Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 11:54:13

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 630388 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Σεπτεμβρίου 2012, 18:51:07
Απάντηση #1785
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι η ίδρυση και λειτουργία κρατικών φαρμακείων πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Σαφώς, τώρα που θα γυρίσουμε στη δραχμή, ας κρατικοποιηθούν τα πάντα. Λεφτά ...θα υπάρχουν !
Εξάλλου τα τελευταία 30 χρόνια κατέδειξαν την άριστη εφαρμογή του κρατισμού (και κομματισμού) στη χώρα μας.

Θα έλεγα το αντίθετο. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επιδείξει μία εξίσου αξιοσημείωτη ανωριμότητα, συμπλέοντας (ή και συμπλεκόμενος) με τις παθογένειες του κρατικού τομέα.
Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όσο η διάθεση φαρμάκου να μην έχει μία ασφαλιστική δικλείδα;
Δε νομίζετε ότι τουλάχιστον τα φαρμακεία των Νοσκομείων και του ΙΚΑ θα πρέπει να εκτελούν συνταγές με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να διεκπεραιώσουν εξετάσεις;
Είναι σα να λέμε να καταργηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός υγείας.
Και μένα θεωρητικά με βλάπτει επαγγελματικά να λειτουργεί Νοσοκομείο ή ΙΚΑ ή Κ.Υ. ή αγροτικά ιατρεία. Είναι λογική αυτή;

Μα δεν έχει σημασία τι νομίζω, αλλά τι βλέπω να ισχύει.
Είναι γεγονός ότι το κράτος έχει χρεωκοπήσει. Είναι επίσης γεγονός ότι το επίπεδο των (κρατικών) υπηρεσιών, με η χωρίς χρήματα, ήταν χείριστο.
Συνεπώς, σας απαντώ:
Αν ήμουν σε σκανδιναβική χώρα θα συμφωνούσα μαζί σας. Είμαι σίγουρος ότι θα πλησιάζαμε το ιδανικό. Για τη χώρα μας δεν μπορώ να το πω αυτό.
Και βεβαίως, δεν υπάρχουν χρήματα για το εγχείρημα που αναφέρετε. Χρήματα για προμήθειες φαρμάκων, για μισθούς και υπερωρίες που βεβαίως οι κρατικοί υπάλληλοι δεν χαρίζουν. Εκεί ναι, ο ιδιωτικός τομέας είναι "ανώριμος": μπορείς να δουλέψεις 12-14 ώρες χωρίς έξτρα αμοιβή :)
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

3 Σεπτεμβρίου 2012, 18:55:14
Απάντηση #1786
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Νομίζω ότι η ίδρυση και λειτουργία κρατικών φαρμακείων πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Σαφώς, τώρα που θα γυρίσουμε στη δραχμή, ας κρατικοποιηθούν τα πάντα. Λεφτά ...θα υπάρχουν !
Εξάλλου τα τελευταία 30 χρόνια κατέδειξαν την άριστη εφαρμογή του κρατισμού (και κομματισμού) στη χώρα μας.

Θα έλεγα το αντίθετο. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επιδείξει μία εξίσου αξιοσημείωτη ανωριμότητα, συμπλέοντας (ή και συμπλεκόμενος) με τις παθογένειες του κρατικού τομέα.
Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όσο η διάθεση φαρμάκου να μην έχει μία ασφαλιστική δικλείδα;
Δε νομίζετε ότι τουλάχιστον τα φαρμακεία των Νοσκομείων και του ΙΚΑ θα πρέπει να εκτελούν συνταγές με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να διεκπεραιώσουν εξετάσεις;
Είναι σα να λέμε να καταργηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός υγείας.
Και μένα θεωρητικά με βλάπτει επαγγελματικά να λειτουργεί Νοσοκομείο ή ΙΚΑ ή Κ.Υ. ή αγροτικά ιατρεία. Είναι λογική αυτή;

Μη χάνετε το χρόνο σας, @Denominator: 'Εχουν μάθει να παίζουν ...χωρίς αντίπαλο (βλ. κλειστό επάγγελμα)!

Αλλά μ' αυτό τον τρόπο, τώρα που κλάταρε η Ελληνική κοινωνική ασφάλιση, το φέσι είναι πλέον αποκλειστικά δικό τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Σεπτεμβρίου 2012, 20:20:02
Απάντηση #1787
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι  στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Παπανικολάου  Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, καθώς και εκπρόσωποι Φαρμακευτικών Συλλόγων της Περιφέρειας.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη  σε συνέχεια της πρώτης όπου επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των φαρμακαποθηκών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας,  κ. Μάριος Σαλμάς, αμέσως  μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται  μια προσπάθεια να βρεθεί  οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαΐου και παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες.
(τα αυτονόητα δηλαδή που λέμε εδώ και μήνες).

Αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί (sic), θα παρέμβουμε πιο δραστικά  αναλαμβάνοντας  να λύσουμε το άγχος της επιταγής  του φαρμακοποιού και  δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό  παρέμβασης στη διανομή (τι εννοεί ο ποιητής;). Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε:
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε και τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική παρακολούθηση και των συνταγών αλλά και των ιατρικών επισκέψεων, δείχνουν ότι χιλιάδες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στον ΕΟΠΥΥ, τον εμπιστεύονται,  τιμούν και τηρούν  την σύμβαση  που έχουν με αυτόν» (είναι σε κατάσταση μέθης ίσως).

