Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 07:14:46

Αποστολέας Θέμα: Πορτραίτα ιατρών  (Αναγνώστηκε 6032 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Οκτωβρίου 2011, 09:38:38
Αναγνώστηκε 6032 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Θεσσαλονίκη ήταν το μήλο της έριδος των συμμάχων του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Όταν Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα συμφωνούσαν να επιτεθούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όλοι είχαν στο μυαλό τους να καταλάβουν την δεύτερη σε σπουδαιότητα πόλη της Αυτοκρατορίας.
Εκτός από τους συμμάχους όμως βλέψεις στη Θεσσαλονίκη είχαν και οι Μεγάλες Δυνάμεις.

Οι Ρώσοι την έβλεπαν ως μόνο τρόπο να βγουν στο Αιγαίο
Η Αυστροουγγαρία μετά την Βοσνία – Ερζεγοβίνη που είχε προσαρτήσει στη δική της Αυτοκρατορία έβλεπε με καλό μάτι τη προώθησή της νοτιότερα με κατάληξη φυσικά τη Θεσσαλονίκη.
Άγγλοι και Γάλλοι δεν είχαν βλέψεις φυσικά στη πόλη. Ενδιαφερόντουσαν όμως να μην πέσεις τα χέρια των άλλων μεγάλων δυνάμεων ή έστω των βαλκάνιων συμμάχων που τις συμπαθούσαν.
Όμως ποιοι αποτελούσαν τους κατοίκους της πόλης; Ποια ήταν η σύνθεση των κατοίκων της, αν και αυτό ελάχιστη σημασία για τον τελικό κάτοχό της.
Στην απογραφή του 1910 διαβάζουμε ότι οι Ισραηλίτες ήσαν οι περισσότεροι. Έφθαναν τους 65.000. Ακολουθούσαν οι Έλληνες (35.000), οι Τούρκοι (30.000) και 2.200 διαφόρων εθνοτήτων.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1913 κι ενώ οι ελληνικές αρχές πριν λίγους μόνο μήνες είχαν  εγκατασταθεί στη πόλη οι Έλληνες παρουσίασαν αλματώδη αύξηση. Από 35.000 έγιναν 67.000, οι Τούρκοι μειώθηκαν κατά 6.000 για να φθάσουν τις 24.000, ενώ οι Ιστραηλίτες παρέμεναν σταθεροί.

Γιατί όμως όλοι ήθελαν τη Θεσσαλονίκη; Το λιμάνι της και η οικονομική ζωή εξασφάλιζε τον έλεγχο της περιοχής. Και οι τρεις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές που κατέληγαν σ’ αυτό το έκαναν το σπουδαιότερο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι ενώ είναι ευρύτατα γνωστές οι κόντρες του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Βενιζέλο για την  απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι σχετικά άγνωστο το ποιος… άνοιξε τα μάτια της ελληνικής πλευράς για τις προθέσεις των Βουλγάρων να μπουν πρώτοι στη πόλη.

Βρισκόμαστε στα 1912. Οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι νικούν κατά κράτος τους Τούρκους κι ο καθένας κρατά για λογαριασμό του τις περιοχές τις οποίες καταλαμβάνει. Όλοι ελευθερώνουν. Μόνο που πολλές από τις περιοχές που ελευθερώνουν οι Σέρβοι ή οι Βούλγαροι θα τις ήθελαν οι Έλληνες και το αντίστροφο.
Ο Κωνσταντίνος έχει νικήσει στο Σαραντάπορο, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι προχωρούσαν από βορρά. Οι νικητές κάποια στιγμή θα βρισκόντουσαν κι εκεί θα σταματούσε ο πόλεμος. Το θέμα ήταν που θα βρισκόντουσαν και τι θα είχε ο καθένας στη κατοχή του.

 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν απόλυτος. Ο Ελληνικός στρατός θα έπρεπε να προχωρήσει προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος όμως θεωρούσε καλύτερο να προχωρήσει βόρεια προς το Μοναστήριο, τη σημερινή πόλη Πίτολα στα Σκόπια. Εκεί υπήρχε ισχυρό ελληνικό στοιχείο που έλεγχε το εμπόδιο της περιοχής.
Η ελληνική πλευρά παρουσίαζε δύο σοβαρές αδυναμίες. Δεν  υπήρχε καλή υποστήριξη με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί να μην καταδιώκουν τους Τούρκους και να τους αφήνουν πάντα να ανασυντάσσονται αφού θα έχαναν την επαφή με τα μετόπισθεν και δεν είχαν πληροφορίες για τι γίνεται από την απέναντι πλευρά. Ο «άγνωστος πόλεμος» της κατασκοπίας ήταν σε νηπιακό στάδιο.

Κι εκεί που οι κατάσκοποι ήταν είδος σε ανεπάρκεια ήρθε ένας γιατρός ΄Ελληνας στο φρόνημα, αλλά Βούλγαρος στην υπηκοότητα. Ήταν ο Φίλιππος Νίκογλου ο οποίος είχε γεννηθεί στη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1871. Είχε σπουδάσει γιατρός στη Ζαρίφεια Σχολή της Φιλιππούπολης (σημερινό Πλόβντιβ)  και είχε μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία. Εργαζόταν ως χειρούργος ιατρός στη Σόφια μέχρι τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος και επιστρατεύτηκε ως στρατιωτικός γιατρός και μάλιστα χειρούργος.
Ο Νίκογλου άκουγε τους Βούλγαρους επιτελείς να κάνουν σχέδια να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη και να την… απελευθερώσουν, όπως άκουγε και τα σχόλιά τους για τον ελληνικό στρατό που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση στα χάλια που είχε να φθάσει στη πόλη!

Η ψυχή του πονούσε, αλλά δεν ήταν εύκολο να βρει κάποιον Έλληνα να ειδοποιήσει. Άλλωστε έπρεπε να είναι και ιδιαίτερα προσεκτικός. Σε καιρό πολέμου τέτοιες πρωτοβουλίες τιμωρούνται με εκτέλεση.

Όμως η τύχη, η καλή τύχη, στη προκειμένη περίπτωση έπαιξε το ρόλο της. Ο Νικόγλου συνάντησε στην Άνω Τζουμαγιά τον στρατιωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, τον Αθανάσιο Σουλιώτη, τον οποίο είχε καλέσει εκεί ο Βούλγαρος στρατηγός Θεοδόροφ. Ήταν μια κίνηση που στόχο είχε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων. Ο Θεοδόροφ ποτέ δεν θα πήγαινε στο ραντεβού του με τον Έλληνα αξιωματούχο. Κατευθυνόταν ήδη προς τη Θεσσαλονίκη και η συνάντηση κλείστηκε απλά για να μην καταλάβουν οι Έλληνες τον πραγματικό προορισμό του. Ο Σουλιώτης αντί για τον Θεοδόροφ συνάντησε τον Νίκογλου που τον ενημέρωσε για όλα.

Από εκεί κι ύστερα η Αθήνα έμαθε τις προθέσεις των συμμάχων της κι ο Βενιζέλος ζήτησε επιτακτικά από τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε ο πρώτος, από τους πολλούς, καυγάδες αρχιστράτηγου και πρωθυπουργού και η εντολή του τελευταίου να προχωρήσει ο στρατός στη Θεσσαλονίκη.

Ο γιατρός Νίκογλου αργότερα πήγε στη Θεσσαλονίκη κι έζησε εκεί. Τις αναμνήσεις του μάλιστα τις κατέγραψε σε βιβλίο με τίτλο «Το χρονικό της καταλήψεως της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό  στρατό την 26/10/1912» που κυκλοφόρησε το 1963.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την αναφορά του γιατρού Νίκογλου και τη περιγραφή της συνάντησής του με τον στρατιωτικό ακόλουθο Αθανάσιο Σουλιώτη είναι ένα σχετικά άγνωστο ντοκουμέντο για μια από τις πιο γνωστές ελληνικές περιπτώσεις. Αξίζει να το κρατήσετε στο αρχείο σας.

Α, μην το ξεχάσουμε: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τον Νίκογλου, που πέθανε το 1953, δίνοντας το όνομά του σ’ ένα δρόμο της πόλης.
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Ιανουαρίου 2012, 23:41:36
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (zougla)

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 53 συλληφθέντων οργάνωσης τοκογλυφίας συμπεριλαμβάνεται και ο γνωστός ορθοπεδικός B. Π.

Κατά την αστυνομία ο μεγαλογιατρός της Θεσσαλονίκης συνεργαζόταν κατ’ εξακολούθηση με τον αρχηγό της οργάνωσης, Μάρκο Καραμπέρη, προμηθεύοντάς τον με κεφάλαια, για να ανατοκιστούν.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

5 Σεπτεμβρίου 2012, 17:21:05
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  :-*

Συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για χρηματισμό - αφού τα χρήματα που βρέθηκαν πάνω του είχαν προσημειωθεί απο την ασφαλεια Πάτρας σε συνεννόηση με τους συγγενείς ασθενούς - αλλά ενδεχομένως και για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Patrastimes.gr ο συλληφθείς είναι o διευθυντής σε καρδιολογική κλινική του Αγ. Ανδρέα.  :-*
 
Πιάστηκε λίγη ώρα αφότου ο  γιός ηλικιωμένου του είχε παραδώσει χρηματικό ποσό το  οποίο λίγο νωρίτερα είχε προσημειωθεί από την ασφάλεια της Πάτρας.
 
Ο καταγγέλλων φέρεται να είχε απηυδήσει καθώς επί ημέρες επισκεπτόταν τον συγκεκριμένο γιατρό – κατά το παρελθόν είχε ακουστεί το όνομα του και για υπόθεση με βηματοδότες- και του έδινε χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα να  επισκεφθεί την αστυνομική  διεύθυνση και να κάνει επώνυμη καταγγελία.
 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του patrastimes.gr ο συγκεκριμένος μεγαλογιατρός  :-* θα αντιμετωπίσει  και κατηγορίες  για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Σεπτεμβρίου 2012, 12:39:01
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  :-*

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τον παγίδεψαν για 50 ευρω (ψιλικατζής και διευθυντής κλινικής;). Το μικρό ποσό πάντως πραγματικά είναι ύποπτο (μήπως έιναι πράγματι παγίδα...).
Πάντως παύθηκε προσωρινα απο τα καθήκοντά του: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Φεβρουαρίου 2013, 22:52:20
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Iατρός Παναγιώτης Ποταγός, ο εξερευνητής της Ασίας και της Αφρικής

Η μεταεπαναστατική Ελλάδα του 1838 ήταν μια μικρή και φτωχή χώρα, σκιά της αρχαίας εικόνας που είχαν πλάσει οι σύγχρονοί της, Έλληνες και Ευρωπαίοι. Το μικρό βασίλειο μαστιζόταν από την φτώχεια και την μιζέρια που έδιωχναν πολλούς Έλληνες στα ξένα. Εκείνη την εποχή γεννήθηκε στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην Βυτίνα, ο Παναγιώτης Ποταγός. Από μικρό παιδί όπως θυμούνταν οι συγχωριανοί του ήταν βουτηγμένος μέσα στα βιβλία του πατέρα του. Κυρίως διάβαζε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς σαν τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, τον μέγα γεωγράφο, χαρτογράφο και αστρονόμο της Ελληνιστικής εποχής. Όλα αυτά που διάβαζε συνέπαιρναν την παιδική ψυχή του και τον μετέφεραν σε μυστήριους και μακρινούς κόσμους μακριά από την σκληρότητα και την μιζέρια που ταλάνιζε το μικρό νεοσύστατο βασίλειο της χερσονήσου του Αίμου. Εκτός από φιλοπερίεργος με τις εξερευνήσεις «χαμένων κόσμων», ήθελε να προσφέρει στους συνανθρώπους του, για να απαλύνει τον πόνο τους. Έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη. Ήθελε όμως να φύγει μακριά από την πατρίδα και για έναν ακόμα λόγο, γιατί τον απογοήτευε βαθύτατα η ελληνική πολιτική πραγματικότητα, που την όριζαν οι αλληλοσπαρασσόμενες πολιτικές παρατάξεις που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι θέσεις και τα οφίτσια. Γι' αυτόν τον λόγο πήγε στο Παρίσι για σπουδές και έγινε γιατρός. Στο Παρίσι όμως εκείνη την περίοδο λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής ξέσπασε επιδημία χολέρας και αυτός ήταν από τους λίγους γιατρούς που έμειναν για να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση, γι' αυτό η Γαλλία τον βράβευσε για την εξαιρετική του προσφορά.

Αν και είχε αποκτήσει φήμη σαν γιατρός, πάντα στο μυαλό του είχε την περιπέτεια. Ήθελε να βαδίσει σε απάτητα μονοπάτια, να δει πώς ζουν οι άνθρωποι στις απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη και να περπατήσει στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι πήρε την απόφαση το 1867 και σε ηλικία 29 ετών αποτόλμησε το πρώτο του ταξίδι για τα βάθη της Ασίας. Ξεκίνησε από την Συρία, πέρασε στο Ιράκ και από εκεί μπήκε στην Περσία των μύθων και των παραμυθιών που τόσο σαγήνευαν τους δυτικούς. Διέσχισε έφιππος το Αφγανιστάν όπου τον φιλοξένησαν οι χαλίφηδες της περιοχής. Τον βοήθησε πολύ στις συναναστροφές του με τους ντόπιους η Ελληνική του καταγωγή, γιατί όλοι θυμούνταν τον Αλέξανδρο τον Μέγα και θεωρούσαν Τιμή τους να φιλοξενήσουν έναν απόγονό του. Στην πόλη Εράτ του Αφγανιστάν παρατήρησε πως οι κάτοικοί της χρησιμοποιούσαν ακόμα Ελληνικές λέξεις στο λεξιλόγιό τους, καθώς και το στάδιο (μονάδα μέτρησης αποστάσεων για τους αρχαίους Έλληνες), σαν μονάδα μέτρησης. Κατέγραφε στο ημερολόγιό του ό,τι ήταν άξιο θαυμασμού. Απ' όπου κι αν περνούσε από το Αφγανιστάν η γη «μιλούσε» Ελληνικά και αυτό το αποδείκνυαν τα δεκάδες αρχαία Ελληνικά νομίσματα που έβρισκε κατά καιρούς, όπως και τα μνημεία που μαρτυρούσαν το πέρασμα των Ελλήνων από εκεί. Στην αυλή του χαλιφών της Καμπούλ και του Φεϊζαμπάντ, βρήκε βιβλία του Ιπποκράτη και του Γαληνού, τα «Φυσικά» του Αριστοτέλους, το αστρονομικό σύστημα του Κλαύδιου Πτολεμαίου, ενώ ο Πλάτωνας είχε σχεδόν αγιοποιηθεί. Ταξίδεψε στο Καφιριστάν (γη των απίστων - η σημερινή περιοχή των Καλάς) πριν εξισλαμιστεί το 1896 και περιέγραψε τα έθιμά τους που έμοιαζαν πολύ με των αρχαίων Ελλήνων. Μετά από εκεί πέρασε στην οροσειρά του Παμίρ και στο Πακιστάν και από εκεί στην οροσειρά του Ινδοκαύκασου (Χιντοκούς).

Διέσχισε κάτω από αντίξοες συνθήκες αυτά τα βουνά και πέρασε στην βορειοδυτική Κίνα και τις επαρχίες Κασγκάρ και Χάμια. Ταξίδεψε πάνω στο άλογό του περνώντας μέσα από τις εχθρικές για τους ανθρώπους ερήμους της Μογγολίας, εξερευνώντας και θαυμάζοντας τα εναλλασσόμενα τοπία και τους ιθαγενείς της περιοχής. Από εκεί ταξίδεψε στην Σιβηρία που ήταν το τέλος του ταξιδιού του στην Ασία.Έφυγε για την Αγία Πετρούπολη και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη το 1873, όπου για έναν χρόνο άσκησε την ιατρική, αλλά το μυαλό του ήταν πάντα στα ταξίδια και στην περιπέτεια. Έτσι σχεδίασε το δεύτερο επικό του ταξίδι.

Ξεκίνησε το ταξίδι από την συμβολή των των δύο ηπείρων της Ασίας και της Αφρικής στο Σουέζ, διασχίζοντας την Συρία και την νότια Περσία, πέρασε πάλι από το Αφγανιστάν, όπου διάφορες φατρίες το 1875 ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, αλλά ο Ποταγός χάρις το κύρος του τον σταμάτησε εν τη γενέσει του, συμφιλιώνοντας τις αντίπαλες παρατάξεις. Μετά ταξίδεψε στην βορειοδυτική Ινδία καταγράφοντας το φυσικό τοπίο και τους ανθρώπους της. Από εκεί επέστρεψε στο Κάιρο έχοντας στο μυαλό του ένα τρίτο ταξίδι για την εξερεύνηση της κεντρικής Αφρικής, όπου μέχρι τότε δεν είχε πατήσει πόδι λευκού ανθρώπου. Από το Κάϊρο ταξίδεψε νότια προς την αρχαία Νουβία (Σουδάν) και από εκεί έφτασε στο βόρειο Κογκό (Ζαΐρ) και προχώρησε μέσα στις ανήλιαγες ζούγκλες που το περίεβαλαν. Έφτασε πολύ πιο πέρα από κάθε προηγούμενο εξερευνητή και ανάμεσα σ' όλα τα άλλα ανακάλυψε τον μεγάλο ποταμό Μπόμου το 1877.

