ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ. ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ.ΑΠΛΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΣΥ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.
1) Συνταγολόγια δίνονται αλλά επίσης συμπληρώνεται και ένα στατιστικό δελτίο στο οποίο αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις εκδοθείσες συνταγές αλλά και τις εξετάσεις που έχετε γράψει. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμπλήρωση στατιστικού δελτίου που να περιλαμβάνει τα δεδομένα από ηλεκτρονικές συνταγές.
2) Αναλώσιμα για το διαβήτη γράφονται κανονικά στα συνταγολόγια του ΙΚΑ.
3) Πέρα από την 80ή επίσκεψη δε δικαιολογείται να γράψετε ούτε συνταγή ούτε εξέταση. Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο σε επείγοντα περιστατικά, εκδίδετε απλή συνταγή, γράφετε "επείγον" επάνω σε αυτή, ο ασθενής την εκτελεί στο φαρμακείο παίρνοντας απόδειξη και καταθέτει συνταγή και απόδειξη στις Δαπάνες του ΙΚΑ και λαμβάνει πίσω το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ίδρυμα (π.χ. 75%). Η επίσκεψή σας, ακόμη και αν χορηγήσετε γνωμάτευση επείγοντος όπως κάναμε παλιά, δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη (επίσημη τοποθέτηση του Διευθυντή του ΙΚΑ Ξάνθης).
4) Για όσους Ρομπέν των Δασών γράφουμε τρίμηνες στο ΙΚΑ: Λογίζεται κάθε συνταγή ανάλογα με το μήνα που εκτελείται και όχι με το μήνα που εκδίδεται (επίσημη απάντηση της Διοίκησης του ΙΚΑ σε ερώτημά μου).
5) Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά θεωρούνται κανονικά από το ΙΚΑ (χρησιμοποιούμε το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος μπαίνοντας πλέον με τους κωδικούς από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, δηλώνουμε ταμείο και σχέση ασφαλισμένου (άμεσος. έμμεσος) και προσωρούμε αημειώνοντας διάγνωση και ζητούμενες εξετάσεις. Προσοχή: Τα κατά τόπους ΙΚΑ ζητούν ομαδοποίηση κάποιων εξετάσεων ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες, γεγονός που είναι πολύ εύκολο με την ηλεκτρονική παραπεμπτικογράφηση.
6) Ότι και να γράψετε (φάρμακα, εξετάσεις, αναλώσιμα) σημειώνονται υποχρεωτικά στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου.
7) Δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει έρθει στο ιατρείο σας μία φορά δεν μπορεί να ξαναρθεί. Το αντίστοιχο ΦΕΚ προβλέπει μέχρι 4 (τέσσερις) επισκέψεις κατά ειδικότητα και κατά μήνα και μάλιστα από τη δεύτερη και μετά η κοστολόγηση είναι όπως γνωρίζετε 10 ευρώ. Το να αρνηθείτε να επανεξετάσετε ασθενή ενώ έχετε ακόμη ανοικτές θέσεις (δεν έχετε κλείσει τα 80 ραντεβού) είναι βέβαια ένας ελιγμός που μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι θα κάθε ασθενής που θα έρχεται θα είναι ένα εικοσάρικο, αλλά κανείς δε θα σας γλυτώσει από μία καταγγελία.
Και τέλος ας μην ξεχνούμε ότι όλα αυτά είναι πρόβες ενόψει ΕΟΠΥΥ. Το πόσο καλά παιδιά θα είμαστε και το πόσο πιστά θα διεκπεραιώσουμε το έργο μας έχει να κάνει με τις προτάσεις του Υπουργείου σχετικά με τη μορφή των συμβάσεών μας με το νέο φορέα.
Συμπέρασμα: Πιστεύω ότι το να ξανοιχθεί κανείς γράφοντας περισσότερες συνταγές από το πλαφόν των 100 είναι σίγουρο ότι θα τον εμπλέξει, αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο) σε διαδικασία αποπληρωμής χρεών προς το ταμείο και τρίμηνη παύση.