26/10/2011
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ: Η υγεία στα χρόνια του μνημονίου. (Υgeianet)
Η αλήθεια για τον έλληνα ασφαλισμένο, σε μία προσέγγιση των δομών του μνημονιακού συστήματος υγείας.
Ο ελληνικός λαός βρίσκεται ήδη μέσα στην καταιγίδα των οικονομικών αλλά και πολιτικών αναταράξεων του διεθνούς οικονομικού πολέμου που ζούμε τελευταία. Μέσα στο μάτι του κυκλώνα των μέτρων της εφεδρείας, της πολιτικοοικονομικής αστάθειας αλλά και της ανασφάλειας που νιώθουμε σαν λαός, θα φάνταζε πολυτέλεια κάποιοι να μιλούν για υποβάθμιση της υγείας και της παρεχόμενης περίθαλψης, την στιγμή που η ίδια η ζωή μας μπήκε σε περιπέτειες, την περίοδο που η διαβίωση έγινε επιβίωση.
Επί πραγματικών περιστατικών η νοσηρότητα αλλά και η θνησιμότητα, αυξήθηκε δραματικά σε όλες τις χώρες που έλαβαν «βοήθεια» από το ΔΝΤ. Σε μια άλλη ανάλογη μελέτη ο μέσος όρος επιβίωσης του πληθυσμού μειώθηκε κατά πέντε χρόνια σε λαούς που έλαβαν την ανάλογη βοήθεια. Αν αυτές οι στατιστικές σας μελαγχολούν, οι επόμενες παράγραφοι θα σας τρομάξουν, αν και η πρόθεση αυτού του κειμένου είναι να σας εξοργίσουν.
Λοιπόν, μνημονιακή ιατρική, στην Ελλάδα. Οικονομία σε βάρος της ποιότητας. 0,6 του ΑΕΠ για την περίθαλψη. Αυτά δίνονται και είναι το σκέπασμα ενός βαρελιού που σφραγίζεται με τα πρόσφατα νομοσχέδια. Μέσα του συμπιέζονται, ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η αρρώστια που δυστυχώς τελευταία αυξάνεται με έξαρση στις ψυχιατρικές και καρδιολογικές παθήσεις, με την προκλητή ανέχεια να συμπιεζει τον ελληνικό λαό σε ένα μίγμα που αλλοίμονο είναι εκρηκτικό.
Το μεταγεννηματικό ΕΣΥ πάει περίπατο, όχι πως ήταν καλά δομημένο, αλλά αυτό είχαμε και με αυτό πορευόμασταν. Οι αλόγιστες δαπάνες, η παντελής απουσία κρατικού ελέγχου και ο παθολογικός ανθρώπινος θησαυρισμός, ήταν οι βασικές αιτίες του υγειονομικού κράχ σε αυτή τη χώρα, αν και αυτή η ανάλυση δεν είναι στόχος αυτού του κειμένου. Μιλάμε για την ιατρική που θα πράττεται από εδώ και πέρα, με βάση τα νομοσχέδια που προέκυψαν αυτήν την χρονιά με όλες τις εγκυκλίους που συνεχώς τα συμπληρώνουν.
Κρατική υγεία λοιπόν. Κρατική κατά επίφαση, η δευτεροβάθμια ημικρατική υγεία με ενίσχυση της από τον οικογενειακό κορβανά των ασφαλισμένων. Απλά αναφέρουμε. Πέντε Ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, πληρωμή των εξετάσεων στα επείγοντα, συμπτύξεις νοσοκομείων, κατάργηση κλινικών, 10% των κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αναστολή επ αόριστον, ήδη αξιολογημένων και απολύτως απαραίτητων θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Ένας δημόσιος φορέας που αρχίζει να ιδιωτικοποιείται, αφού καλεί τον απλό πολίτη να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη. Ένα νοσοκομείο, σαν το δικό μας στον Βόλο που έχει γίνει με τα χρήματα και τον κόπο του λαού μας, του οποίου εμείς οι Βολιώτες δεν ξεχνάμε ότι παρακολουθούσαμε την ατέρμονη κατασκευή πέτρα πέτρα, για πολλά χρόνια, τώρα νοικιάζεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Φανταστείτε ότι σε κάποια νοσοκομεία κάπου στο κέντρο, θα συνυπάρχουν ράντζα με κενά κρεβάτια που θα περιμένουν τους ευπορότερους Έλληνες και αν αυτό σας φαίνεται αποδεκτό, γίνεται εγκληματικό αν μιλάμε για κρεβάτια εντατικής η μονάδας εμφραγμάτων.
Θέλουμε τάξη, θέλουμε έλεγχο, θέλουμε περιορισμό των αλόγιστων δαπανών. Αλλά θέλουμε και δευτεροβάθμια περίθαλψη αξιώσεων και δωρεάν. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτή παρέχεται από τους νοσοκομειακούς μας γιατρούς με ελάχιστες πλέον αμοιβές, που συνεχώς μειώνονται, με ελάχιστες εφημερίες να πληρώνονται, τώρα με τις συγχωνεύσεως των κλινικών. Με τον καθένα από αυτούς να κάνει διπλή και τριπλή δουλειά μια και αναστάλθηκαν ήδη οι διορισμοί στο ΕΣΥ σε θέσεις που ήταν ήδη ελλειμματικές ενώ ταυτόχρονα πολλοί γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη.
Με τον περιορισμό των υλικών από την μια και των γιατρών από την άλλη, συν το φορτίο που θα αναλάβει το ΕΣΥ από μεγάλα κομμάτια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης τώρα με τον ΕΟΠΥΥ οι ουρές και οι αναμονές θα εκτοξευτούν στα ύψη. Εμμέσως όσοι έχουν οξύτερα προβλήματα, οδηγούνται στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα επιβαρύνοντας επιπλέον τα ήδη φτωχά οικονομικά τους.
ΕΟΠΥΥ ενιαίος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας. Εμείς λέμε Εθνικός Οδοστρωτήρας Πλήρους Υποβάθμισης Υγείας. Οδοστρωτήρας ναι, γιατί ένα από ετών αίτημα των γιατρών και της κοινωνίας, η ενοποίηση των ταμείων γίνεται με την λογική της βιαίας ισοπέδωσης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των γιατρών που υπηρετούν εκεί. Μην γελιέστε, δεν είναι ενοποίηση των ταμείων, όπως παρουσιάζεται. Είναι ενοποίηση των παροχών υγείας των ταμείων. Τα τέσσερα μεγάλα ταμεία της χώρας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ εξυπηρετούν το 90% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 10.000.000 ασφαλισμένους .Γνωρίζοντας ότι ενώνονται με γνώμονα μόνο την οικονομία και την αδιαπραγμάτευτη οροφή το 0,6 του ΑΕΠ για δαπάνες, αντιλαμβάνεστε την λογική του. Ταυτόχρονα διαλύονται σταδιακά και εκχωρούνται οι δομές του ΙΚΑ, με έμμεσες απειλές, μέσω της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, για απολύσεις σταδιακά των συμβασιούχων γιατρών του, αδιαφορώντας ότι υπηρετούν εκεί με μισθωτή υπηρεσία ακόμη και 25 χρόνια. Στον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζεται να μπούν 15.000 γιατροί ιδιώτες και 2.000 γιατροί του ΕΣΥ από κέντρα υγείας της περιφέρειας. Χρήσιμο επίσης είναι να γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμεία εξυπηρετούν, ΟΠΑΔ 29.000, ΙΚΑ 6.500, ΟΑΕΕ 3.500 γιατροί ενώ ο ΟΓΑ από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Στους γιατρούς ζητάνε να κάνουν συμβάσεις διετείς, ανανεούμενες με κριτήρια ασαφή και μάλλον μη αξιοκρατικά, αναπαράγοντας πάλι την παιδική αρρώστια της ελληνικής χρεοκοπίας. Με τετράωρη απασχόληση ημερησίως και με αντιμισθία (με την λογική του αντίδωρου) 1350 ΕΥ μικτά κατά μέσο όρο. Όλα αυτά με μπλοκάκι, χωρίς να προβλέπονται οι ασφαλιστικές εισφορές, καθαρά 900 ΕΥ. Δεν θα μιλήσουμε για κοροϊδία και μισθούς εξαθλίωσης σε επιστήμονες 15των σπουδών, απλά προβλέπουμε ότι τα μισά ιατρεία αυτής της πόλης θα κλείσουν, λόγω λογιστικού ελλείμματος και φτώχειας που ήδη πλανάται σε όλον τον ελληνικό λαό.
Σκοπός μας σήμερα είναι η ενημέρωση του ασφαλισμένου, οπότε πρέπει να γνωρίζετε ότι στις 4 ώρες, υπολογιζόμενων των αναγκαίων ραντεβού και των ασφαλισμένων, ο γιατρός θα βλέπει 30 ασθενείς μέσο όρο ημερησίως, αφιερώνοντας 5 λεπτά ανά ασθενή, αμειβόμενος με 1 ΕΥ. Ναι λοιπόν ο γιατρός θα βλέπει μόνο τον ασθενή, φαντασθείτε αν χρειάζεται να εξεταστεί, να γραφούν φάρμακα η κάποιες εξετάσεις. Αναλογιστείτε την συνέχεια. Λοιπόν αγαπητέ ασφαλισμένε θα σε οδηγήσουν σε ατελείωτες ουρές και αναμονές, σε μια παρωδία εξέτασης από έναν τρελαμένο γιατρό από τον πολύ κόσμο, κακοπληρωμένο και αυτό το ονομάζουν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εμείς απλά λέμε, ότι θα αναγκαστείς και εδώ μάλλον να επιβαρυνθείς ο ίδιος την δαπάνη της περίθαλψης.
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις. Επιτέλους ένα σωστό μέτρο που ήταν αίτημα των ιατρικών συλλόγων από έτη και υπόπτως δεν εφαρμοζόταν ποτέ. Πρέπει όμως να είναι εύχρηστο, γιατί έτσι όπως γίνεται είναι σχεδιασμένα δυσχρηστικό και μη ασφαλές. Το e-diagnosis δεν έχει καμία ασφάλεια και ενημερώνουμε ότι και αν κόστισε 15.000.000 ΕΥ αυτήν την περίοδο μπορεί να υποκλαπεί εύκολα ακόμη και από ερασιτέχνες. Αναλογιστείτε το ιατρικό απόρρητο, τα προσωπικά δεδομένα από την μια, αλλά και την ευκολία να γραφτούν φάρμακα και εξετάσεις, από επιτηδείους χρησιμοποιώντας μια πλαστή σφραγίδα κάποιου γιατρού. Το σχετικό πόρισμα για την ασφάλεια του συστήματος έγινε πρόσφατα από το τμήμα Η/Υ του πανεπιστημίου Πατρών. Προχειρότητα, τσαπατσουλιά η δόλος. Αυτά δεν ήταν άλλωστε άλλη μια αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας;
Αγαπητέ ασφαλισμένε, στον ενιαίο κανονισμό για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται όλες οι δαπάνες που θα καλύπτουν τα ταμεία. Προληπτικές εξετάσεις, υλικά ορθοπεδικά, φυσιοθεραπείες, εργασιοθεραπείες, υλικά για διαβητικούς και χειρουργημένους. Φρίκη. Καταργείται η έννοια της προληπτικής ιατρικής και του κοινωνικού κράτους. Τα στοιχεία υπάρχουν αναλυτικά στον παραπάνω κανονισμό, απλά αναφέρω το επίδομα τοκετού που φτάνει 500 ΕΥ από 1500, σαν παράδειγμα για να αναλογιστούμε συνανθρώπους μας που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες η χρησιμοποιούν ακριβά αλλά αναγκαία υλικά.
Μέσα στον πολιτικό και οικονομικό αρμαγεδώνα που ζούμε, τα προβλήματα στην υγεία πιθανά φαντάζουν δεύτερα. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, όπως και εμείς, γνωρίζουμε ότι είναι πρωταρχικά και δεν πρέπει να αφήσουμε να οδηγηθεί η κοινωνία μας και σε φυσική εξόντωση. Εμείς οι γιατροί αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της περίθαλψης των συμπολιτών μας, που άλλωστε είναι οι χρήστες αλλά και οι χρηματοδότες του συστήματος υγείας και υποσχόμαστε ότι θα αντισταθούμε σθεναρά στις πολιτικές που υποβαθμίζουν την υγεία των πολιτών και ευτελίζουν τον έλληνα γιατρό.
*Ο Ματθαίος Δραμητινός είναι Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας.
Ο ευφυής ορισμός του ΕΟΠΥΥ είναι δανεισμένος από τον συνάδελφο Ρηγάκη επ. πρόεδρο ΙΣΑ