Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 01:00:20

Αποστολέας Θέμα: Γενικός ή Οικογενειακός; Ειδικός ή Ειδικευμένος;  (Αναγνώστηκε 62779 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαΐου 2008, 13:49:08
Αναγνώστηκε 62779 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πώς πρέπει να τιτλοφορούμαστε σαν ειδικότητα;

Γενικός ή Οικογενειακός;
Ειδικός ή Ειδικευμένος;


Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο ερώτημα.
Γενικός ή Οικογενειακός;

Στη Σουηδία τουλάχιστον το δίλημμα αυτό έχει μεταξύ άλλων και πολιτικό χαρακτήρα.
Το Γενικός θεωρείται πιο πολύ σοσιαλιστικό και το Οικογενειακός πιο πολύ φιλελεύθερο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ονειρεύονται πιο πολύ ένα Γιατρό με σταθερό μισθό υπεύθυνο για το πληθυσμό μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Οι Φιλελεύθεροι πάλι ονειρεύονται ένα Γιατρό τον οποίο τον διαλέγει κανείς για τον εαυτό του ή και την οικογένειά του ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, ο οποίος αμείβεται ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού ευθύνης του και ανάλογα με το πόσες και ποιές ιατρικές πράξεις κάνει.

Ανεξάρτητα πάντως από την πολιτική διάσταση της ονομασίας, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις κατά την γνώμη μου:

Το οικογενειακός έχει μεν το καλό ότι υποδηλώνει πως ασχολούμαστε με άτομα όλης της οικογένειας ανεξαρτήτως ηλικίας. Από μικρά παιδιά μέχρι ετοιμοθάνατους παπούδες. Το οικογενειακός έχει επίσης το καλό ότι υποδηλώνει μια συνέχεια χρονική (σε αναλαμβάνω από την κούνια μέχρι και τον τάφο...) αλλά  και διαπροσωπική (δεν αναλαμβάνω μόνο εσένα, αναλαμβάνω και τους γύρω από εσένα....). Το αρνητικό,όπως το βλέπω εγώ, είναι ότι μπορεί να εκληφθεί ότι όποιος π.χ. ζει μόνος και ίσως είναι και ηλικιωμένος, δεν είναι για Οικογενειακό Ιατρό αφού ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να μην έχει απλούστατα οικογένεια. Και όμως αν υπάρχουν κάποιοι που χρειάζονται ένα Οικογενειακό Ιατρό είναι ακριβώς τέτοιοι Ασθενείς που για διάφορους λόγους δεν έχουν οικογένεια..

Το Γενικός πάλι είναι ίσως ένα επίθετο το οποίο ακριβολογεί περισσότερο στην περίπτωση μας. Είμαστε όντως Ιατροί που εκπαιδευόμαστε για να παίρνουμε μια γενική εικόνα του Ασθενούς και μετά να δρούμε αναλόγως. Το αρνητικό όμως είναι πως πολλοί άνθρωποι νομίζουν, ακόμη και στην Σουηδία που έχει μεγαλύτερη παράδοση στην Γενική Ιατρική, ότι οι Γενικοί Ιατροί είναι ανειδίκευτοι (και ας είναι η ειδικότητα στην Σουηδία πέντε χρόνια μετά από το internship..).

Για τον λόγο αυτό πολλοί γράφουν και ειδικός Γενικός Ιατρός κατά το ειδικός Παθολόγος..
Εδώ πάλι το ειδικός Γενικός Ιατρός ακούγεται σχήμα οξύμωρο..
Το ειδικευμένος Γενικός Ιατρός ακούγεται κατά την γνώμη μου καλύτερο αν και άκουσα και για αυτό ότι το ειδικευμένος μπορεί να το μπερδέψει κανείς εύκολα με το ειδικευόμενος..

Το ειδικευμένος Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός είναι παρ όλα αυτά κατά την γνώμη μου η πιο ολοκληρωμένη ονομασία.

Βέβαια το σημαντικότερο ίσως είναι το τί ξέρουμε και το τί κάνουμε και όχι το πώς μας ονομάζουν...
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουλίου 2008, 00:24:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Ιουνίου 2008, 20:22:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Η συζήτηση αυτή είχε ξαναγίνει και πάλι με αφορμή τοποθέτηση του αγαπητού Αργύρη.
Δεν είχα σχολιάσει τότε γιατί με είχε καλύψει η άποψη του fadomas που είχε τότε δημοσιευτεί και την αναδημοσιεύω εδώ.
συμπίπτει και σήμερα, τόσο με τη δική μου, όσο και με την άποψη για το "γενικός/ οικογενειακός γιατρός" που δημοσίευσε εδώ (σε άλλο σημείο αυτές τις μέρες) ο κ. Βιττωράκης.

Δημοσίευση στο forum της ένωσης στις 4-1-2008 από Fadomas:

Ειδικά για την Ελληνική κοινωνία το «γενικός» έχει όντως πολύ αρνητική φόρτιση.
Αλλά και το «οικογενειακός» από μόνο του υστερεί. Δηλαδή, ο εργένης, ο μόνος, ο ζών έξω απο την κλασική οικογένεια (σε κοινόβια, οικοτροφεία, οίκους ευγηρίας, μονές, ιδρύματα, για να μην επεκταθώ στα άτομα που ζουν σε μη συμβατικές "οικογένειες") δεν έχει ανάγκη αυτό το γιατρό?
Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω ορισμένους που οργίζονται με το «προσωπικός», αλλά αυτή είναι η πεμπτουσία του Γ.Γ. Είναι ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ, που βέβαια σε βλέπει μέσα στο σύνολο που ζείς και από το οποίο επηρεάζεσαι, κληρονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ακόμη και οικονομικά.

Αν λοιπόν ψάχνουμε ένα όνομα που αποδίδει το περιεχόμενο του ρόλου του, αυτό θα ήταν το «προσωπικός»
Είναι όμως και αυτό κενό νοήματος για την κουλτούρα μας.

Με όλα αυτά στο νου προ πολλών ετών (πολύ πριν ξυπνήσουν όλες οι ειδικότητες και διεκδικούν θέση στο «οικογενειακός»), το 1996, αν θυμάμαι καλά, ο τότε πρόγονος της Ένωσης, ο ΣΓΙΕ (Σύλλογος Γενικών Γιατρών Ελλάδος), έκρινε ότι το «γενική / οικογενειακή ιατρική» ήταν πολύ άφθαρτο για τα Ελληνικά δεδομένα και μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εκφράζοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό και το ρόλο μας στην Ελληνική κοινωνία που είναι εντόνως οικογενειοκεντρική. Ας μη ξεχνάμε ότι το «γενική ιατρική» αναφέρεται στο επιστημονικό πεδίο γνώσεών μας, ενώ το «οικογενειακή» στο πεδίο δράσεώς μας κυρίως.
Είχε λοιπόν εισηγηθεί τότε στο ΚΕΣΥ την επίσημη μετονομασία της ειδικότητας σε «Γενική / Οικογενειακή Ιατρική».
Κάποιοι επηρεάζοντες τα δρώμενα τότε, είχαν αντιταχθεί σε αυτό και ο ΣΓΙΕ δεν κατάφερε να υπερκεράσει εκείνη την άρνηση. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΕΣΥ παρασύρθηκε από εκείνες τις εισηγήσεις  και χρησιμοποίησε τη διατύπωση «γιατροί γενικής / οικογενειακής ιατρικής» σε ορισμένες του αποφάσεις, όπως αυτή που αναφέρεται στον εξοπλισμό τεχνολογίας που μπορεί να διατηρεί και χρησιμοποιεί ο Γ.Γ. στο ιατρείο του.
Σήμερα οι τότε αρνηθέντες αναγνωρίζουν ότι ήταν μία «χρυσή ευκαιρία» που πήγε χαμένη.

Πάντως το "ειδικός ιατρός Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής" και όχι το "Ειδικός Γενικός /Οικογενειακός Γιατρός" θα ήταν, νομίζω, η καλύτερη εκδοχή.

Γι’ αυτό και μου προξένησε χαρά η ανωτέρω –σύντομη, αλλά περιεκτική- ανάλυση του κ. Αργυρίου πάνω στο θέμα και αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφέρω αυτά τα ιστορικά δεδομένα που συνήθως δεν τα συναντάμε στις ιστορικές αναφορές της πορείας της ειδικότητάς μας.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

11 Νοεμβρίου 2015, 21:24:06
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

samsok


Ξερω οτι το θεμα ηταν ανενεργο για καιρο αλλα θελω να ρωτησω κατι,αφου σας περιγραψω ενα σημερινο συμβαν.
 Προ 2,5 ετη ξεκινησα ως ιδιωτης την καριερα μου και στην πινακιδα οπως και στις καρτες εχω αναγραψει τον  τιτλο Γενικος Οικογενειακος Ιατρος.Μεχρι τωρα δεν ειχα θεμα αλλα αποψε με πηρε τηλ ο Προεδρος του Ιατρικου συλλογου του Νομου και μου ειπε οτι υπαρχουν <<παραπονα>> για τον ορο οικογενειακος ιατρος και με καλεσε να το σβησω απο πινακιδες και καρτες.Οταν ρωτησα γιατι αφου η Γενικη Ιατρικη ειναι εξ΄ορισμου  η Οικογενειακη Ιατρικη(οπως στο εξωτερικο χρησιμοποιειται ο ορος Family Medicine) μου απαντησε οτι  απευθυνθηκε στον νομικο συμβουλο του ιατρικου συλλογου και οτι του απαντησε οτι δεν υπαρχει επισημα αυτος ο ορος πουθενα.Επισης οταν τον ρωτησα ποιος ειναι ο <<συναδελφος>> που παραπονεθηκε μου εξηγησε οτι δεν εγινε επισημη εγγραφη καταγγελια οποτε αρνηθηκε να μου το αποκαλυψει(αν και τις υποψιες μου τις εχω ;D).Θελω λοιπον να μαθω αν εχουν οντως δικιο και ειμαι παρανομος οποτε να κανω πισω ή αν εχουν άδικο οποτε  να το ...τραβηξω λιγο.Οποτε τα ερωτηματα που εχω ειναι

1)υπαρχει καποιος τροπος(πχ τηλ ) να επικοινωνησω με καποιον απο την ΕΛΕΓΕΙΑ και να εχω μια υπευθυνη απαντηση ?

2)ξερει κανεις τι κυρωσεις θα εχω εαν αρνηθω να συμμορφωθω ? σκοπος μου ειναι να πιεσω τον <<συναδελφο>> να κανει επισημη καταγγελια ετσι για να ξερω με ποιον εχω να κανω και να μιλαμε με ανοιχτα χαρτια.

να σημειωσω οτι δεν εχω καμια διαμαχη με τον Ιατρικο Συλλογο και τον Προεδρο τον οποιο ως μικροτερος (εγω) τον εκτιμω ως ανθρωπο αλλα και επιστημονα  αλλα θελω να υπερασπιστω τα συμφεροντα μου οπως  και αυτα της ειδικοτητας μας.
  

11 Νοεμβρίου 2015, 22:56:34
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ανταποκρινόμαστε μόνο σε εγγραφη αναφορά και μόνο εφόσον πληρούνται οι τυπικές διαδικασίες νομιμότητας του εγγράφου . Τα λοιπά τα ... Προσπερνάμε !!
Αυτό ισχύει και για τον ΕΟΠΥΥ , ΙΣΑ κτλ .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Νοεμβρίου 2015, 22:58:13
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ανταποκρινόμαστε μόνο σε εγγραφη αναφορά και μόνο εφόσον πληρούνται οι τυπικές διαδικασίες νομιμότητας του εγγράφου . Τα λοιπά τα ... Προσπερνάμε !!
Αυτό ισχύει και για τον ΕΟΠΥΥ , ΙΣΑ κτλ .


Ακριβώς.

Εγώ θα του απαντούσα: "Ας γίνει ο ανώνυμος, επώνυμος (και μάλιστα εγγράφως) και τότε βλέπουμε. Σε ανώνυμες καταγγελίες δεν απαντώ, ούτε και απολογούμαι σε φαντάσματα".

Εννοείται ότι δεν θα άλλαζα την ταμπέλα μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2015, 23:17:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2015, 23:02:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μπορείς επίσης να ρωτήσεις τον Πρόεδρο αν θα καλέσει όλους τους "Ειδικούς (ειδικότητα)" να αλλάξουν πινακίδες και κάρτες σε "(ειδικότητα)" σκέτο αφού "Ειδική (ειδικότητα)" δεν υφίσταται στην επίσημη λίστα ειδικοτήτων.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2015, 23:11:47 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

11 Νοεμβρίου 2015, 23:28:19
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Θα έλεγα ότι ο όρος "oικογενειακός" ναι μεν δεν έχει θεσπισθεί επίσημα αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική της Γενικής Ιατρικής, όπως αυτή ασκείται περίπου σε όλο τον κόσμο και σίγουρα στα λεγόμενα ανεπτυγμένα κράτη - η δε μη επίσημη θέσπιση στην Ελλάδα μάλλον φανερώνει μία ολιγωρία παρά αντίθεση με τον κομβικό ρόλο του Γενικού Ιατρού ως οικογενειακού. Υπό τη λογική αυτή - και για την Ελλάδα, μόνο, και αυτό προσωρινά καθώς το θεσμικό πλαίσιο ξέρουμε ότι εκκρεμεί - θα μπορούσα να δεχθώ τον όρο "οικογενειακός" και για συναδέλφους Παθολόγους που ασχολούνται με την ΠΦΥ, αν και εγώ προσωπικά δεν τον χρησιμοποιώ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Νοεμβρίου 2015, 23:41:03
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
................
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ
«Aπόκτηση ιατρικής ειδικότητας και εξειδικευσης συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών»




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Ιατρικές ειδικότητες
Άρθρο 11
Ιατρικές ειδικότητες

1. Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι εξής:
α) Αγγειοχειρουργική, β) Αιματολογία, γ) Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, δ) Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση, ε) Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία, στ) Αναισθησιολογία, ζ) Βιοπαθολογία –Εργαστηριακή Ιατρική, η) Γαστρεντερολογία, θ) Γενική - Οικογενειακή Ιατρική, ι) Δερματολογία – Αφροδισιολογία,
..................................................

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2015, 23:56:20
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

samsok


Ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου ,έχει όμως ψηφιστεί η παραμένει σχεδιο;
Πάντως θα ήθελα να ξέρω την επίσημη θέση της ΕΛΕΓΕΙΑ και από αύριο θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί τους

17 Νοεμβρίου 2015, 13:03:07
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Υπάρχουν ΦΕΚ (δεν έχω πρόχειρο αριθμό/έτος), που περιγράφουν την ονομασία και το περιεχόμενη της εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας. Μακάρι αυτό να το εφάρμοζαν οι ιατρικοί σύλλογοι. Θα ήταν προς το συμφέρον των τίμιων συναδέλφων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται (με αποτέλεσμα ο καθένας να δηλώνει ό,τι του κατέβει - υπερτασιολόγος, διαβητολόγος, ποδολόγος, διαιτολόγος !!! κτλ) ή ότι εφαρμόζεται περιστασιακά.

28 Ιουνίου 2018, 22:47:52
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Το οικογενειακός έχει μεν το καλό ότι υποδηλώνει πως ασχολούμαστε με άτομα όλης της οικογένειας ανεξαρτήτως ηλικίας. Από μικρά παιδιά μέχρι ετοιμοθάνατους παπούδες. Το οικογενειακός έχει επίσης το καλό ότι υποδηλώνει μια συνέχεια χρονική (σε αναλαμβάνω από την κούνια μέχρι και τον τάφο...) αλλά  και διαπροσωπική (δεν αναλαμβάνω μόνο εσένα, αναλαμβάνω και τους γύρω από εσένα....). Το αρνητικό,όπως το βλέπω εγώ, είναι ότι μπορεί να εκληφθεί ότι όποιος π.χ. ζει μόνος και ίσως είναι και ηλικιωμένος, δεν είναι για Οικογενειακό Ιατρό αφού ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να μην έχει απλούστατα οικογένεια. Και όμως αν υπάρχουν κάποιοι που χρειάζονται ένα Οικογενειακό Ιατρό είναι ακριβώς τέτοιοι Ασθενείς που για διάφορους λόγους δεν έχουν οικογένεια..



Σχόλιο συναδέλφου στις 28/06/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:

Αν με δηλώσει ένας ασφαλισμένος, γίνομαι Οικογενειακός ιατρός για όλη την οικογένεια του; Ή μπορούν τα μελη μιας οικογένειας να έχουν διαφορετικούς Οικογενειακούς ιατρούς;

Μήπως θα ήταν ορθότερο να μιλάμε για "προσωπικό ιατρό" του κάθε ασφαλισμένου και όχι για "οικογενειακό"; Όπως λέμε personal trainer.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Ιανουαρίου 2019, 23:04:04
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχόλιο στο facebook στις 08/01/2019 συναδέλφου Γενικού Ιατρού που εργάζεται ως Γενικός Ιατρός στην Γερμανία:

-  Να το προσέξετε παιδιά αυτό με τον τίτλο της ειδικότητας. Στις διακρατικές συμφωνίες οι αναγνωρίσεις γινονται για συγκεκριμένα ονόματα τίτλων . Αν υπαρχει απόκλιση στην συγκεκριμένη χώρα ,που θες να εργαστείς και δεν υπαρχει ο ίδιος τίτλος την πάτησες και θεωρείσαι ανειδίκευτος! Για παράδειγμα οι Γερμανοί έχουν ειδικότητα κάτι ..ενδιάμεσο μεταξύ Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας ( ειδικός Ιατρός για γενικές και εσωτερικές ασθένειες. ).Στη Γερμανια μπορείς να δουλέψεις κανονικά.. Αν προσπαθήσεις με τον τίτλο αυτό να έρθεις Ελλάδα την πάτησες... Αυτό γινεται εκ του πονηρού ,για να μην έχουν απώλειες γιατρών, και πάνε σε άλλες χώρες... Δεν συζητάω για υποειδικότητες κλπ ...Αλλεργιολογος πχ στην Ελλάδα είναι πλήρης ειδικότητα. Εδώ δεν είναι τίποτα...κ.ο.κ.
Ο όρος Οικογενειακος γιατρος είναι κύρια χαρακτηρισμός .. Οι δυνατότητες ,που δίνει η ειδικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες .. Και σε αυτό πρέπει να επιμείνετε... Μην το πάτε εκ του πονηρού..δηλαδή ,αν υπαρχει ο τίτλος ο συγκεκριμένοςτης οικογενειακής Ιατρικής , θα απαγορευτεί τη δουλειά αυτή να την κάνουν πχ οι παθολόγοι...
Αυτή τη στιγμή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού .ειναι ένα πολύ καλό βήμα ,για να ξεφύγει ο γενικός γιατρος από την ανυποληψία και η αίσθηση ,στην αντίληψη του κόσμου, ότι πρόκειται για ενα απλά αναβαθμισμένο αγροτικό γιατρό. Να ξεφύγει επίσης από τοω ρόλο της δήθεν ηρωικής αποστολής του γιατρού στις ανεμοδαρμένες θάλασσες ,βουνά και ξερονήσια... Ο Γενικός γιατρος είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα..
Αναγκαστικά στην περίθαλψη αυτή θα συμμετέχουν και οι παθολόγοι , διότι εξαιρετικά δύσκολα θα επιτευχθεί ικανοποιητικός αριθμός Γενικών Γιατρών μεσοπρόθεσμα ,ακόμα και μακροπρόθεσμα...Απλά όποιος παθολόγος θέλει να ασκήσει πρωτοβάθμια δεν μπορεί να δηλώνει και διαβητολόγος στην πινακίδα του.Απλά ,ότι ασχολείται και με διαβήτη... (εδώ και κάτι χρόνια οι παθολόγοι στην Γερμανία δηλώνουν σαν τι θέλουν να εργαστούν...)
Αυτά έχουν ρυθμιστεί ε στην Γερμανία. Έτσι δεν έχουμε προβληματα μεταξύ μας... Εξάλλου μόνο ο τίτλος της ειδικότητας ."Ειδικος Ιατρός για τη Γενική Ιατρική " ,μας έχει δώσει το ίδιο κύρος με όλες τις άλλες ειδικότητες...(Facharzt für Allgemeinmedizin )
Η δε εκπαίδευση, δεν μπερδεύει την πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη...Εκπαίδευση όχι μόνο υποχρεωτική ,αλλά και επεκτάσιμη , με επιπλέον αμοιβή...Π.χ. 24ωρες μετρησεις πίεσης και Καρδιογραφημα έχουν επιπλέον αμοιβή..Ψυχοσωματικά περιστατικά το ίδιο..Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του δέρματος...Δεν συζηταω για τα υπερηχογραφηματα άνω κοιλίας και θυρεοειδούς,...¨εξτρα αμοιβη για παρακολούθηση διαβητικών περιστατικών τύπου 2, ΧΑΠ, Στεφανιαίας νόσου, χειρουτγικά κλπ κλπ...Στα περισσότερα από αυτα παρακολουθείς μαθηματα και αποκτάς την άδεια....Την στέλνεις στην ένωση ταμείων και απο την επόμενη μερα αμοίβεσαι κανονικά...

- Αργύρης Αργυρίου:

εσύ πώς προτείνεις να ονομάσουμε την ειδικότητά μας στην Ελλάδα;

- O Συνάδελφος από την Γερμανία:

ειδικός Ιατρός για την Γενική Ιατρική . Με ακριβώς αυτή την ονομασία δεν αντιμετωπίσαμε ποτε προβληματα στην Γερμανία. 1. Όσον αφορά τους ασθενείς. Ξέρουν ,ότι επισκέπτονται ειδικό γιατρο και όχι απλά απόφοιτο Ιατρικής ... 2. Το πιο βασικό επίσης είναι ,ότι η ίδια ακριβώς ονομασία υπαρχει και στη Γερμανία. Βλέπεις το προβλημα είναι ,ότι δεν υπαρχει ενιαίο προγραμμα εκπαίδευσης. Έτσι εύκολα ,μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την ειδικότητα... Όχι τώρα βέβαια ,που υπαρχει έλλειψη γιατρών στην Ευρώπη ,αλλά στο μέλλον...
Επίσης να μη ποντάρουμε επουδενί στο συναισθηματικό άκουσμα του οικογενειακού γιατρού, η σπιτικού γιατρού, (Hausarzt) ,όπως συχνά αποκαλούμαστε...
οι αμερικανικές επιρροές , όπου κυριαρχεί στη συνείδηση του πολίτη ο ειδικός του ειδικού, κυριαρχούν και στη χώρα μας. Δύσκολα θα αλλάξει αυτό . Δες για παράδειγμα πόσους ενδοκρινολόγος, Ρευματολόγους κλπ έχει κάθε γειτονιά¨ , για του λόγου το αληθές.... Ενώ οι ασθενείς βλέπουν με συμπάθεια την έννοια του οικογενειακού γιατρού, όταν χρειαστούν ιατρική βοήθεια επιζητούν τον απόλυτα ειδικό... Έχει επικρατήσει στη συνείδηση των πιο πολλών , η από η ,ότι ο γενικός ξέρει λίγο από όλα και τίποτε καλά ...
Αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Έτσι ο τίτλος της ειδικότητας πρέπει να έχει οπωσδηποτε την φράση Είκοσι γιατρος ...όχι Γενικής Ιατρικής αλλά ΓΙΑ την Γενική Ιατρική. Οποίος θέλει βάζει στην πινακίδα του Οικογενειακος γιατρός... Πίστεψε με δεν βοηθά και τόσο... Για να καταλάβεις με επισκέπτονται πολλοι ασθενείς ,επειδή μαθαίνουν ,ότι ασχολούμαι πολύ με τον θυρεοειδή και το σάκχαρο , παρά για το θέμα του οικογενειακού , διότι αυτό είναι αυτονόητο...
Συμπερασματικά. Είμαστε ειδικοί γιατροί . Τέλος.

Πάντως αυτή τη στιγμή παει να γίνει κάτι πολύ σημαντικό Η εγκατάσταση των Γενικών γιατρών σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές αναβαθμίζει ουσιαστικά την ειδικότητα...

Αυτό βέβαια θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτα οι συνάδελφοι... Αν με το πρόσχημα της ανάγκης προσφέρουμε υπηρεσίες Β/θείας περίθαλψης δεν βοηθάμε την ειδικότητα.

Όπως γραφω και παραπάνω κάνουμε καθημερινές πράξεις πρωτοβάθμιας σε ένα ευρύτατο φάσμα...

Αργύρης Αργυρίου:

Η αλήθεια είναι ότι και στην Σουηδία επίσημα η ειδικότητα λέγεται Allmänmedicin (Γενική Ιατρική), και ο Ιατρός Specialist i Allmänmedicin (Ειδικός στην Γενική Ιατρική).

Άλλος Έλληνας Ιατρός που έχει εργαστεί παλαιότερα στην Γερμανία αλλά τώρα εργάζεται πλέον στην Ελλάδα:

H διαφορά είναι ότι στη Γερμανία και τη Σουηδία τα ταμεία έχουν καταλάβει τη σημασία και αποζημιώνουν πολύ καλά τους Γενικούς Ιατρούς, ωστε να μη χρειάζεται περαιτέρω "διαφήμιση". Αν πληρωνόμασταν και εδώ καλύτερα, είχαμε σχετικά καλές συνθήκες και εντασσόμασταν στο σύστημα, η υπαγωγή σε έναν οικογενειακό ιατρό ή σπιτικό ιατρό θα ήταν αυτονόητη για τους ασφαλισμένους. Σε συστήματα όπως η Γερμανία πάντως δίδεται η αίσθηση ότι τα ιατρεία αντιμετωπίζονται ως δημόσια αγαθά που χρήζουν φροντίδας, γι'αυτό και πληρώνονται επαρκώς από τα ταμεία που με τη σειρά τους πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα και κρατικά αγαθά. Προσωπικά κρίνω ότι για τους ασφαλισμένους είναι από τα πιο σοσιαλιστικά συστήματα που υπάρχουν.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιανουαρίου 2019, 23:06:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Αυγούστου 2019, 14:28:17
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επισήμως πλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3065 τεύχος δεύτερο με ημερομηνία 31/07/2019, λεγόμαστε στην Ελλάδα "Γενικοί - Οικογενειακοί Ιατροί ".
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Αυγούστου 2019, 14:32:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Φεβρουαρίου 2021, 10:02:08
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα ανεβάζω σε αυτό το Φόρουμ και μετά από άδεια του συναδέλφου Γενικού Ιατρού κ. Ευαγγέλου Φραγκούλη:




« Τελευταία τροποποίηση: 27 Φεβρουαρίου 2021, 15:15:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
11264 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2013, 19:53:26
από Gatekeeper
3 Απαντήσεις
3892 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2011, 21:13:55
από alfie
0 Απαντήσεις
3929 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Απριλίου 2015, 13:06:01
από Αρχίατρος
3 Απαντήσεις
3111 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2017, 08:09:06
από Denominator
0 Απαντήσεις
36799 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2022, 18:07:10
από Argirios Argiriou