Πολύ ορθές και σεβαστές οι τοποθετήσεις σας.
Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι ουδέποτε δήλωσα ότι είμαι αυθεντία και ότι γνωρίζω όλη την Παθολογία και ειδικότερα την έκφρασή της σε διαγνωστικές εξετάσεις. Μετά το πέρας των σπουδών μου, στην Ιατρική Σχολή, και για 8 χρόνια(2 κατά την στρατιωτική θητεία, 1 κατά την υπηρεσία υπαίθρου και 5 κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής μου στην Παθολογική Ανατομική) αφιέρωνα επιπλέον χρόνο, πηγαίνοντας στους ανάλογους χώρους(3-4 φορές εβδομαδιαίως) προκειμένω να μάθω να ξεχωρίζω, τουλάχιστον, το παθολογικό από το φυσιολογικό σε ότι αφορούσε το υπερηχογράφημα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και την σπιρομέτρηση. Φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και όποια γνώση πήρα και κατά την διάρκεια των ετών που φοιτούσα στην Ιατρική Σχολή. Πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις, των επιστημονικών ορίων που έχω θέσει στο ιατρείο μου, πάντα σύμφωνα με τον Νόμο και την Ηθική.
Όσον αφορά το ηθικό κομμάτι, αισθάνομαι ανήθικος για ένα πράγμα. Έχω μετεκπαιδευτεί στην Παθολογική Ανατομική χωρίς να έχω πραγματοποιήσει, ΕΠΙΣΗΜΑ, ούτε μία(!!!) νεκροψία. Και οι περισσότεροι(αν όχι όλοι) συνάδελφοι Παθολογοανατόμοι δεν έχουν πραγματοποιήσει, επίσης, διότι αν και υποχρεωτικό στο πρόγραμμα σπουδών της ειδίκευσής μας, επειδή δεν υπήρχε ο χρόνος να μας αφήσουν από την «λάντζα» του νοσοκομείου για τέτοιες «πολυτέλειες», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι επιμελητές μας. Ο κουμπάρος μου, Ειδικός Χειρουργός, τελείωσε την ειδίκευσή του χωρίς να πραγματοποιήσει, πέραν από κάποιες σκωληκοειδεκτομές, άλλη χειρουργική επέμβαση. Ή μήπως δεν υπάρχουν συνάδελφοι της Γενική Ιατρικής που δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την εφαρμογή του όποιου προγράμματος σπουδών;
Το ξέρετε ότι κέρναγα πίτσες, καφέδες και κρουασάν για να με αφήσουν να κάνω το αυτονόητο, που ήταν οι νεκροτομές; Μόνο με αυτή την μέθοδο κατάφερα, στα κρυφά, να παρακολουθήσω καμμιά 20αριά νεκροτομές και να συμμετάσχω σε άλλες 15. Όπως και το ότι δεν έκανα διατριβή γιατί δεν είχα τις ικανότητες(«συστάσεις») που είχαν κάποιοι συνάδελφοί μου. Είχα όμως τις ικανότητες να πουλάω(για να ζήσω την οικογένειά μου) στους «ικανούς» αυτούς συναδέλφους μου, γνώσεις βιοστατιστικής προκειμένω να ολοκληρώσουν τη διατριβή τους. Βέβαια αυτοί έχουν τον τίτλο και εγώ την «ικανοποίηση».
Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα. Τώρα νιώθω ευτυχισμένος. Απολαμβάνω αυτές τις λίγες γνώσεις που έχω και προσπαθώ να βοηθήσω όποιον και όσο μπορώ. Τουλάχιστον μη με κατηγορείται γι’αυτό. Μπορείτε να με αποκαλείτε «άσχετο» ή «ανίκανο» αλλά, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όχι «ανήθικο». Και ας αφήσουμε και μια φορά να μιλήσουν οι ασθενείς. Από αυτούς θέλω να ακούω τόσο τα θετικά όσο και τ’αρνητικά σχόλια.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.