Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 05:35:14

Αποστολέας Θέμα: Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις  (Αναγνώστηκε 6690 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Φεβρουαρίου 2011, 21:26:11
Αναγνώστηκε 6690 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων στη χώρα μας (συσκευασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις), που στοχεύει στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στην ασφαλέστερη περίθαλψη των ασθενών. Παρά τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και όριζε την 31η Δεκεμβρίου 2010 ως χρονικό όριο προσαρμογής των φαρμακευτικών εταιρειών σε νοσοκομειακές συσκευασίες και ειδική σήμανση για κάθε δόση, σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

Μεταβατικό στάδιο


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται σχέδιο «μεταβατικού σταδίου». Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται η πολλαπλή συσκευασία (π.χ. πολλά κυτία φαρμάκου, όπως κυκλοφορούν σήμερα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, συσκευασμένα μαζί) ως νοσοκομειακή συσκευασία ώστε να δοθεί μια παράταση στον χρόνο προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα. Ετσι, τα νοσοκομεία θα μπορούν να λάβουν «έκπτωση» της τάξης του 12% που ορίζεται από αγορανομική διάταξη ως ειδική μειωμένη τιμή για τη νοσοκομειακή συσκευασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ, το θέμα της νοσοκομειακής συσκευασίας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια χορήγησης φαρμάκων εντός των νοσοκομείων όπου η διάθεσή τους γίνεται σε μονάδες δόσεις. Οπως σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Ειρήνη Τσικαλάκη, με τις εμπορικές συσκευασίες φαρμάκων υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όταν «κοπούν» τα φάρμακα σε ατομικές δόσεις, οι απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. ονομασία, ποσότητα δραστικής ουσίας κ.ά.) να μην υπάρχουν. Ετσι ένας έλεγχος δεν είναι εφικτός και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για λάθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι με τη συμπερίληψη γραμμωτού κώδικα (περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες) σε κάθε μεμονωμένη δόση, θα αποφευχθούν 500.000 δυσμενείς παρενέργειες κατ’ έτος. Η βασική πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις και η αναγραφή των ελάχιστων πληροφοριών ασφαλείας πίσω από κάθε ατομική δόση. O βασικός αντίλογος έρχεται από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Φώτης Μαγκαλούσης, για να μπορεί μια εταιρεία να προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων ώστε να εντάξει στην αλυσίδα παραγωγής τη νοσοκομειακή συσκευασία, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι η επένδυση θα αποδώσει και ότι το νοσοκομείο θα προτιμήσει τα δικά της προϊόντα έναντι άλλων που είναι πιο φθηνά, ειδικά σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η οικονομία.

Αντίγραφα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο πεντάμηνο τα νοσοκομεία, ακολουθώντας την εντολή του υπουργείου Υγείας για αγορές με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, έχουν πετύχει εκπτώσεις έως και 40% στα φάρμακα που προμηθεύονται. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις αφορούν σε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, οι τιμές των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% των πρωτότυπων φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί, οι διοικητές των νοσοκομείων αλλά και διευθυντές κλινικών γιατροί έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο του 50% χρήσης γενοσήμων, και σε αρκετές περιπτώσεις –έχοντας ως εργαλείο τη «σύγκριση» ομοειδών και παρόμοιας δυναμικότητας κλινικών– έχουν φτάσει πολύ κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο η σχέση χρήση γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων είναι 40%-60%. Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η έκδοση λίστας από τον ΕΟΦ, στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Μαρτίου 2011, 18:28:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προμήθεια φαρμάκων φορέων Εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
17359 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2012, 22:15:26
από deleteduser
27 Απαντήσεις
56072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2024, 11:31:48
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
16474 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2015, 01:21:57
από pzogr
0 Απαντήσεις
38796 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Οκτωβρίου 2019, 12:17:51
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
16209 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2022, 23:59:33
από Argirios Argiriou