To 2011 τελειώνει.... Έγιναν πολλά σε αυτό το χρόνο. Δεν τα θεωρώ όλα αρνητικά.
Για μένα η ιδέα ενός ταμείου για όλους τους έλληνες σημαίνει ισότητα, χωρίς τυχερούς και άτυχους, καλύτερη αναδιανομή των αποθεματικών για καλύτερη υγεία. Οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους αλλά για να βγουν τα οικονομικά νούμερα. Χάρηκα, ότι ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι και στην υγεία θα μας κάνει Δανία, αλλά ακόμη και ο ΕΟΠΥΥ που σχεδίασαν οι άνθρωποι της κυβέρνησης του δεν ακολουθεί το σύστημα της Δανίας. Είμαι σίγουρος ότι εάν εφάρμοζαν στον ΕΟΠΥΥ το σύστημα μιας βορειοευρωπαϊκής χώρας όπως η Δανία που έλεγαν και θα τους έβγαιναν τα νούμερα και δείκτες υγείας θα εξακολουθήσουμε να έχουμε καλούς και σύστημα ΠΦΥ θα υπήρχε. Σήμερα, το 2012 ξεκινάει με ζοφερές προβλέψεις. Δεν θα τους κακίσω, και εύχομαι να πετύχει ο ΕΟΠΥΥ αν και στο βάθος του μυαλού μου εάν δεν αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται δεν θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα για όλους τους ΈΛληνες. Έχουν το χρόνο να βρουν το δρόμο τους και να μην έχουν ασφαλισμένους θύματα στην συνείδηση τους. Το τι είδα τον τελευταίο χρόνο σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ με τρομάζει, και ο ΕΟΠΥΥ υπόσχεται να κάνει συμβάσεις που θα κάνει τους γιατρούς να λειτουργούν με ραντεβού των 10 λεπτών. Σκέφτομαι αξίζει αυτή η τύχη στα παιδιά μας και σε εμάς τους ίδιους τους Έλληνες;
Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι η περίθαλψη μοιράζεται στα δύο, ο ασφαλισμένος πλήρωνε εν μέρη μέχρι τώρα και τώρα θα πληρώνει εξ ολοκλήρου το γιατρό, και το ασφαλιστικό του ταμείο θα καλύπτει την φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις. Γιατί σωστή ιατρική σε ραντεβού των 10 λεπτών δεν γίνεται, μόνο συνταγογραφία. Και ίσως θα ήταν καλύτερα ο ΕΟΠΥΥ να κάνει συμβάσεις με γιατρούς που θα παρέχουν μια δωρεάν ελάχιστη δέσμη παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας παρά να αναπαράγει ένα νοσηρό σύστημα συνταγογραφίας του ΙΚΑ που υπήρχε μέχρι τώρα και πλέον προορίζεται για όλους τους Έλληνες. Δεν ξέρω όμως εάν οι πολιτικοί μας έχουν τα κότσια και την δύναμη αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο με έναν ΕΟΠΥΥ που θα παρέχει ραντεβού του 10 λεπτού σε όποιο γιατρό τύχει ελεύθερος στο 184, να τραβήξουν μια γραμμή και θέσουν τα θεμέλια για ένα σύστημα υγείας που δεν θα υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και θα προσφέρει υπηρεσίες του προηγούμενου αιώνα. Γιατί το επόμενο βήμα θα είναι ο δωρεάν ιατρός από ένα επιχειρηματία της υγείας, και το μαγαζί του επιχειρηματία θα βγάζει τα έξοδα του πιέζοντας τον ασθενή για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες που ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει. Ίσως κάποιοι να θυμάστε τις εποχές που ο άρρωστος πούλαγε την περιουσία του για να πληρώσει γιατρούς και θεραπείες, θα το ξαναδούμε να συμβαίνει για εξετάσεις και θεραπείες αυτή τη φορά. Ήδη κάποια μεγάλα αστικά κέντρα το ζουν αυτό σιγά-σιγά.
Ο ΠΙΣ ανέλαβε ευθύνες με βάση την τελευταία εγκύκλιο και τη χρονιά που έρχεται θα πρέπει να δείξει ποιους εκπροσωπεί. Έρχονται και άλλες αλλαγές. Θα πάψουν οι ιατροί σύλλογοι ανά νομό και θα υπάρξουν σύλλογοι ειδικοτήτων, θα υπάρξει μια αναταραχή αλλά θα βρουν όλα το δρόμο τους. Το σίγουρο είναι ότι οι απαιτήσεις θα αυξηθούν πλέον από τα εκλεγμένα όργανα. Και εκεί θα γίνουν πολλά. Είναι ώρα να αποδείξει ο ΠΙΣ εάν μπορεί να κρατήσει τους επιχειρηματίες έξω από την άσκηση της ιατρικής και αυτό θα σημάνει και αλλαγή προσώπων. Ήδη μέσα από αυτό το φόρουμ, μέσα από το facebook όλοι κρινόμαστε. Είναι μια ωρίμανση και αυτό, και σίγουρα θα έχει εκπλήξεις για όσους δεν βλέπουν μακριά.
Τελειώνοντας ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε άλλη μια φορά ότι ο άνθρωπος καθημερινά βρίσκει το κουράγιο του είτε στο Θεό είτε στο συνάνθρωπο. Και ο συνάνθρωπος είναι συχνά ο γιατρός του που εμπιστεύεται, προσωπικός-οικογενειακός-δικός του ιατρός. Σε όλο τον κόσμο, σε κάθε σύστημα υγείας, αυτό γίνεται. Οι ακαδημαϊκοί και οι πολιτικοί συχνά διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους αλλά ο δικός σου γιατρός είναι πάντα ο άνθρωπος σου. Αυτό ίσως θα πρέπει να το ξαναθυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, θέλοντας και μη. Και ο οικογενειακός ιατρός δεν ήταν ποτέ ο λόγιος, ούτε αυτός με το ακριβό αμάξι, ήταν αυτός που ήταν κοντά στον ασθενή, ήξερε την ζωή του ασθενή του και ζούσε την ζωή του ασθενή του. Καμιά σχέση με τους ιατρούς των 10 λεπτών, που μια τηλεφωνήτρια του 184 έκλεισε ραντεβού με βάση ένα χάρτη και μια διαθεσιμότητα σε ραντεβού.
Ελπίζω ακόμη ότι το 2012 μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αν όχι από την Πρωτοχρονιά, ελπίζω στα Φώτα να τους φωτίσει ο Θεός. Καλή χρονιά σε όλους.
ΥΓ Την δήλωση φρονημάτων δεν την έστειλα τελικά, μαζί με όσους δεν το θέλησαν κι αυτοί. Σκεφτόμουν τους ασθενείς που είχα βάλει ραντεβού τον επόμενο μήνα τι θα τους πω, αλλά πιστεύω ότι είναι και προς το καλό τους να μην φτάνει ο προσωπικός γιατρός τους να υπογράφει "Δήλωση" που σε κάθε παράγραφο λέει "δηλώνω", "υποχρεούμαι", "αποδέχομαι", "δεν θα αξιώσω", "θα αποστέλλω", "θα υποβάλλω". Με ενόχλησε πολύ αυτό. Διάβασα ξανά σήμερα την σύμβαση μου με τον ΟΠΑΔ και της γυναίκας μου με τον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον σε αυτές ο γιατρός θεωρούνταν έλληνας πολίτης. Και έμαθα και κάτι άλλο: Δεν έχουν περάσει ακόμη οι 30 μέρες από την έγγραφη ενημέρωση μου ότι έληξε η σύμβαση μου με τον ΟΠΑΔ.