Έχει καμία σημασία το τί λέει ένας υπουργός που μετράει μέρες στο θώκο και ίσως να μην ξαναεκλεγεί ούτε βουλευτής;Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Με μια συνέντευξη ποταμό, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Ημερησία», ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετείται στα πολιτικά δρώμενα και στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται λίγες ημέρες μετά το «μνημόνιο 2», ενώ δεν παραλείπει να κάνει την αυτοκριτική του ως Υπουργός στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ένα συνολικό απολογισμό του έργου του, ως Υπουργός και αναφέρθηκε και στο θέμα των φαρμάκων. Μίλησε για «πόλεμο συμφερόντων για τα γενόσημα» και διευκρίνισε ότι «η υπερσυνταγογράφηση είναι παράβαση καθήκοντος». Στη σχετική ερώτηση της εφημερίδας γιατί ποτέ δεν έχει κατονομαστεί κανένας
θύτης στο θέμα των φαρμάκων, παρά μόνο τα θύματα που είναι οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία, ο Υπουργός απάντησε:
«Αρκούμαι να επικαλεστώ τους δεκάδες (
θύτες) που έχουμε ήδη στείλει στον εισαγγελέα, που έχουμε απολύσει ή που έχουμε διώξει πειθαρχικά. Ενημερώνω απλώς, ότι βάσει του νόμου που ψηφίσαμε την Τετάρτη (29/2), ο γιατρός τη στιγμή που συνταγογραφεί, θεωρείται υπάλληλος*
κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού μας Κώδικα. Η υπερσυνταγογράφηση λοιπόν, θα αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι το πράττειν. Αυτό είναι το πρότυπο μου»
Ο Υπουργός Υγείας, μίλησε και για το έργο που θα αφήσει στο υπουργείο και έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ρωτήθηκε λοιπόν σε ποιους από τους στόχους που είχε αρχικά θέσει ως Υπουργός, θα έβαζε αρνητικό πρόσημο:
«Δεν πρόλαβα» είπε, «και δεν προλαβαίνω πλέον και λόγω των εκλογών, να αναμορφώσω τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και την υποδοχή των ασθενών κατά τη διάρκεια των εφημεριών, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όμως έχω σκοπό να ενημερώσω τον επόμενο Υπουργό Υγείας, για τις απαραίτητες πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει στον τομέα αυτό»
Ο Υπουργός αναφέρθηκε φυσικά και στην πολιτική κατάσταση της χώρας, μίλησε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε και «συγκυβέρνηση, αν χρειαστεί και μετά τις εκλογές»
Για ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ άργησε, καθυστέρησε τις διαδικασίες αλλαγής αρχηγού. Στα στελέχη μας δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι δεν υπάρχει καθοδηγητικό κέντρο. Το μειονέκτημα αυτό όμως θα γίνει πλεονέκτημα. Είναι στο χέρι μας. Η πρώτη μάχη που θα κερδίσουμε θα είναι εκείνη των βουλευτικών εκλογών»
Για τον Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ: «Έδωσε σκληρές μάχες από το πόστο του Υπουργού Οικονομικών, για να μην γονατίσει η Ελλάδα. Είναι η πρώτη επιλογή μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τον Έλληνα πολίτη, προς τις βουλευτικές εκλογές.»
Για τα ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: «Το να λες ΟΧΙ σε μια δύσκολη πορεία, είναι εύκολο. Το να λες ΝΑΙ, και να προπορεύεσαι σε ένα κακοτράχαλο δρόμο είναι το δύσκολο.»
Για ενδεχόμενη ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: «Έχω καταθέσει τις προτάσεις μου για ένα πενταετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Υποστηρίζω σταθερά την ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων, συναίνεσης και συγκυβέρνησης. Ο πολυκερματισμός των πολιτικών δυνάμεων είναι αντίπαλος στη σταθερότητα. Σύμμαχος είναι η ενότητα. Με βεβαιότητα ο πολυκερματισμός θα οδηγήσει σε αστάθεια, αναποτελεσματικότητα και ακυβερνησία»
*
μάλλον το θέτει με την έννοια της υποχρέωσης του ιατρού να συμμορφωθεί με τη Νομοθεσία, και όχι με την έννοια υπάλληλος = υπό του ασφαλισμένου ή άλλου ιατρού (άρα οφείλει να τους κάνει τα χατίρια) όπως θα θέλανε πολλοί