Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 12:02:02

Αποστολέας Θέμα: Ζωή επί πιστώσει.  (Αναγνώστηκε 2252 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Δεκεμβρίου 2010, 21:46:50
Αναγνώστηκε 2252 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή,
03-12-10
Tης Τασούλας Καραϊσκάκη.



Από τη μια η ζωή, ή μάλλον οι στοιχειώδεις όροι για μια ζωή όπως την είχαμε συνηθίσει και από την άλλη τα διογκούμενα χρέη. Η αγωνία για την κατάρρευση της κοινωνικής μας εικόνας, και τα απανωτά δανεικά. Και κανένα φως στο τούνελ του χρόνου. Οδυνηρή ταλάντευση στο εκκρεμές των αντοχών μεταξύ ψυχικής καταβαράθρωσης και ελπίδας. Και η καθημερινότητα να σπρώχνει διαρκώς προς τα εμπρός...

Το 61% των νοικοκυριών, ήτοι 2,4 εκατ., χρωστούν στις τράπεζες 119,3 δισ. ευρώ (τα 81 δισ. αφορούν στεγαστικά). Δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Περί τις 40.000 οικογένειες έχουν πάψει να πληρώνουν τις δόσεις (στοιχεία της ΤτΕ). Παράλληλα, παρά τις συνεχείς πιέσεις 25.000 διαμεσολαβητών, 240.000 οικογένειες τις καθυστερούν ένα μήνα, 240.000 τρεις μήνες, 700.000 τα καταφέρνουν δύσκολα, 600.000 φοβούνται πώς δεν θα μπορούν να πληρώνουν στο μέλλον. Για 360.000 νοικοκυριά οι δόσεις αγγίζουν ή ξεπερνούν το 60% του εισοδήματος, για 450.000 κυμαίνονται μεταξύ 41% και 60% των εσόδων τους, για 1,5 εκατ. το 40%. Περίπου 95.000 νοικοκυριά πήραν δάνειο για τα φροντιστήρια των παιδιών, 350.000 διότι δεν επαρκούσε ο μισθός, 60.000 για να πάνε διακοπές. Και μολονότι οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει και τα δάνεια χορηγούνται δύσκολα, η τάση δανεισμού παραμένει ισχυρή.

Οι χρεωμένοι Ελληνες μοιάζουν να μην μπορούν να μειώσουν δραστικά τον ρυθμό συσσώρευσης των χρεών τους. Είναι η άρνηση να υποχωρήσουν στη φτώχεια, να δεχθούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν μια μέση καταναλωτική ζωή, ότι πρέπει να βγάλουν από το πρόγραμμα το κάλεσμα φίλων, την έξοδο για σινεμά, τα ιδιαίτερα του παιδιού.

Είναι η κεκτημένη συνήθεια της ζωής επί πιστώσει, της διά του δανεισμού ικανοποίησης των αναγκών. Τα παλιά χρόνια προηγούνταν η αποταμίευση, οι περικοπές από αλλού, η θυσία ορισμένων απολαύσεων για την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Με τις κάρτες και τα δάνεια, τα πράγματα αντιστράφηκαν - απόλαυσε τώρα, πλήρωσε μετά. Τα δάνεια παρέχουν την ελευθερία διαχείρισης της ικανοποίησης.

Αλλά είναι και κάτι άλλο, πιο βαθύ. Εκείνο που βιώνει σήμερα κανείς δεν είναι η ενεργός παρουσία της ομάδας, ένα ζωντανό κοινωνικό σώμα, αλλά ένα σώμα καμωμένο από σημεία, αναφορές, διακριτικά των καταναλωτικών τάσεων και συρμών. Ο μέσος καταναλωτής οφείλει να διαθέτει ένα σύνολο αντικειμένων για να εξασφαλίσει τον τίτλο του πολίτη, το πιστοποιητικό πολιτιστικής υπηκοότητας. Είναι τόσο ισχυρή αυτή η τάση, που υπερκαλύπτει ως ένα βαθμό την αίσθηση κινδύνου της υπερχρέωσης. Μέσα από το δανεισμό για τη διατήρηση του κοινωνικού προφίλ διασφαλίζει ο καταναλωτής την κοινωνική του ενσωμάτωση. Ο μέσος Ελληνας δέχεται αδιάκοπα προκλήσεις, ερωτάται και καλείται να απαντήσει. Συχνά αγοράζει όχι για να ικανοποιήσει μια επείγουσα ανάγκη, αλλά για να απαντήσει σε μια ερώτηση που τον εμπλέκει στο συλλογικό τελετουργικό της διαβίωσης. Η επιλογή του αντικειμένου είναι μια δήλωση προτίμησης που του προσφέρει την κοινωνική του ταυτότητα. Αγοράζει άρα υπάρχει. Εχει λόγο γιατί έχει χρήμα. Δανεικό έστω. Επισφαλές, ακριβοπληρωμένο, κατευθυντήριο.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Δεκεμβρίου 2010, 22:20:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

