Καθημερινή, 29/04/2011.
Πέννυ Μπουλουτζα.Από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα 178 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης. Οκτώ στους δέκα ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ανήκαν στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου» για επιπλοκές της γρίπης και για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Από αυτούς, αυτοί που είχαν «υπακούσει» στις συστάσεις των ειδικών και είχαν εμβολιαστεί μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης. Εάν όμως είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν, πιθανότατα να μην είχαν νοσήσει.
Αυτή είναι η σοβαρότερη παρενέργεια της αντιεμβολιαστικής κουλτούρας που τείνει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας μετά την περυσινή «πανδημία γρίπης». Αυτή η κουλτούρα βρίσκει οπαδούς και μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας: εφέτος, μόλις 18,6% των Ελλήνων ιατρών και εργαζομένων στις μονάδες Yγείας έχουν κάνει το εμβόλιο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κατά μέσο όρο 40% και στις ΗΠΑ ξεπερνάει το 90%.
Στη σημασία του εμβολιασμού των επαγγελματιών Yγείας για την προστασία των ίδιων, αλλά και των ασθενών τους, εστιάζει η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που «ολοκληρώνεται» αύριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τα εμβόλια σώζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια άτομα από νόσο ή ισόβια αναπηρία». Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού έχουν και σημαντικό οικονομικό όφελος. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ελληνικής φαρμακοοικονομικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία, ο συστηματικός εμβολιασμός με συγκεκριμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο θα επέφερε, εκτός από την πρόληψη των επικίνδυνων για τη ζωή πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, ετήσια εξοικονόμηση 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Το μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, που έστειλαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση η πρόεδρος του Δ. Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κρεμαστινού και ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Α. Κωνσταντόπουλος, είναι επίκαιρο, αφού από το 2008 έχουν αρχίσει να καταγράφονται στην Ευρώπη μικρές επιδημίες ιλαράς (πέρυσι και στην Ελλάδα), κοκκύτη και παρωτίτιδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι επιδημίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στη Γηραιά Hπειρο, προκαλώντας νόσηση σε άτομα που δεν έχουν ανοσία ή δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Και θα συνεχίζουν να εξαπλώνονται όσο μειώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος