗΣΥΦΑ!  Που είναι η μείωση των τιμών που ευαγγελίζονται κάποιοι;

Γιατί αυτή η επιμονή για τη λιανική τιμή μόνο και όχι και για τη χονδρική; Γιατί πρέπει να πληρώσουν οι retailers (φαρμακοποιοί)
ενώ οι παραγωγοί θέτουν τις τιμές που θέλουν; Η μήπως νομίζετε ότι αυτή η περίφημη φόρμουλα με τις 3 πιο φθηνές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται παντού; Η μήπως δεν είναι γνωστή η πρακτική της απόσυρσης μιας συσκευασίας και η επανεισαγωγή μιας νέας με αυξημένη τιμή;
Γιατί π.χ. το Rolenium Inhaler 500+50, μια πλαστική συσκευή με εισπνεόμενα κοκκία, προϊόν μιας ελληνικής εταιρείας (ELPEN),
να κοστίζει στη χονδρική κοντά 50€; Ποιος καθορίζει τις τιμές εκεί; Τις δεχόμαστε ως δεδομένες και βγάζουμε τα απωθημένα μας σε
επιστήμονες που - πέρα από τη λιανική πώληση φαρμάκων - προσφέρουν και αρκετές υπηρεσίες χωρίς κόστος; Η τους βλέπουμε μόνο ως μεσάζοντες χωρίς καμία αξία;

Βεβαίως και υπάρχουν αισχρά φαινόμενα στο χώρο (όπως σε όλους), αλλά δεν μπορούμε να γενικεύουμε για χιλιάδες ανθρώπους...
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιανουαρίου 2011, 18:07:31 από tasath »

9 Ιανουαρίου 2011, 18:35:40
Απάντηση #178
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χρ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Ιανουαρίου 2011

Εχω έναν προσωπικό κώδικα. Πορεύοµαι και κρίνω µε βάση αυτόν. Από τα πολλά που περιλαµβάνει, είναι και η εκτίµηση που τρέφω για τους ανθρώπους που είναι αποφασιστικοί. Που αναλαµβάνουν κάτι να φέρουν εις πέρας και το κάνουν αδιαφορώντας για το κόστος, τον κόπο, τις επιπτώσεις. Τρέφω την ίδια εκτίµηση και για τον επαγγελµατισµό κάποιου, ο οποίος αναλαµβάνει µια δουλειά και την ολοκληρώνει µε ευσυνειδησία και χωρίς υπεκφυγές, ντρίµπλες, κοµπίνες και ριξίµατα. Απεχθάνοµαι, όπως είναι λογικό ύστερα από όλα αυτά, τις παλινωδίες, τις εσκεµµένες καθυστερήσεις, τα «ναι µεν αλλά...», τα «ξέρετε, είναι και δική µας επιθυµία η διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης, πλην όµως...». Αποστρέφοµαι τα πισωγυρίσµατα, πώς το λένε. Και εννοείται ότι δεν έχω σε καµιά υπόληψη όσους, αντί να κάνουν αυτό που πρέπει µε αποφασιστικότητα, επαγγελµατισµό και ευσυνειδησία, τα στρίβουν γενικώς µπροστά στην πρώτη δυσκολία. Που αναθεωρούν αποφάσεις, στάσεις και λογικές, «υπό το φως των νέων δεδοµένων»!

Τι χρειάζεται η διαβούλευση;
Οχι ρε φίλε, δεκάρα δεν δίνω για τα «νέα δεδοµένα» που προέκυψαν ή για τις «νέες συνθήκες» που διαµορφώθηκαν. Εγώ θέλω να κάνεις αυτό που πρέπει και όχι αυτό που εκ των πραγµάτων επιβάλλεται. Αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις και όχι εκείνο που ουσιαστικά σου επιβάλλεται από τις καταστάσεις, γιατί ξέχασες ότι πρέπει να δείξεις αποφασιστικότητα και επιµονή εκεί που πρέπει. Πάρε παράδειγµα την κυβέρνηση. Οταν ήταν να περικόψει τους µισθούς και τις συντάξεις πέρυσι την άνοιξη, το έκαµε µε τη µια. Χρατς και κάτω. ∆εν πά’ να είχε ο άλλος χίλιες υποχρεώσεις και να είχε προσαρµόσει τη ζωή του µε βάση τον µισθό ή τη σύνταξη που έπαιρνε; Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει περικοπές για να µαζέψει το... µαγαζί και προχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη. ∆εν εξετάζω εδώ αν έπρεπε οι περικοπές να είναι τόσο ή λιγότερο, σηµασία έχει ότι το έκανε.