Γι' αυτές του τις εξερευνήσεις ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β' του Βελγίου, έδωσε το όνομα του Ποταγού σε μια κεντρική λεωφόρο της πόλης Ίσιρο (Παουλίς) του Βελγικού Κονγκό. Το 1883 τελείωσε από τα ταξίδια και εξέδωσε τις περιπλανήσεις του σε έναν τόμο στα Ελληνικά και το 1885 στα Γαλλικά. Στα δυο πρώτα μέρη του βιβλίου περιγράφει τις περιηγήσεις που έκανε στα τρία του ταξίδια. Το τρίτο μέρος το ονομάζει «ιστορικόν» και είναι μια συγκριτική μελέτη για τις χρονολογίες των αρχαίων λαών (Ελλήνων, Περσών, Μήδων, Αιγυπτίων, Φοινίκων, Εβραίων, Ασσυρίων κ.α.). Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου που λέγεται «Φυσικόν», περιγράφει τα μετεωρολογικά φαινόμενα που συνάντησε στα ταξίδια του. Υπάρχει ακόμη και ένα γεωγραφικό κεφάλαιο που λέγεται «περί διαιρέσεως της γης εις ζώνας και του ανθρώπου εις φυλάς».

Όταν ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β' για να τον τιμήσει τον κάλεσε να υπογράψει στην «Χρυσή Βίβλο των περιηγητών», αυτός υπέγραψε ως «Εις Έλλην», δηλαδή ένας Έλληνας, αποδεικνύοντας μ' αυτόν τον τρόπο το ήθος και την αξία του. Μετά τα ταξίδια του αποσύρθηκε σ' ένα μικρό χωριουδάκι της Κέρκυρας, στις Νύμφες, όπου άσκησε την ιατρική επί 17 συναπτά έτη και πέθανε το 1903 σε ηλικία 65 ετών, αναλογιζόμενος πάντα την περιπέτεια και τα ταξίδια που είχε κάνει, όπως κι αυτά που δεν πρόλαβε να κάνει. Όπως έλεγε ο ίδιος για τον λόγο που τον έκανε να ταξιδεύει «Διακινδύνευσα την ζωή μου για την τιμή της χώρας μου, που δεν πρέπει να αντιπροσωπεύεται μόνο από το έδαφός μας και τα ένδοξα ερείπιά μας, αλλά από εμάς τους ίδιους στην προσπάθειά μας να γίνουμε αντάξιοι των προγόνων μας». Είχε σκοπό να εκδώσει και έναν δεύτερο τόμο με εθνολογικά στοιχεία για τους λαούς που συνάντησε, αλλά άλλες οι βουλές των ανθρώπων και δη των συγγενών που όταν πέθανε έτρεξαν σαν ύαινες για να βρουν διαμάντια και χρυσό που όπως νόμιζαν είχε φέρει από τις μακρινές Ινδίες. Έτσι όταν έκαναν όλο το σπίτι άνω-κάτω και το μόνο που βρήκαν ήταν οι σημειώσεις του σε ένα μπαούλο, ξέσπασαν όλη τους την μανία καταστρέφοντας αυτό το μοναδικό χρονικό εξερευνήσεων και ανακαλύψεων ενός πρωτοπόρου που εξερεύνησε τα πέρατα της οικουμένης.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Μαΐου 2013, 18:47:36
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτιά για τα ελληνικά χρώματα, επιτομή καταξίωσης που δύσκολα θα αγγίξει άλλος συνάδελφος.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαΐου 2013, 19:01:44 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Μαΐου 2013, 20:07:44
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Γιατρός… πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη

Επί 33 χρόνια δίνει τη δική του καθημερινή μάχη στο πλευρό των ασθενών. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες υπό τις οποίες λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και υπηρετεί πιστά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε μια πανευρωπαϊκή πρωτιά. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA EUROPE) ανακοίνωσε ότι του απονέμει το ετήσιο βραβείο «5 Star Doctor of Europe» για το έτος 2013.
Πρόκειται για τον 59χρονο θεσσαλονικιό γενικό-οικογενειακό γιατρό, Αθανάσιο Συμεωνίδη, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο «τιμόνι» του κέντρου υγείας της Ν. Μηχανιώνας. Όπως εξομολογείται στη «Θ», ήταν η πρώτη φορά που κατέθεσε υποψηφιότητα και τελικά επελέγη μεταξύ τεσσάρων συνυποψηφίων του, εκ των οποίων μία γενική γιατρός από τη Μεγάλη Βρετανία, ένας γενικός γιατρός από την Τουρκία και δύο από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με το βραβείο αυτό κατάφερε να τιμήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά πάνω απ’ όλα τους γενικούς-οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι στη χώρα μας είναι παραγκωνισμένοι.
Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, που θα διεξαχθεί στην Πράγα της Τσεχίας. Επιπλέον, ο κ. Συμεωνίδης θα είναι ένας από τους τρεις ευρωπαίους υποψηφίους για το παγκόσμιο βραβείο «5 Star Doctor», που θα απονεμηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, που θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2016.

«Είμαστε εδώ κι αγωνιζόμαστε»
«Με το βραβείο αυτό αισθάνθηκα ότι αξίζει ο αγώνας που κάνω τα 33 χρόνια που δουλεύω. Πιστεύω ότι αυτή η βράβευση είναι πολύ τιμητική για όλους τους γενικούς γιατρούς της Ελλάδας. Δεν θεώρησα ούτε στιγμή ότι είναι δικό μου το βραβείο. Αφορά τη γενική ιατρική που είναι παραγκωνισμένη στην Ελλάδα, δεν έχει τη θέση που της αξίζει», λέει ο κ. Συμεωνίδης και προσθέτει ότι «το βραβείο αυτό είναι σαν μια κραυγή που λέει ότι ‘ναι, εδώ είμαστε. Αγωνιζόμαστε παρά τις δυσκολίες, την οικονομική κρίση και τη μιζέρια και καταφέραμε να τραβήξουμε την προσοχή σας’. Είναι σαν να πήραμε ξαφνικά μία φιάλη οξυγόνου και ανανεωθήκαμε».
Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, ο γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι εκείνη η ειδικότητα που βλέπει ολοκληρωμένα έναν άνθρωπο. Κάνει ολιστική προσέγγιση τόσο για οξέα όσο και για χρόνια νοσήματα, αλλά ταυτόχρονα βλέπει τον άνθρωπο μέσα στην οικογένειά του, στο εργασιακό του περιβάλλον και την κοινωνία όπου ζει.
«Εμείς μπορούμε να λύσουμε το 90% - 95% των προβλημάτων κάθε ανθρώπου πρωτοβάθμια, εξωνοσοκομειακά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που χρειάζονται διερεύνηση και νοσηλεία στο νοσοκομείο», εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.
Για τον ίδιο, δύο είναι τα μηνύματα που θέλει να στείλει με αφορμή την πανευρωπαϊκή βράβευσή του. Το ένα είναι ότι όταν δουλεύεις και προσπαθείς, κάποια στιγμή, έστω κι αργά, θα έρθει η αναγνώριση, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένεις.
«Το δεύτερο είναι αυτό που λέω στους ειδικευόμενους που εκπαιδεύω στο ‘Ιπποκράτειο’: μη νομίζετε ότι είμαστε κατώτερης εκπαίδευσης και κλάσης από τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Τους κοιτάμε στα μάτια και σε πολλά πράγματα είμαστε πολύ καλύτεροι απ’ αυτούς. Επομένως, μη σκύβετε το κεφάλι, γιατί μας αξίζει μια καλύτερη τύχη. Κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης και εξηγεί ότι «τώρα που εξαιτίας της κρίσης πολλοί συνάδελφοί μου φεύγουν στο εξωτερικό, είναι περιζήτητοι. Τους ψάχνουν, τους θέλουν γιατί είναι πιο εκπαιδευμένοι από τους άλλους Ευρωπαίους. Επίσης, έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την επικοινωνία με τον άρρωστο. Δεν γίναμε ποτέ ψυχροί επαγγελματίες. Προσέχουμε τους ασθενείς μας. Είναι πιο ανθρώπινη η επαφή μας».

Δυσκολίες και καινοτομίες
Όπως επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης, στη χώρα μας έγιναν 223 κέντρα υγείας, τα οποία όμως έχουν μείνει υποστελεχωμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι απογοητευμένοι συνάδελφοι συνεχώς παραιτούνται και βγαίνουν ιδιωτικά στο επάγγελμα.
«Δυστυχώς, όμως, τα ντουβάρια δεν κάνουν τη δουλειά. Οι άνθρωποι την κάνουν. Στο κέντρο υγείας Ν. Μηχανιώνας από 17 γιατροί που ήμασταν, μείναμε μόλις 7, όλοι γενικοί γιατροί. Προσπαθούμε όμως. Η διοικητική οργάνωση είναι καλύτερη και πιστεύουμε ότι οι πολίτες απολαμβάνουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Τους σεβόμαστε. Πλέον κλείνουμε προσωπικά ραντεβού. Δεν έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο να έρχονται από τα αξημέρωτα οι ηλικιωμένοι και να ‘σκοτώνονται’ για να πάρουν ένα νούμερο προτεραιότητας, ώστε να εξεταστούν στις 11 το πρωί. Κλείνουμε το ραντεβού σε διάστημα 7-10 ημερών, με συγκεκριμένη ώρα και γιατρό. Συνεπώς, οι ασθενείς έρχονται στην ώρα τους κι εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία. Αν προκύψει πρόβλημα, τους ειδοποιούμε τηλεφωνικώς και κανονίζουμε εκ νέου το ραντεβού», εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.
Επίσης, το κέντρο υγείας Ν. Μηχανιώνας έχει οργανώσει εκστρατεία, για να προσεγγίσει γυναίκες που ήταν αδιάφορες ή δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους τεστ ΠΑΠ και να τις ευαισθητοποιήσει να το κάνουν, αλλά και να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του και να μάθουν ότι γίνεται δωρεάν.
Επίσης, ο ίδιος έστειλε επιστολή στους μαθητές επαγγελματικού λυκείου της περιοχής, ζητώντας τους να «υιοθετήσουν» τον κήπο του κέντρου υγείας. Το αποδέχτηκαν, κατέθεσαν 7 προτάσεις κι επελέγη η μία. Το δασαρχείο έδωσε δωρεάν φυτά, τα οποία φυτεύτηκαν, ενώ τελικός στόχος είναι να δημιουργηθούν 2-3 θεματικοί κήποι με ευωδιαστά βότανα και να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές των σχολείων της περιοχής να κάνουν μάθημα φυσικής ιστορίας.
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2013, ένα Σάββατο το μήνα, στον χώρο του κέντρου υγείας, γίνονται μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε πολίτες από εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ.

Ποιος είναι
Ο Αθανάσιος Ν. Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει τρεις γιους. Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ κι έλαβε την ειδικότητα του γενικού γιατρού. Μετά τη λήψη της ειδικότητας, εργάστηκε ως διευθυντής στα κέντρα υγείας Παλαιοχωρίου και Θέρμης, ενώ από τον Ιούλιο του 2011 είναι διευθυντής στο κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας.
Επί 4 συναπτά έτη διετέλεσε συντονιστής Εκπαίδευσης ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, στο ΓΝ Χαλκιδικής (2 έτη) και τα τελευταία 12 χρόνια στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».
Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων που αφορούσαν εκπαίδευση εκπαιδευτών στην Ελλάδα (12) και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (6). Είναι μέλος διεθνών φορέων και επιστημονικών εταιρειών και μέλος επιτροπών - συμβουλίων και συντακτικών επιτροπών ιατρικών περιοδικών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
47250 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
53 Απαντήσεις
62103 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2011, 14:42:34
από Αγωνιστική Παρέμβαση
14 Απαντήσεις
36025 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2019, 18:51:53
από GirousisN
42 Απαντήσεις
28898 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2016, 18:37:58
από Πατρωνάκης Μάνος
23 Απαντήσεις
136857 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2019, 18:59:24
από Denominator