Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 06:24:18

Αποστολέας Θέμα: Φορολογική Δήλωση.  (Αναγνώστηκε 17700 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Φεβρουαρίου 2018, 06:54:40
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25-02-2018 Καθημερινή.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



Δέκα φακέλους με τα στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα, καταθετικούς λογαριασμούς και χρηματοοικονομικά προϊόντα απέστειλαν ισάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφορία. Ηδη οι φάκελοι έχουν προωθηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή ακόμα και ανακρίβειες σε φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβάσει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Συνολικά από τις 10 χώρες έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Oπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες (πιθανόν να έχουν καταφθάσει) θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Συνολικά εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία. Δηλαδή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν τον πίνακα 2, ακόμα και για ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης. Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.

Βέβαια, το να διατηρεί κάποιος λογαριασμούς στο εξωτερικό ή γενικότερα να διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν είναι παράνομο, καθώς η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη (εκτός από το διάστημα που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των capital controls). Προφανώς τα στοιχεία των 100.000 Ελλήνων που έφθασαν στην Ελλάδα δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά διερεύνησης εάν έχει αποκρυβεί φορολογητέα ύλη.

Πάντως, με τη νέα διαδικασία οι ελεγκτές επί της ουσίας έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων και εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και μετά. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν:

• Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
• Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
• Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
• Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
• Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Φεβρουαρίου 2018, 06:56:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Φεβρουαρίου 2018, 11:20:31
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... Συνολικά από τις 10 χώρες έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Oπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες (πιθανόν να έχουν καταφθάσει) θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Συνολικά εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία.
..... Προφανώς τα στοιχεία των 100.000 Ελλήνων που έφθασαν στην Ελλάδα δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά διερεύνησης εάν έχει αποκρυβεί φορολογητέα ύλη....
   Πως το λένε; Περσινά ξινά σταφύλια;
   Την είδηση των διασταυρώσεων των εισοδημάτων την ακούω απ' όταν άρχισα να κάνω δήλωση (τα καλά εκείνα χρόνια). Είναι είδηση που πουλάει στο πόπολο και δημιουργεί αισθήματα δικαίωσης...
   Χθες διάβασα ότι μεγάλος αριθμός ελέγχων και πιθανών προστίμων του πρώην ΣΔΟΕ πάει στον κάλαθο των αχρήστων γιατί δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν από τη νέα αρχή. Όλοι ξέρουμε την γελοία ύπαρξη της "περαίωσης φορολογικών δηλώσεων". Τώρα στις ελληνικές δηλώσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν θα προστεθούν 100κ ακόμα και βάλε (οι 100κ είναι για 10 χώρες, όταν γίνουν 60 χώρες; ). Το μόνο που θα προλάβουν είναι κανένα πρόστιμο σε κανένα (στοχευμένα βέβαια, να προφυλάξουμε κάποιους)  που ξέχασε να δηλώσει κάποιο ακίνητο. Μετά όλα θα παραγραφούν (βλέπε πρόσφατη απόφαση ΣτΕ για παραγραφή στην πενταετία) ως είθισται.
   Περσινά ξινά σταφύλια.

28 Φεβρουαρίου 2018, 13:02:19
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Την είδηση των διασταυρώσεων των εισοδημάτων την ακούω απ' όταν άρχισα να κάνω δήλωση (τα καλά εκείνα χρόνια). Είναι είδηση που πουλάει στο πόπολο και δημιουργεί αισθήματα δικαίωσης...
Αυτό ακριβώς.

Να πούμε ότι καταθέσεις στην αλλοδαπή, και ειδικά σε ευρωπαϊκή χώρα, έχουν μόνο πολίτες που έβγαλαν στο εξωτερικό λευκά, δηλωμένα στην Ελλάδα και φορολογημένα χρήματα.

Οι άλλοι με τα μαύρα τα έχουν σε άλλους προορισμούς και με τέτοια μορφή που είναι εκτός εμβέλειας και πρόσβασης των ελληνικών φορολογικών αρχών. Και να μην γνωρίζει κάποιος, υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται να του υποδείξουν.

Οπότε όλο αυτό είναι σανό για το πόπολο.

12 Μαρτίου 2018, 19:19:56
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/03/2018

Στο στόχαστρο τα "μαιμού" POS, οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί, οι φουσκωμένες δαπάνες και οι μέτοχοι των Α.Ε.

Εξειδικευμένες και εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία του εντύπου Ε3, που θα δηλώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πραγματοποιήσει το καλοκαίρι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις, εκτός από τις κλασσικές, θα είναι και στοχευμένες στα νέα στοιχεία που υποχρεούνται από φέτος να δηλώσουν οι επιτηδευματίες.  Η διαδικασία των διασταυρώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα οι ελεγκτικές αρχές, θα τσεκάρουν τις συνδέσεις των POS. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν τον σειριακό αριθμό του συνδεδεμένου POS, αλλά και το πιστωτικό ίδρυμα και τον λογαριασμό με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Στόχος είναι ο εντοπισμός όσων χρησιμοποιούν POS τα οποία συνδεμένα με ξένες τράπεζες και οι εισπράξεις φεύγουν κατ' ευθείαν στο εξωτερικό. Ήδη τα ελεγκτικά συνεργεία της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομα POS, με ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται από μακριά από τα κομπιούτερ της ΑΑΔΕ.

Επίσης, θα τσεκάρουν εάν έχουν γίνει πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, αξίας άνω των 500 ευρώ, με μετρητά και όχι μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2017, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και εάν έχουν γίνει με μετρητά, επιβάλλεται πρόστιμο. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά συναλλαγή και επιβάλλεται, στον πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και όχι στον πελάτη. Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει πως η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει από τις 7 Ιουνίου 2017. (Βλέπε σχετικά πλαιότερο δημοσίευμα του Σin)

Θα ελέγχουν, επίσης εάν το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών (είτε με κάρτα είτε μέσω wed banking) πιστώνεται στους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς ή σε άλλους. Επίσης θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των εισπράξεων μέσω των λογαριασμών με τα αναγραφόμενα στα βιβλία της εταιρείας.   

Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν σε επιχειρήσεις, που πωλούν αγαθά μέσω του διαδικτύου. Οι επιτηδευματίες που θα δηλώσουν στο Ε3 ότι πραγματοποιούν πωλήσεις από απόσταση, θα τσεκάρονται εάν τις δηλώνουν, αλλά και αν τα ποσά που εισπράττουν κατατίθενται σε δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό ή σε άλλο προσωπικό λογαριασμό.

Παράλληλα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων θα ελέγχεται και μέσω των ιστοσελίδων, που επίσης θα δηλώσουν στο Ε3. Δηλαδή οι εφοριακοί θα τσεκάρουν την πραγματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση δηλώνει ότι πραγματοποιεί μόνο παροχή υπηρεσιών, αλλά από την ιστοσελίδα της οι ελεγκτές ανακαλύπτουν ότι πωλεί και αγαθά, χωρίς να έχει δηλώσει τη δραστηριότητα, τότε θα έχει πρόβλημα.

Ακόμη, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει και οριζόντιο έλεγχο δαπανών των επιχειρήσεων που αφαιρούνται από τα έσοδ ώστε να προκύψουν τα καθαρά, φορολογητέα κέρδη. Με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατατάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριότητας.

Μέσω συγκεκριμένων κωδικών, θα προκύπτει ο μέσος όρος των δαπανών κάθε κλάδου. Οι επιχειρήσεις που θα δηλώνουν δαπάνες πάνω από τον μέσο όρο, αυτομάτως θα τίθενται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών και θα καλούνται για εξηγήσεις.

Οι παγίδες του νέου Ε3

Υπενθυμίζεται πως το νέο έντυπο Ε3 περιέχει νέους κωδικούς-φωτιά στην πρώτη σελίδα του τετρασέλιδου εντύπου, στους οποίους θα αναγραφούν από φέτος τα ακόλουθα στοιχεία:

• Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης

• Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης

• Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS

• Θα δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

• Τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.

• Τα στοιχεία των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Μαρτίου 2018, 17:30:17
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13-03-2018 Καθημερινή.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.


Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το περασμένο έτος και η οποία θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου. Το νέο έντυπο Ε1 έχει δύο βασικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν και παγίδα για τους φορολογουμένους. Η πρώτη αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες επί της ουσίας διαμορφώνουν το ύψος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η δεύτερη αφορά τους φιλοξενουμένους. Συγκεκριμένα, φέτος οι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τον νέο κωδικό που έχει προστεθεί στο έντυπο και από τους οποίους ζητείται να δηλώσουν στην εφορία εάν φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Οπως προκύπτει από το έντυπο που έχει στη διάθεσή της η «Κ» και αναμένεται να αναρτηθεί τις προσεχείς μέρες στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:
Κωδικοί 049-050. Είναι οι κωδικοί για τις αποδείξεις οι οποίοι έμειναν ανενεργοί τα προηγούμενα χρόνια. Επειτα από δύο χρόνια ενεργοποιούνται και θα περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με «πλαστικό χρήμα» και εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636-9.550 ευρώ.

Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα στείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να «φορτωθούν» στο Taxisnet. Οπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Δηλαδή, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό, καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορές χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες. Το πρόβλημα μη συνυπολογισμού διάφορων συναλλαγών, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι γιατροί ή υδραυλικοί για παράδειγμα δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά που αποστέλλουν κάθε μήνα οι τράπεζες.

Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων όπου υπάρχουν «ελλείψεις» αποδείξεων ο ένας μπορεί να συμπληρώσει του άλλου.

Κωδικοί 051-052. Οι κωδικοί αυτοί καταργήθηκαν. Στο φετινό έντυπο οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους  κωδικούς 051-052 στους οποίους μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Γρίφος οι κωδικοί για τους φιλοξενουμένους

Δύο νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 έρχονται να δημιουργήσουν αναστάτωση και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν γρίφο για τους φορολογουμένους. Πρόκειται για τους νέους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Οι κωδικοί αυτοί στόχο έχουν να αποκαλύψουν εικονική φιλοξενία αλλά και να βοηθήσουν τις Αρχές όταν αποφασίσουν να διανείμουν μερίσματα. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποκαλύφθηκε ότι 1,95 εκατ. φορολογούμενοι είναι φιλοξενούμενοι. Επί της ουσίας, με την αποκάλυψη αυτή δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα.

Πρώτον, βρέθηκαν εικονικοί φιλοξενούμενοι για να γλιτώσουν τεκμήρια. Δεύτερον, ενώ κάποιοι δικαιούνταν το μέρισμα το έχασαν, καθώς η διάταξη ή ένα από τα κριτήρια του νόμου προέβλεπε ότι για τη χορήγηση του μερίσματος συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού, συνεπώς και των φιλοξενουμένων είτε αυτοί ήταν εικονικοί ή πραγματικοί.

Πλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω). Με τον τρόπο αυτό, η εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας. 

Οπως αναφέρουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αρκετοί φορολογούμενοι εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν:   

• Τα τεκμήρια διαβίωσης. Οποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1 δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης.
• Τον φόρο από εισοδήματα ενοικίων. Αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να έχουν ως φιλοξενουμένους τους ενοικιαστές για να αποφύγουν τον φόρο που υπολογίζεται με συντελεστές από 15% έως και 45%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαΐου 2018, 08:39:32
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2019, 22:06:09
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/03/2016

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2019, 22:13:47
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/01/2014

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3902 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Δεκεμβρίου 2009, 12:10:08
από Raptor
0 Απαντήσεις
6474 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Φεβρουαρίου 2011, 13:42:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3674 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2013, 09:18:16
από nart
1 Απαντήσεις
8133 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2014, 13:34:56
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
34622 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Σεπτεμβρίου 2018, 00:05:45
από Argirios Argiriou