Φαντάζομαι ότι σαν είναι γνωστός ένας ακόμη διεθνής οικονομικός όρος που λέγεται markup. Και σε μια "αγορά" όπου το markup και η τιμή πώλησης είναι δεδομένη και ορισμένη από το κράτος, τότε το net profit ή καθαρό κέρδος εκφράζει τις επιδόσεις του κάθε φαρμακείου. Αυτό για να το βελτιώσετε, χρειάζεστε μάλλον γνώσεις, οξυδέρκεια και κάποιο manager ίσως. Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τα επιχειρήματα του καφενείου θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω.
Τώρα κ. Κουναλάκη δεν θα τσακωθούμε για πράγματα που γράφω εδώ και μήνες (περί markup, κέρδους, κλπ). Έχω το ... Διακοσμητή για αυτό
Το point μου ήταν - όπως επιβεβαιώνετε με την παραπάνω παρατήρηση - ότι άλλο το markup και άλλο το τελικό καθαρό κέρδος.
Τώρα, για το πως διαχειρίζεται ο καθένας τα έσοδα και τα έξοδά του, είναι άλλου παπά ευαγέλλιο.
Επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα τα οικονομικά του φαρμακείου, και έχω αρκετά παραδείγματα γνωστών και φίλων.
Υπάρχουν πάγια έξοδα που δεν τα αποφεύγεις. Τώρα αν είσαι μάγκας, σου ανήκει το μαγαζί, έχεις γιο φαρμακοποιό που δουλεύει τζάμπα, δεν κόβεις αποδείξεις, πουλάς κουπόνια, κλπ κλπ, ε ναι ανεβάζεις τα κέρδη σου.
Αλλά αυτή τη στιγμή το μέσο καθαρό κέρδος ενός φαρμακείου είναι στο 8-12% του τζίρου. Και πάντα αναλόγως μίγματος πωλήσεων: άλλο πουλάει η Μύκονος, άλλο το μαγαζάκι σε ένα στενό μιας γειτονιάς. Για μέσο όρο μιλάμε.
Και είναι στα χαρτιά, δεν μεταφράζεται όλο σε ρευστό σε μια δεδομένη χρονική στιγμή λόγω των γνωστών χρεών των ταμείων αλλά και του κόσμου (βερεσές).
Πείτε μου λοιπόν ειλικρινά αν για ένα μικρομεσαίο κατάστημα λιανικής πώλησης ακούγεται τόσο υπερβολικό αυτό το ποσοστό.
Γιατί έχω άλλα παραδείγματα με πολλαπλάσια νούμερα. Τα οποία φοροδιαφεύγουν συνεχώς επί χρόνια.
Και να μην αναφέρω τις υπηρεσίες όπου γίνεται το έλα να δεις.
Και στην τελική, αφού το φάρμακο είναι σε διατίμηση, τόσο η χοντρική όσο και η λιανική τιμή του μένουν σταθερές. Εξ ου και η σταθερότητα του markup. Το κράτος αποφασίζει στην τελική με τα δελτία τιμών. Ας αλλάξει τη φόρμουλα.
Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι 12000 φαρμακεία, ατομικές μικρές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, μπορούν να επιβιώσουν με π.χ. 4% καθαρό κέρδος. Εκτός αν εξελιχθούν σε super markets η αν κάνουν τρελλούς τζίρους. Η αν κλείσουν. Εξαρτάται τι θέλουμε.
Κατ αρχή, ο βοηθός φαρμακείου είναι άνθρωπος με εξειδίκευση και συγκεκριμένο πτυχίο. Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχετε πτυχιούχους βοηθούς φαρμακείου καθώς εδώ στο Ηράκλειο είναι είδος σε απόλυτη εξαφάνιση. Προσωπικά, από πολλά φαρμακεία, γνωρίζω μόνο ένα πτυχιούχο βοηθό φαρμακείου. Δεν ξέρω τι πιστεύει το ΙΚΑ και πόσο ξέρει την δουλειά του ο λογιστής σας, αλλά είμαι σίγουρος ότι και το μισθό+ασφάλιστρα πτυχιούχου φαρμακευτικής να βάζατε στον απόφοιτο λυκείου βοηθό σας το ΙΚΑ δεν θα το χαλάσει καθόλου. Γι αυτό είμαι σίγουρος.
Ο φαρμακοποιός που συγκεντρώνει από πολλούς γιατρούς έχει και περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας καθώς εκτός από τα αναλώσιμα υπάρχουν και τα πάγια έξοδα σε αυτό τον τομέα. Κάθε αύξηση κίνησης ή αύξηση ωρών λειτουργίας έχει οικονομίες κλίμακας.
Το δικό μου ιατρείο είναι ισόγειο, είναι 80τμ, σε κεντρικό δρόμο. Μήπως η γυάλινη πόρτα δεν σας κάνει;
Ε στην Αθήνα διαφέρουμε, τι να πω
Και στην τελική, αν κοστίζει Χ ο υπάλληλος, πρόβλημα του φαρμακοποιού είναι, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα. Ούτε ανεβάζει την τιμή των φαρμάκων επειδή έχει έξοδα ! Ούτε πληρώνεται εξτρά για τις εφημερίες & διανυκτερεύσεις. Σταθερή τιμή ανά τη χώρα, ανεξαρτήτως εξόδων !
Πάντως, ο
έμπειρος φαρμακοϋπάλληλος είναι ακριβότερος. Αυτό ισχύει γενικότερα, δεν συμφωνείτε; Και υπάρχει πάντα ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης...
Η γυάλινη πόρτα και το ειδικό φινιστρίνι προβλέπεται από το νόμο. Το ίδιο και ο σταυρός, το ίδιο και η επιγραφή.
Όταν έχεις φτιάξει μια βιτρίνα με συγκεκριμένα υλικά, ε δεν την αλλάζεις όλη άμα σου σπάσουν την πόρτα... Ούτε κάνεις πατέντες/μερεμέτια. Μην ξεχνάτε ότι το φαρμακείο είναι εμπορικό κατάστημα: οφείλει να "προσελκύει" τον πελάτη όταν σε ακτίνα 150 μέτρων υπάρχουν δεκάδες άλλα (πάντα για ΑΘήνα μιλάω). Και αυτό μεταφράζεται σε κόστη υποχρεωτικά και μη (σταυρός, φωτεινή επιγραφή, βιτρίνα, φωτισμός, κλπ).
Το ιατρείο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, εκτός αν μιλάμε για ιατρείο πλαστικού χειρουργού η κέντρο τεχν. γονιμοποίησης
Τώρα πως βλέπετε εσεις οικονομία κλίμακας..., ε να σας στείλω το λογαριασμό της ΔΕΗ μετά από καθημερινή 10ωρη χρήση AC Inverter να μου πείτε. Εκτός αν το καταργήσουμε και αυτό...
Το δικό μου ενοίκιο είναι το μισό. έχω την ίδια ασφάλιση και λίγο περισσότερο μου κοστίζει ο υπάλληλος. Οι ταμπέλες μου είναι λάμπες οικονομίας και Led. τα δικά μου αναλώσιμα δεν είναι καθόλου αστεία όσον αφορά το κόστος τους. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μην κόψω απόδειξη. Να σου θυμίσω ότι πέρσι το ΣΔΟΕ έψαχνε στα σχολεία να δει εάν για κάθε γνωμάτευση παιδιού για γυμναστική είχε κοπεί απόδειξη από τον γιατρό που την υπόγραφε;
Στην Αθήνα είναι ακριβότερα τα ενοίκια...
Και στην τελική, εσείς ξενοικιάζετε το ιατρείο και πάτε όπου θέλετε. Ένα φαρμακείο δεν μπορεί, όχι μόνο για λόγους απόστασης και πληθυσμιακούς, αλλά κυρίως γιατί η γραφειοκρατία για μια απλή μεταφορά είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ: άδεια και έλεγχος από πολεοδομία, υγειονομικό, πυροσβεστική, συν το ξήλωμα/μεταφορά επίπλων και εξοπλισμού που δεν είναι βέβαιο ότι ταιριάζουν σε άλλο χώρο (π.χ. ψευδοροφή).
Δεν είναι το ίδιο λοιπόν, άρα το όποιο ενοίκιο είναι το αναγκαίο κακό. Προφανώς σε καιρό κρίσης, το διαπραγματεύεσαι, αλλά δεν είναι το ίδιο...
Τώρα για τις αποδείξεις μπράβο σας ! Είναι γνωστές οι τακτικές του κλάδου σας όμως...
Τεσπα, γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση; Για να πάρουμε μαθήματα "οικονομίας"; Νομίζετε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ξέρουν από επιχείρηση η από μαγαζί;
Και αφού δεν γνωρίζετε βασικά στοιχεία λειτουργίας ενός φαρμακείου, πως το κρίνετε; Και πως το συγκρίνετε με ένα ιατρείο;
Θέλετε να πάμε στα αναλώσιμα που αναφέρατε; Ωραία, είμαι κομπιουτεράς και σας βρίσκω φθηνότερες η εναλλακτικές λύσεις για ένα-ένα που θα μου πείτε.
Θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζουν οι ταινίες της ταμειακής (που δεν έχετε);
Έχει κάποιο νόημα;