Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 19:18:29

Αποστολέας Θέμα: Η κατανομή του Ιατρικού δυναμικού στη χώρα και οι ανισορροπίες στις ειδικότητες  (Αναγνώστηκε 12976 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Μαΐου 2008, 08:22:53
Αναγνώστηκε 12976 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Ένα από τα πολυσυζητημένα ζητήματα στο χώρο της Υγείας είναι ο λεγόμενος ιατρικός πληθωρισμός σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και η ανισοβαρής κατανομή των γιατρών τόσο γεωγραφικά ,όσο και στις ειδικότητες.
Στην Ελλάδα σήμερα (στοιχεία της ΕΣΥΕ) έχουμε 55.556 γιατρούς από τους οποίους οι 19.014 είναι ανειδίκευτοι(ποσοστό 34,22% του συνολικού αριθμού ιατρών) και 13.438 οδοντιάτρους.Αυτό πρακτικά σημαίνει αναλογία γιατρού προς κατοίκους 1:197 και
  αναλογία οδοντίατρου προς κατοίκους 1:814.
Σε πρόσφατη δημοσίευσή ( δείτε:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  μας παρέχουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία της κατανομής ανά περιφέρεια και ειδικότητα.
Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τεκμηριώνεται η σημαντικότατη έλλειψη γενικών γιατρών στους οποίους λογικά πρέπει να στηρίζεται ένα σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Έτσι ενώ σε προηγμένες Υγειονομικά χώρες το 40%-50% είναι γενικοί γιατροί, στη χώρα μας αυτό το ποσοστό αγγίζει το "θριαμβευτικό"2,61%!!!
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

9 Σεπτεμβρίου 2009, 08:17:00
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Στο 8% ο ιατρικός πληθωρισμός

Σε κάθε 1.000 έλληνες, αντιστοιχούν περίπου 5 γιατροί, όταν για τον ίδιο αριθμό πληθυσμού αντιστοιχούν 3,2 νοσοκόμοι. Πρόβλημα και στη γεωγραφική κατανομή, αφού στη Στερεά Ελλάδα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών. Έτσι, χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο «μεταναστεύουν» στην πρωτεύουσα. Περίπου οι μισοί «μετανάστες» ασθενείς προέρχονται από την Πελοπόννησο, που διαθέτει 15 κρατικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία! Καλπάζει η ανεργία των νέων ιατρών. Αρνητικές οι προοπτικές για ειδικότητες όπως καρδιοχειρουργοί, οδοντίατροι, παιδίατροι και παθολόγοι. Ακτινοθεραπευτές, αντινολόγοι, ψυχίατροι και πλαστικοί χειρουργοί, οι ειδικότητες του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η χώρα μας, βρίσκεται στη 19η θέση, δύο θέσεις κάτω απ’ ότι το 2007, όσον αφορά στην φιλικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για τον ασθενή.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που επιμελήθηκε η επιστημονική συνεργάτιδα του ΙΝΕ Θεοδώρα Τζανετάκη. Σύμφωνα με την έρευνα, στην χώρα μας παρουσιάζεται μια υπερπροσφορά ιατρικού δυναμικού, φαινόμενο που είναι γνωστό στην διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο "ιατρικός πληθωρισμός". Την ίδια στιγμή που πλεονάζει το ιατρικό προσωπικό, οι νοσηλευτές είναι λιγότεροι σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Έτσι ενώ 4,9 ιατροί αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους, 3,2 νοσοκόμοι αντιστοιχούν στον ίδιο αριθμό πληθυσμού. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε «παραγωγή» γιατρών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών - πληθυσμού, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχει στους Έλληνες ασθενείς παραμένει στις τελευταίες θέσεις. Σε όλη την επικράτεια οι γιατροί αριθμούν περί τους 62.000, ενώ η αναλογία ιατρών -κατοίκων είναι 1:185 (Αθήνα 1:150), σε αντίθεση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 1:350. Παρεμφερής είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις μεσογειακές χώρες. Στην Ισπανία λόγου χάρη η αναλογία γιατρών προς κατοίκους είναι 1/296 και στην Ιταλία 1/266. Αντίθετα, στην Βρετανία και την Γαλλία η αναλογία είναι 1/562 και 1/336 αντιστοίχως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι ότι σε κάθε έναν ιατρό, που αποφοιτά από σχολές του εσωτερικού, αντιστοιχεί ένας από άλλες σχολές του εξωτερικού. Την πενταετία 1999 - 2004 οι αναγνωρίσεις πτυχίων ιατρικής ανήλθαν σε 4.620 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την τετραετία 2004-2007 δείχνουν ότι περίπου το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17 %. Στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 5%, κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη. Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος. Για παράδειγμα, στην Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών. Ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

Έτσι χιλιάδες ασθενείς, σχεδόν από όλη τη χώρα, γίνονται κάθε χρόνο εσωτερικοί μετανάστες για να θεραπευτούν. Και αυτό γιατί περισσότεροι από 6.000 είναι εκείνοι που μεταφέρονται ως επείγοντα περιστατικά με επίγεια ή εναέρια μέσα από την περιφέρεια προς τα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού στον τόπο κατοικίας τους είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αν σε αυτούς προστεθούν και όσοι επιλέγουν την Αθήνα για προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις ή χειρουργικές επεμβάσεις, ο αριθμός των ασθενών που μεταφέρονται στην Αθήνα για νοσηλεία και θεραπεία είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο πάνω από 4.800 ασθενείς φτάνουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα από διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα οι επείγουσες αφίξεις ασθενών ανέρχονται σε 405, δηλαδή 13 την ημέρα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς προέρχονται από την Πελοπόννησο (47,3%), η οποία κατά τα άλλα διαθέτει 15 κρατικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε και η καταγραφή των ειδικευμένων γιατρών (0,33% του πληθυσμού στην χώρα μας με μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 0,08%). Πέντε ιατρικές ειδικότητες συγκεντρώνουν το 52% όλων των γιατρών. Με άλλα λόγια, οι μισοί Έλληνες γιατροί είναι παθολόγοι, μικροβιολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες - γυναικολόγοι, καρδιολόγοι και χειρούργοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες έχουν απαραιτήτως πρόσβαση στους προαναφερθέντες ειδικευμένους γιατρούς. Και τούτο γιατί η συντριπτική πλειονότητα δραστηριοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι οι εννιά στους δέκα ψυχιάτρους και νευροχειρουργούς βρίσκονται σε αυτές τις δύο πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για το 70% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων, ενώ εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων βρίσκεται μόλις το 20% των αναισθησιολόγων. Εκτός όμως από την πρωτιά στην αναλογία γιατρών ανά κατοίκους η χώρα μας έρχεται πρώτη και στην ανεργία ειδικευμένων γιατρών αφού εκτιμάται ότι 10.000 γιατροί δεν εργάζονται.

Όπως προκύπτει από καταγραφή που έγινε, μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) από τα 22.000 μέλη του, το 11,2% είναι άνεργοι και το 14% υποαπασχολείται. Από τα 600 νέα μέλη που γράφονται στον ΙΣΑ κάθε έτος τα 175 μέλη κατευθύνονται στην ανεργία. Πολύ αρνητικές προοπτικές έχουν οι καρδιοχειρουργοί, μαιευτήρες, νευροχειρουργοί, οδοντίατροι, παιδίατροι, χειρούργοι, μικροβιολόγοι, οφθαλμίατροι και παθολόγοι. Αντίθετα, θετική προοπτική για τα επόμενα δέκα χρόνια έχουν οι ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι, ψυχίατροι και πλαστικοί χειρουργοί. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας που εμφανίζει η Ελλάδα μεταξύ των γιατρών οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια αναμονής, η οποία σε ορισμένες περιζήτητες ειδικότητες μπορεί να φτάσει ακόμα και τη δεκαετία, στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των γιατρών και στην άρνηση των επαγγελματιών του κλάδου να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις.

Η μεγάλη αναμονή για την ειδικότητα σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας οδηγεί χιλιάδες νέους γιατρούς να ακολουθήσουν τους δρόμους της μετανάστευσης. Από τους περίπου 3.000 έλληνες γιατρούς που μετακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια προς την Μεγάλη Βρετανία, μόνο 300-500 είναι ειδικευμένοι. Χώρες που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν ειδικευμένους γιατρούς είναι η Ελβετία, η Σουηδία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετάκη, συντάκτρια της μελέτης, η κρίση αυτή που πλήττει το ιατρικό σώμα, δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους ιατρούς, σε σχέση όχι μόνο με την επίτευξη των επιστημονικών τους σχεδίων αλλά και με την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωση τους. Αυτό το κλίμα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, αφού οι ιδιαιτερότητες του τομέα υγείας μετακυλύουν άμεσα τις επιπτώσεις της ιατρικής ανασφάλειας στους ασθενείς - χρήστες των υπηρεσιών υγείας διαμέσου των γνωστών μηχανισμών της σχέσης αντιπροσώπευσης και της συνακόλουθης προκλητής ζήτησης. Σημαντικό ποσοστό υποβάλλεται σε περιττές εξετάσεις αμφίβολης χρησιμότητας, θεραπείες και φάρμακα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραοικονομία σε υψηλά επίπεδα (γύρω στο 17,5% των συνολικών δαπανών Υγείας και στο 1,5% του ΑΕΠ).

Ενώ πέρυσι ο πληθωρισμός έκλεισε κοντά στο 4%, ο «ιατρικός πληθωρισμός», αυτός δηλαδή που μετρά την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, έφτασε στο 8%. Επιπρόσθετα η εθνική οικονομία επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος «παραγωγής» επιστημονικού δυναμικού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί αλλά και λόγω εξειδίκευσης δεν μπορεί εύκολα να ετεροαπασχοληθεί σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι επιπτώσεις δηλαδή της ιατρικής δημογραφίας δεν αφορούν μόνο την κακή λειτουργία του συστήματος αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης της εθνικής οικονομίας και μάλιστα σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα να κατατάσσεται ως προς την φιλικότητα ως προς τον ασθενή στην 19η θέση σε σύνολο 31 χωρών, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτικών υπηρεσιών υγείας για το 2008. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με το 2007 και την 17η θέση. Την πρώτη θέση στον πίνακα καταλαμβάνει η Ολλανδία με 839 βαθμούς και ακολουθούν η Δανία με 820, η Αυστρία με 758 και η Σουηδία με 743.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Σεπτεμβρίου 2009, 12:56:25
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Η κ.Τζανεκάκη στη μελέτη της παραλείπει να αναφέρει πόσους ιατρους εκτιμά οτι χρειάζεται μια απομακρυσμένη δύσβατη περιοχή με 349 κατοίκους ή ένα νησί με 250 κατοίκους.Συμφωνα με τα στοιχεία της για τον ευρωπαικό μέσο όρο και κάνοντας αντιγραφή μελετών της επίπεδης Ολλανδίας ,υπονοείται μήπως οτι οι παραπάνω περιοχές της Ελλάδας δεν πρέπει να έχουν κανέναν γιατρό?
Επίσης δεν αναφέρεται πόσοι ιατροί από τους ανέργους στον ΟΑΕΔ είναι άνευ ειδικότητας και πόσοι ειδικοί .Σε ερωτησή μου στον τοπικό ΟΑΕΔ για το πόσοι άνεργοι είμασταν δεδομένη χρονική περίοδο , μου δόθηκε η απάντηση ότι ήμουν ο μοναδικός και πως συνήθως εγγράφονται στους καταλόγους τους ιατροί με αναμονή για το δεύτερο ή τρίτο μέρος της ειδικότητας και ΣΠΑΝΙΑ ειδικοί ιατροί.Η ερώτηση έγινε μάλιστα στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ κεντρικής Μακεδονίας. Θα αποτελούσε πρόκληση να ρωτήσουν όλοι οι συνάδελφοι τα ίδια , στα τοπικά υποκαταστήματα των περιοχών τους.Οι απαντήσεις θα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Τελευταίο και βασικό , η κ.Τζανεκάκη δεν αναφέρει καθόλου , πόσες , παρά την υπερπληθώρα των ελλήνων ιατρών , είναι οι ανάγκες στο ΕΣΥ και ποιες και που οι κενές θέσεις ιατρών.Από την κάλυψη των κενών αυτών θέσεων , ποια θα ήταν η κατανομή του ιατρικού δυναμικού στη χώρα μας ανά ειδικότητα?
Η μελέτη της λοιπόν , αντίγραφο του εργαστηρίου οικονομικών της νοσηευτικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς τέτοιες βγαίνουν κατά καιρούς απο εκέι, τι σκοπιμότητα έχει?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Σεπτεμβρίου 2009, 13:44:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Οι κατανομές και τα στατιστικά είναι εντελώς μα εντελώς άχρηστα και άσχετα στοιχεία . Πρώτον γιατί η κατανομή δεν είναι ομοιόμορφη , περιλαμβάνει ειδικότητες και ηλικίες ως σύνολο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της επαρχίας . Η υγεία είναι field work και δεν μπορεί να μετρηθεί με τις αστείες κατανομές γιατί απλά δεν είναι ποσοτική μεταβλητή . Ρόλο παίζουν οι ανάγκες μια περιοχής , οι τοπικές ιδιομορφίες ενός πληθυσμού (ηλικία , επαγγέλματα , τρόπος ζωής κλπ) .

Είναι τουλάχιστον παιδαριώδες να λέμε ότι έχουμε υπερπληρωρισμό ιατρών στην Ελλάδα (ειδικά όταν ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνεργο ή/και απασχολείται πλέον σε άλλους επαγγελματικούς τομείς ) , ιδιαίτερα τη στιγμή που η εύρεση ορισμένων ειδικοτήτων σε διάφορες περιοχές (ειδικά στο ΕΣΥ) είναι όμοια με την εύρεση του χαμένου δισκοπότηρου.

Γι'αυτο αγαπητοί συνάδελφοι (εργαζόμενοι και άνεργοι) καλύτερα να μην αναμασάμε διαρκώς την καραμελίτσα του υπερπληθωρισμού .   
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

9 Σεπτεμβρίου 2009, 23:35:56
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.........
Με άλλα λόγια, οι μισοί Έλληνες γιατροί είναι παθολόγοι, μικροβιολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες - γυναικολόγοι, καρδιολόγοι και χειρούργοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες έχουν απαραιτήτως πρόσβαση στους προαναφερθέντες ειδικευμένους γιατρούς. Και τούτο γιατί η συντριπτική πλειονότητα δραστηριοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι οι εννιά στους δέκα ψυχιάτρους και νευροχειρουργούς βρίσκονται σε αυτές τις δύο πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για το 70% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων, ενώ εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων βρίσκεται μόλις το 20% των αναισθησιολόγων
.....
Αυτό για μένα έχει πολύ ζουμί και θα προσπαθήσω να ενοχλήσω ευαίσθητες χορδές σας.....
Δεν είναι τίποτα τυχαίο κατά τη γνώμη μου...
- Οι παθολόγοι και οι παιδίατροι είναι λογικό να είναι αυξημένοι παντού καθώς έχουν ρόλο οικογενειακού ιατρού ανάλογα με την ηλικία.
- Οι μικροβιολόγοι είναι αυξημένοι γιατί ο αμερικάνικος τρόπος σκεψης στην υγεία (και στην ιατρική) έχει περάσει πλέον στη σκέψη του κόσμου και όλα πρέπει να τεκμηριωθούν στα χαρτιά με εξετάσεις. Σε λίγο θα προστεθούν και οι ακτινολόγοι που αυξάνονται τρελά τα τελευταία χρόνια...
- Οι γυναικολόγοι και οι χειρούργοι είναι ευνοημένες ειδικότητες σε επίπεδο άσκησης της ιατρικής καθώς η πρώτη εκμεταλλεύεται το ευχάριστο γεγονός της γέννας και οι δεύτεροι το άγχος του θανάτου και την άμεση θεραπευτική επίδραση του νυστεριού.
- Οι καρδιολόγοι αφού πλούτισαν το κασέ τους με εξετάσεις-αιματηρές θεραπείες που μόνο αυτοί κάνουν, αξιοποιούν την θέα του Μιχαήλ αρχάγγελου σε όποιο έχει δει την καρδιακή αντλία του να ρίχνει στροφές....

Βλέπεται οι παθολόγοι και οι παιδίατροι έχουν κίνηση και οι υπόλοιποι έχουν αρπακτές....

Και τώρα πιάνουμε το περίεργο: Οι ψυχίατροι δεν έχουν δουλειά στην επαρχία; Γιατί όλοι είναι στην Αθήνα; Οι ορθοπεδικοί; Όλη η αγροτιά και οι εργατιά στην επαρχεία δεν έχει κατεστραμμένες αρθρώσεις; Και οι αναισθησιολόγοι; Εάν δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει τότε μάλλον η εμπειρία σας για την κοσμοθεωρία και την πολιτική είναι αθώες....

Πόσο κρατάει η εξέταση ενός παθολόγου και πόσο ενός ψυχιάτρου; ή πόσους ασθενείς προλαμβάνει να δει σε 6 ώρες ένας παθολόγος ή παιδίατρος και πόσους ένας ψυχίατρος;

Δυστυχώς και εδώ φαίνεται ότι όλοι ακολουθούν την μυρωδιά του χρήματος.....
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το μόνο "βιβλιάριο" που έχει αξία όταν πας στο γιατρό είναι αυτό της τράπεζας. Ένας ψυχίατρος, δεν θα δει θετικά ένα χαρτάκι επίσκεψης δημοσίου όταν ξέρει ότι μια εξέταση θα του φάει 30-90 λεπτά. Τελείως συμπτωματικά, η απάντηση στην ερώτηση "Γιατρέ, μην σε νοιάζουν τα λεφτά, θέλω να μπορώ να περπατάω" σε μια οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι "Πρέπει να χειρουργηθείς", μόνο στην επαρχεία η ερώτηση γίνεται "Γιατρέ, θέλω να μπορώ να περπατάω" και η απάντηση είναι "Να ξεκουράζεσαι όταν πονάνε και θα σου γράψω και μια σειρά ενέσεις να κάνεις για να μπορείς να περπατάς" Έμμεσα, καταλάβατε γιατί οι αναισθησιολόγοι είναι περισσότεροι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σπανίζουν στην επαρχία που οι μόνες επεμβάσεις που συνήθως γίνονται είναι στο ΕΣΥ, τα χειρουργικά τραπέζια περιορισμένα και τα επακόλουθα γνωστά.... Και φυσικά, το κόστος μιας επέμβασης εξασφαλίζει οικονομικα τον ιατρό από δεκάδες χρονοβόρες επισκέψεις και μπορεί να ασχοληθεί με τα αλλότρια χόμπυ του....

Προσωπικά, δεν ξέρω τελικά τι είναι καλύτερο για τον κόσμο....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

8 Οκτωβρίου 2009, 00:12:40
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

aterpos


Μια και πρόσθεσα ορισμένους συνδέσμους στο topic για τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας, ας προσθέσω και εδώ κάποιους που έχουν σχέση με τον ιατρικό πληθωρισμό.

Στο blog αυτό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (κάτω από το -Β- με τίτλο "Ιατρικός Πληθωρισμός και συναφή") έχω βάλει 7-8 συνδέσμους μεταξύ των οποίων το 3. είναι μια Αναφορά του ΙΣΑ την οποία έχω σκανάρει για να υπάρχει και ηλεκτρονικά (ελπίζω να μην με κυνηγήσουν - αν και η διάθεση του εντύπου έγινε σε όλους τους γιατρούς-μέλη του).

Στο 2. έχω κάνει ένα compilation όπου περιλαμβάνω και κάποιες σκαναρισμένες σελίδες από μια σπάνια έκδοση του 1976, που αναφέρονται στους αριθμούς και τις σκέψεις της τότε εποχής (αυτά έγιναν κάποια στιγμή για να υποστηρίξω επιχειρήματα σε κάποια συζήτηση στο Greek Meds Forum).
Από την έκδοση αυτή ("Πρόγραμμα Αναπτύξεως 1976-1980: 12. ΥΓΕΙΑ", Έκθεση Ομάδας Εργασίας, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Αθήναι 1976, 460 σελίδες), ξεκίνησε ο Δοξιάδης και μπήκε σε δρόμο το όραμα του ΕΣΥ (για το οποίο ΕΣΥ, μια εισήγηση είχε γίνει νωρίτερα στον Καραμανλή από τον υπουργό Δερδεμέζη αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες - αν βρω το δημοσίευμα θα το προσθέσω).

Συμφωνώ στο ότι οι στατιστικές και οι κατανομές δεν έχουν μεγάλη πρακτική σημασία στο σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών (ίσως χρειάζεται cluster analysis κατά περιοχές) αλλά δεν χάνουν την περιγραφική τους αξία. Αποτελούν ενδείξεις που όταν δεν έχεις σε βάθος ανάλυση, δεν μπορείς να μην τις λάβεις υπ' όψη.

8 Οκτωβρίου 2009, 00:24:49
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο blog αυτό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (κάτω από το -Β- με τίτλο "Ιατρικός Πληθωρισμός και συναφή") έχω βάλει 7-8 συνδέσμους μεταξύ των οποίων το 3. είναι μια Αναφορά του ΙΣΑ την οποία έχω σκανάρει για να υπάρχει και ηλεκτρονικά (ελπίζω να μην με κυνηγήσουν - αν και η διάθεση του εντύπου έγινε σε όλους τους γιατρούς-μέλη του).

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και σχόλια στο GreekMeds (link1, link2)
Και γαμώ τις συζητήσεις, ειδικά τα σχόλια.
Φαντάζομαι να μην μεταφερθούν τα αίσχη του greekmeds στο forum αυτό. ;)
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
22797 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2011, 00:49:20
από Harper
41 Απαντήσεις
40904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30:37
από anastasios theodoridis
43 Απαντήσεις
117159 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουλίου 2020, 14:22:10
από pzogr
0 Απαντήσεις
4224 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2020, 20:10:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3385 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2023, 05:44:24
από Argirios Argiriou