Με αυτά που περνάμε οι "πολίτες" γιατροί αδυνατώ να συμπάσχω με συναδέλφους που δεν ξέρουν τι θα πει αμφιβολία για το αύριο, τι θα πει βγαίνω στην αγορά εργασίας ξεκρέμαστος στα 35 μου, αν θα έχω χρήματα για τις υποχρεώσεις μου, αν θα έχω δουλειά.
Κι αν έχουν το βάρος των μεταθέσεων, έχουν όμως εξασφαλισμένο το μισθό του δημοσίου και δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο, ψιλο-εξασφαλισμένη και την πελατεία (γιατί οι στρατιωτικοί και οι συγγενείς τους προτιμούν τους στρατιωτικούς γιατρούς που είναι και πιο καταρτισμένοι με τα χρήματα των φορολογούμενων).
Και για ποιες προαγωγές και ποιους βαθμούς μιλάμε? Από ταξίαρχο και κάτω δεν έχουν δει πόλεμο ούτε με το κυάλι (ευτυχώς βέβαια).
Η αληθινή μάχη είναι για τους υπόλοιπους. Οι στρατιωτικοί απολαμβάνουν πολλών προνομίων που εμεις οι απ έξω ούτε φανταζόμαστε ( ΚΑΑΥ, Λέσχες, κλπ κλπ).
Δεν είναι απόφοιτος στρατιωτικής σχολής, αλλά με βάση την εμπειρία μου από την στρατιωτική μου θητεία σαν οπλίτης ειδικευμένος ιατρός νομίζω ότι οι απορίες σου δεν στέκουν.
Και εξηγούμε:
- Εφόσον στις πανελλαδικές η βαθμολογία της στρατιωτικής ιατρικής είναι κάτω των ιατρικών σχολών αυτό σημαίνει ότι η είσοδος στις μη στρατιωτικές σχολές είναι επιλογή και για να το επιλέγουν όλοι αντί της στρατιωτικής αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ελκυστικές. (δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πλειοψηφία των φοιτητών ιατρικής είναι κοντοί κάτω του 1.65, χοντροί και ανάπηροι).
- Για το ιδιωτικό ιατρείο η μεγαλύτερη καταστροφή είναι να πάρεις μετάθεση. Ξαναξεκινάς από την αρχή και πόσο χρόνο θέλεις για να αποκτήσεις πελατεία σε ένα νέο μέρος; 2-3 χρόνια; μα στα 4-7 χρόνια παίρνουν μετάθεση. Διαφωνείς; Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι ειδικότητες που δεν παίρνουν μετάθεση γιατί στελεχώνουν μόνο μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, είναι οι πρώτες σε ζήτηση από τους αποφοίτους της στρατιωτικής ιατρικής ή αλλιώς το γνωστό "Αν έχεις βύσμα διάβαινε, αν έχεις...."...
- Οι στρατιωτικοί και οι συγγενείς τους δεν τους προτιμούν γιατί είναι καλύτεροι αλλά γιατί μέσα από το υπόγειο σύστημα χαφιεδο-βυσματο-λειτουργίας μπορούν ευκολότερα να τους έχουν του χεριού τους, πχ ξέρεις ο στρατιωτικός ιατρός δεν θα τους στείλει ποτέ φραστικά στον αγύριστο όταν ζητάνε το πιο παράλογο που μπορείς να φανταστείς....
- Άλλος ένας μύθος.... Οι στρατιωτικοί ιατροί δεν είναι καλύτεροι από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Το αντίθετο και με διαφορά μάλιστα. Λίγοι γιατροί, σε συγκεκριμένα αντικείμενα που έχουν πληθώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία, κυρίως τα ορθοπεδικά, είναι εκεί που ξεχωρίζουν.... Πάνε οι καλές εποχές, προ ΕΣΥ που ο τζάμπα στρατιωτικός ιατρός είχε αποκτήσει εμπειρία και ήταν καλός ιατρός.
- Για τους βαθμούς, μη πω. Η εισαγωγή του βαθμού "Διευθυντή" με τις ευλογίες της ΟΕΝΓΕ πως ονομάζεται;
- Ο εξασφαλισμένος μισθός, μήπως είχε το κόστος της σκοπιάς την παραμονή του μαθήματος στα φοιτητικά χρόνια, όταν όλοι μας γυρνάγαμε στα μπαράκια; Αν δεν σε πείραζε αυτό γιατί εσύ δεν πήγες; Παίρνουν και γυναίκες....
Αυτά από παιδικούς φίλους που τελείωσαν την στρατιωτική ιατρική και μόνο για την διατήρηση των ισορροπιών....