αννουλα


αν φτασουμε στο σημειο να θεωρουμε πολυτελεια το να καλεσουμε στο σπιτι 2 φιλους για ενα κρασακι,το να παμε κανα δυο φορες το μηνα σινεμα με το συντροφο μας και το να πληρωσουμε φροντιστηριο για να περασει το παιδι στις πανελλαδικες οπως το ρεπορτα ισχυριζεται ε τοτε καλυτερα να παμε να πνιγουμε ομαδικως.....
δηλαδη αυτοι θελουν να μας προωθησουν το μυνημα ''οτι πηρατε δανεικα πηρατε τωρα για ολη την υπολοιπη ζωη σας θα ζειτε για να δουλευετε και να αποπληρωνετε τους αφεντες σας δηλαδη τις τραπεζες με τα δισεκατομυρια κερδη την ωρα που εμεις ζουμε με τρεις κ εξηντα''...
η απαντηση μου σ'αυτους που μας θελουν πλεον ειλωτες των τραπεζων ειναι οτι αν ημουν αντρας θα σας εδειχνα τι θα παρετε,ναι, αυτο ακριβως που φανταζεστε....

25 Μαρτίου 2011, 09:56:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πάει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ...Τα επιτόκια δανεισμού του, ευνοϊκά μέχρι τώρα για τους Δ.Υ., εξομοιώνονται πλέον με αυτά των εμπορικών τραπεζών.
Αυτό διαβάζουμε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Πώς το έλεγε ο Χάρυ Κλυν σε ένα δίσκο του (νομίζω το "Μαλακά") ; «Θέλω να ευχαριστήσω το Ταμείο Παρακαταθηκώνε και Δανείωνε, τον Σύλλογο Ομοφυλοφίλωνε, το βασιλέα τση Βουλγαρίας Συμεών, τον Πρόεδρο τση Μαδαγασκάρης Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...».
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαρτίου 2011, 13:15:17 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Μαρτίου 2011, 12:38:04
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Μια και αναφέρθηκε ο Κλυν, εγώ θα παραφράσω μια έκφραση του. Τότε λοιπόν έλεγε: "φτώχεια ρε παιδάκι μου, το κρασί παλιό, το τυρί μαύρο" κτλ. Σήμερα ταιριάζει: με τη φτώχεια θα περνάμε με τα φώτα και τα καλοριφέρ κλειστά και για να ζεσταθούμε θα είμαστε αγκαλιασμένοι, αντί να καθόμαστε στα bars θα κάνουμε βόλτα και πάρτυ στην παραλία, θα τρώμε σπιτικό φαγητό κτλ.

Πάντως το θέμα των δανείων έχει ήδη μακρά ιστορία στην Αμερική. Η ζωή εκεί έχει στόχο: να ξεπληρώσει το "Mortgage" δηλαδή το στεγαστικό δάνειο που έχεις πάρει στα 20 σου και έχει διάρκεια 50 χρόνια! Αν κάποια στιγμή δεν μπορείς να πληρώσεις τις δόσεις, χάνεις σπίτι, δουλειά και τα πάντα σε μια μέρα. Η ίδια η λέξη Mortgage προέρχεται από τη λέξη Morte που σημαίνει θάνατος....
Μπορεί να μη τα φάγαμε όλοι αλλά τα μυρίσαμε όλοι!
Ιατρός Νεύρων

Λέξεις κλειδιά: