Λοιπόν, η εμπειρία σήμερα ήταν απρόβλεπτη....:
Μια ασθενής του ΙΚΑ έρχεται για ένα φάρμακο της πίεσης μου πέταξε το εξής ωραίο:
"Μπορείτε να γράψετε και τα φάρμακα της μητέρας μου;" και μου δίνει δύο βιβλιάρια.....
Το ένα βιβλιάριο ήταν της μάνας της: 6 φάρμακα η χρόνια αγωγή ή δύο συνταγές. Τα γράφω εγώ, και κοιτάω το δεύτερο βιβλιάριο, ήταν του άνδρα της. "Τι ακριβώς θέλετε για τον άνδρα σας;" ρωτάω. Και ακούω το εξής εντυπωσιακό:
"Μα η μάνα μου χρειάζεται δύο συνταγές και έτσι σας έφερα το βιβλιάριο του άνδρα μου για να κόψετε κι από εκεί μια επίσκεψη"
Η χώρα που γέννησε τον Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ποτέ δεν γεννάει ένα μόνο. Μου πήρε λίγο να καταλάβω τι έκανε ο προηγούμενος από μένα συνάδελφος αλλά γρήγορα μπήκα στο νόημα:
80 ασθενείς και 100 συνταγές, δηλαδή κάθε ασθενής και μια συνταγή πρακτικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ασθενής θέλει και δεύτερη συνταγή το μήνα, αρκεί να κρατά το βιβλιάριο και από κάποιον άλλο έμπιστο συγγενή του για να κοπεί επίσκεψη αλλά όχι συνταγήΈτσι, το ΙΚΑ πληρώνει επισκέψεις για να διατηρεί το τζίρο του ο Καραμήτσος..... Οφείλω να ομολογήσω ότι το "Διάλεξε ποια τρία φάρμακα θέλεις να σου γράψω" που είχα ακούσει ήταν απλά αφελές μπρος στο γίγαντα....συνάδελφο, χαμένος πάει, πρέπει να τον πάρει συνεταίρο ο Καραμήτσος..... εγώ απλά είχα μείνει στο ότι μπορείς να πεις στον ασθενή, πήγε κι από τον τάδε συνάδελφο να γράψεις τα υπόλοιπα φάρμακα.... Γηράσκω αεί διδασκόμενος!!!
Βέβαια τι τον νοιάζει τον Καραμήτσο εάν το ΙΚΑ πληρώνει επισκέψεις για φανταστικούς ασθενείς.... Ο τζίρος του είναι σε καλά χέρια με το 100 συνταγές/80 ασθενείς και όποιος το παραβεί έξω του συστήματος.....
Όσον αφορά την Τουρκία.... Καλό θα ήταν να μην την πιάνετε στο στόμα σας.
Επειδή κάποιο διάστημα (4-5 χρόνια πριν) το ΠτσιΚ (Πανεπιστήμιο τσι Κρήτης) είχε πάρε δώσε και με την Τουρκία για θέματα ΠΦΥ (και όχι μόνο) σας λέω ότι πριν μια 10ετία ήταν 20 χρόνια πίσω από εμάς, και τώρα είναι 10 χρόνια μπροστά από μας. Για τι πράγμα να μιλήσω; Για την οργάνωση της ΠΦΥ με βάση τον οικογενειακό ιατρό; Για τα Πανεπιστήμια με έδρα γενικής ιατρικής; Για τις κατευθυντήριες οδηγίες; Για τα πρωτόκολλα ανά νόσο; Για την ιατρική πληροφορική; Μιλάω για την δυτική Τουρκία πάντα. Εμείς πάμε παράλληλα με την ανατολική Τουρκία.
Επί τη ευκαιρία, εάν κάναμε ένα Erasmus-ανταλλαγή μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αστυνομικών, ούτε κουκουλοφόρους θα είχαμε, ούτε ζημιές στο κέντρο της Αθήνας θα είχαμε. Και ούτε θα έβλεπες αστυνομικούς να βαράνε κόσμο....