ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΦΩΝΕΣΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος(ΤΟ ΕΘΝΟΣ)
Μερίδα συναδέλφων τους από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ζητά να δοθεί πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ για την καταβολή των οφειλομένων
Την τελευταία εβδομάδα ανεστάλη σε 19 νομούς η δωρεάν εκτέλεση συνταγών και γίνεται μόνο τοις μετρητοίς, ενώ, από χθες, το εμπάργκο επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Ρωγμή στη σκληρή γραμμή των φαρμακοποιών που δεν εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ ανοίγουν ορισμένοι ψυχραιμότεροι συνάδελφοί τους.
Πρόκειται για μια εξέλιξη στην κορύφωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ αυτή τη φορά άρχισαν νωρίτερα στην επαρχία. Σταδιακά, την τελευταία εβδομάδα ανεστάλη σε 19 νομούς η δωρεάν εκτέλεση συνταγών και γίνεται μόνο τοις μετρητοίς, ενώ, από χθες, το εμπάργκο επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, πλην των φαρμακοποιών της Αττικής, που θα αποφασίσουν αύριο.
Δεν λείπουν ωστόσο οι φαρμακοποιοί που, μολονότι προτάσσουν τα αιτήματα του κλάδου (να πληρωθούν οι οφειλές κ.λπ.), δεν παραβλέπουν ότι
υπάρχουν ασφαλισμένοι που ήδη ταλαιπωρούνται και ορισμένοι ίσως κινδυνεύουν, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα. Για αυτόν και για άλλους λόγους, τάσσονται υπέρ της άποψης να δοθεί περισσότερος χρόνος στον ΕΟΠΥΥ.
«Μπορούμε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να δώσουμε μία πίστωση χρόνου, να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα του Ιουνίου και αν δεν το κάνει, τότε να πάμε σε αναστολή της εξυπηρέτησης», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, από το Αιγάλεω, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
«Πρώιμη η κινητοποίηση»«Κατά την άποψή μου, τα αιτήματά μας είναι απολύτως δίκαια, αλλά θα μπορούσαν οι κινητοποιήσεις να μεταφερθούν λίγο αργότερα και αυτό θα ήταν το καλύτερο για όλες τις πλευρές», επισημαίνει ο φαρμακοποιός Νίκος Στεφανάκης από το Χαλάνδρι.
«Ειδικά για την Αττική δεν ήταν ίσως ο κατάλληλος χρόνος, αφού έχουμε πληρωθεί τον Μάιο και επομένως δεν έχουμε να ζητήσουμε κάτι άμεσα.»
Η κρίσιμη συνέλευσηΤο
ρήγμα μεταξύ των φαρμακοποιών της Αττικής είχε διαφανεί νωρίτερα, καθώς αρχικά ανακοινώθηκε η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά δημιουργήθηκε θέμα με ισχυρή διαφωνία στους κόλπους του ΔΣ.
Ο αντιπρόεδρος Στέλιος Καλογερόπουλος κατήγγειλε τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Λουράντο ότι «χωρίς να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο ως όφειλε, αποφάσισε παράτυπα τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση... και σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα ευθύνης των μελών του Συλλόγου, απέναντι στους ασθενείς συμπολίτες μας αλλά και της βιωσιμότητας του κλάδου μας».Ο κ. Καλογερόπουλος ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουν οι Αθηναίοι φαρμακοποιοί για το μέλλον των κινητοποιήσεων, κάτι που θα γίνει τελικά αύριο.
Από 22,7% στο 15%Ψαλίδι στο περιθώριο κέρδουςΕκείνο που ενόχλησε ιδιαιτέρως τους φαρμακοποιούς και αποτελεί την πραγματική «αιτία πολέμου» με το Δημόσιο είναι
η μνημονιακή δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας για μείωση του περιθωρίου κέρδους λιανικής πώλησης από περίπου 22,7 % που είναι σήμερα (με χονδρική 32,4%) στο 15%, μειώνοντας έτσι το κόστος των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μνημόνιο έχει θέσει ως στόχο για την
πρώτη διετία την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και το επιχείρημα ότι
στα 3,5 δισ. της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Μονάδας Ελέγχου Συνταγών, το επιπλέον καθαρό κέρδος των φαρμακοποιών, μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ πάνω από το όριο της μνημονιακής δέσμευσης, επιβαρύνοντας το Ταμείο, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα μπορούσε να αποτελεί ένα ακόμα «ισοδύναμο» μέτρο, για να μη μειωθούν και άλλο οι συντάξεις.