Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 06:07:04

Αποστολέας Θέμα: Το ΙΚΑ ανοίγει την πόρτα στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ  (Αναγνώστηκε 175298 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Σεπτεμβρίου 2011, 19:39:54
Απάντηση #345
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αλλαγές στις καταστάσεις που υποβάλλονται στο ΙΚΑ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

30 Σεπτεμβρίου 2011, 21:36:28
Απάντηση #346
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
εμπειρία που μου έτυχε....:
Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν την τάση να κόβουν επισκέψεις που υποβάλλονται με το αιτιολογικό "Ανασφάλιστος" επειδή μπορεί να είναι έμμεσο μέλος να έχει διαφορετικό επώνυμο με τον κύριο μέλος που το ασφαλίζει και να μην έχει απαντήσει στο τηλέφωνο που τον παίρνουν γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να δουν στο σύστημα ποια είναι τα έμμεσα μέλη.
Συνεπώς λίγο προσοχή...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Οκτωβρίου 2011, 18:48:23
Απάντηση #347
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Και κάτι ενδιαφέρον που θα απογοητεύσει πολλούς περί την άνοιαν τυρβάζοντες...

10 Οκτωβρίου 2011, 19:10:14
Απάντηση #348
Αποσυνδεδεμένος

medicus

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και κάτι ενδιαφέρον που θα απογοητεύσει πολλούς περί την άνοιαν τυρβάζοντες...

ARICEPT + EBIXA = 99,91€ + 91,86€ = 191.77 €

99.91 -> 9+9+9+1=28 ->2+8=10 -> 1+0=1
91,86 -> 9 1 8 6 -> 1 8
191,77 -> 1 9 1 7 7 -> (1+7) (1+7) ->8 8

ARICEPT + EBIXA ---> 99,91€ + 91,86€ = 191.77 € ---> 11888 ΤΥΧΑΙΟ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ...... :laugh: :laugh:

"11888 ο αριθμός πίσω από κάθε πληροφορία"   
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Οκτωβρίου 2011, 19:14:03 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

11 Οκτωβρίου 2011, 11:42:52
Απάντηση #349
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Γιατί πρέπει να γράψω τη λέξη "ΕΠΙΕΓΟΝ", να υπογράψω και να σφραγίσω το παραπεμπτικό για να εκτελεστεί μια προγραμματισμένη αξονική στα πλαίσια ετήσιου ελέγχου χειρουργηθέντος νεοπλάσματος;
Άκουσα την άποψη του ΙΚΑ, αλλά μου φάνηκε σαν να έβλεπα σκηνή από τον "Κυνόδοντα".

11 Οκτωβρίου 2011, 16:48:02
Απάντηση #350
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Γιατί πρέπει να γράψω τη λέξη "ΕΠΙΕΓΟΝ", να υπογράψω και να σφραγίσω το παραπεμπτικό για να εκτελεστεί μια προγραμματισμένη αξονική στα πλαίσια ετήσιου ελέγχου χειρουργηθέντος νεοπλάσματος;
Άκουσα την άποψη του ΙΚΑ, αλλά μου φάνηκε σαν να έβλεπα σκηνή από τον "Κυνόδοντα".
χμμμμ μάλλον δεν ξέρεις βασικά οικονομικά που βασίζεται κάθε σοβαρό ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό δεν είναι ιδέα του ΙΚΑ, είναι διεθνής πρακτική:
Το ΙΚΑ αγοράζει υπηρεσίες "αξονικής" με βάση κάποιους κανόνες αποδεκτής ανάγκης έναντι αριθμού ασφαλισμένων. Έτσι, θα δεις ότι για κάθε περιοχή έχει συμφωνήσει ένα πλαφόν με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ότι θα πληρώσει πχ 50 αξονικές το μήνα. Έτσι, κάθε διαγνωστικό κέντρο κρατά ξεχωριστά ραντεβού για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Όταν φτάσουν τα ραντεβού του μήνα αυτό το όριο τότε οι υπάλληλοι του διαγνωστικού κέντρου προτρέπουν τους ασφαλισμένους να πάνε στο γιατρό να τους γράψει επείγον την εξέταση ώστε εάν θεωρηθεί από τον ελεγκτή να γίνει και πληρωθεί ως επείγον πέρα του πλαφόν που έχει συμφωνηθεί.

Τώρα μια αξονική για παρακολούθηση μπορεί να πάει και ένα μήνα μετά, εάν το πρωτόκολλο το θέλει επείγον μπορεί να την κάνει με δικά του έξοδα. Έχω βρεθεί κανένα δυο φορές σε μια τέτοια περίπτωση και δεν το βάζω επείγον αλλά εξηγώ στον ασθενή ότι αν την κάνει ένα μήνα μετά, τον μόνο που θα πειράξει είναι τον καθηγητή που κάνει έρευνα.
Ανάλογο προβλημα συμβαίνει και με τις ψηφιακές μαστογραφίες όπου τα διαγνωστικά δεν κάνουν απλές μαστογραφίες (γιατί είναι πάμφθηνες) και ο αριθμός των ψηφιακών που επιτρέπει το ΙΚΑ είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Εννοείται ότι δεν υπογράφεις επείγον σε παραπεμπτικό που έχει ήδη θεωρηθεί χωρίς την ένδειξη του επειγοντος από τον ελεγκτή.

Αυτή η ταχτική του ΙΚΑ δεν είναι κάτι το παράλογο, γίνεται παγκοσμίως.

11 Οκτωβρίου 2011, 20:27:38
Απάντηση #351
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Όμως δεν υπάρχει συμβεβλημένος με το ΙΚΑ αξονικός τομογράφος στο Νομό.

12 Οκτωβρίου 2011, 00:00:06
Απάντηση #352
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όμως δεν υπάρχει συμβεβλημένος με το ΙΚΑ αξονικός τομογράφος στο Νομό.

H περίπτωση του "επειγον" επιτρέπει να γίνει και στο δημοσιο νοσοκομείο ή σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο για να μην πάει σε διπλανό νομό.

14 Οκτωβρίου 2011, 17:01:29
Απάντηση #353
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το ΙΚΑ δεν έχει βγάλει ακόμη απόφαση ποιοι ασθενείς δικαιούνται το εμβόλιο της γρίπης με 0%.
Επίσης, αναρωτιέμαι εάν τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε πρέπει το ΙΚΑ να επιτρέπει την χορήγηση των εμβολίων μέσω των φαρμακείων.
Σκέφτομαι ότι όπως κάποιοι γιατροί με τα φάρμακα έτσι και κάποιες φαρμακαποθήκες έχουν κάνει τις συμφωνίες τους και φέρνουν εμβόλιο μόνο μιας εταιρίας. Επίσης, σκέφτομαι ότι εάν πάει ο ασθενής σε ένα ιατρείο (πλην του ΙΚΑ & ΚΥ, ΠΙ) το ΙΚΑ θα πληρώσει επίσκεψη στο γιατρό και ποσοστό στο φαρμακοποιό.

Νομίζω ότι μπορούν να μοιραστούν εμβόλια σε μονάδες του ΙΚΑ, σε κέντρα υγείας, σε οικογενειακούς ιατρούς, σε συμβεβλημένους ιατρούς ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ και να αναγράφεται στο βιβλιάριο του ασθενή, ο κωδικός του εμβολίου που έγινε ώστε να είναι δυνατόν να υπάρχει έλεγχος.

Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Για να δουμε εάν ο Σπυρόπουλος ενδιαφέρεται να κάνει οικονομία....

14 Οκτωβρίου 2011, 18:28:19
Απάντηση #354
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Το ΙΚΑ δεν έχει βγάλει ακόμη απόφαση ποιοι ασθενείς δικαιούνται το εμβόλιο της γρίπης με 0%.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Οκτωβρίου 2011, 21:26:19
Απάντηση #355
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αυτό το είχα δει. Τηλεφωνικώς όμως από το ΙΚΑ, Αθήνα, και συγκεκριμένα από το τμήμα εμβολιασμών μου είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε μια εγκύκλιο του ΥΥΚΑ.
Περιμένω να δω τι θα γίνει.

14 Οκτωβρίου 2011, 21:43:43
Απάντηση #356
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αυτό το είχα δει. Τηλεφωνικώς όμως από το ΙΚΑ, Αθήνα, και συγκεκριμένα από το τμήμα εμβολιασμών μου είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε μια εγκύκλιο του ΥΥΚΑ.
Περιμένω να δω τι θα γίνει.
Λογικό είναι να περιμένει κανείς το πολύ το αντίστροφο. Εγώ γράφω κανονικά αντιγριππικά με 0%.

16 Οκτωβρίου 2011, 19:51:05
Απάντηση #357
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μια και μιλάμε για τα αντιγριππικά και ταυτόχρονα υπάρχουν τοποθετήσεις που συνοψίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μήνυμα μου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αποφάσισα να ζητήσω την γνώμη σας μη ξέροντας πια τι να κάνω...... Ιδού το θέμα:

Διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο σε μια περιοχή στο Ηράκλειο που έχει ελάχιστους γιατρούς γιατί ποτέ δεν είχε χαρτάκια, αλλά ασφαλισμένους ΙΚΑ & ΟΓΑ που δεν χαρακτηρίζονται για την οικονομική τους επιφάνεια. Το τι έχω δει από το Φλεβάρη που "άνοιξε" το ΙΚΑ θα μπορούσαν να γίνουν βιβλίο που οι επιπτώσεις από το μεσοπρόθεσμο θα είχαν είχαν το μισό του πάχος. Εμπειρία που συνεχίζεται.
Όταν τον Απρίλιο μπήκαν ταυτόχρονα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μαζί με το όριο των 80 επισκέψεων- 100 συνταγών αποφάσισα να μην κάνω μια τυπική αρπαχτή.....
Αποφάσισα ότι το να επιλέξω 80 "βολικούς" ασθενείς και να τους βλέπω κάθε μήνα ή να βάλω σειρά αναμονής και να γράφω φάρμακα μέχρι να συμπληρώσω την πρώτη βδομάδα το όριο του μήνα ήταν μια αρπαχτή που η συνείδηση μου με την κατάσταση που έβλεπα δεν το επέτρεπε. Επέλεξα να κλείνω ραντεβού για όλα τα χρόνια νοσήματα και να βλέπω εκτός ραντεβού εάν τύχει κάτι έκτακτο σε κάποιον από αυτούς που βλέπω σε χρόνια βάση ή μέλη της οικογένειας τους. Έβλεπα τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με χρόνια νοσήματα και για τα χρόνια φάρμακα τους έδινα τρίμηνη συνταγή ώστε τους δύο επόμενους μήνες να μπορέσει να περάσει και κάποιος άλλος που είχε ανάγκη, ηλικιωμένοι κατά βάση που οι μετακινήσεις δεν τους επέτρεπαν και πολλά. Σε χρόνια συνταγογράφηση, ο ασθενής είχε απευθείας το ραντεβού του για το τέλος της τρίμηνης ώστε να παρακολουθώ σταθερά κάποιους ανθρώπους. Φρόντιζα να έχω το χρόνο να τους βλέπω, να τους εξετάζω και να μην περιορίζομαι μόνο στην συνταγογράφηση. Είμαι προσεκτικός στον αριθμό των συνταγών αλλά χωρίς το αυταρχικό "Διάλεξε τρία φάρμακα να σου γράψω". Βέβαια υπάρχουν πολλές επισκέψεις χωρίς συνταγογραφία και σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα "επείγοντα" εκτός των ραντεβού ώστε να μπορώ σε αρκετούς να γράψω όλα τα φάρμακα τους καθώς διατηρώ ένα ιατρείο που από πλευράς εξοπλισμού που χρησιμοποιώ ίσως το ζηλεύουν και πολλά Κέντρα Υγείας. Τα ραντεβού είναι πλέον γεμάτα και για τον επόμενο μήνα.

Και η βοήθεια σας που θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας είναι η εξής:
Με τον περιορισμό των συνταγών και τις τρίμηνες που δίνω πάντα είχα πρόβλημα να τηρήσω τον αριθμό των συνταγών και να γράψω φάρμακα που δεν είναι χρόνια, πχ εμβόλιο γρίπης.
Στην προσπάθεια μου να τους εξηγήσω ότι έχω αυτούς τους περιορισμούς στις συνταγές και ότι εάν τους δώσω μηνιαία θεραπεία κάποιοι άλλοι θα βρεθούν απέξω τον επόμενο μήνα (ίσως και οι ίδιοι) γνώρισα τον ατομικισμό που χαρακτηρίζει ανθρώπους που δεν φαντάζεσαι.... Η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή που θα περίμενα ήταν απούσα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πλέον τις σημειώνω καθώς είναι εξαίρεση στον κανόνα. Η φτώχεια φέρνει γρίνια, σίγουρα και ο θάνατος σου, η ζωή μου είναι ο κανόνας.

Πως θα το αντιμετωπίζατε στη θέση μου;

16 Οκτωβρίου 2011, 20:20:45
Απάντηση #358
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Και η βοήθεια σας που θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας είναι η εξής:
Με τον περιορισμό των συνταγών και τις τρίμηνες που δίνω πάντα είχα πρόβλημα να τηρήσω τον αριθμό των συνταγών και να γράψω φάρμακα που δεν είναι χρόνια, πχ εμβόλιο γρίπης.
Στην προσπάθεια μου να τους εξηγήσω ότι έχω αυτούς τους περιορισμούς στις συνταγές και ότι εάν τους δώσω μηνιαία θεραπεία κάποιοι άλλοι θα βρεθούν απέξω τον επόμενο μήνα (ίσως και οι ίδιοι) γνώρισα τον ατομικισμό που χαρακτηρίζει ανθρώπους που δεν φαντάζεσαι.... Η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή που θα περίμενα ήταν απούσα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πλέον τις σημειώνω καθώς είναι εξαίρεση στον κανόνα. Η φτώχεια φέρνει γρίνια, σίγουρα και ο θάνατος σου, η ζωή μου είναι ο κανόνας.

Πως θα το αντιμετωπίζατε στη θέση μου;
Με δεδομένη την προτέρα σωστή συμπεριφορά μου απέναντι στον ασθενή μου, σε αυτές τις ειδικές συνθήκες (συνεργασία ιατρού συμβεβλημένου με ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ με ΙΚΑ) δε θα είχα κανένα πρόβλημα να κάνω το εξής:
Σε όσους ασθενείς δεν καταλάβαιναν το ότι η εμμονή τους να γράψουν μία συνταγή αξίας 6 ευρώ θα αποκλείσει κάποιους άλλους από τη λήψη της τρίμηνης συνταγής τους, θα έλεγα: Πάρε τα 6 ευρώ από μένα και αγόρασε το εμβόλιό σου, αλλά φρόντισε στο μεταξύ να βρεις και κάποιον άλλο γιατρό να σε αναλάβει, διότι δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει θέση για σένα όταν την έχεις πραγματικά ανάγκη.
Σε αυτή την περίεργη "συνεργασία" με τους περιορισμούς κάθε ηθική δοκιμάζεται και ένα μέρος της δοκιμασίας θα πρέπει να το αναλαμβάνουν οι ασθενείς που επιλέγουν να μην ταλαιπωρηθούν στο ΙΚΑ αλλά να επισκεφθούν ένα ιδιωτικό ιατρείο.

16 Οκτωβρίου 2011, 20:54:16
Απάντηση #359
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Δε νομίζω να υπάρχει "σωστός" τρόπος αντιμετώπισης.
Δυστυχώς είναι μια περίπτωση όπου η σχέση γιατρού-ασθενή δοκιμάζεται χωρίς ευθύνη κανενός από τους δύο, γιατί κάποιοι αποφάσισαν αυτό το ανόητο πλαφόν.
Τόσο από την άποψη του αριθμού εξεταζόμενων, όσο και για τον αριθμό των συνταγών.
Τουλάχιστον θα έπρεπε νε επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου συνταγών ανάλογα με τις ανάγκες των εξεταζόμενων.
Δημήτρη , όπως το περιγράφεις φαίνεται πολύ δύσκολο ως αγωνιώδες να διατηρήσεις μια σταθερή σχέση σε βάθος χρόνου.
Φαντάζομαι ότι για πολλούς γιατρούς το σύστημα λειτουργεί ως αντικίνητρο για να αναλάβουν ανθρώπους που χρειάζονται πολλές συνταγές , αλλά και να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα απέναντι τους, ειδικά όταν το όριο εξαντλείται.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσεις -αποφασίσετε , αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποφύγεται το αρνητικό συναίσθημα απέναντι στον ασθενή.
Βασίλη, νομίζω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης που περιγράφεις, αντανακλά αυτά ακριβώς τα συναισθήματα που θεωρώ ότι πρέπει να αποφύγεις και μάλιστα με πολύ επιθετικό έως προσβλητικό τρόπο απέναντι στον ασθενή (ελπίζω να μη "στραβώσεις", το γράφω με σεβασμό απέναντι σου).
Ο ασθενής δεν είναι υποχρεωμένος -άλλωστε δε έχετε κοινοβιακή ζωή- να αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που έχει η σχέση  με τους εργοδότες σου, αλλά και ακόμα αν τους αντιλαμβάνεται έχει διακαίωμα να απαιτεί αυτό που θεωρεί  δικαίωμά του. Να συνταγογραφήσει για το σύνολο των τακτικών και των έκτακτων αναγκών του.
Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να στραφείτε απέναντι στον υπεύθυνο αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, εκτρέποντας το "αρνητικό συναίσθημα" από τη μεταξύ σας σχέση στους αποκλειστικούς υπεύθυνους.

Λέξεις κλειδιά: ΙΚΑ 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
10871 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2010, 12:36:30
από EzeΤΡΟΛ
202 Απαντήσεις
196394 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Αυγούστου 2024, 21:24:39
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις