Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 08:51:09

Αποστολέας Θέμα: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε γίνεται με βαφτίσια!!!  (Αναγνώστηκε 12922 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Φεβρουαρίου 2011, 22:23:37
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να σου πω την αλήθεια Οδυσσέα όλη αυτή η φασαρία σου με τα "ντοπερμαν" μου θυμίζει λίγο το "κρατάτε με να μην τον δείρω" από τους γνωστούς τσάμπα μάγκες.... Από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ για σένα ότι κάτι δεν πάει καλά και για κάποιο άσχετο λόγο έχεις φορτώσει.
Δεν νομίζω ότι απουσιάζει η ελευθερία απόψεων εδώ στο φορουμ, αλλά αν καταλαβαίνω καλά σας ενοχλεί αν υπάρχει αντίλογος. Λυπάμαι.

Παράθεση
Αφιππεύστε των καλαμιών σας, εδώ μέσα!
Επειδή σε βλέπω ειδικό στα καλάμια θα ήθελα την γνώμη σου για το καλάμι στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.
Και θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι εγώ συνηθίζω να καβαλάω καλάμι παίζοντας με τα παιδιά μου και δεν θα το κόψω για χάρη σου.
Για τους υπόλοιπους δεν ξέρω.

Η παροιμιώδης έκφραση «καβάλησε το καλάμι», πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Οι Σπαρτιάτες την έλεγαν, για να πειράξουν τον βασιλιά Αγησίλαο. Και να η ιστορία: Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι, καβαλώντας, σαν σε άλογο, ένα καλάμι. Κάποια μέρα όμως, τον είδε ένας φίλος του σ’ αυτή τη στάση. Ο Aγησίλαoς τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου. Αλλά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και το είπε και σε άλλους, για να διαδοθεί σιγά σιγά ο λόγος σε όλους και να φτάσει στις μέρες μας

Κατά τα άλλα δεν θα σας ενοχλήσω σε αυτή τη συζήτηση, μπορείτε να συνεχίσετε.... και με την Πρώτη και καλύτερη, για να μην ενοχλείται από εμένα.

Κάνεις λάθος Δημήτρη.Δεν με ενοχλεί ο αντίλογος.Αυτόν υπερασπίζομαι με τα γραφόμενά μου.Να μπορεί να γράφει ο καθένας αυτό που νομίζει, χωρίς να λοιδορείται με έμμεσο τρόπο.Ποτέ δεν είπα ότι "μπούχτισα" με κάποιον και ποτέ δεν χαρακτήρισα "καραμέλες" τα γραφόμενά του.Αν μη τι άλλο, για λόγους ευγένειας.
Όσο για το "καλάμι", καταλαβαίνεις πολύ καλά πως δεν αναφέρομαι στο καλάμι που καβαλάμε όλοι με τα παιδιά μας, αλλά στο ...άλλο.Και είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις πολύ καλά σε ποιο καλάμι αναφέρομαι και ενοχλήθηκες πάρα πολύ, όπως υποδηλώνει η φωτογραφία που επισυνάπτεις.Εδώ κρύβεται ο ιδιότυπος ρατσισμός, στον οποίο αναφέρθηκα.Δε διστάζεις να πατήσεις στο "κουσούρι" του άλλου, στο κόλλημά του, με μία δήθεν "αθώα" και "χιουμοριστική" φωτογραφιούλα, που οι περισσότεροι δε θα καταλάβουν το νόημά της, αφού δε γνωρίζουν την εμμονή μου με την apple, την οποία γνωρίζεις εσύ.Το χειρότερο όμως είναι, ότι ένιωσα πως "απλώνεις" τα χέρια σου και ακουμπάς τα δικά μου παιδιά και αυτό με τρομάζει!Θα σε παρακαλέσω να πάρεις τα "χέρια" σου από πάνω τους και δε θα σε απασχολήσω πάλι, γιατί βλέπω πως δε διστάζεις να ανακατεύεις ιερά και όσια.Συγγνώμη, αν σε έφερα σε τέτοιο σημείο, αλλά αρχίζεις να με τρομάζεις και σταματώ εδώ να τραβάω το σχοινί.
Αγαπητέ Jack, για ακόμη μία φορά συμφωνώ με αυτά που γράφεις και ιδιαίτερα με το τμήμα : "..Είναι λοιπόν δυνατόν να ζητάς να αλλάξεις κάποιον επειδή δε σου κάθεται καλά?Στην αρχή,οκ,έστω και για να προφυλάξεις ας πούμε κάποιον, του το επισημαίνεις,μετά όμως,αν δε διορθώνεται απλά τον αγνοείς και συνεχίζεις στο μηκος κυμματος που σε εκφράζει εκφράζοντας τις απόψεις σου.Αφού αυτός ο "κάποιος"είναι νοήμων και έχει συνείδηση του εαυτού του ας κρίνει ο ίδιος κατα πόσο τσαλακώνεται ή όχι.Εδώ μέσα είμαστε ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ακόμη και αυτοί που συμπεριφερονται άνισα.....". Αυτό ακριβώς θα ήθελα να γράψω κι εγώ.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

19 Φεβρουαρίου 2011, 23:05:23
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

"The lady protest is the lady maketh, me thinks" έγραφε ο Σέξπηρ, και μετά και από τη φούστα του Σισέ, νομίζω ότι απενοχοποιούμαι να παραδεχτώ ότι πολλά από τα παραπάνω
ίσως γράφονται και για τον γράφοντα.
Ως εκ τούτου, δίκην σχολικής τιμωρίας, θα επιχειρήσω να εξαγνιστώ προσηλώνοντας στο εξής το περιεχόμενο των ποσταρισμάτων μου αυστηρά στον τίτλο του εκάστοτε θρεντ, δλδ εν προκειμένω ως ακολούθως:

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε γίνεται με βαφτίσια!

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε γίνεται στα Βρηλίσσια!

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε πίνεται στα Πατήσια!

Πρωτοβάθμια κροτίδα μαγείας δε ξύνεται στα Μελίσσια!

Πρωτοβάθμια κληρωτίδα μαγείας δε ξύνεται με κυπαρίσσια!

Πρωτοβάθμια καρωτίδα Ηλείας δε χύνεται με περίσσεια!

Πρωτοβάθμια κορασίδα Ηλείας δε κλείνεται με Λετίσια!

Πρωτοβάθμια παρωτίδα Elias δε ψήνεται στα ίσια!

κ.λπ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Φεβρουαρίου 2011, 23:14:50
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το χειρότερο όμως είναι, ότι ένιωσα πως "απλώνεις" τα χέρια σου και ακουμπάς τα δικά μου παιδιά και αυτό με τρομάζει!Θα σε παρακαλέσω να πάρεις τα "χέρια" σου από πάνω τους και δε θα σε απασχολήσω πάλι, γιατί βλέπω πως δε διστάζεις να ανακατεύεις ιερά και όσια.Συγγνώμη, αν σε έφερα σε τέτοιο σημείο, αλλά αρχίζεις να με τρομάζεις και σταματώ εδώ να τραβάω το σχοινί.

Συγνώμη αλλά είσαι καλά; Τι είναι αυτά που λες; Οδυσσέα, δεν σε θυμάμαι ποτέ έτσι. Σε παρακαλώ, χαλάρωσε.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

19 Φεβρουαρίου 2011, 23:16:32
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser

Επανέρχομαι στο σημείο της κουβέντας με ενδιαφέρει.

[/quote]
Τι να συζητήσουμε για ποία ΠΦΥ?
Μια χώρα υπό ελεγχόμενη χρεοκοπία όταν μεταρρυθμίζει το σύστημα Υγείας ,το κάνει για περιορίσει το κόστος λειτουργίας και όχι για να "τρέξει" ποιοτική ΠΦΥ.
Πρώτα λοιπόν θα ιδρυθεί ο ΕΟΠΥ για να λειτουγήσει με τρόπο παρόμοιο όπως ο οικογενειακός ιατρός του τωρινού ΙΚΑ......
Και σε 8-10 έτη όταν η οικονομία ανακάμψει, μακάρι να είμαστε όλοι υγιείς να κάνουμε κουβέντα για ποιοτική ΠΦΥ..
[/quote]

Μήπως όμως τελικά όλα αυτά αποτελούν εν τέλει και ένα άλλοθι για τη στάση και το ρόλο μας;  Δεν περιμένω από καμία κρατική πολιτική να οργανώσει ΠΦΥ. Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα, η κυρίαρχη νοοτροπία και η μικροπολιτική ανικανότητα που δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Μια κεντρικά οργανωμένη ΠΦΥ έρχεται εν μέρει σε αντίθεση και με το περιεχόμενό της.

Με βάση τα παραπάνω μήπως τελικά πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ΠΦΥ ως τα ακροδάκτυλα ενός άρρωστου, εγκαταλελειμμένου και συνειδητά υποβαθμισμένου ΕΣΥ μέσα στην κοινότητα; Μήπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ΠΦΥ ως μέρος της κοινότητας της οποίας και εμείς οι γενικοί γιατροί αποτελούμε μέλη;

Και φυσικά δεν ανακαλύπτεις έναν παράδεισο αφήνοντας τις κρατικές δομές και προχωρώντας ψάχνοντας στην κοινότητα. Εκεί όμως χρειάζονται άλλα άλλοθι (άφθονα υπάρχουν σίγουρα).

Και αντιγράφω από Άλμα Άτα: Οι άνθρωποι έχουν δικαίωµα, αλλά και καθήκον να συµµετέχουν, ατοµικά και συλλογικά, στο σχεδιασµό και την υλοποίηση της φροντίδας υγείας τους.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Φεβρουαρίου 2011, 23:23:30 από Απόστολος Βασιλείου »

19 Φεβρουαρίου 2011, 23:23:25
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Το χειρότερο όμως είναι, ότι ένιωσα πως "απλώνεις" τα χέρια σου και ακουμπάς τα δικά μου παιδιά και αυτό με τρομάζει!Θα σε παρακαλέσω να πάρεις τα "χέρια" σου από πάνω τους και δε θα σε απασχολήσω πάλι, γιατί βλέπω πως δε διστάζεις να ανακατεύεις ιερά και όσια.Συγγνώμη, αν σε έφερα σε τέτοιο σημείο, αλλά αρχίζεις να με τρομάζεις και σταματώ εδώ να τραβάω το σχοινί.

Συγνώμη αλλά είσαι καλά; Τι είναι αυτά που λες; Οδυσσέα, δεν σε θυμάμαι ποτέ έτσι. Σε παρακαλώ, χαλάρωσε.....

Απλά, έτσι ένιωσα.Σταματώ λόγω φόβου.Και πάλι συγγνώμη, να είσαι καλά.

20 Φεβρουαρίου 2011, 20:36:03
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
…. Η έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ……..θα δεις και την ίδια την διακήρυξη της Αλμα Ατα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ……….Αν δεις πως το γράφει θα ανακαλύψεις ότι η ΠΦΥ με βάση αυτή τη διακήρυξη δεν ταυτίζεται με την γενική ιατρική.

Όντως. Αν δούμε όμως την πρόταση που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά στη Λουμπλιάνα, ως συνεχεία της Αλμα Άτα, εκεί αναφέρεται σαφώς ο νευραλγικός ρόλος της Γ./Οικ. Ιατρικής, γιατί αναγνωρίστηκε το κενό που υπήρχε.

Να πούμε ρε αδερφέ, αυτά που έχουμε να πούμε και αν δε σου αρέσουν και είναι πολύ θεωρητικά για σένα τον πραγματιστή, να τα προσπεράσεις ή καλύτερα να ανοιγοκλείνουμε τα χείλη και να λες εσύ αυτά που θέλεις και να περνάμε ωραία; Απ΄ότι φαίνεται τον τελευταίο καιρό, ορισμένα παλαιά μέλη με άποψη, αποστασιοποιούνται από τη διατύπωση θέσεων στο forum. Πέρασαν στην "ανώδυνη" παράθεση κάποιας σημαντικής είδησης (ακόμα και αυτό βέβαια, το κάνουν με στυλ και άποψη), μας υπενθυμίζουν κανένα τραγούδι, κάνουν λιγάκι χιούμορ, στέλνουν και πανέμορφες φωτογραφίες κι έτσι αποφεύγουν τα γρυλίσματα των ντόμπερμαν.Άλλα πάλι, έγιναν δωρητές οργάνων στο forum   , αλλά η κλάση τους ήταν τέτοια που δεν επιτρέπει το πέρασμά τους στη λήθη (γεια σου πρώτη, να είσαι πάντα καλά).Μερικά βέβαια, απ΄ότι φαίνεται, είχαν μυριστεί το παραμύθι εξαρχής και παρόλο που αποτελούν ενεργά μέλη στο χώρο που ζουν και εργάζονται και κάθε άλλο παρά αποσιωπούν δημόσια τις απόψεις τους, εδώ μπαίνουν (με το όνομά τους), ενημερώνονται κι αντίο.
…………………..

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί ένα κείμενο –θέση –ανάλυση- για την ΠΦΥ (και αξιόλογο μάλιστα) καταλήγει να γίνεται το φυτίλι για αντιπαραθέσεις –όχι ιδεών- αλλά χαρακωμάτων (όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο ένθετο απόσπασμα, πού όμως δεν είναι το μόνο).
Ακόμη και ο συντάκτης του, μετά το αρχικό κείμενο, επανέρχεται με πικρία και ουσιαστικά αναιρεί τη θετική εντύπωση που αφήνει το κείμενό του.
Αν δεν αξίζει να το βάλεις εδώ για προβληματισμό, γιατί το κάνεις? Αν πάλι δεν προκαλέσει τον αναμενόμενο –κατά την κρίση σου- προβληματισμό και διάλογο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που άξιζε να το διαβάσουν ? ή ότι είναι κάτι που ατιμάστηκε με το να το δημοσιεύσεις εδώ?
Ειλικρινά δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτά τα ξεσπάσματα.

Όλοι μπορεί να έχουμε τις χωλότητές μας γιατί περιμέναμε το Α να πάει προς τα ‘κει, αλλά το βλέπουμε να πάει αλλού. Το Β να μένει, αλλά αυτό φεύγει. Το,…το,… το.
Ειδικά για το φόρουμ έχω να επισημάνω ότι δεν ανήκει σε κανέναν, όπως σωστά ειπώθηκε. Ανήκει στα μέλη του. Κανένας διαχειριστής ή «ντόμπερμαν» δεν θα το κάνει στο κουστούμι του, ακόμη και αν το ήθελε. Άσε που προσωπικά δεν καταλαβαίνω πιά είναι τα χαρακτηριστικά του ντόμπερμαν.
Αν λοιπόν η όποια κοινωνία δεν μας αρέσει, ας μη ξεχνάμε ότι είναι εικόνα μας και άρα στο χέρι μας να την αλλάξουμε.
Έπειτα, αν κάποιοι δεν μπαίνουν πιά –ή δεν πολυμπαίνουν- γιατί κατ’ ανάγκην πληγώθηκαν από το φόρουμ?
Και εγώ –αν και μπαίνω συχνά ως επώνυμος- δεν πολυγράφω, όπως κάποιοι που φωτογραφήθηκαν. Τι σημαίνει αυτό? Ότι μου φταίει το φόρουμ?
Ακόμη και αν πληγώθηκαν, η φυγή είναι η απάντηση σε μία μάχη που πληγώνεσαι ?
Θα μπορούσα να πώ περισσότερα, αλλά νομίζω ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι με νηφαλιότητα και μπορούν να δούν και να κρίνουν.

Νομίζω ότι είναι αυθαίρετοι οι συσχετισμοί αιτίων και αιτιατών, όπως ήδη σχολίασα, αλλά  ο καθένας μπορεί να το κρίνει.

Αναφέρθηκες Οδυσσέα και στα United Nations, με θετικό –από ότι αντιλήφθηκα τρόπο για τις προτάσεις τους. Θα μου επιτρέψεις να πώ ότι από τα πεπραγμένα τους όλα αυτά τα χρόνια (που διαμαρτύρονται και παίρνουν μέτρα υπέρ των αδυνάτων, μόνον όταν δεν παρενοχλούν τους δυνατούς), δεν είμαι πεπεισμένος για τις προθέσεις των θέσεων –προτάσεών τους.

Τέλος, για να επανέλθω στο θέμα της ενότητας ετούτης, δεν θα διαφωνήσω ούτε στην ανάγκη κοινονικοπολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, ούτε στην ανάγκη του να προβληματίζεται κανείς, ή ακόμη και να αγανακτεί που δεν βλέπει ανταπόκριση στον προβληματισμό του.
Θα πω όμως ότι εκτός από τους προβληματισμούς (που κατά τη γνώμη μου έχουν αναπτυχθεί αρκούντως και εντοπίως και διεθνώς) απαιτούνται και άλλα.
Απαιτείται π.χ. η "προσαρμογή" αυτού του προβληματισμού στα ενδόδημα δεδομένα (αυτό μας λείπει όντως και αξίζει να δουλέψουμε επάνω του).
Απαιτείται π.χ. να λειτουργήσουμε και εμείς σε πολλά πιο «χρηστικά» γιατί για μένα ο πραγματιστής δεν είναι αυτός που δεν προβληματίζεται, αλλά αυτός που τον προβληματισμό του τον δένει με τα πραγματικά δεδομένα, τόσο στην ανάλυση, όσο και στην σύνθεση –δράση. Και επίσης, δεν μένει στην θεωρία και διακήρυξη, αλλά προχωρά στην πράξη, γιατί αλλιώς «το λόγο σου τον χόρτασα και το ψωμί σου φάτο» που λέει και ο σοφός λαϊκός λόγος.

Παραθέτω επί παραδείγματι μία ενδιαφέρουσα σύνοψη του «τι είναι σύγχρονη ΠΦΥ» (Tom Freeman, associate professor, family medicine, BMJ, 15/7/2000)
Είναι λοιπόν:
•Συνέχεια της φροντίδας με 24ωρη παροχή υπηρεσιών
•Δυνατότητα επιλογής του οικογενειακού γιατρού
•Εξασφάλιση άμεσης προσπέλασης πολιτών
•Δυνατότητα κατ’ οίκον φροντίδας και νοσηλείας
•Μέσα για διάγνωση -αντιμετώπιση κοινών νοσημάτων σε τοπικό επίπεδο
•Δυνατότητα βραχείας νοσηλείας σε τοπικό επίπεδο
•Αντιμετώπιση επειγόντων
•Ιατροπροληπτικές παρεμβάσεις
•Προγράμματα διαφώτισης κοινού
•Συστηματική -δομημένη εκπαίδευση
•Σύγχρονη υποστήριξη μηχανοργάνωσης -διασύνδεσης μονάδων
•Συνδέονται με το άτομο (ασθενή)•Προσπαθούν να κατανοήσουν το περιβάλλον της νόσου•Βλέπουν κάθε επαφή με τον ασθενή τους σαν μία ευκαιρία για παρέμβαση και εκπαίδευση•Βλέπουν τον ασθενή στο φυσικό του χώρο
•Βλέπουν τον εαυτό τους σαν μέρος ενός ευρέος φάσματος υποστήριξης και φροντίδας (υγείας)
•Ιδεατά θα έπρεπε να μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με τους ασθενείς τους
•Δίνουν σημασία στην προσωπική άποψη στην ιατρική
•Διαχειρίζονται τους πόρους για την υγεία

Είναι και πολλά άλλα βέβαια, αλλά ας σταθούμε προς στιγμήν σε αυτά που ανέσυρα πρόχειρα από κάποιες σημειώσεις μου.
Πολλά λοιπόν από αυτά που αναφέρονται εδώ, δεν απαιτούν οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας που θα εστιάζει στην ΠΦΥ, αλλά λειτουργούς υγείας (και όχι μόνο) που πιστεύουν στην ΠΦΥ, την βιώνουν και την πονούν (είτε γράφουν γι’ αυτή, είτε όχι). Αυτό θα αρκούσε για αρκετές και σημαντικές από αυτές τις δράσεις.
Δεν θα ήταν καλύτερα λοιπόν να κοιτάξουμε (με «πραγματιστικό μάτι») τον εαυτό μας όλοι στον καθρέφτη και να δούμε πόσο στ’ αλήθεια δουλεύουμε για την ΠΦΥ.

Το ξαναείπα: Τα λάβαρα δεν με ενθουσιάζουν. Απ’ εναντίας, αν δεν συνδυάζονται με βιωματική  στάση, τότε είναι ακόμη και μιάσματα.
Και συχνά βλέπω τέτοιου είδους μιαρά δημοσιεύματα για την ΠΦΥ (και όχι μόνο) στον τύπο από πρωτεργάτες των λάβαρων, αλλά και των φτυαριών της ταφής της ΠΦΥ.

Ναι, είμαι και εγώ πικραμένος για την ασέλγειά μας επάνω στην ΠΦΥ. Δεν θα πυροβολήσω όμως κανέναν. Με επιχειρήματα και δράσεις θα προσπαθήσω να του πάρω τα όπλα από τα χέρια και να φυτέψω λουλούδια.
Τα πτώματα βρίθουν σκωλήκων και δυσωδίας. Οι ζώντες (δράσεις) ευωδιάζουν
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2011, 20:52:08 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

20 Φεβρουαρίου 2011, 21:02:53
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Τα ίδια πιστεύω με εσάς κύριε Μιχάλη.Απλά, θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα να λέει ο καθένας αυτό που θέλει, χωρίς να του υποδεικνύει κανείς το στυλ που θα το κάνει, χωρίς να λοιδορείται ή να του βάζουν ταμπέλες.Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό;Ας είναι.Επειδή τα γραφόμενά μου, θεωρώ πως διαστρεβλώνονται, είπαμε...Μόνο ανώδυνες καταχωρίσεις, πλέον.Καμιά μπαλίτσα, κανένα τραγουδάκι, κανένα ανεκδοτάκι και όλα καλά.Πραγματικά, φοβήθηκα!

20 Φεβρουαρίου 2011, 21:29:16
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Σέβομαι τις αντιρρήσεις σου. Προσωπικά δεν έβαλα ποτέ σε κανέναν ταμπέλες (συνειδητά τουλάχιστον).
Και αν τα λεγόμενά μου διαστρεβλώνονται, δεν θα πτοηθώ. Εδώ είμαι να τα υποστηρίξω.
Είσαι παλιός και θυμάσαι πιστεύω ότι πολλά και από τα δικά μου λεγόμενα (ειδικά την εποχή που ήμουν στην Ένωση) διαστρεβλώθηκαν κατά το «βολεύειν». Και λοιπόν? Έπρεπε να πάψω? Ούτε έπαψα, ούτε θα πάψω γι’ αυτό το λόγο. Ούτε θα γράψω light κείμενα για να μη πονέσω κανέναν.
Να σου θυμίσω ότι η «αποθάρρυνση» (γιατί αυτό είναι ουσιαστικά που στοχεύουν να πετύχουν οι διαστρεβλώσεις και τα ντόμπερμαν –σύ είπας- όταν λειτουργούν), είναι και αυτή εργαλείο χειραγώγησης μαζών, άρα φασισμός. Αν οδηγηθεί στην αποθάρρυνση λοιπόν κάποιος, δικαιώνει αυτά τα συστήματα.

Προσωπικά αν έπαψα τελευταία –και ισχύει- δεν είναι γιατί με αποθάρρυναν οι διαστρεβλωτές και η λάσπη, αλλά γιατί είμαι χολωμένος, πρώτα με μας τους ίδιους -βλέποντας τη νέα γενιά μας –ως κανόνα δυστυχώς, με τις εξαιρέσεις της- να ενδιαφέρεται μόνο για πόστα και χρήμα, για χαρτιά και όχι γνώσεις, για ανώδυνη εκπαίδευση, ασχέτως ποιότητας, για δράσεις περίθαλψης και όχι προαγωγής, για, για, …, καθώς και τους παλιούς να έχουν παρκάρει στους πολυτελείς καναπέδες της ευμάρειας και των οφικίων- και μετά με το γενικό σύστημα απαξίωσης ιδεών και  λογικής που βιώνουμε ως κοινωνία (που αυτό –θα συμφωνήσω- μπορεί να είναι απόρροια της στοχευμένης «αποθάρρυνσης). Αν δεν είχα το πρώτο, θα ήμουν πρόθυμος να προσπεράσω το δεύτερο.

Έτσι νομίζω πρέπει να προσεγγίζουμε μείζονα θέματα, όπως αυτό της υλοποίησης της ΠΦΥ. Δεν είναι ανώδυνο, άρα θα έχει πολλά εμπόδια. Αρνήσεις διαλόγου, στρεβλώσεις δεδομένων, συσκότιση προοπτικών, παραποίηση δεδομένων, …
Γι’ αυτό όσοι πονούν δεν μπορούν να σιωπούν, σκεπτόμενοι τις αρνητικές συνέπειες των δράσεών τους.
Αλλιώς μπορούμε να είμαστε απλώς τα παθητικά ανθρωποειδή του καναπέ. Αυτό δεν επιδιώκουν εξ’ άλλου οι ενορχηστρωμένες τακτικές?
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2011, 22:00:48 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

20 Φεβρουαρίου 2011, 21:33:36
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι

20 Φεβρουαρίου 2011, 21:42:39
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Τα ίδια πιστεύω με εσάς κύριε Μιχάλη.Απλά, θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα να λέει ο καθένας αυτό που θέλει, χωρίς να του υποδεικνύει κανείς το στυλ που θα το κάνει, χωρίς να λοιδορείται ή να του βάζουν ταμπέλες.Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό;Ας είναι.Επειδή τα γραφόμενά μου, θεωρώ πως διαστρεβλώνονται, είπαμε...Μόνο ανώδυνες καταχωρίσεις, πλέον.Καμιά μπαλίτσα, κανένα τραγουδάκι, κανένα ανεκδοτάκι και όλα καλά.Πραγματικά, φοβήθηκα!

Συγνώμη που εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω αλλά ή έχω πρόβλημα κατανόησης και θα ήθελα να μου το εξηγήσετε ή δουλευόμαστε κανονικά.
Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιος είναι αυτός που "φόβησε" τον Βέρρα;
Μπορείτε να μου πειτε με πιο τρόπο εγώ "απλώνω τα χέρια μου στα παιδιά του";

Μήπως μπορεί ο κ. Βέρρας να εξηγήσει την έννοια των φράσεων παρακάτω (χώρια τις άλλες που έχω δει κατά καιρούς):
"Κάτι σάπιο υπάρχει στο forum της... μονομανίας! ;)"
"Αφιππεύστε των καλαμιών σας, εδώ μέσα!"

Είναι ταμπέλες ή όχι; Λοιδορούν κάποιους ή όχι;

20 Φεβρουαρίου 2011, 21:51:02
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Τις αφαιρώ πάραυτα Δημήτρη!Συγγνώμη.Έχεις απόλυτο δίκιο.
Προφανώς, εσύ με φοβίζεις.Τον τρόπο που "άπλωσες" τα χέρια σου και συνεχίζεις να το κάνεις απ' ότι βλέπω, μπορώ να σου τον εξηγήσω κάποτε.Προς το παρόν, μάζεψε τα χέρια σου και πάλι συγγνώμη.

20 Φεβρουαρίου 2011, 22:00:01
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Τις αφαιρώ πάραυτα Δημήτρη!Συγγνώμη.Έχεις απόλυτο δίκιο.
Προφανώς, εσύ με φοβίζεις.Τον τρόπο που "άπλωσες" τα χέρια σου και συνεχίζεις να το κάνεις απ' ότι βλέπω, μπορώ να σου τον εξηγήσω κάποτε.Προς το παρόν, μάζεψε τα χέρια σου και πάλι συγγνώμη.

Οδυσσέα, σε τι πράγμα σε φοβίζω; Δεν είσαι παιδάκι. Συγνώμη αλλά εάν εγώ "απλώνω τα χέρια μου" τότε
- τι νιώθεις ότι κάνει ο διευθυντής σου;
- τι νιώθεις ότι κάνει ο καθένας που βλέπεις και πιστεύεις ότι σε κοιτά στραβά στο δρόμο;
- τι νιώθεις ότι κάνει κάποιος που μπορεί να βρεθεί να σε απειλεί εν ψυχρό;

Εγώ δεν σε θυμάμαι ποτέ έτσι. Και πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά.

20 Φεβρουαρίου 2011, 22:06:57
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Ναι Δημήτρη, τρελάθηκα.Δοκιμάζω διάφορες αγωγές, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν πιάνουν :)
Θα σου παραθέσω μία δική σου φράση:  "Συγχώρα με που χρησιμοποίησα ένα πανίσχυρο αντανακλαστικό του έλληνα, την "γυναίκα" και την "κόρη", για να πυροδοτήσω μια ενστικτώδη αντίδραση. Έχω και γυναίκα και κόρη."
Με φοβίζουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πανίσχυρα αντανακλαστικά, για να πυροδοτήσουν μία ενστικτώδη αντίδραση.Δεν ξέρω μέχρι που μπορούν να φτάσουν.Οπότε, μήπως θα μπορούσες να με αφήσεις λιγάκι ήσυχο;Θα σταματήσω κι εγώ να σε τσιγκλάω και η ζωή συνεχίζεται.Ζητάω πολλά; Μπορούμε να συμφωνήσουμε σ' αυτό;

20 Φεβρουαρίου 2011, 22:10:00
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος –αν υπάρχουν θέσεις για την ΠΦΥ- χωρίς να επαναληφθούν οι διάλογοι Δημήτρη –Οδυσσέα. Για κάποιο λόγο που δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ εδώ, υπάρχει ένταση μεταξύ σας που δεν θα βοηθήσει το φόρουμ και τους λοιπούς συναδέλφους, αν βγαίνει εδώ. Αν πάλι αυτά που «καταμαρτυρεί» ο Οδυσσέας θεωρούν και άλλοι ότι είναι υπαρκτά και για ‘κείνους σε προσωπικό επίπεδο, ας επικοινωνήσετε με π.μ., Δεν το προτείνω για να φιμώσω και να οδηγήσω σε light εκφράσεις, αλλά γιατί πιστεύω ότι η ένταση που εμπλέκει πρόσωπα στο φόρουμ, δεν ωφελεί και δεν αφορά το κοινό ζητούμενο ενός φόρουμ.
Άν υπάρχει όμως για κάποιους θέμα προσέγγισης γενικό (εγώ π.χ. προσεγγίζω με σταλινικές πρακτικές, ο δείνα με φασιστικές κ.λ.π.), ας μιλήσουμε γι΄ αυτές τις πρακτικές στα κατάλληλα τοπικς.

20 Φεβρουαρίου 2011, 22:37:42
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Έχω κι εγώ ευθύνη για την ένταση που δημιουργήθηκε.
Πραγματικά περίμενα πολύ περισσότερα αυτή την περίοδο.
Νομίζω ότι δεν έχουμε πάρει χαμπάρι ότι αυτή την περίοδο μπαίνει η οριστική ταφόπλακα στην ΠΦΥ.
Και όλοι όσοι εργαζόμαστε στην υποτιθέμενη «ΠΦΥ» έχουμε σημαντικές ευθύνες.
Όπως έχω κατά καιρούς γράψει, αποτύχαμε να υπερασπιστούμε -ως συλλογικό υποκείμενο- τον διακριτό ρόλο της ΠΦΥ , αλλά και τηου Γ. γιατρού.
Φυσικά υπάρχουν παραπάνω από αξιόλογες προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές. Το παράπονό μου είναι ότι αυτός ο πλούτος και ο καθημερινός μόχθος δε μπόρεσε ποτέ να δημιουργήσει ένα συλλογικό ρεύμα που θα συμπαρέσυρε και τους υπόλοιπους.
Διαβάστε τη συνέντευξη του «σοφού» Μόσιαλου. Ακόμα και αν τον πιστέψουμε, όλο το πλαίσιο που περιγράφει αναφέρεται -στην καλύτερη περίπτωση- στη δημιουργία δικτύου Π. Ιατρικής Περίθαλψης και όχι ΠΦΥ. Δεν θα επεκταθώ άλλο σε αυτή την κομβική διάκριση. Έχει γίνει και στο αρχικό κείμενο.
Έχω την εντύπωση ότι η βασική αυτή διάκριση ή δεν είναι απολύτως κατανοητή ή κατά κάποιο τρόπο μας βολεύει να αισθανόμαστε το ρόλο μας (ως γιατροί), ως τη μοναδική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ΠΦΥ.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι πολλοί νοιάζονται μόνο για τους οικονομικούς όρους με του οποίους θα εισέλθουν στη νέα μορφή οργάνωσης του συστήματος υγείας.
Διαβάζω , ακόμα ότι αυτή την περίοδο αυτό που προέχει είναι η μείωση του κόστους και ας δούμε την ΠΦΥ σε δέκα χρόνια...
Όταν η λογική για την ΠΦΥ θα είναι πακέτο ασφαλιστικών εισφορών , πακέτο παροχών , πακέτο εξετάσεων, εμείς θα χτίσουμε την ποιοτική ΠΦΥ...
Μείωση του κόστους χωρίς να θίγονται τα μεγάλα συμφέροντα δε γίνεται ... Μετακύλιση γίνεται!
Η αλλαγή στον τρόπο πρόσβασης σε γιατρό δεν αναιρεί το μονόδρομο αρρώστια -φάρμακο-εξετάσεις.
Και σε ποιο γιατρό???
Με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος άνθρωποι άσχετοι , θα μάθουν ξαφνικά την ΠΦΥ.
Εδώ δεν την ξέρουν ούτε οι γ.γιατροί.
Ας θυμηθούν την προσπάθεια ανάπτυξης ΠΦΥ στις αγροτικές περιοχές.
Τα Κ.Υ στελεχώθηκαν από άσχετους με την ΠΦΥ. Ακόμα και εκεί πού υπήρχαν καλές προθέσεις συνταγογραφικά κέντρα έγιναν ή λιλιπούτεια νοσοκομεία.
Υποτίθεται ότι την 1η Ιούνη ξεκινάει η νέα ΠΦΥ...
Από το μεγάλο δίκτυο.Για να υπάρχει όμως δίκτυο , πρέπει να υπάρχουν και τα εργαλεία δικτύωσης. Να υποθέσω ,επομένως, ότι έχουν ήδη έτοιμο και δοκιμάζουν το λογισμικό ενιαίας και μόνιμης παρακολούθησης ασθενών. Εδώ ούτε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την οποία υποτίθεται καίγονται να εφαρμόσουν- δε μπορούν να εφαρμόσουν...
Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει, πιθανώς το κόστος του συστήματος να μειωθεί, αν αποφασίσουν να βάλουν χέρι στη φαυλότητα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.
Πάντως αυτό που γίνεται δεν είναι ΠΦΥ...
Μακάρι να κάνω λάθος και μακάρι αυτό που θα δημιουργηθεί να με χωράει...

ΥΓ. Εγώ νομίζω ότι και οι δύο έχετε τόσα πολλά και γόνιμα να πείτε.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη για τη συμμετοχή ,όχι μόνο τη δική σας, τουλάχιστον εγώ έτσι το αισθάνομαι.

Λέξεις κλειδιά: