Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 03:29:00

Αποστολέας Θέμα: ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ  (Αναγνώστηκε 123496 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2012, 10:17:38
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για το Ροδόκηπο. Παρότι είναι εκτός θέματος θα σας απαντήσω.

Καταρχήν έχω προσθέσει το όνομά μου, για λόγους ευγένειας και διευκόλυνσης της συζήτησης, μια και η συζήτηση γίνεται επώνυμα, αν και είναι αντίθετο στην ιδεολογία μου. Διατηρώ φυσικά το δικαίωμα να το αφαιρέσω ανά πάση στιγμή, καθώς και οι διαχειριστές του φόρουμ διατηρούν το δικαίωμα να σβήσουν τα μηνύματά μου.

Στο δεύτερο σκέλος που θέλω να απαντήσω, είναι πως ο Ροδόκηπος των Φιλοσόφων, είναι μία Μη Κερδοσκοπική επιχείρηση, έχοντας ένα εμπορικό τμήμα λιανικής και χονδρικής πώλησης καθώς και έκδοσης βιβλίων.  Το έργο του Ροδόκηπου είναι φιλοσοφικό, αλλά και πρακτικό, ασχολείται με τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και γενικά η κοινωνία.  Αντλεί τις αξίες και τις αρχές από την Αρχαία Ελληνική μας παράδοση, και επιχειρεί μία Νέα Ανασύνθεση, συμβάλλοντας έτσι σε μία Νέα Αναγέννηση της Ελληνικής Κοινωνίας.  

Μέσω του εμπορικού τμήματος της επιχείρησης αντλούνται τα κατάλληλα κεφάλαια για την συνέχιση και την επέκταση του Ανθρωπιστικού, Φιλανθρωπικού και Κοινωνικού έργου του Ροδόκηπου.  Δεν στηριζόμαστε σε Δωρεές αλλά σε δημιουργική επιχειρηματικότητα για την άντληση των Κεφαλαίων, καθώς και σε συνδρομές μελών.  Επίσης ο Πρόεδρος ή Διαχειριστής της Εταιρείας δεν αμείβεται, αλλά συνεισφέρει εθελοντικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φαντάζομαι ότι αυτά χορηγούνται στο κόστος, ως κοινωνική προσφορά.

Το κέρδος διατίθεται σε Ανθρωπιστικές δράσεις και Κοινωνική προσφορά.

Αλήθεια, για ποιες τελετουργίες μιλάμε;

Τελετουργίες πνευματικού - μυστικιστικού χαρακτήρα. Στις μυστικιστικές τελετουργίες περιλαμβάνονται και οι θρησκευτικές.

Έκανα μία βόλτα στο Ροδόκηπο

Και εγώ κ. Παπαδόπουλε, μόλις έκανα μία βόλτα στο δικό σας ιστότοπο, και πραγματικά σας συγχαίρω για το έργο σας, και είδα από τα γραφόμενα σας, πως πραγματικά νοιάζεστε για τους ασθενείς σας.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2012, 23:31:42 από Rose »

26 Ιανουαρίου 2012, 20:52:16
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Υπάρχει τελικά μία σύγκρουση ανάμεσα στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής και της κλασσικής ιατρικής?

Υπάρχουν διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα που εμποδίζουν μία ολιστική προσέγγιση, εδραιώνοντας μάλιστα, την κατάλληλη νομοθεσία, που δημιουργεί ένα επικίνδυνο μονοπώλιο στο χώρο της θεραπευτικής?

Ας δούμε ένα παράδειγμα από το Τέξας, και πως το διαπραγματεύτηκαν.

War Against Alternative Health Care & Nutrition
feature=relmfu

Texas Health Freedom Coalition

'Οπως βλέπουμε κάποιοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την ελεύθερη διακίνηση ή άσκηση της εναλλακτικής θεραπευτικής.  'Ομως δεν τα κατάφεραν. Η εναλλακτική θεραπευτική εξασκείται σήμερα ελεύθερα, και τα εναλλακτικά φυσικά θεραπευτικά σκευάσματα διακινούνται ελεύθερα.

Καλό θα ήταν με τη θεραπεία να ασχολούνται όσοι έχουν το εκ του νόμου δικαίωμα.
Να το υπενθυμίσω για άλλη μια φορά και εγώ. Ο δε νόμος ισχύει ανάλογα και για κάθε προϊόν (φυτικό ή συνθετικό) που πωλείται με διαφημιζόμενη θεραπευτική ιδιότητα.

Σε ποιο νόμο αναφέρεστε, ποιοί έχουν δικαίωμα, είτε για την άσκηση της θεραπείας, είτε για τα θεραπευτικά σκευάσματα?  Και τελικά ποιους ορίζουμε ως θεραπευτές?  Ποιοί είναι οι θεραπευτές?  Είναι μια ορισμένη συντεχνία?  Είναι θεμιτό πραγματικά να στερήσουμε το δικαίωμα στον ασθενή να επιλέξει την οποιαδήποτε θεραπεία και τον θεραπευτή του? Είναι θεμιτό πραγματικά, να στερήσουμε το δικαίωμα στον ασθενή να ενημερωθεί ολιστικά, και να αποφασίσει ο ίδιος για την μορφή της θεραπείας του, και εν΄τέλει για το μέλλον της υγείας του ή για την ίδια τη ζωή του?

Η νοοτροπία αποφασίζω εγώ για το καλό σας, παραπέμπει σε άλλου είδους κοινωνίες και καθεστώτα, τα οποία, ως Δυτική Κοινωνία, προσπαθούμε να αποβάλλουμε.  
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 00:58:54 από Rose »

26 Ιανουαρίου 2012, 22:02:23
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Τέλος, όταν ακούω να ξεχωρίζουν τα φυτικά από τα χημικά δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή πρόκειται για απατεώνα ή πρόκειται για άνθρωπο που δεν διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις χημείας. Τόσο τα φυτικής προέλευσης ή φυτικά όσο και τα συνθετικά στο εργαστήριο ή στο εργοστάσιο είναι και τα δύο χημικά. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν νομίζω πλέον ότι είναι μόνο πρόβλημα εκπαίδευσης.

'Εχετε απόλυτο δίκαιο, πως μιλάμε για συνθετικά και φυσικά φάρμακα, αλλά δυστυχώς έχει επικρατήσει ο όρος χημικά και φυσικά φάρμακα, σε λαϊκή έκφραση, όπως αναφερόμαστε και σε χημικά και όχι συνθετικά απόβλητα.  Και συνάδελφοι σας χρησιμοποιούν τον όρο χημικά φάρμακα, όπως ο συνάδελφός σας1, που δεν δείχνει να είναι ούτε απατεώνας, ούτε φαίνεται να μην διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις χημείας.

Τέλος, η γνώμη του καθενός είναι κάτι το σχετικό και όχι απόδειξη. Και εγώ πιστεύω ότι η κύηση ενέχει και μια παροδική ψύχωση αλλά δεν έχω καταφέρει να το αποδείξω ακόμη.

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες2 και σε αυτό το τομέα, που είναι παραπάνω από προσωπικές απόψεις.

Και δεν ξεχνάμε κάτι: Για την δράση του Placebo έχουμε πλέον έμμεσα πολλές αποδείξεις σε μοριακό επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί χημικά αλλά δεν έχουμε καμιά απόδειξη ακόμη για όλα τα υπόλοιπα που ανάγονται στο "πνευματικό τομέα"

Μπορείτε να το αναλύσετε λίγο περισσότερο?

Οι δε επώνυμοι και πρωτοπόροι αλχημιστές ποτέ δεν μπλέξαν την επιστήμη με τα θρησκευτικά και τα πνευματικά.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως άλλο πνευματικά θέματα και άλλο θρησκευτικά θέματα.

'Οντως οι Αλχημιστές, δεν ήταν θρήσκοι, αλλά ήταν πολύ βαθιά Πνευματικοί, και γνώριζαν πολλά βαθιά Μυστικά, του εαυτού και του σύμπαντος.  Υπάρχουν πλήθος παραδείγματα, όπως οι γιατροί Παράκελσος, και Νίκολας Φλάμελ, ο πρόδρομος και της σύγχρονης επιστήμης και αναγεννητής της Francis Bacon, ο μεγάλος σοφός Νεύτωνας, κλπ.

'Αλλωστε οι Αληθινοί Αλχημιστές, μίλησαν για μια πρώτη ύλη, την prima materia3 τη ρίζα κάθε υλικού στοιχείου.  Με απλά λόγια οι Αλχημιστές λέγαν πως η ύλη είναι πηγμένο πνεύμα, και η εργασία μας, είναι να πνευματοποιήσουμε την ύλη.
__________________________________________________________________________________

1 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
2 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
The prima materia is the original material from which the universe is created. The idea that all things in the world are made, ultimately, from the same substance is the basis for the alchemical theory of transmutation, and the infamous belief that you can turn lead into gold.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 01:49:43 από Rose »

26 Ιανουαρίου 2012, 22:36:23
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σε ποιο νόμο αναφέρεστε, ποιοί έχουν δικαίωμα, είτε για την άσκηση της θεραπείας, είτε για τα θεραπευτικά σκευάσματα?  Και τελικά ποιους ορίζουμε ως θεραπευτές?  Ποιοί είναι οι θεραπευτές? 
B.Δ. 11-10/7-11/57
Aρθρο 112. 1. Kάθε πρόσωπο το οποίο, χωρίς να έχει τα προσόντα για την άσκηση της ιατρικής των άρθρων 1 ή 10 του παρόντος νόμου, αναλαμβάνει, έστω και με παρουσία γιατρού, τη διάγνωση ή θεραπεία αρρώστων είτε με προσωπικές ενέργειες, είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές, είτε με αλληλογραφία, τοιχοκόλληση αγγελιών ή κάθε είδους δημοσιεύσεις, θεωρείται ότι ασκεί παράνομα την ιατρική Kαι τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 111 του παρόντος νόμου.
2. Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές του άρθρου 111 του παρόντος νόμου κάθε πράξη που τελείται με σκοπό καλαισθητικό, όταν κατά τη διάρκεια αυτής χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα τα οποία, με τη χρήση φυσικών ή χημικών παραγόντων, μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση ή να επηρεάσουν τον οργανισμό.
3. Oι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται σε φοιτητές της ιατρικής οι οποίοι ενεργούν ως βοηθοί γιατρού και υπό τη διεύθυνση του ή παρακολουθούν αρρώστους του γιατρού αυτού με εντολή του, ούτε σε νοσοκόμους ή μαίες εφόσον περιορίζονται στα καθοριζόμενα από το Nόμο για αυτούς καθήκοντα και στις εντολές του θεράποντος γιατρού.
Από την ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Ιανουαρίου 2012, 22:39:48
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

Τελετουργίες πνευματικού - μυστικιστικού χαρακτήρα. Στις μυστικιστικές τελετουργίες περιλαμβάνονται και οι θρησκευτικές.
Για ποιες ακριβώς θρησκείες μιλάμε, για να είμαστε ενήμεροι;

26 Ιανουαρίου 2012, 23:04:22
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Kάθε πρόσωπο το οποίο, χωρίς να έχει τα προσόντα για την άσκηση της ιατρικής

'Αλλο ιατρική και άλλο θεραπευτική.  Η ιατρική, είναι μια στενή έννοια, υποσύνολο της θεραπευτικής.  Ως εναλλακτική θεραπευτική δεν αναφερόμαστε σε θεραπευτικές μεθόδους κλασσικής ιατρικής.  Η εναλλακτική θεραπευτική είναι ένα σύνολο από πλήθος θεραπευτικών μεθόδων και πρακτικών, πολλές από τις οποίες σιγά σιγά γίνονται αποδεκτές και από την κατεστημένη αντίληψη.

Η λέξη θεραπεία σημαίνει υπηρεσία.
Η λέξη ιατρική σημαίνει γιάτρεμα σώματος (διόρθωση της βιολογικής μηχανής).

'Ομως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μία βιολογική μηχανή, και όταν αντιμετωπίζεται μόνο βιολογικά, δεν αρκεί.

'Ετσι λοιπόν αναφερόμαστε όσον αφορά τους Αλχημιστές, σε Ροδοσταυρική θεραπευτική και όχι ιατρική.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2012, 23:10:01 από Rose »

26 Ιανουαρίου 2012, 23:13:02
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Kάθε πρόσωπο το οποίο, χωρίς να έχει τα προσόντα για την άσκηση της ιατρικής

'Αλλο ιατρική και άλλο θεραπευτική.  Η ιατρική, είναι μια στενή έννοια, υποσύνολο της θεραπευτικής.  Ως εναλλακτική θεραπευτική δεν αναφερόμαστε σε θεραπευτικές μεθόδους κλασσικής ιατρικής.  Η εναλλακτική θεραπευτική είναι ένα σύνολο από πλήθος θεραπευτικών μεθόδων και πρακτικών, πολλές από τις οποίες σιγά σιγά γίνονται αποδεκτές και από την κατεστημένη αντίληψη.

Η λέξη θεραπεία σημαίνει υπηρεσία.
Η λέξη ιατρική σημαίνει γιάτρεμα σώματος (διόρθωση της βιολογικής μηχανής).

'Ομως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μία βιολογική μηχανή, και όταν αντιμετωπίζεται μόνο βιολογικά, δεν αρκεί.

'Ετσι λοιπόν αναφερόμαστε όσον αφορά τους Αλχημιστές, σε Ροδοσταυρική θεραπευτική και όχι ιατρική.
Μάλλον δε διαβάσατε τι λέει ο Νόμος. Καλό είναι όμως να ρωτήσετε και κάποιον πιο αρμόδιο από την παρέα μας τι ακριβώς σημαίνει.

26 Ιανουαρίου 2012, 23:18:57
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Για ποιες ακριβώς θρησκείες μιλάμε, για να είμαστε ενήμεροι;

Ο Ροδόκηπος πουλάει σε όλους ανεξάρτητα σε ποια θρησκεία, θρησκεύονται, ή δεν θρησκεύονται.  Δεν έχουμε υλικά όμως για τελετές μαύρης μαγείας.  Για παράδειγμα μαύρα κεριά...  :D Εκτός αν εννοείτε κάτι άλλο, που δεν γίνεται αντιληπτό.  

Μάλλον δε διαβάσατε τι λέει ο Νόμος. Καλό είναι όμως να ρωτήσετε και κάποιον πιο αρμόδιο από την παρέα μας τι ακριβώς σημαίνει.

Κυνήγι Μαγισσών διαβλέπω... :D
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 02:17:44 από Rose »

26 Ιανουαρίου 2012, 23:21:25
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Υπάρχει κάτι στη συζήτηση που δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως.
Υπάρχει κάποια αυθύπαρκτη υποχρέωση , οι "εναλλακτικές" μορφές θεραπείας να μην έχουν αγοραία χαρακτηριστικά?
Με βάση ποια λογική?
Η κλασσική ιατρική είναι εκτός αγοράς?
Είναι μόνο κοινωνική προσφορά και νοιάξιμο?
Η προσωπική μου γνώμη, είναι ότι αμφότερες θα 'έπρεπε να έχουν κοινωνικά και όχι αγοραία χαρακτηριστικά.
Επίσης δεν καταλαβαίνω, η κλασσική ιατρική έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, δεν έχει δημιουργήσει τρομακτικά αδιέξοδα?
Δεν έχει δημιουργήσει μια τρομακτική ιατρογεννή νοσηρότητα και θνητότητα?
Δεν έχει "ιατρικοποιήσει" κάθε μικρή ή μεγάλη απόκλιση από το -ποιο άραγε- φυσιολογικό?
Δεν έχει στήσει ένα απίστευτης διαστάσεως, εμπόριο ελπίδας?

Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για την ομοιοπαθητική. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που έχουν βρει λύση στα προβλήματα τους, εκεί που η κλασσική ιατρική είχε αποτύχει. Και επίσης το ακριβώς αντίθετο.
Αλλά αν συζητάμε για τις αποτυχίες της ομοιοπαθητικής ως θεραπευτικής μεθόδου, χωρίς να συνυπολογίζουμε ότι όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι -με την κλασσική ιατρική πρώτη και καλύτερη-έχουν αποτυχίες, είναι τουλάχιστον ανισοβαρές.

26 Ιανουαρίου 2012, 23:33:10
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Εγώ προσωπικά έχω σπουδάσει αυτό που αποκαλείται "κλασσική ιατρική" 15 χρόνια. Γιατί;
Δε θα μπορούσα να κάνω μερικά εμβριθή σεμινάρια και να χρησθώ θεραπευτής;
Είναι ίσα κι όμοια;
Κι αν ναι, είναι όλοι τόσο τυφλοί που για παθήσεις λίγο σοβαρότερες από ότι καθημερινό βλέπουμε, απευθύνονται όπου απευθύνονται;
Θα εμπιστευόσασταν π.χ. ένα καρκίνο μαστού χωρίς μεταστάσεις, εγχειρίσιμο, σε "εναλλακτικές" θεραπείες;
Θα εμπιστευόσασταν π.χ. μία συγγενή καρδιοπάθεια σε ένα παιδί σε όσα περιγράφονται τόσες ημέρες εδώ;
Μπορεί να είμαι μέτριας ευφυίας και αμφιβόλου ηθικής, αλλά, ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τα κίνητρα, ούτε τα μέσα, ούτε τους στόχους των ανθρώπων που εισηγούνται μη τεκμηριωμένες μεθόδους "θεραπείας".

27 Ιανουαρίου 2012, 00:25:29
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Rose

Εγώ προσωπικά έχω σπουδάσει αυτό που αποκαλείται "κλασσική ιατρική" 15 χρόνια. Γιατί;
Δε θα μπορούσα να κάνω μερικά εμβριθή σεμινάρια και να χρησθώ θεραπευτής;
Είναι ίσα κι όμοια;

'Εχετε την εντύπωση πως εναλλακτικοί θεραπευτές δεν έχουν σπουδάσει, και δεν έχουν ασχοληθεί ίσως ακόμα περισσότερα χρόνια? Σίγουρα υπάρχουν και τσαρλατανισμοί1, όμως υπάρχουν και αρκετοί σοβαροί ερευνητές, και επιστήμονες, και στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής, καθώς και εμπειρικοί θεραπευτές, όπως οι μαμές του χωριού, που κυνηγήθηκαν αλόγιστα, από το μονοπώλιο της κλασσικής ιατρικής, με μεγάλο αντίτιμο για την κοινωνία.

Ας αφήσουμε τους ασθενείς, ελεύθερα να επιλέξουν την θεραπεία τους, και όχι να τους επιβάλλουμε εμείς το ορθό, διότι έχουμε αποτύχει, να τους θεραπεύσουμε.  Η κοινωνία μας, σήμερα νοσεί επικίνδυνα σε πάρα πολλούς τομείς.

'Οποτε θέλει ένας ασθενής θα προσεγγίσει τον κλασσικό γιατρό, όποτε θέλει επίσης έχει κάθε δικαίωμα, να βρει καταφύγιο σε κάποια εναλλακτική θεραπεία.  Είναι δικαίωμα του, να πάρει ένα βοτάνι για το στομάχι του, από το χημικό ή συνθετικό φάρμακο της φαρμακοβιομηχανίας, με πλήθος παρενέργειες2 που θα το χορηγήσει ένας κλασσικός γιατρός.

'Εχει δικαίωμα να πάρει βαλεριάνα, ή ακόμα 5htp3 για το stress, από το Ladose ή prozak4 που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, καθώς και πλήθος άλλα ψυχοφάρμακα έχουν καταγραφεί ως ψυχοτρόπα που επηρεάζουν αρνητικά5 τον ψυχισμό.

Για να καταλήγουμε, συμφωνούμε πως υπάρχουν τσαρλατανισμοί, στο χώρο των "εναλλακτικών", αλλά υπάρχουν και εγκλήματα στο χώρο των "κλασσικών". 'Ολη αυτή η βιομηχανία σαρκός που έχει στηθεί εναντίον του ανθρώπου, ξεσηκώνει μία Νέμεση κατά του φασισμού μιας συντεχνίας. Η κλασσική ιατρική δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί στο χώρο της υγείας, και όχι να αποτελεί μονοπώλιο.

Υπάρχει κάποια αυθύπαρκτη υποχρέωση , οι "εναλλακτικές" μορφές θεραπείας να μην έχουν αγοραία χαρακτηριστικά?
Με βάση ποια λογική?
Η κλασσική ιατρική είναι εκτός αγοράς?
Είναι μόνο κοινωνική προσφορά και νοιάξιμο?

'Οποιος προσφέρει υπηρεσία έχει δικαίωμα να πληρώνεται. Αν επιλέγει ή όχι να πληρώνεται είναι διαφορετικό ζήτημα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η θεραπευτική και η διδασκαλία ήταν δωρεάν, εξίσου και ο όρκος του Ιπποκράτη6. Δινόταν όμως από τους ασθενείς Δωρεές, ότι ήθελε ο καθένας, και ότι μπορούσε, στα Ασκληπιεία (ολιστικά λαϊκά θεραπευτήρια), για την υπηρεσία που πρόσφεραν οι θεραπευτές, οι οποίοι παρήχαν μία ολιστική προσέγγιση, δηλαδή και σωματική και πνευματική θεραπεία.

_________________________________________________________________________________________

1 πχ. Ρέικι: θεραπευτής σε μια μέρα  :D
2 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
feature=related

6Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία. Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.

Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα...
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 00:34:43 από Rose »

27 Ιανουαρίου 2012, 00:34:13
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Χορηγείται η φλουοξετίνη στο στρες;  ??? ??? ???

27 Ιανουαρίου 2012, 00:39:46
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δυστυχώς, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.... στη θεραπευτική. Στόχος όλων είναι η θεραπεία του ασθενή και όχι η θεραπεία της νόσου.

Και η δυσκολία στο πρώτο βήμα είναι θέμα ορισμού. Αλήθεια, τι διαφορά έχει η ασθένεια από την νόσο και την αρρώστια; Τι διαφορά έχει ο ασθενής από τον άρρωστο;
Η νόσος είναι αντικειμενική αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη του οργανισμού αλλά και των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων. Είναι το gold standard. Η αρρώστια είναι η επιβεβαιωμένη αντικειμενική έκφραση της νόσου. Η ασθένεια είναι η υποκειμενική έκφραση της νόσου κατά τον ασθενή. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η αρρώστια μπορεί να απουσιάζει παρουσία της νόσου, αλλά και η νόσος μπορεί να απουσιάζει παρουσία της ασθένειας. Μπορείς επίσης να έχεις νόσο και αρρώστια αλλά όχι ασθένεια, ή νόσο και ασθένεια αλλά όχι αρρώστια. Η ταμπέλα του "ασθενή" μπαίνει από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή το κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ η ταμπέλα του "αρρώστου" είναι η ταμπέλα που βάζει ο θεραπευτής. Όποιος δεν καταλαβαίνει τι λέω, ας δοκιμάσει να εξηγήσει σε έναν ανοϊκό ότι έχει πρόβλημα υγείας....

Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι τόσο σε καπιταλιστική κοινωνία όσο και κομουνιστική κοινωνία (έβαλα τα δύο άκρα) η αποχή από την εργασία σημαίνει γρανάζια που δεν λειτουργούν στο "τέλεια" σχεδιασμένο κοινωνικό σύστημα, και υπάρχουν δύο τρόποι: Να τα αντικαταστήσεις ή να τα θεραπεύσεις. Κάθε κοινωνία και πολίτευμα επιλέγει πάντα το μικρότερο κόστος και εδώ αρχίζει το αγοραίο του πράγματος ή το πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, η ασθένεια, η υγεία. Και καμιά κοινωνία δεν ενδιαφέρεται να θεραπεύσει τη νόσο, όλες ασχολούνται με την ασθένεια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποκλίσεις από θεραπευτή στην ασθένεια, το γιατρό, τον παπά, τον μάγο, τον σύντροφο, και μια ανώτερη ίσως δύναμη που μπορεί να είναι από μια πνευματική ενέργεια μέχρι ένα UFO. Και η συμμετοχή του καθενός εξαρτάται από την παρουσία και την διαθεσιμότητα του χρήματος.

Το τρίτο πρόβλημα αρχίζει με την προσπάθεια τον τελευταίο αιώνα να ταυτιστεί η αρρώστια με την ασθένεια. Έτσι, η ιατρική (και οι θεραπευτές της) που ασχολείται με την αρρώστια να απορρίπτει την ασθένεια. Και οι λοιποί θεραπευτές να αφήνουν την ασθένεια και να θεωρούν ότι έχουν θέση στην θεραπεία της αρρώστιας.

Και ιδού τα αποτελέσματα.....

Συνεπώς, το θέμα έχει τρία πεδία:
α) το θέμα της αρρώστιας με εκπρόσωπο τον Παπαδόπουλο (βάλτε και μένα εδώ, χωράω...)
β) το θέμα της ασθένειας με εκπρόσωπο τη rose
γ) το φιλοσοφικο-κοινωνικό-οικονομικό θέμα με εκπρόσωπο τον Μακρέα και τον σταθερό "Συμφωνητή" του Βέρρα.

Θέλετε να συνεχίσουμε; εμένα πάντως μου θυμίζει το άλυτο τρίπτυχο: Πυρ, γυνή και θάλασσα.... με ότι συνειρμούς μπορείτε να κάνετε....
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 00:43:00 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Ιανουαρίου 2012, 00:43:37
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Χορηγείται η φλουοξετίνη στο στρες;  ??? ??? ???
άστο .... θέλεις απάντηση;

Στην Αρχαία Ελλάδα, η θεραπευτική και η διδασκαλία ήταν δωρεάν, εξίσου και ο όρκος του Ιπποκράτη6. Δινόταν όμως από τους ασθενείς Δωρεές, ότι ήθελε ο καθένας, και ότι μπορούσε, στα Ασκληπιεία (ολιστικά λαϊκά θεραπευτήρια), για την υπηρεσία που πρόσφεραν οι θεραπευτές, οι οποίοι παρήχαν μία ολιστική προσέγγιση, δηλαδή και σωματική και πνευματική θεραπεία.

Αυτά που τα βρήκες;;;;;; έχουμε πηγή; το δωρεάν εννοώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 00:45:51 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Ιανουαρίου 2012, 00:55:24
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
@Δ. Κουναλάκης: Μου αρέσει όπως το θετεις. Μιλάμε σε Λομπατσέφσκειο χώρο. Δεν είναι κακό αυτό, αρκεί να μην έρχεται εις βάρος του πάσχοντος. Α, ναι. Αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι καλό είναι να κάνουν εν τέλει μία βόλτα από κάποιο Ροδόκηπο. Γιατί όχι, αν αυτό ψάχνουν να βρουν;  :-\

Καληνύχτα! Πρέπει να μαζέψω δυνάμεις για να δω κανένα "κλασσικό" άρρωστο!  ;D

Λέξεις κλειδιά: ομοιοπαθητική 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3357 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2016, 21:42:36
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
22938 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Δεκεμβρίου 2017, 23:44:09
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις