Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη συμμόρφωση Ιρλανδίας και Ελλάδας, για τα όρια του χρόνου εργασίας των γιατρών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ιρλανδία και την Ελλάδα να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ, σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Tο αίτημα της Επιτροπής διατυπώθηκε, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.
Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έχουν λάβει για την εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι γιατροί που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πρέπει συχνά να εργάζονται κατά μέσο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο, όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών, που μπορεί να τους ζητηθεί να εργαστούν στη θέση εργασίας και συχνά πρέπει να εργάζονται, χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου.
Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας.
Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.
Προειδοποιητική επιστολή έχει αποσταλεί στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2009 και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008. Μολονότι, είχαν ως συνέπεια την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά στην πράξη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος