Και που πήγε η ιστορία με τα κληρονομικά; Πως καταργούνται οι αγοραπωλησίες, ειδικά σε υπεροκορεσμένες περιοχές όπως τα αστικά κέντρα;
Kαταργούνται εν τοις πράγμασι, διότι εφόσον το επιτρέπει το νέο πληθυσμιακό κριτήριο, ο νέος φαρμακοποιός θα έρθει και θα ανοίξει δίπλα σου χωρίς να σε ρωτήσει και χωρίς φυσικά να χρειάζεται να σου πληρώσει αέρα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το καμπανάκι χτυπά για φαρμακεία που βρίσκονται κοντά σε συνταγογραφικά στέκια, π.χ. το ΙΚΑ Τούμπας, που ούτως ή άλλως δίνουν μια τριτοκοσμική εικόνα στιβαγμένα 7-8 το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ και οι LED σταυροί τους, δίνουν από μακριά στους διερχόμενους (αλλοδαπούς και τουρίστες γιατί εμείς τη συνηθίσαμε) την εντύπωση λατρευτικών χώρων ή νεκροταφείου. Πλέον, υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί εκεί μια Φαρμακαγορά με συντριπτικά μεγαλύτερο στοκ φαρμάκων και προσφορές στα ΜΗΣΥΦΑ, καλλυντικά, παραφάρμακα κ.λπ. και, γιατί όχι, μικρότερο ποσοστό κέρδους (και άρα επιβάρυνση των Ταμείων και των Ασφαλισμένων) κατόπιν
ατομικής σύμβασης Φαρμακαγοράς-Ταμείου. Οψώμεθα λίαν συντόμως!
Ένα άλλο ζήτημα βέβαια, είναι πώς θα υπολογιστεί ο πληθυσμός της Τούμπας (Άνω; Κάτω; Μέχρι την Κατσιμήδη; Και οι καφετέριες της Κλεάνθους; Πού ακριβώς αρχίζει η Τριανδρία; Πόσοι ασφαλισμένοι συρρέουν στο ΙΚΑ Τούμπας; Θα μείνει ανοιχτό ή θα κλείσει/μεταφερθεί αλλού; Κ.λπ)
Με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο στα επίπεδα του 1:1000, το rebate και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των 89, επαφίεται πλέον στην κρίση του κάθε νέου φαρμακοποιού / επίδοξου επιχειρηματία το αν τον συμφέρει ή όχι να επιχειρήσει, με κυρίαρχο κριτήριο τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος (σε μια κορεσμένη αγορά) και επιτέλους, όχι τους φραγμούς που ετσιθελικά του ορθώνανε οι ΦμΦ μέχρι χθες. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους ΦχΦ, που τους αξίζει για τον ωραίο αγώνα που δώσανε.
Τα πληθυσμιακό στοιχείο σηκώνει λίγο νερό γιατί βασίζεται ( ; ) σε απογραφές που γίνονται ανά 10ετία και δεν λαμβάνει υπόψη τις (ραγδαίες στις μέρες μας) μεταβολές της πληθυσμιακής σύνθεσης των περιοχών λόγω εποχιακών (π.χ. τουριστικές σεζόν) και οικονομικών παραγόντων ή άλλων κριτηρίων (νέοι δρόμοι, διόδια, Καλλικράτειες συγχωνεύσεις, θεσμοθέτηση της ΟΠΥ, κ.λπ.). Επίσης, κανείς φορέας δεν νομίζω να φέρει εμπόδιο σε μια μεγάλη επένδυση στο χώρο του φαρμάκου, όπου και όταν εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από κάποιον/ους κεφαλαιούχο/ους.
Κάτι για σερβίρισμα πατσάδων (το Σάββατο πρωί) και αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ (Τετάρτη βράδι) που θα προσφέρουν πια τα φαρμακεία, και που ακούσαμε δια στόματος Λούρυ σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ, θέλοντας να διακωμωδήσει το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είναι εντελώς γελοία και ανάξια σχολιασμού. Ξέρω αρκετούς πατσατζήδες, όπως τον Κυριάκο τον ξίδια στην Αριστοτέλους, που είναι πολύ πιο αξιοπρεπείς και πονάνε τη χώρα πολύ περισσότερο απ΄ότι ο Λούρυ.
Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα πια ο κάθε ΦμΦ, είναι να κοιτάξει πώς θα διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα και να αφήσει τις καταστροφολογικές κραυγές και τους ψευτο-αγωνιστικούς λεονταρισμούς, σε βάρος μάλιστα των αυριανών πελατών του, θεωρώντας εαυτόν ενταγμένο στο νέο, πλέον, πλαίσιο ανταγωνισμού και των σαρωτικών αλλαγών που ήρθαν.