3 Σεπτεμβρίου 2012, 20:37:10
Απάντηση #1788
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

θα παρέμβουμε πιο δραστικά  αναλαμβάνοντας  να λύσουμε το άγχος της επιταγής  του φαρμακοποιού και  δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό  παρέμβασης στη διανομή (τι εννοεί ο ποιητής;).

Εδώ έχουν διατυπωθεί δύο σενάρια παρέμβασης:

Α. Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να καλύψει τα ανοίγματα των ιδιωτικών φαρμακείων προς τις φαρμακαποθήκες απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση (και την απομύζηση κέρδους εκ μέρους) των φμφ.  :-*

Β. Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ρόλο φαρμακαποθήκης. Προμηθεύεται τα φάρμακα από τις φαρμακοβιομηχανίες με έκπτωση που θα κυμαίνεται από 15 ως 40% και αναλαμβάνει με αποκλειστικότητα τον εφοδιασμό των ιδιωτικών φαρμακείων.  :-*

3 Σεπτεμβρίου 2012, 20:59:06
Απάντηση #1789
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Κανένα από τα 2 σενάρια δεν είναι ρεαλιστικό:

Α. Εδώ δεν έχει λεφτά να καλύψει τα υπάρχοντα χρέη, θα αναλάβει και άλλα; Κι έπειτα, με ποια λογική θα αναλάβει να αποπληρώνει χονδρική; Τότε το φαρμακείο δεν έχει λόγο να παραγγέλνει !

Β. Ναι και θα στεγάσει τις αποθήκες του σε κατάλληλους χώρους, θα μισθώσει (επιτάξει μήπως;) φορτηγάκια για τη διανομή και θα πληρώνει και προσωπικό. Έχεις χιούμορ τελικά...

Αυτό που θα γίνει είναι το εξής: ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει επέκταση της πίστωσης σε όλη την αλυσίδα (στις 90 μέρες από 45 σήμερα), ενδεχομένως και με υπογραφή παραρτήματος σύμβασης. Ως δώρο κάτι θα δώσει στις εταιρείες για να δεχθούν: αποπληρωμή χρέων; όχι άλλο δελτίο τιμών με μειώσεις; θάψιμο οριστικό της δραστικής; Θα δείξει...

3 Σεπτεμβρίου 2012, 22:14:42
Απάντηση #1790
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Βαρέθηκα το "καθαρό κέρδος" σαν έκφραση. Βρωμάει από μακριά.

Υπάρχει το κέρδος μεταπώλησης. Αυτό είναι το ποσοστό επί της τιμής αγοράς σε προϊόν που πουλάς.
Από εκεί και πέρα, το εάν εσύ θα έχεις φαρμακείο με καλλίγραμμες βοηθούς, φωτεινό σταυρό νέον, βρίσκεσαι στο Κολωνάκι, είναι 200τμ το φαρμακείο σου και μοιράζεις τσαντούλες pierre-cardin με το λογότυπο σου για να βάζουν τα βιβλιάρια οι πελάτες σου είναι δική σου επιλογή και δικά σου έξοδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το φαρμακείο σου δεν βγαίνει γιατί το κέρδος μεταπώλησης είναι χαμηλό αλλά γιατί εσύ έχεις τέτοια έξοδα που δεν επιτρέπεται να βγάλεις ποτέ σοβαρά κέρδη.
Με την λογική σου το καθαρό κέρδος του ιατρείου μου τον πρώτο χρόνο ήταν τριψήφιο (ετήσιο "καθαρό κέρδος") σε ευρώ και μέχρι και το τρίτο έτος δεν είχε γίνει πενταψήφιο. Από φέτος βλέπω να επιστρέφει στο τρίτο έτος και πάλι. Αυτό τι σημαίνει; ότι έπρεπε να σου κρατήσουν και ένα 2% από το τζίρο σου υπέρ των "συσσιτίων" για γιατρούς που δεν βγάζουν τα προς το ζην όπως είναι της μόδας τελευταία για τους συμπολίτες μας;

Δυστυχώς αυτό που ονομάζεις καθαρό κέρδος δεν μπορεί να είναι εγγυημένο, δεν είναι ίδιο για όλους και είναι λάθος να μνημονεύεται στις διεκδικήσεις σας. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Βαρεθήκατε ή όχι, πρόκειται για παγκόσμιο οικονομικό όρο. Όταν κάποιοι παπαγαλίζουν για τα οικονομικά των άλλων, οφείλουν τουλάχιστον να ξέρουν για τι πράγμα ομιλούν (δεν πάει σε εσάς το "κοπλιμέντο"). Γιατί από ανακριβή και λαϊκίστικη ανάλυση των οικονομικών ενός φαρμακείου, σε αυτό το forum χορτάσαμε από διάφορους ειδήμονες !!!

Το κέρδος μεταπώλησης δεν σημαίνει τίποτα, αυτό που μένει στην τσέπη είναι η ουσία. Με τη λογική σας, ο ...καφετζής που πουλάει με κέρδος μεταπώλησης 500% έπρεπε να είναι βασιλιάς. Δεν είναι όμως γιατί συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Εκτός αν για εσάς, το θλιμμένο καφενείο της γειτονιάς (χωρίς φρου-φρου δηλαδή) κρύβει αμύθητους θησαυρούς και δεν το ξέρουμε.

Για το 2% δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε, αλλά ναι, και τα φαρμακεία (όπως όλες οι ατομ. επιχειρήσεις) έχουν κάτι παρόμοιο να αποδώσουν (τέλος επιτηδεύματος 500€).
Φαντάζομαι ότι σαν είναι γνωστός ένας ακόμη διεθνής οικονομικός όρος που λέγεται markup. Και σε μια "αγορά" όπου το markup και η τιμή πώλησης είναι δεδομένη και ορισμένη από το κράτος, τότε το net profit ή καθαρό κέρδος εκφράζει τις επιδόσεις του κάθε φαρμακείου. Αυτό για να το βελτιώσετε, χρειάζεστε μάλλον γνώσεις, οξυδέρκεια και κάποιο manager ίσως. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τα επιχειρήματα του καφενείου θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω.

........

Επιτέλους κάποιος που θέλει να μάθει στην πράξη κάποια πράγματα και δεν λαϊκίζει.
Σας απαντώ με βάση όσα γνωρίζω και αναφέρομαι στο μέσο όρο:

α) By the book, ο βοηθός φαρμακείου έχει ΙΚΑ και επικουρικά και ο τυπικός μισθός ξεκινά από 1000€ μικτά. Στα ιατρεία έχω δει κάτι κοπελίτσες φοιτήτριες που είναι ζήτημα αν τους δίνουν 400-500 ευρώ. Επίσης, συνήθως ο βοηθός φαρμακείου "φαίνεται" ως εργαζόμενος, δεν είναι αδήλωτος. Να πω για κάποια ιατρεία;
β) Ο φαρμακοποιός συγκεντρώνει συνταγές από πολλούς γιατρούς, συνεπώς τα έξοδα σε Α4, μελάνια, χρήση Η/Υ, κλπ είναι μάλλον υψηλότερα. Επιπλέον η σύνδεση στο Internet είναι υποχρεωτικά ADSL λόγω ανάγκης εκτέλεσης των συνταγών. Εσείς γράφετε και καμιά χειρόγραφη άμα λάχει :) (χωρίς παρεξήγηση).
γ) Τα έξοδα λειτουργίας ενός καταστήματος είναι σαφώς υψηλότερα από ότι ενός ιατρείου. Τα τετραγωνικά, ο φωτισμός, το ηλεκτρικό, AC/θέρμανση, η κίνηση ασθενών γενικώς είναι μεγαλύτερη από ότι σε ένα ιατρείο. Περισσότερες είναι και οι ώρες λειτουργίας, μεγαλύτερο είναι το ενοίκιο, υψηλότερα είναι τα πάγια έξοδα εξοπλισμού (κατάστημα δε). Και ναι αυτά φαίνεται να είναι άπαξ, όμως με 4 διαρρήξεις σε ένα έτος, και 1000€ τη γυάλινη πόρτα κάθε φορά, αντιλαμβάνεστε...

Ξανακάντε λοιπόν τους υπολογισμούς σας και θα δείτε. Μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας & εισφορών βοηθού φαρμακείου είναι περίπου 18000...

Κατ αρχή, ο βοηθός φαρμακείου είναι άνθρωπος με εξειδίκευση και συγκεκριμένο πτυχίο. Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχετε πτυχιούχους βοηθούς φαρμακείου καθώς εδώ στο Ηράκλειο είναι είδος σε απόλυτη εξαφάνιση. Προσωπικά, από πολλά φαρμακεία, γνωρίζω μόνο ένα πτυχιούχο βοηθό φαρμακείου. Δεν ξέρω τι πιστεύει το ΙΚΑ και πόσο ξέρει την δουλειά του ο λογιστής σας, αλλά είμαι σίγουρος ότι και το μισθό+ασφάλιστρα πτυχιούχου φαρμακευτικής να βάζατε στον απόφοιτο λυκείου βοηθό σας το ΙΚΑ δεν θα το χαλάσει καθόλου. Γι αυτό είμαι σίγουρος.
Ο φαρμακοποιός που συγκεντρώνει από πολλούς γιατρούς έχει και περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας καθώς εκτός από τα αναλώσιμα υπάρχουν και τα πάγια έξοδα σε αυτό τον τομέα. Κάθε αύξηση κίνησης ή αύξηση ωρών λειτουργίας έχει οικονομίες κλίμακας.
Το δικό μου ιατρείο είναι ισόγειο, είναι 80τμ, σε κεντρικό δρόμο. Μήπως η γυάλινη πόρτα δεν σας κάνει;

......

Ξεχνας οτι προκειται για ΜΑΓΑΖΙ, και εχει αλλες αναλογιες ισως, και αλλα ωραρια λειτουργιας γενικα που πρεπει να αποσβεσει. Τα 55000 ευρω ειναι μικτο κερδος, δηλαδη τι προκυπτει αν αφαιρεσεις τιμη που πουλας μειον τιμη που αγοραζεις. Σου λεω παραδειγμα για να καταλαβαινομαστε:

Εστω 15 ευρω αγοραζω χονδρικη το klaricid. Πολλαπλασιαζω επι 32,5% την Χ.Τ. και αυτο ειναι το μικτο κερδος μου=4,87ευρω. Στο ποσο αυτο (19,9ευρω) θα μπει το ΦΠΑ 6,5% (1,3ευρω σε μεταφραση που εχω ηδη αποδωσει κατα την αγορα απο την αποθηκη και θα μου τα αποζημιωσει ο αγοραστης που θα του πουλησω) και θα προκυψει η τελικη λιανικη τιμη. Το 55000 που αναφερεται ειναι το μικτο κερδος μου, τα 4,87ευρω πολλαπλασιαμενα επι τις πωλησεις εν ολιγοις χοντρα-χοντρα.
Τωρα παμε να σου πω πως οταν καταθετω ταμεια ερχεται ενα νταβατζιλικι που λεγεται rebate και μου παιρνει στα 55000 ευρω που αναφερονται ενα 3%, δηλαδη βγαλε 1650ευρω και κανε τα 53500, ετσι για την πλακα.Εμμεσα ριχνει το ποσοστο κερδους  ακομα παρακατω, και δεν ακουω κανεναν να μιλαει γιαυτο.
Απο τα 53500 αφαιρεσε:
Νοικι ισογειου καταστηματος (800ευρω χ12=10000 το χρονο)
Ασφαλιση (2-3000 το χρονο)
Υπαλληλο (10000 το χρονο)
ΔΕΗ κτλ (300 χ12μηνες=3600 το χρονο)- btw το ψυγειο δεν καιει τιποτα σε συγκριση με τις ταμπελες.
Αναλωσιμα θα ειναι αστειο και να τα προσθεσω καν σε αυτον τον υπολογισμο.
 Για να το στρογγυλοποιησω, μενει ενα 30000 το χρονο πανω στο οποιο και θα φορολογηθεις και ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να το αποκρυψεις, μην κοβοντας αποδειξεις, γιατι ζητας στα ταμεια να σε πληρωσουν με νομιμα ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.

......
Το δικό μου ενοίκιο είναι το μισό. έχω την ίδια ασφάλιση και λίγο περισσότερο μου κοστίζει ο υπάλληλος. Οι ταμπέλες μου είναι λάμπες οικονομίας και Led. τα δικά μου αναλώσιμα δεν είναι καθόλου αστεία όσον αφορά το κόστος τους. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μην κόψω απόδειξη. Να σου θυμίσω ότι πέρσι το ΣΔΟΕ έψαχνε στα σχολεία να δει εάν για κάθε γνωμάτευση παιδιού για γυμναστική είχε κοπεί απόδειξη από τον γιατρό που την υπόγραφε;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Σεπτεμβρίου 2012, 22:24:02
Απάντηση #1791
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
θα παρέμβουμε πιο δραστικά  αναλαμβάνοντας  να λύσουμε το άγχος της επιταγής  του φαρμακοποιού και  δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό  παρέμβασης στη διανομή (τι εννοεί ο ποιητής;).

Α. Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει να καλύψει τα ανοίγματα των ιδιωτικών φαρμακείων προς τις φαρμακαποθήκες απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση (και την απομύζηση κέρδους εκ μέρους) των φμφ.  :-*

Β. Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ρόλο φαρμακαποθήκης. Προμηθεύεται τα φάρμακα από τις φαρμακοβιομηχανίες με έκπτωση που θα κυμαίνεται από 15 ως 40% και αναλαμβάνει με αποκλειστικότητα τον εφοδιασμό των ιδιωτικών φαρμακείων.  :-*

Τίποτα από τα δύο.

Θα συνεννοηθούν με τις αποθήκες και τις εταιρίες να δώσουν στους φαρμακοποιούς 4 μήνες πίστωση με αντάλλαγμα να μην μειωθούν οι τιμές στα γενόσημα ως όφειλαν. Αυτό δεν έχουν συνεννοηθεί κάτω από το τραπέζι εταιρίες, φαρμακοαποθήκες, φαρμακοποιοί και συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ ώστε να μην χάσουν τα κέρδη από τις υπερτιμολογήσεις; Υπάρχει κάποιος αφελής που να πιστεύει κάτι άλλο; Εδώ θα είμαστε.... Και φυσικά το ισοδύναμο μέτρο θα είναι η κατάργηση των δώρων για τον ιδιωτικό τομέα. Θα μας κοστίζει λιγότερο ο υπάλληλος να αυξήσουμε και τον διεθνή όρο net profit....

Έτσι... έτσι...

4 Σεπτεμβρίου 2012, 00:11:44
Απάντηση #1792
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Φαντάζομαι ότι σαν είναι γνωστός ένας ακόμη διεθνής οικονομικός όρος που λέγεται markup. Και σε μια "αγορά" όπου το markup και η τιμή πώλησης είναι δεδομένη και ορισμένη από το κράτος, τότε το net profit ή καθαρό κέρδος εκφράζει τις επιδόσεις του κάθε φαρμακείου. Αυτό για να το βελτιώσετε, χρειάζεστε μάλλον γνώσεις, οξυδέρκεια και κάποιο manager ίσως. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τα επιχειρήματα του καφενείου θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω.

Τώρα κ. Κουναλάκη δεν θα τσακωθούμε για πράγματα που γράφω εδώ και μήνες (περί markup, κέρδους, κλπ). Έχω το ... Διακοσμητή για αυτό ;)
Το point μου ήταν - όπως επιβεβαιώνετε με την παραπάνω παρατήρηση - ότι άλλο το markup και άλλο το τελικό καθαρό κέρδος.
Τώρα, για το πως διαχειρίζεται ο καθένας τα έσοδα και τα έξοδά του, είναι άλλου παπά ευαγέλλιο.
Επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα τα οικονομικά του φαρμακείου, και έχω αρκετά παραδείγματα γνωστών και φίλων.
Υπάρχουν πάγια έξοδα που δεν τα αποφεύγεις. Τώρα αν είσαι μάγκας, σου ανήκει το μαγαζί, έχεις γιο φαρμακοποιό που δουλεύει τζάμπα, δεν κόβεις αποδείξεις, πουλάς κουπόνια, κλπ κλπ, ε ναι ανεβάζεις τα κέρδη σου.
Αλλά αυτή τη στιγμή το μέσο καθαρό κέρδος ενός φαρμακείου είναι στο 8-12% του τζίρου. Και πάντα αναλόγως μίγματος πωλήσεων: άλλο πουλάει η Μύκονος, άλλο το μαγαζάκι σε ένα στενό μιας γειτονιάς. Για μέσο όρο μιλάμε.
Και είναι στα χαρτιά, δεν μεταφράζεται όλο σε ρευστό σε μια δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των γνωστών χρεών των ταμείων αλλά και του κόσμου (βερεσές).
Πείτε μου λοιπόν ειλικρινά αν για ένα μικρομεσαίο κατάστημα λιανικής πώλησης ακούγεται τόσο υπερβολικό αυτό το ποσοστό.
Γιατί έχω άλλα παραδείγματα με πολλαπλάσια νούμερα. Τα οποία φοροδιαφεύγουν συνεχώς επί χρόνια.
Και να μην αναφέρω τις υπηρεσίες όπου γίνεται το έλα να δεις.
Και στην τελική, αφού το φάρμακο είναι σε διατίμηση, τόσο η χοντρική όσο και η λιανική τιμή του μένουν σταθερές. Εξ ου και η σταθερότητα του markup. Το κράτος αποφασίζει στην τελική με τα δελτία τιμών. Ας αλλάξει τη φόρμουλα.
Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι 12000 φαρμακεία, ατομικές μικρές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, μπορούν να επιβιώσουν με π.χ. 4% καθαρό κέρδος. Εκτός αν εξελιχθούν σε super markets η αν κάνουν τρελλούς τζίρους. Η αν κλείσουν. Εξαρτάται τι θέλουμε.

Κατ αρχή, ο βοηθός φαρμακείου είναι άνθρωπος με εξειδίκευση και συγκεκριμένο πτυχίο. Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχετε πτυχιούχους βοηθούς φαρμακείου καθώς εδώ στο Ηράκλειο είναι είδος σε απόλυτη εξαφάνιση. Προσωπικά, από πολλά φαρμακεία, γνωρίζω μόνο ένα πτυχιούχο βοηθό φαρμακείου. Δεν ξέρω τι πιστεύει το ΙΚΑ και πόσο ξέρει την δουλειά του ο λογιστής σας, αλλά είμαι σίγουρος ότι και το μισθό+ασφάλιστρα πτυχιούχου φαρμακευτικής να βάζατε στον απόφοιτο λυκείου βοηθό σας το ΙΚΑ δεν θα το χαλάσει καθόλου. Γι αυτό είμαι σίγουρος.
Ο φαρμακοποιός που συγκεντρώνει από πολλούς γιατρούς έχει και περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας καθώς εκτός από τα αναλώσιμα υπάρχουν και τα πάγια έξοδα σε αυτό τον τομέα. Κάθε αύξηση κίνησης ή αύξηση ωρών λειτουργίας έχει οικονομίες κλίμακας.
Το δικό μου ιατρείο είναι ισόγειο, είναι 80τμ, σε κεντρικό δρόμο. Μήπως η γυάλινη πόρτα δεν σας κάνει;

Ε στην Αθήνα διαφέρουμε, τι να πω :)
Και στην τελική, αν κοστίζει Χ ο υπάλληλος, πρόβλημα του φαρμακοποιού είναι, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα. Ούτε ανεβάζει την τιμή των φαρμάκων επειδή έχει έξοδα ! Ούτε πληρώνεται εξτρά για τις εφημερίες & διανυκτερεύσεις. Σταθερή τιμή ανά τη χώρα, ανεξαρτήτως εξόδων !
Πάντως, ο έμπειρος φαρμακοϋπάλληλος είναι ακριβότερος. Αυτό ισχύει γενικότερα, δεν συμφωνείτε; Και υπάρχει πάντα ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης...

Η γυάλινη πόρτα και το ειδικό φινιστρίνι προβλέπεται από το νόμο. Το ίδιο και ο σταυρός, το ίδιο και η επιγραφή.
Όταν έχεις φτιάξει μια βιτρίνα με συγκεκριμένα υλικά, ε δεν την αλλάζεις όλη άμα σου σπάσουν την πόρτα... Ούτε κάνεις πατέντες/μερεμέτια. Μην ξεχνάτε ότι το φαρμακείο είναι εμπορικό κατάστημα: οφείλει να "προσελκύει" τον πελάτη όταν σε ακτίνα 150 μέτρων υπάρχουν δεκάδες άλλα (πάντα για ΑΘήνα μιλάω). Και αυτό μεταφράζεται σε κόστη υποχρεωτικά και μη (σταυρός, φωτεινή επιγραφή, βιτρίνα, φωτισμός, κλπ).
Το ιατρείο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, εκτός αν μιλάμε για ιατρείο πλαστικού χειρουργού η κέντρο τεχν. γονιμοποίησης :)
Τώρα πως βλέπετε εσεις οικονομία κλίμακας..., ε να σας στείλω το λογαριασμό της ΔΕΗ μετά από καθημερινή 10ωρη χρήση AC Inverter να μου πείτε. Εκτός αν το καταργήσουμε και αυτό...

Το δικό μου ενοίκιο είναι το μισό. έχω την ίδια ασφάλιση και λίγο περισσότερο μου κοστίζει ο υπάλληλος. Οι ταμπέλες μου είναι λάμπες οικονομίας και Led. τα δικά μου αναλώσιμα δεν είναι καθόλου αστεία όσον αφορά το κόστος τους. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μην κόψω απόδειξη. Να σου θυμίσω ότι πέρσι το ΣΔΟΕ έψαχνε στα σχολεία να δει εάν για κάθε γνωμάτευση παιδιού για γυμναστική είχε κοπεί απόδειξη από τον γιατρό που την υπόγραφε;

Στην Αθήνα είναι ακριβότερα τα ενοίκια...
Και στην τελική, εσείς ξενοικιάζετε το ιατρείο και πάτε όπου θέλετε. Ένα φαρμακείο δεν μπορεί, όχι μόνο για λόγους απόστασης και πληθυσμιακούς, αλλά κυρίως γιατί η γραφειοκρατία για μια απλή μεταφορά είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ: άδεια και έλεγχος από πολεοδομία, υγειονομικό, πυροσβεστική, συν το ξήλωμα/μεταφορά επίπλων και εξοπλισμού που δεν είναι βέβαιο ότι ταιριάζουν σε άλλο χώρο (π.χ. ψευδοροφή).
Δεν είναι το ίδιο λοιπόν, άρα το όποιο ενοίκιο είναι το αναγκαίο κακό. Προφανώς σε καιρό κρίσης, το διαπραγματεύεσαι, αλλά δεν είναι το ίδιο...
Τώρα για τις αποδείξεις μπράβο σας ! Είναι γνωστές οι τακτικές του κλάδου σας όμως...

Τεσπα, γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση; Για να πάρουμε μαθήματα "οικονομίας"; Νομίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ξέρουν από επιχείρηση η από μαγαζί;
Και αφού δεν γνωρίζετε βασικά στοιχεία λειτουργίας ενός φαρμακείου, πως το κρίνετε; Και πως το συγκρίνετε με ένα ιατρείο;

Θέλετε να πάμε στα αναλώσιμα που αναφέρατε; Ωραία, είμαι κομπιουτεράς και σας βρίσκω φθηνότερες η εναλλακτικές λύσεις για ένα-ένα που θα μου πείτε.
Θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζουν οι ταινίες της ταμειακής (που δεν έχετε);

Έχει κάποιο νόημα;

4 Σεπτεμβρίου 2012, 00:34:38
Απάντηση #1793
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Τίποτα από τα δύο.

Θα συνεννοηθούν με τις αποθήκες και τις εταιρίες να δώσουν στους φαρμακοποιούς 4 μήνες πίστωση με αντάλλαγμα να μην μειωθούν οι τιμές στα γενόσημα ως όφειλαν.

Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα μετά τη σύσκεψη Σαλμά-παραγόντων του φαρμάκου. Εγώ σας προσέφερα εσωτερική πληροφόρηση για τα επικρατέστερα σενάρια σε περίπτωση που (σύμφωνα με τη ρήση του κ. Σαλμά) "η αγορά δεν αυτορρυθμιστεί" με τη χρονική παράταση της πίστωσης.

Εδώ που τα λέμε, αυτή η "αυτορρύθμιση"  την οποία επικαλείται; προσβλέπει; ποντάρει; ελπίζει; ο κ. Σαλμάς με το διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας της πίστωσης, είναι κάτι πολύ αόριστο και θεωρητικό. Η φαρμακευτική δαπάνη σε τρεις μήνες θα "διπλώσει", τα αιτούμενα των φμφ θα εκτοξευθούν στα ουράνια, και ο ΕΟΠΥΥ εκ νέου δεν θα είναι έτοιμος να καταβάλει τα νέα, πολλαπλάσια ποσά. Οι φμφ θα αναγκαστούν να μπουν το Δεκέμβριο σε τέταρτο μήνα παροχής πίστωσης με κεφάλαια κινήσεως, εμπιστοσύνη και ηθικό στο ναδίρ, κάτι που ουδόλως θα απασχολήσει τη νέα πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, εν όψει της αλλαγής οικονομικού έτους από την 1-1-13.

Αν αυτή είναι η τελική πρόταση του κ. Σαλμά προς τους φμφ, μπορούμε να πούμε ότι η φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας, βρίσκεται πλέον στον αέρα μαζί με τα ειδικά μισθολόγια (το λιγότερο) και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος από την εποχή του Μεσοπολέμου ακόμη (5μερο-8ωρη εργασία).
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2012, 00:46:37 από Ο διακομιστής »

4 Σεπτεμβρίου 2012, 00:38:52
Απάντηση #1794
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ας πάρουμε μία ιδέα πώς αντιμετωπίστηκε η προοπτική των στρατιωτικών φαρμακείων.
Τώρα ας διευρύνουμε την κλίμακα εφαρμογής και ας υποψιαστούμε τις αντιδράσεις.
Είναι καλό το μονοπώλιο, αρκεί να είναι δικό μας.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Σεπτεμβρίου 2012, 01:07:09
Απάντηση #1795
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Τώρα κ. Κουναλάκη δεν θα τσακωθούμε για πράγματα που γράφω εδώ και μήνες (περί markup, κέρδους, κλπ). Έχω το ... Διακοσμητή για αυτό ;)
Το point μου ήταν - όπως επιβεβαιώνετε με την παραπάνω παρατήρηση - ότι άλλο το markup και άλλο το τελικό καθαρό κέρδος.
Τώρα, για το πως διαχειρίζεται ο καθένας τα έσοδα και τα έξοδά του, είναι άλλου παπά ευαγέλλιο.
Επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα τα οικονομικά του φαρμακείου, και έχω αρκετά παραδείγματα γνωστών και φίλων.
Υπάρχουν πάγια έξοδα που δεν τα αποφεύγεις. Τώρα αν είσαι μάγκας, σου ανήκει το μαγαζί, έχεις γιο φαρμακοποιό που δουλεύει τζάμπα, δεν κόβεις αποδείξεις, πουλάς κουπόνια, κλπ κλπ, ε ναι ανεβάζεις τα κέρδη σου.
Αλλά αυτή τη στιγμή το μέσο καθαρό κέρδος ενός φαρμακείου είναι στο 8-12% του τζίρου. Και πάντα αναλόγως μίγματος πωλήσεων: άλλο πουλάει η Μύκονος, άλλο το μαγαζάκι σε ένα στενό μιας γειτονιάς. Για μέσο όρο μιλάμε.
Και είναι στα χαρτιά, δεν μεταφράζεται όλο σε ρευστό σε μια δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των γνωστών χρεών των ταμείων αλλά και του κόσμου (βερεσές).
Πείτε μου λοιπόν ειλικρινά αν για ένα μικρομεσαίο κατάστημα λιανικής πώλησης ακούγεται τόσο υπερβολικό αυτό το ποσοστό.
Γιατί έχω άλλα παραδείγματα με πολλαπλάσια νούμερα. Τα οποία φοροδιαφεύγουν συνεχώς επί χρόνια.
Και να μην αναφέρω τις υπηρεσίες όπου γίνεται το έλα να δεις.
Και στην τελική, αφού το φάρμακο είναι σε διατίμηση, τόσο η χοντρική όσο και η λιανική τιμή του μένουν σταθερές. Εξ ου και η σταθερότητα του markup. Το κράτος αποφασίζει στην τελική με τα δελτία τιμών. Ας αλλάξει τη φόρμουλα.
Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι 12000 φαρμακεία, ατομικές μικρές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, μπορούν να επιβιώσουν με π.χ. 4% καθαρό κέρδος. Εκτός αν εξελιχθούν σε super markets η αν κάνουν τρελλούς τζίρους. Η αν κλείσουν. Εξαρτάται τι θέλουμε.

Ε στην Αθήνα διαφέρουμε, τι να πω :)
Και στην τελική, αν κοστίζει Χ ο υπάλληλος, πρόβλημα του φαρμακοποιού είναι, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα. Ούτε ανεβάζει την τιμή των φαρμάκων επειδή έχει έξοδα ! Ούτε πληρώνεται εξτρά για τις εφημερίες & διανυκτερεύσεις. Σταθερή τιμή ανά τη χώρα, ανεξαρτήτως εξόδων !
Πάντως, ο έμπειρος φαρμακοϋπάλληλος είναι ακριβότερος. Αυτό ισχύει γενικότερα, δεν συμφωνείτε; Και υπάρχει πάντα ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης...

Η γυάλινη πόρτα και το ειδικό φινιστρίνι προβλέπεται από το νόμο. Το ίδιο και ο σταυρός, το ίδιο και η επιγραφή.
Όταν έχεις φτιάξει μια βιτρίνα με συγκεκριμένα υλικά, ε δεν την αλλάζεις όλη άμα σου σπάσουν την πόρτα... Ούτε κάνεις πατέντες/μερεμέτια. Μην ξεχνάτε ότι το φαρμακείο είναι εμπορικό κατάστημα: οφείλει να "προσελκύει" τον πελάτη όταν σε ακτίνα 150 μέτρων υπάρχουν δεκάδες άλλα (πάντα για ΑΘήνα μιλάω). Και αυτό μεταφράζεται σε κόστη υποχρεωτικά και μη (σταυρός, φωτεινή επιγραφή, βιτρίνα, φωτισμός, κλπ).
Το ιατρείο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, εκτός αν μιλάμε για ιατρείο πλαστικού χειρουργού η κέντρο τεχν. γονιμοποίησης :)
Τώρα πως βλέπετε εσεις οικονομία κλίμακας..., ε να σας στείλω το λογαριασμό της ΔΕΗ μετά από καθημερινή 10ωρη χρήση AC Inverter να μου πείτε. Εκτός αν το καταργήσουμε και αυτό...

Στην Αθήνα είναι ακριβότερα τα ενοίκια...
Και στην τελική, εσείς ξενοικιάζετε το ιατρείο και πάτε όπου θέλετε. Ένα φαρμακείο δεν μπορεί, όχι μόνο για λόγους απόστασης και πληθυσμιακούς, αλλά κυρίως γιατί η γραφειοκρατία για μια απλή μεταφορά είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ: άδεια και έλεγχος από πολεοδομία, υγειονομικό, πυροσβεστική, συν το ξήλωμα/μεταφορά επίπλων και εξοπλισμού που δεν είναι βέβαιο ότι ταιριάζουν σε άλλο χώρο (π.χ. ψευδοροφή).
Δεν είναι το ίδιο λοιπόν, άρα το όποιο ενοίκιο είναι το αναγκαίο κακό. Προφανώς σε καιρό κρίσης, το διαπραγματεύεσαι, αλλά δεν είναι το ίδιο...
Τώρα για τις αποδείξεις μπράβο σας ! Είναι γνωστές οι τακτικές του κλάδου σας όμως...

Τεσπα, γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση; Για να πάρουμε μαθήματα "οικονομίας"; Νομίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ξέρουν από επιχείρηση η από μαγαζί;
Και αφού δεν γνωρίζετε βασικά στοιχεία λειτουργίας ενός φαρμακείου, πως το κρίνετε; Και πως το συγκρίνετε με ένα ιατρείο;

Θέλετε να πάμε στα αναλώσιμα που αναφέρατε; Ωραία, είμαι κομπιουτεράς και σας βρίσκω φθηνότερες η εναλλακτικές λύσεις για ένα-ένα που θα μου πείτε.
Θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζουν οι ταινίες της ταμειακής (που δεν έχετε);

Έχει κάποιο νόημα;

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Οι διαδοχικές αυτο-αναιρέσεις σας είναι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Το Β δεν θα δουλέψει με τίποτα Διακομιστή. Μόνο με μικρή-πολύ μικρή θετική λίστα θα μπορούσαν να το πετύχουν.

Denominator, μην περιμένεις εντυπωσιακά πράγματα αλλά σε μεγάλα νοσοκομεία έρχεται... θα χρησιμοποιείται ως διέξοδος στις αναστολές πίστωσης των φαρμακοποιών.

4 Σεπτεμβρίου 2012, 09:28:54
Απάντηση #1796
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Ας πάρουμε μία ιδέα πώς αντιμετωπίστηκε η προοπτική των στρατιωτικών φαρμακείων.
Τώρα ας διευρύνουμε την κλίμακα εφαρμογής και ας υποψιαστούμε τις αντιδράσεις.
Είναι καλό το μονοπώλιο, αρκεί να είναι δικό μας.

Είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι η δημιουργία κρατικών φαρμακείων σε τέτοια κλίμακα ΔΕΝ αποτελεί ρεαλιστική πρόταση; Δεν έχει να κάνει με το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις η αν το θέλουν η όχι οι φαρμακοποιοί. Δεν γίνεται, απλά και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχουν οι πόροι, δεν υπάρχει το όραμα για τέτοιες δομές, δεν υπάρχει καν η ικανότητα οργάνωσης και βιώσιμης λειτουργίας. Εδώ καταρρέει το κράτος συνολικά.
Τώρα αν μιλάμε θεωρητικά, θα φέρω στην κουβέντα τα περί "δωρεάν παιδείας", "δωρεάν υγείας", κλπ κλπ.
Τα είδαμε και αυτά εδώ και 30 χρόνια, κάθε πόλη και ΑΕΙ/ΤΕΙ η στρατόπεδο.

Μόνο μια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε γκρέμισμα και επαναδημιουργία τομέων στην Ελλάδα.
Σαν αυτή που "ψήνεται" με κοινωνικές εντάσεις και επιστροφή στη δραχμή (λέω εγώ τώρα)...

4 Σεπτεμβρίου 2012, 09:32:08
Απάντηση #1797
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Οι διαδοχικές αυτο-αναιρέσεις σας είναι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Τώρα που τις είδατε τις αυτο-αναιρέσεις...
Ευχαριστώ κι εγώ για την εποικοδομητική συζήτηση...

4 Σεπτεμβρίου 2012, 09:39:24
Απάντηση #1798
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι η δημιουργία κρατικών φαρμακείων σε τέτοια κλίμακα ΔΕΝ αποτελεί ρεαλιστική πρόταση;
Aν θεωρήσουμε το ΕΣΥ αποτυχημένο, πτωχευμένο και γι' αυτό κοινωνικό βάρος, συμφωνώ.
Ας έρθουν όλοι οι άρρωστοι που περισσεύουν στο ιατρείο μου να τα ακουμπάνε, καθώς εγώ θα στοιχίζω λιγότερο στο "κράτος".
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2012, 09:41:50 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Σεπτεμβρίου 2012, 10:03:59
Απάντηση #1799
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Συμφωνώ με το σκεπτικό του @ Denom. Και μη ξεχνούμε ότι τα ευνομούμενα Σκανδιναυικά κράτη έχουν επιτύχει ακριβώς επειδή το κράτος, με την ισχύ και το κύρος του, ανέλαβε ρόλο επιτυχημένου ιδιώτη, φράζοντας το δρόμο στους παμφάγους κρατικοδίαιτους "επιχειρηματίες".