Πάµε τώρα στα κλειστά επαγγέλµατα. Πρέπει να ανοίξουν, σωστά; Τι κάνει η κυβέρνηση; Συζητάει. ∆ιαπραγµατεύεται. Κάνει ανοιχτή διαβούλευση! Και αντί να ανοίγει τα κλειστά επαγγέλµατα, τα κρατάει µισόκλειστα ή µισάνοιχτα, κατά τη θεωρία του µισογεµάτου ή µισοάδειου ποτηριού.

Να χτυπηθούν όσο θέλουν
∆εν µου αρέσουν αυτά, όχι. ∆εν µου αρέσουν καθόλου. Αν πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλµατα (και πρέπει, για να δώσουν δουλειά σε νέους ανθρώπους), να ανοίξουν αµέσως. Ορθάνοιχτα. Χωρίς αστερίσκους, υποσηµειώσεις, υστερόγραφα. Α-νοι-χτα!

Ολα. Τι θα πει «αντιδρούν οι φαρµακοποιοί» για παράδειγµα; Να αντιδράσουν και να χτυπηθούν όσο θέλουν. Μέχρι ∆ευτέρας Παρουσίας. Είναι δυνατόν στις µέρες µας να κληροδοτείται άδεια φαρµακείου στον απόγονο, λες και έχουµε φεουδαρχία, και εκείνος µε τη σειρά του να ζει πλουσιοπάροχα από αυτό όταν το παιδί το δικό σου ή του γείτονα τρώει τα χρόνια του στα θρανία, αλλά δεν µπορεί να ασκήσει το επάγγελµά του επειδή οι φαρµακοποιοί όρθωσαν – µε τη βοήθεια των πολιτικών – ένα ολόκληρο κάστρο στη µέση της πολιτείας; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο εµπόριο που δουλεύει µε περιθώριο κέρδους 35% – αφήνω κατά µέρος όλα τα άλλα (κόλπα µε τις συνταγές που από φάρµακα καταλήγουν καλλυντικά, παντόφλες και δεν ξέρω τι άλλο – όρα το σκάνδαλο του Λαυρίου), και η κυβέρνηση να διαπραγµατεύεται µαζί του; Τι διαπραγµατεύεται και γιατί;

Οποια δουλειά θέλει ο καθένας
Αντε ντε, πες µου και συ. Μα είναι µόνο για τους φαρµακοποιούς; Με τουςδικηγόρους, τους συµβολαιογράφους, τους πολιτικούς µηχανικούς, τους ταξιτζήδες, το ίδιο δεν κάνει; Εκατόν εξήντα (160) κλειστά επαγγέλµατα έχει αυτή η χώρα-σούργελο καιη κυβέρνηση που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να τη βγάλει από την κρίση κάθεται και κουβεντιάζει µαζί τους. Και γράφουµε εµείς για διαβουλεύσεις, για σκληρές διαπραγµατεύσεις, για επίπονες συζητήσεις και άλλα τέτοια παραµύθια. Αντί να πει, «παιδιά ακούστε, είµαστε σε κρίση, συνεισέφεραν όλοι οι Ελληνες θα συνεισφέρετε κι εσείς που είστε και προνοµιούχοι. Τελεία και παύλα», και να περάσει από τη Βουλή ένα νοµοσχέδιο µε ένα µονό άρθρο, που θα λέει ότι «από την 1/1/2011 άνοιξαν όλα τα κλειστά επαγγέλµατα και όποιος θέλει µπορεί να ασκήσει ελεύθερα όποιο επάγγελµα επιθυµεί, αρκεί να διαθέτει τις απαραίτητες από τους νοµούς του κράτους προϋποθέσεις». Τι κουβεντιάζουµε τώρα; Αυτό θα έκανε µια αποφασιστική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που έχει επίγνωση της ιστορικής ευθύνης της και θέλει να την φέρει εις πέρας. Μια κυβέρνηση που κάνει όσα κάνει η σηµερινή, απλώς τα στρίβει. Κι εµένα αυτό όχιαπλώς δεν µου αρέσει, αλλά µε απωθεί. Γιατί άλλα περίµενα...

Φοβάµαι τους αστερίσκους
Εκτος κι αν µου πουν ότι «άλλαθέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω / έλεγαπερνούν τα χρόνια, θα συµµορφωθώ / µα είναι δώρο άδωρο ν’ αλλάξεις χαρακτήρα / τζάµπα κρατάς λογαριασµό, τζάµπα σωστός µε το στανιό» που λέεικι ο Μάλαµας στην «Πριγκιπέσα» του, οπότε πάω πάσο και δεν ξανασχολούµαι µαζί τους. Μπορώ όµως να το κάνω; ∆εν µπορώ. Γιατί τον πονάω αυτό τον τόπο όπως τον πονάει και ο καθένας µας. Γιατί δεν µπορούµε να τον αφήσουµε να χαθεί. Και γιατί, φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει. Οπως για παράδειγµα µε τοννόµο του Ραγκούση για το πολιτικό χρήµα, τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών. Αν εφαρµοστούν όσα προβλέπει ο νοµός, ειδικώς το σκέλος που αφορά τις κυρώσεις, τότε ίσως η σχέση πολιτικής και κοινωνίας να γυρίσει σελίδα. Αλλά φοβάµαι, να το κρύψω; Φοβάµαι πάλι τα πισωγυρίσµατα στη Βουλή. Τις τροπολογίες, τους αστερίσκους, τις «περίεργες» διατάξεις µε τα εδάφια στις υποπαραγράφους των άρθρων. ∆ηλαδή, όλα αυτά που στο τέλος θα ακυρώσουν την πρόθεση του νοµοθέτη. Και είναι όλα αυτά, που κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα ξέφραγο αµπέλι, όπου ανενόχλητο κάνει πάρτι κάθε λαµόγιο...

10 Ιανουαρίου 2011, 11:29:24
Απάντηση #179
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Νοµοσχέδιο - οµπρέλα για 160 κλειστά επαγγέλµατα
Στο τέλος του µηνός θα καταθέσει το νοµοσχέδιο η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (ΤΑ ΝΕΑ)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στην απόφαση να αφήσει «ορθάνοιχτα» τα κλειστά επαγγέλµατα καταλήγει η κυβέρνηση µετά τη διαπίστωση, από τις πρώτες διερευνητικές επαφές µε τους εκπροσώπους των φορέων που τα εκπροσωπούν, ότι στόχος τους είναι να περιφρουρήσουν πάση θυσία τα κεκτηµένα και όχι να συναινέσουν στο άνοιγµα των επαγγελµάτων που εκπροσωπούν. 

Οπως έγινε γνωστό από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει µεν τα περιθώρια της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει µε τους εκπροσώπους των βασικών κλειστών επαγγελµάτων (δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, πολιτικοί µηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρµακοποιοί), αλλά δεν πρόκειται να απoστεί ούτε κατά κεραία από την απόφασή της να εµφανίσει στο τέλος του µήνα νοµοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει το πλήρες άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Το νοµοσχέδιο - οµπρέλα, που θα ισχύσει και για τα περίπου 160 κλειστά επαγγέλµατα, θα προσδιορίζει – σύµφωνα µε τη δήλωση του προαναφερόµενου κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης –,ίσως και σε ένα µόνο άρθρο, ότι καταργούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση ενός επαγγέλµατος από φυσικό πρόσωπο υπό τον όρο ότι το πρόσωπο αυτό πληροί τις αναγκαίες εκ της νοµοθεσίας προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλµατος που επιθυµεί να ασκήσει.

Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θα δώσει προθεσµία έξι µηνών στους υπουργούς, στων οποίων την αρµοδιότητα ανήκουν τα βασικά κλειστά επαγγέλµατα, να προσδιορίσουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ελεύθερη άσκηση ενός επαγγέλµατος άπτεται του δηµοσίου ή ακόµη και του εθνικού συµφέροντος και άρα δεν µπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Ως µια τέτοια περίπτωση αναφέρθηκε από την ίδια πηγή η περίπτωση της τιµής στην έκδοση µιας οικοδοµικής άδειας, για την οποία εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει ένας πίνακας ανάλογος εκείνων που ισχύουν για τις αντικειµενικές αξίες των ακινήτων, προκειµένου να αποφευχθεί η συνδιαλλαγή µεταξύ του πολιτικού µηχανικού και του ιδιοκτήτη του ακινήτου για τη µείωση στα χαµηλότερα δυνατά επίπεδα του κόστους της οικοδοµικής άδειας. Ανάλογη ρύθµιση φαίνεται πως θα ισχύσει και για την αµοιβή των συµβολαιογράφων για να αποτραπεί και πάλι η συνδιαλλαγή µεταξύ συµβολαιογράφου και αγοραστή ακινήτου.

Ενα άλλο θέµα που απασχολεί την κυβέρνηση σχετικά µε τους συµβολαιογράφους είναι το τι περιορισµοί θα ληφθούν σχετικά µε τη νάσκηση του συγκεκριµένου επαγγέλµατος από ξένους υπηκόους σε παραµεθόριες περιοχές της χώρας (∆ωδεκάνησα, Λέσβο, Χίο, κλ.π.).

Αναφορικά µε τους φαρµακοποιούς, απόφαση της κυβέρνησης είναι να µειώσει περαιτέρω τα πληθυσµικά κριτήρια στη λειτουργία των φαρµακείων (από 1 φαρµακείο ανά 1.500 κατοίκους που ισχύει σήµερα σε 1 φαρµακείο ανά 1.000 κατοίκους) και παράλληλα να συµπιέσει και άλλο το ποσοστό κέρδους τους, που σήµερα είναι κατά µέσο όρο 22,5%, σε περίπου 15%. Παράλληλα ,η κυβέρνηση θεωρεί αδιαπραγµάτευτη τη θέση της για τη λειτουργία των φαρµακείων το απόγευµα της ∆ευτέρας και της Τετάρτης, όπως και το Σάββατο.

Η κυβέρνηση επικαλείται προς τούτο (για το ολοσχερές άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων) µετρήσεις της κοινής γνώµης, όπου οι πολίτες µε συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται υπέρ του ανοίγµατος, και µάλιστα ζητούν να µην υπάρξει κανενός είδους υποχώρηση από πλευράς κυβέρνησης.

Το χρονοδιάγραµµα

Ταυτόχρονα, η πηγή που προαναφέρθηκε διαβεβαίωσε, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραµµα που έχει τεθεί και σύµφωνα µε το οποίο ώς τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις µε τους ενδιαφερόµενους φορείς και ώς το τέλος του µήνα θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το νοµοσχέδιο - οµπρέλα που θα καθορίζει το άνοιγµα. Στόχος είναι το νοµοσχέδιο να είναι νόµος του κράτους ώς την πρώτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου, πριν από την άφιξη δηλαδή στην Ελλάδα του κλιµακίου της τρόικας, που θα υποβάλει το πρώτο σηµαντικό κρας τεστ στην ελληνική οικονοµία για το 2011.

Αναφορικά µε τις κριτικές που ασκούνται ότι η κυβέρνηση δείχνει να κωλυσιεργεί επιµένοντας σε έναν διάλογο που δεν έχει ορίζοντα, υποστηρίζεται ότι µε τη µεθόδευση αυτή «θα εκλείψουν συγκρουσιακά φαινόµενα τα οποίαθα εντείνουν το κλίµα κοινωνικής αναταραχής» και τονίζεται ότι «δεν τίθεται θέµα ολιγωρίας ούτε υφίσταται η παραµικρή διάθεση για πισωγυρίσµατα, αλλά ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί από το Μνηµόνιο».
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Ιανουαρίου 2011, 14:33:46 από Ο διακομιστής »